30 sterke namen voor baby’s met pit!

Sterke namen
20 november 2023

Je voelt het aan alles: jouw baby wordt later oer- en oersterk. En dat wil je graag benadrukken met een sterke naam. Want of het nou om fysieke of mentale kracht gaat: met deze sterke namen geef je je kindje een flinke dosis pit mee. Benieuwd met welke sterke mannen en vrouwen namen we op de proppen komen? Pak er een sterke kop thee bij en lees snel verder!

Top 10 sterke vrouwen en mannen namen

‘Sterk’ is een ontzettend veelzijdig begrip. Je kan een sterke wil hebben, zo sterk zijn als een beer of juist een sterk gevoel voor humor hebben. Geen wonder dus dat veel ouders gek zijn op namen met betekenis sterk. We hebben de top 10 sterke namen alvast voor je op een rijtje gezet. De volgende sterke namen zijn vorig jaar het vaakst gekozen volgens de SVB.

  1. Emma – betekent ‘machtig’
  2. Liam – betekent ‘wilskracht’ en ‘beschermer’
  3. James – betekent ‘hij zal beschermen’
  4. Nina – betekent ‘dapper’
  5. Lou – betekent ‘beroemde strijder’
  6. Lenn – betekent ‘zo sterk als een leeuw’
  7. Quinn – betekent ‘sterk’ 
  8. Pepijn – betekent ‘wilskracht’ en ‘dapper’
  9. Jackie – betekent ‘beschermen’
  10. Valerie – betekent ‘sterk’, ‘gezond’ en ‘kracht’

 Namen met betekenis sterk

Zoek je een naam met betekenis sterk, dan geven we je graag wat versterking. Want met deze sterke mannen en vrouwen namen staat je mini hartstikke sterk in z’n babyslofjes. De volgende namen hebben allemaal een sterke betekenis. Welke babynaam vind jij het sterkst?

Sterke mannen namen

Lenn 
De korte naam Lenn betekent ‘zo sterk als een leeuw’. Over de hele wereld staan leeuwen al eeuwenlang symbool voor dapperheid, kracht en trots. Een dierennaam die ‘leeuw’ betekent komt dus extra sterk over. Rawrrr!

Berend
De oldschool naam Berend betekent letterlijk ‘sterk’ en ‘moedig als een beer’. Een beresterke naam dus! Andere namen met de betekenis ‘beer’ zijn Benthe, Aart en Esper.

Ilay 
Wist je dat de naam Ilay 10 jaar geleden amper voorkwam in Nederland? Inmiddels komen er zo’n 60 Ilays per jaar bij. En dat is niet gek, want deze stoere naam betekent ‘sterk’ en ‘nobel’.

Kenji
Yes, we gaan voor Barbie en Kenji! Alle gekheid op een stokje: Kenji is een mooie, eigenzinnige naam met als betekenis ‘sterk’. Andere betekenissen van de Japanse naam zijn ‘gezond’, ‘tweede zoon’ en ‘intelligent’.  

Valentijn
Bij de Latijnse naam Valentijn denken we meteen aan de liefde, maar met betekenissen als ‘sterk’, ‘invloedrijk’ en ‘gezond’ valt Valentijn zeker in de categorie sterke jongensnamen. Toch liever een korte sterke naam? Wij vallen als een blok voor Tijn!

Kyro
Deze knappe naam is in Nederland nog niet heel bekend, maar wel perfect voor echte wildebrassen. Kyro is van oorsprong Grieks en betekent ‘koning’, ‘overwinnaar’ en ‘sterk’. Ga je toch liever voor andere sterke mannen namen met een K? Dan zijn Kylian en Krijn ook stoere opties. 

🔥 Ook leuk: Dit zijn de 50 krachtigste namen voor jullie kindje

Sterke vrouwen namen

Emma
Populair en prachtig, dat is Emma! Vorig jaar kwamen er maar liefst 677 Emmaatjes bij, en wij snappen wel waarom. Want Emma klinkt niet alleen mooi, maar heeft ook sterke betekenissen, zoals ‘machtig’ en ‘groots’.

Valerie
Valerie klinkt zacht en vrouwelijk, maar past perfect in het rijtje sterke vrouwen namen. Deze Latijnse naam staat namelijk voor ‘sterk’. Andere stoere betekenissen van Valerie zijn ‘gezond’, ‘kracht’ en ‘invloedrijk’.  

Liene
Ook Liene is een mooie meisjesnaam met betekenis ‘sterk’. Maar de van oorsprong Duitse naam heeft ook andere toffe betekenissen: ‘dapper’ en ‘vrij’. Zou jij een naam met betekenis ‘sterk’ of ‘dapper’ voor je meisje overwegen?

Dina
Op zoek naar een naam met betekenis ‘sterke vrouw’? Dan is Dina echt iets voor jullie mini! De naam betekent ‘sterk’, ‘moedig als een beer’ en ‘vrouwelijke rechter’. Perfect voor jullie stoere vrien-Dina!

Nikkie 
De frisse naam Nikkie is afgeleid van Niké, de Griekse godin van de overwinning. Zoek je liever een Latijnse naam die voor ‘sterk’ staat? Dan is Victoria een mooie optie. Victoria is namelijk de Latijnse godin van de overwinning.

Amélie
We sluiten het rijtje sterke meisjesnamen af met een echte powernaam. Want wat betreft namen met betekenis ‘sterk’ kunnen we niet om het prachtige Amélie heen. Deze elegante Franse meisjesnaam betekent niet alleen ‘sterk’, maar ook ‘ambitieus’ en ‘inspanning in de strijd’.

🔥 Leestip: Girlpower! 28x feministische namen voor baby’s

Uniseks namen met betekenis sterk

Imre
Heeft het kindje in je buik energie voor twee? Dan is Imre een mooie sterke naam. Imre betekent namelijk ‘macht’, ‘kracht’ en ‘onvermoeibaar’. Een eigenzinnige naam voor echte doorzetters!

Ricky
Genderneutrale namen hebben vaak een stoere klank. En dat geldt ook voor Ricky. Deze naam met betekenis ‘sterk’ komt uit het Engels en wordt iets vaker gekozen voor jongens. Toch vinden we Ricky ook superleuk voor meiden. Andere opties zijn Rocky, Rik en Rikke. 

Quinn
Quinn for the win! Deze hippe uniseks naam met betekenis ‘sterk’ komt oorspronkelijk uit het Latijn. Naast ‘sterk’ betekent Quinn ook ‘vijfde’. Leuk voor kindjes die in de vijfde maand geboren worden!

Lou
Kort, maar superkrachtig: dat is Lou! Wist je dat Lou een van de populairste genderneutrale namen is? Vorig jaar kwamen er in Nederland bijna 300 Loutjes bij. Dat is niet zo gek, want Lou klinkt niet alleen heel stoer, maar heeft ook een sterke betekenis: ‘beroemde strijder’.

🔥 Tip: Deze minimalistische geboortekaartjes zijn lekker stoer

Naam met betekenis dapper

Naam met betekenis dapper

Vond je de bovenstaande namen met betekenis sterk mooi? Dan is het ook leuk om namen met andere stoere betekenissen te ontdekken. Ga bijvoorbeeld voor een naam met betekenis dapper! De volgende zes namen zijn stuk voor stuk mega heldhaftig.

Archie
‘Oprecht’, ‘dapper’ en ‘onverschrokken’: dat zijn de betekenissen van Archie. Stoer hè? Deze naam met betekenis dapper komt in Nederland verrassend weinig voor. Zo is jullie kleine Archie binnenkort niet alleen moedig, maar ook nog eens helemaal uniek!

Nina
We kunnen er niet omheen: Nina klinkt ontzettend schattig. Maar deze Franse meisjesnaam heeft ook hele stoere kanten, want Nina betekent onder andere ‘dapper’. Een lieve én sterke naam dus.

Pepijn 
Voel jij al aan je water dat jullie kleintje een dappere dodo wordt? Dan is Pepijn een superleuke naam met betekenis dapper. Andere betekenissen van Pepijn zijn ‘wilskracht’, ‘stralend’ en ‘schitterend’. 

Miley
De naam Miley betekent ‘dappere krijger’. En daarmee is Miley een ontzettend stoere meiden naam met ‘dapper’ als betekenis. Stiekem denken we bij deze naam ook aan zangeres en powervrouw Miley Cyrus. I came in like a wrecking baaaall!

Finley
De Ierse naam Finley betekent ‘moedige, eerlijke krijger’. En daarmee is Finley een mooi voorbeeld van sterke mannen namen die dapperheid uitstralen. Ook Finn en Finnley zijn leuke opties.

Lott
Jullie mini gaat vast een toekomst vol avonturen tegemoet: het is haar destiny! En daarom is het leuk om je meisje Lott te noemen. En Lott is ook nog eens een naam met betekenis ‘sterk’ en ‘dapper’. Daarnaast betekent Lott ‘vrije vrouw’. Perfect voor jullie kleine heldin.  

🔥 Ook leuk: 33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes

Sterke namen met betekenis beschermer

Bij ‘sterke namen’ denk je misschien meteen aan namen met betekenis ‘dapper’ of ‘strijder’. Maar het is ook heel mooi en krachtig om je kind een naam te geven die voor ‘beschermer’ staat. De volgende acht sterke namen hebben deze bijzondere betekenis.

Teske
Gek op sterke namen uit Nederland? Dan is Teske een leuke optie! Deze vrolijke naam betekent ‘beschermer van het volk’. Tess is trouwens ook een stoere optie; die naam betekent ‘jager’.

Billie
‘Wilskrachtige beschermer’: dat is de bijzondere betekenis van Billie. Deze sterke genderneutrale naam is dus hartstikke krachtig. Tegenwoordig wordt Billie vooral gekozen voor meisjes. Denk bijvoorbeeld aan zangeres en powervrouw Billie Eilish. Of vernoem je je mini liever naar de welbekende Billy-boekenkast van Ikea?

🔥 Leestip: 20x aan de slag met IKEA babynamen

Ferre 
Ferre komt niet veel voor in Nederland, dus met deze sterke naam ben je lekker origineel. En Ferre past ook nog eens helemaal in het rijtje namen met betekenis beschermer. Ferre staat namelijk voor ‘dappere beschermer’, ‘waaghals’ en ‘vrede’.

Jackie 
Yes, we gaan voor Jackie! Want Jackie is een mooi voorbeeld van namen met betekenis beschermer. Om precies te zijn betekent de naam ‘Hij zal beschermen’. Ook Jack en Jaxx zijn leuke opties.

Liam 
Last but not least is Liam! Bij deze Engelse naam zien we meteen een echte rauwdouwer voor ons. Liam betekent onder andere ‘wilskracht’, ‘beschermer’ en ‘koning’. Wat ons betreft een koning onder de sterke mannen namen.

🔥 Kijk ook eens naar deze superstoere superhelden namen!

Een sterk staaltje nameninspiratie!

Hopelijk hebben we je op wat leuke babynaam ideeën kunnen brengen. Wil je toch nog even verder kijken? Gebruik dan onze handige babynamen inspiratietool. Via de tool kun je heel makkelijk de betekenissen van babynamen filteren. Kies bijvoorbeeld voor stoere betekenissen als ‘leeuw’, ‘vuur’ en ‘strijder’. Of ga juist voor lieve betekenissen als ‘liefde’, ‘vrede’ en ‘bloem’. Jullie kindje wordt hoe dan ook een echte powerbaby. Veel plezier met jullie namenzoektocht!

Instagram banner babynamen

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis geschenk
40 bijzondere namen met betekenis geschenk
Naam met betekenis nieuw begin
Newborn op komst? Kies een naam met betekenis nieuw begin!
namen die licht betekenen
33 vlammende namen die licht betekenen ✨