27 x Keltische namen met betekenis

Keltische namen
9 februari 2023

Gek op historische avonturenfilms, series en sprookjesverhalen? Dan zijn Keltische namen echt wat voor jou! Want ver voor de Middeleeuwen leefden de Kelten verspreid over heel Europa. En de Keltische taal kent heel wat toffe babynamen. Daarom hebben we 27 stoere Keltische namen voor je verzameld. Deze namen van de Kelten zijn om van te smelten!

Keltische namen top 10

  1. Maeve – betekent ‘betoverend’ en ‘vreugde’.
  2. Owen – betekent ‘jonge krijger’.
  3. Roan – betekent ‘kleine roodharige’.
  4. Aiden – betekent ‘klein en vurig’.
  5. Kate – betekent ‘puur’ en ‘helder’.
  6. Bowie – betekent ‘overwinning’.
  7. Logan – betekent ‘kleine baai’.
  8. Kenzi – betekent ‘knap’ en ‘eerlijk’.
  9. Dylan – betekent ‘zoon van de zee’.
  10. Tara – betekent ‘rots’.

Stoere Keltische namen

We luiden het artikel in met een mooi lijstje stoere namen. De Kelten waren namelijk echte strijders, en dat kun je terugzien in de betekenissen van Keltische namen. Zet je dus schrap voor de volgende stoere Keltische namen!

Evan
De prachtige naam Evan betekent in de Keltische talen ‘jonge krijger’ en ‘koning’. Andere betekenissen zijn ‘rots’ en ‘goede man’. Wist je dat Ivan en Ian afgeleiden zijn van Evan? 

Donny
Donny! Deze leuke naam klinkt superlief, maar de betekenis is juist heel krachtig: ‘wereldheerser’. Donny is namelijk afgeleid van het Keltische woord dubno-walos, wat ‘wereld’ en ‘machtig’ betekent. Andere mooie afgeleiden zijn Don en Donna.

Kenzi

Wat betreft stoere Keltische namen zit je zeker goed met Kenzi. De betekenis van Kenzi is namelijk ‘knap’, ‘eerlijk’ en ‘geboren uit vuur’. Perfect voor pittige mini’s 🔥

Finnley
‘De moedige’ en ‘eerlijke krijger’ – dat zijn de krachtige betekenissen van Finnley. De naam is afgeleid van de mythische krijger Fionn, uit de Ierse en Keltische mythologie. Daar zijn de namen Finn en Fiona trouwens ook van afgeleid.

Owen
Owen is een van de populairste Keltische namen van dit moment. Zo kwamen er vorig jaar bijna 300 kleine Owens bij in Nederland. En de naam is ook nog eens megastoer! Owen betekent namelijk ‘jonge krijger’.  

Bowie
Wowie, we gaan voor Bowie! Deze Keltische naam klinkt ontzettend schattig, maar heeft ook weer een lekker stoere betekenis: ‘overwinning’. Wij zijn fan van deze toffe genderneutrale naam.

Maddox
Namen met een X hebben automatisch iets krachtigs. Vandaar dat Maddox perfect thuishoort in het rijtje stoere Keltische namen. De betekenissen van deze genderneutrale naam zijn ‘geluk’ en ‘voordeel’.

Kate 
Wat ons betreft klinkt Kate hartstikke stoer en eigenzinnig. Wist je dat deze Engelse naam eigenlijk Keltische wortels heeft? De betekenissen van Kate zijn ‘puur’ en ‘helder’. 

Duncan 
‘Donkere strijder’, dat is de betekenis van Duncan. Perfect voor kleine Zorro’s dus! In Nederland wonen er zo’n 2000 mensen met deze Keltische naam.

Kiara
De mysterieuze naam Kiara heeft wortels in verschillende culturen. Bij de Aboriginals betekent Kiara bijvoorbeeld ‘witte kaketoe’ en de Koreaanse betekenis van de naam is ‘eerste zonnestraal’. Volgens de Kelten betekende Kiara ‘donker’. Mysterieus!

Geboortekaartje neutraal

Keltische goden namen

De Kelten vereerden honderden verschillende goden. Het is dus onbegonnen werk om ze allemaal te noemen. Toch hebben we hieronder een kleine greep uit de Keltische goden namen verzameld. En ze zijn ontzettend mooi!

Aiden
De populaire naam Aiden verwijst naar de Keltische god Aodh, wat de god van de zon was. Daarmee is de naam perfect voor echte zonnetjes in huis! Daarnaast betekent Aiden ook ‘klein en vurig’. 

Maeve
Technisch gezien is Maeve geen godin, maar ze is wel een belangrijk figuur in Oud-Ierse en Keltische mythen. Maeve was namelijk – hou je vast – de koningin van de feeën. Hoe gaaf is dat? Andere betekenissen Maeve zijn ‘betoverend’ en ‘vreugde’. 

Bran
Yes, Bran is een van onze favoriete Keltische goden namen. Bran is namelijk de Keltische god van de profetie, kunst, zon en oorlog. Deze korte naam is dus hartstikke krachtig. Een andere betekenis van Bran is ‘raaf’. 

Birgit
De naam Birgit komt veel voor in Scandinavië, maar heeft een Keltische oorsprong. De naam is afgeleid van Brighid, de Keltische godin van licht en poëzie. Een andere betekenis van Birgit is ‘de verhevene’. Ook Britt en Brigitte stammen af van Brighid. 

Art 
Art is een echte jongensnaam, maar wist je dat Art afgeleid is van een godin? Artio was namelijk een Keltische berengodin. ‘Beer’ is dan ook een andere betekenis van Art.

Pixie
De schattige naam Pixie verwijst niet naar een Keltische god, maar heeft wel met Keltische mythen te maken. Pixies waren volgens de Kelten kleine elfjes. Deze dansende feetjes zijn vaak een tikkeltje ondeugend. Wij houden ervan!

Gwen
Van de Keltische naam Gwen zijn de betekenissen niet helemaal duidelijk, maar de naam verwijst mogelijk naar een maangodin. Andere betekenissen van Gwen zijn ‘wit’ en ‘kring’ en ‘heilig’.

Keltische namen uit de natuur

De Kelten vereerden vroeger allerlei elementen uit de natuur, zoals waterbronnen, bergen en bijzondere bomen. Veel toffe Keltischen namen hebben dan ook te maken met de natuur. Wij hebben tien mooie natuurnamen voor je op een rijtje gezet.

Alan
De Keltische jongensnaam Alan betekent onder andere ‘kleine rots’. Stoer, maar stiekem ook heel lief. Leuke varianten van de naam zijn Alain en Alana.

Dylan
Wat betreft Keltische voornamen is Dylan een echte klassieker. En hij is helemaal leuk als je van de zee houdt. Dylan betekent namelijk ‘zoon van de zee’.

Tara
De korte Keltische meisjesnaam Tara is gebaseerd op het Gaelische woord ‘torra’, dat ‘rotsachtige top’ betekent. Daarnaast is Tara de naam van een hoge heuvel in Ierland. Jullie mini wordt later echt een buitenmens!

Roan
De genderneutrale naam Roan betekent ‘lijsterbes’ en ‘kleine roodharige’. We zien dus meteen een lekker wild en roodharig kindje voor ons. Naast Maeve en Owen is Roan een van de meest populaire Keltische namen in Nederland.

Logan
Opvallend veel Keltische namen eindigen op ‘-an’. En dat geldt ook voor Logan! De betekenis van deze hippe jongensnaam is ‘kleine baai’. Mooi!

Shae
De naam Shae klinkt zacht, lief en een tikkeltje mysterieus. De Keltische meisjesnaam betekent onder andere ‘havik’, ‘dapper’ en ‘bewonderenswaardig’. Wij zijn fan 🦅

Tuur
Tuur klinkt Nederlands, maar is afgeleid van de Keltische naam Arthur. Beide namen betekenen ‘held’ en ‘beer’. In het Oud-Noors betekent Tuur trouwens ook nog ‘arend’. Perfect voor kleine dierenvriendjes!

Ronan
Van alle Keltische namen heeft Ronan een van de schattigste betekenissen: ‘kleine zeehond’. Wij smelten meteen weg als we denken aan een pluizig wit babyzeehondje. Jullie kindje wordt vast nóg schattiger 💕

Yvo
De korte, Keltische naam Yvo heeft een bossige betekenis, namelijk ‘taxusboom’ en ‘boogschutter’. De ultieme naam voor jullie kleine Robin Hood! Wist je dat vrijwel alle namen die met ‘yv’ of ‘yf’ beginnen iets met taxusbomen te maken hebben? Zo ook Yves, Yfke en Yvon!

Lyna 
We eindigen met de prachtige naam Lyna. Deze lieflijke meisjesnaam heeft meerdere oorsprongen. Bij de Kelten betekent Lyna ‘beeldschoon’, terwijl de Arabische betekenissen onder andere ‘licht’ en ‘palmboom’ zijn. Ook leuk!

Geboortekaartje meisje

Wie waren de Kelten?

We beginnen met een korte geschiedenisles, want wie waren de Kelten eigenlijk? Het Keltische volk leefde vanaf de zevende eeuw voor Christus in heel Europa, bijvoorbeeld in Engeland, Ierland, Spanje, Frankrijk en zelfs ons eigen Brabant en Limburg. De Kelten waren beruchte strijders en vereerden de natuur, zoals bomen, rivieren en heuvels. En wist je dat Halloween een van oorsprong Keltisch feest is? We zien dus nog steeds sporen van de Keltische cultuur terug in onze eigen cultuur, en dat geldt ook voor babynamen. Uiteindelijk werden de Kelten verdreven door de Romeinen. Ze trokken naar Ierland, Wales en Schotland, waar ze nog eeuwenlang hun eigen taal bleven gebruiken. Daarom hebben Ierse, Welshe en Schotse babynamen veel overeenkomsten met Keltische namen.

Avontuurlijke namen voor jullie kindje

Wordt jouw inner Kelt helemaal blij van het lezen van deze Keltische namen? Super! Voor meer avontuurlijke en krachtige namen met een Engels sausje kun je ook een kijkje nemen bij de volgende artikelen.

Gerelateerde blogs

Mexicaanse namen
De 48 leukste Mexicaanse namen voor jullie bebé
Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi
Latijnse namen
40 Latijnse namen: Nomen est omen!