35 Ierse namen voor jullie babaí!

Ierse babynamen
28 november 2023

Ruige kusten, uitgestrekte weilanden, gezellige pubs en Saint Patrick’s Day: voor dit artikel gingen we op namenreis naar Ierland! Want dit groene eiland aan de rand van Europa heeft een prachtige taal en een bijzondere cultuur. We kunnen alvast verklappen dat Ierse jongens- en meisjesnamen perfect zijn voor als je een originele babynaam met een avontuurlijk tintje zoekt. Van Liam tot Sadhbh en van Maeve tot Donnacha: deze Ierse namen zijn allesbehalve saai!

Deze namen zijn populair in Ierland

We beginnen met een greep uit de populairste Ierse namen met betekenis. De volgende babynamen met Ierse herkomst werden vorig jaar het meest gegeven in Ierland. En ze lijken totaal niet op de namen uit ons lijstje populairste babynamen.

Rían 
Voor jongens was Rían de meest gekozen naam met een Ierse oorsprong. Zo kwamen er maar liefst 372 Ierse Rians bij. De uitspraak van Rían lijkt erg op die van Ryan, dus “Rij-an”. Rían staat voor ‘koning’. 

Oisín
Ook Oisín is een mooi voorbeeld van populaire Ierse namen. Deze toffe jongensnaam spreek je uit als “Oh-sjien”. De betekenis van Oisín is trouwens enorm schattig: ‘klein hertje’. Perfect voor jullie Bambi!

Tadhg
Het stoere Tadhg spreek je uit als ‘taaig’. Wat ons betreft heeft Tadhg een van de mooiste betekenissen, namelijk ‘verhalenverteller’ en ‘dichter’. Tadhg staat al jaren in de top 20 Ierse namen.

Fiadh 
In Ierland hoort Fiadh bij de vijf populairste Ierse namen. Je spreekt deze bijzondere meisjesnaam uit als “fie-ah:. De naam betekent ‘hert’, ‘wild’ en ‘respect’. Een leuke dierennaam dus! Fiadh lijkt een beetje op de naam Vieve, die we in Nederland wel kennen.

Cillian

Cillian is de Ierse versie van het Engelse Killian en heeft dezelfde uitspraak. De jongensnaam staat voor ‘kerk’, ‘strijd’ en ‘intelligent’. Je kunt er dus veel kanten mee op. Als je van alternatieve babynamen houdt is dit ook een leuke, want met deze spellingswijze heb je minder kans op naamgenootjes.

Fionn
Als je van echte Ierse namen houdt, is Fionn een mooie optie. Deze jongensnaam spreek je uit als “Fyun” en betekent ‘eerlijk’ en ‘blond haar’. Fionn Mac Cumhaill is trouwens een bekende held uit de Ierse mythologie. Hij was de leider van een groep Ierse krijgers, de Fianna. Een stoere naam dus!

Éabha
Het prachtige Éabha betekent ‘leven’, ‘levensbron’ en ‘moeder van het leven’. Je spreekt de naam ongeveer hetzelfde uit als Eva. Éabha is dus het overwegen waard als je op zoek bent naar een unieke variant van Eva.

Conor
Ben jij een echt hondenmens? Dan is Conor een superleuke naam voor jullie mini. Deze Ierse jongensnaam betekent namelijk ‘liefhebber van honden’. Ook de Ieren zijn fan, want Conor staat al jaren in de top 20 Ierse namen. 

Darragh
Deze Ierse naam wordt uitgesproken als ‘dai-ruh’. We raden Darragh zeker aan als je verwacht dat je zoon een boom van een kerel wordt. Darragh betekent namelijk ‘eik’. Wist je trouwens dat eiken symbool staan voor bescherming en levenskracht? Daarmee is Darragh een prachtige natuurnaam.

Saoirse 
Ben je op zoek naar aparte Ierse namen? Dan is Saoirse een echte aanrader. Je spreekt Saoirse uit als “Sur-sha” en de betekenis van deze Ierse meisjesnaam is ‘vrijheid’. Perfect dus voor vrije vogels. 

🇮🇪 Tip: Misschien zijn deze zeldzame namen ook iets voor jou!

Bekende Ierse namen

Van de meeste Ierse namen uit het vorige rijtje hadden wij nog nooit eerder gehoord. Maar gelukkig zijn er ook wat bekendere Ierse babynamen. Deze namen uit Ierland heb je vast weleens voorbij zien komen.

Liam
Liam is een van de bekendste Ierse namen voor jongetjes. Wist je dat Liam eigenlijk een afkorting van William is? De betekenissen van Liam liegen er niet om, want die zijn ‘wilskracht’, ‘bescherming’ en ‘helm’. 

Finn 
Ierse namen zijn in Nederland verrassend populair. En dat geldt zeker voor Finn, want vorig jaar kwamen er bijna 600 babyfinnetjes bij. Finn is afgeleid van het Ierse Fionn en betekent ‘eerlijk’. Finn is dus echt een naam voor stoere jongetjes die recht door zee zijn.

Maeve
Ook voor meisjes is er wat betreft Ierse namen volop keuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van de populaire naam Maeve? Eigenlijk is Maeve de Engelse spelling van de Ierse naam Méabh, die je net als Maeve uitspreekt als “Meev”. Zowel Maeve als Méabh staan voor ‘zij die bedwelmt’ en ‘betoverend’. Indrukwekkend!

Aidan
Het prachtige Aidan heeft een rustige en lieve klank. De schrijfwijze Aiden komt in Nederland vaker voor. Zo werden er vorig jaar 200 kindjes Aiden genoemd, terwijl er minder dan 25 Aidans bij kwamen. Beide Ierse jongensnamen betekenen ‘klein vuur’. Dat belooft een pittig kindje te worden 🔥

Quinn

Kort, stoer en genderneutraal: dat is Quinn! Bij deze Ierse naam denken we meteen aan een eigenzinnig kindje met een sterke wil. De Ierse betekenis van de naam is ‘wijs’ en ‘verstandig’. Een ultieme naam voor echte slimmeriken. 

Éala
Misschien komt de naam Éala je in eerste instantie niet bekend voor. Maar de uitspraak is “Eh-la’, waardoor de Ierse meisjesnaam veel op Ayla en Ella lijkt. Daarom past Éala perfect in het rijtje bekende Ierse namen. Éala staat voor ‘zwaan’ en ‘nobel’.

Cian
Ierse namen hebben vaak iets krachtigs. En dat geldt ook voor Cian. Deze stoere jongensnaam spreek je uit als “Kie-un”. In Nederland wordt de naam meestal gespeld als Kyan. De betekenis? Die is ‘hij die blijft’. 

Nola
De mooie naam Nola is afgeleid van het Ierse Fionnuala, wat ‘wit’, ‘eerlijk’ en ‘schouder’ betekent. Nola betekent dus ‘eerlijke schouder’. Eerlijkheid en een schouder om op te leunen: jullie kindje wordt vast ontzettend lief. 

Fay
Yay, we gaan voor Fay! De Ierse betekenis van deze hippe naam is ‘raven’ en ‘jacht’. In andere delen van de wereld kan Fay voor ‘faith’ staan, wat ‘geloof’ betekent. Ook ‘het lot’ en ‘fee’ zijn betekenissen die bij deze naam veel genoemd worden. Een Faylzijdige naam dus!

Erin
We sluiten dit rijtje af met de Ierse naam Erin. Deze stoere korte naam betekent letterlijk ‘Ierland’. Ierser wordt het dus niet! Elk jaar komen er in Nederland zo’n 10 Erins bij. De naam kan ook gespeld worden als Éirinn en Eryn. 

🍀 Tip: Kijk ook eens bij ons artikel over krachtige namen.

Ierse babynamen

Ierse meisjesnamen: apart en tof!

We hebben al heel wat bijzondere Ierse namen besproken, maar de Ierse taal en cultuur zijn zo rijk, dat we je de volgende Ierse meisjesnamen niet wilden onthouden. Deze zeldzame namen zijn niet voor iedereen weggelegd, maar perfect als je op zoek bent naar iets origineels en avontuurlijks!

Caoimhe 
Het unieke Caoimhe spreek je uit als ‘kie-va’. Inderdaad, geen pijl op te trekken. Toch is Caoimhe in Ierland een populaire naam. In Nederland daarentegen komt de Ierse meisjesnaam nauwelijks voor. De betekenis van Caoimhe is ‘mooi meisje’. 

Aoife
Aoife wordt uitgesproken als ‘ie-fah’, en daarmee lijkt Aoife veel op de Engelse uitspraak van Eva. De betekenissen van Aoife zijn ‘mooi’ en ‘stralend’. Maar de Ierse meisjesnaam heeft ook een stoere kant. In de Ierse mythologie was Aoife namelijk de felste vrouwelijke krijger ter wereld!

Róisín
De bijzondere naam Róisín spreek je uit als “Roh-sjien”. Ierse meiden namen klinken vaak vrij stoer, maar Róisín heeft een mooie, lieflijke betekenis: ‘kleine roos’. Een prachtige bloemennaam voor jullie roosje.

Sadhbh

Deze duizenden jaren oude meisjesnaam komt uit de Ierse mythologie. Sadhbh is dus hartstikke bijzonder, hoewel het stiekem ook een beetje lijkt alsof onze kat over het toetsenbord heeft gelopen. Sadhbh wordt uitgesproken als ‘saaiv’ en betekent ‘lief’. Wat vind jij van deze babynaam met liefde in de betekenis?

Croía  
De meeste Ierse namen lijken een stoere betekenis te hebben. Maar wat betreft meisjesnamen zien we juist veel lieve betekenissen. Dat geldt ook voor deze zeldzame naam Croía, die ‘klein hart’ betekent. Je spreekt Croía uit als “Krie-ah”.

Aoibhín 
De unieke naam Aoibhín betekent ‘blij’, ‘mooie glans’ en ‘stralende schoonheid’. Je spreekt deze naam uit als “E-vien”. Stiekem lijkt de naam dus veel op Evy en Evelien.

Niamh 
Ben je op zoek naar aparte Ierse namen met een schattige touch? Dan is Niamh echt iets voor jullie dochtertje. Je spreekt Niamh uit als “Niev” en de naam betekent ‘helder stralend’.

Siobhan
Siobhan lijkt erg apart, maar is inmiddels een van de bekendere Ierse meisjesnamen. Dat komt onder andere door het personage Siobhan Roy in de serie Succession. Deze toffe Ierse naam spreek je uit als ‘Shih-van’ en betekent ‘God is genadig’. Shiv is een leuke afkorting van Siobhan.

🇮🇪 Leestip: 33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes.

Bijzondere Ierse jongensnamen

Begin je ook een beetje verliefd te worden op Ierse namen? Dan zijn de volgende babynamen uit Ierland ook echte aanraders. Stoer en hartstikke zeldzaam: met een van deze Ierse jongensnamen prijkt er straks een mega originele naam op het geboortekaartje!

Donnacha 
We beginnen meteen met een van de meest zeldzame Ierse namen: Donnacha! Je spreekt Donnacha uit als “Dunn-ah-ka”, maar je kunt hem natuurlijk ook afkorten tot Don of Donny. De betekenis van Donnacha is ‘bruinharige krijger’.

Seán
De Ierse jongensnaam Seán komt iets vaker voor in Nederland, maar dan wel zonder accent op de ‘a’. Je spreekt Seán uit als “Shaw-n”. De betekenis van Seán is ‘God is genadig’. Leuk feitje: Seán is de Ierse variant van het Franse Jean. 

Faolan
Klopt jouw hart sneller van Ierse jongensnamen geïnspireerd op de natuur? Dan is Faolan echt iets voor jou. Deze bijzondere Ierse naam betekent ‘kleine wolf’. Je spreekt Faolan uit als ‘Fah-lan’.

Breandán
Ieren geven hun zonen graag een krachtige voornaam en Breandán is daar een mooi voorbeeld van. Het is afgeleid van het Oud-Ierse Brénainn, wat ‘prins’ of ‘koning’ betekent. Deze Ierse jongensnaam wordt ook wel geschreven als Brendan, maar met Breandán ben je net wat origineler.

Cíaran

Sommige Ierse namen hebben iets mysterieus en geheimzinnigs. Dat geldt ook voor de stoere jongensnaam Cíaran, die ‘zwart’ en ‘donker’ betekent. Deze mooie naam lijkt dus wel geïnspireerd te zijn op de nacht. Je spreekt Cíaran trouwens uit als “Kier-in”.

Evan 
Evan is afgeleid van het Oud-Ierse woord ‘Eóghan’, wat ‘jong’, ‘jonge krijger’ en ‘rechtshandig’ betekent. De namen Ivan en Ian zijn allebei afgeleid van deze mooie Ierse jongensnaam.

Daithí
We eindigen met een van de zeldzaamste Ierse namen: Daithí! Deze aparte naam spreek je uit als “Dawh-hie”. Daithí is een superleuke jongensnaam voor sportieve types, want de betekenissen zijn ‘snelheid’ en ‘behendigheid’. 

🍀 Ook leuk om te lezen: 35 stoerder-dan-stoere jongensnamen.

Ierse namen en hun interessante spelling

Je hebt het vast al gemerkt: de uitspraak van Ierse babynamen kan heel anders zijn dan hoe je ze spelt. De bijzondere schrijfwijze van Ierse namen komt door hun Keltische oorsprong. De Kelten leefden tot zo’n 400 na Christus op de plek die we nu kennen als Ierland. Vanaf dat moment werden Keltische namen doorgegeven. En zo is uiteindelijk ook het Oudiers en Iers ontstaan. Veel Ierse namen worden dus al duizenden jaren gebruikt, en dat zie je terug in hun bijzondere spelling.

Voor bijna alle Ierse babynamen bestaat een Engelse vertaling. Dat is vaak handig, omdat Engelse babynamen meestal wat minder lastig uit te spreken zijn. De Engelse vertaling van Ierse namen wordt trouwens niet alleen door Engelse mensen gebruikt, maar ook door de Ieren zelf. Dat komt doordat er in Ierland vooral Engels wordt gesproken, ondanks het feit dat het Iers de officiële taal is. Voorbeelden van Ierse namen met hun Engelse vertaling zijn Aodh, wat in het Engels Hugh wordt en Caoimhín, wat in het Engels Kevin is. Veel Ierse namen hebben trouwens ook overeenkomsten met Schotse namen. Dat komt doordat de Ierse en de Schots taal allebei een Keltische herkomst hebben.

Traditionele Ierse babynamen

De echte traditionele namen uit Ierland zijn vaak afkomstig uit de Keltische mythologie. Zo verwijzen veel namen naar dappere krijgers uit een ver verleden. Maar Ierse ouders vinden het ook belangrijk om hun kinderen te vernoemen naar vrienden of familieleden. Als een kind trouwens vernoemd is naar een ouder, volgt na de naam het woordje ‘Óg’, wat ‘jong’ betekent. Wat betreft betekenissen zien we dat veel Ierse namen voor dapperheid, moed, schoonheid en wijsheid staan. Kortom: met een Ierse babynaam kies je voor een bijzondere naam met een verhaal. We zijn benieuwd waar jullie uiteindelijk voor kiezen!

🇮🇪 Tip: Met onze handige babynamen tool kun je jouw ultieme naam in een handomdraai vinden. Filter bijvoorbeeld op oorsprong, lengte of een bijzondere betekenis.

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Hebreeuwse namen
Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen
Scandinavische namen
Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen
Islamitische namen
Dit zijn de allermooiste Islamitische namen