40 x zeldzame Bijbelse namen

Bijbelse namen
28 maart 2022

De Bijbel is een geweldige inspiratiebron voor babynamen. Bijbelse namen zijn niet alleen supermooi, maar ze laten ook een bijzondere link zien met het geloof. Veel Bijbelse namen ben je vast al eens tegengekomen, zoals Sara, Lucas en Sam. Maar er zijn ook ontzettend veel originele namen in de Bijbel te vinden. Ben je op zoek naar een bijzondere christelijke babynaam die nét even anders dan anders is? Speciaal voor jullie kindje hebben we 40 zeldzame Bijbelse namen verzameld ✨

Wat maakt Bijbelse namen zo bijzonder?

Als jullie zelf christelijk zijn, is het prachtig om jullie kindje een naam met een mooie Bijbelse betekenis te geven. Maar ook los van het geloof zijn Bijbelse namen hartstikke bijzonder. Zo hebben veel Bijbelse babynamen een indrukwekkende geschiedenis. Hoe gaaf is het om een naam te kiezen die al duizenden jaren oud is? Vanwege die eeuwenlange geschiedenis heeft elke naam in de Bijbel zijn eigen verhaal en boodschap. En die boodschap wordt nog waardevoller als jullie een band met het geloof hebben. Met een van deze 40 zeldzame Bijbelse namen geef je jullie kindje een unieke naam en laat je zien dat het geloof een belangrijke rol speelt in je leven. 

Zeldzame Bijbelse meisjesnamen

Zijn jullie in verwachting van een meisje? Dan is het een mooi idee om jullie mini een toffe naam uit de Bijbel te geven. Met de volgende 15 zeldzame Bijbelse namen valt jullie kindje echt op.

Bijzondere meisjesnamen uit de Bijbel

Jiska
We beginnen met een echte topper, want Jiska klinkt superstoer en krachtig. De betekenis van Jiska is ‘de heer ziet’. Je kunt Jiska terugvinden in Genesis 11:29.

Bonnie
Bonnie of Bonny is afgeleid van de Bijbelse naam Bunni, die in Nehemia 9:4 voorkomt. De Bijbelse betekenis van deze naam is ‘bouwen’, maar een andere betekenis is ‘mooi’. Dat wordt een knapperd waar je op kunt bouwen.

Edna
Edna is hartstikke zeldzaam in Nederland. De naam betekent onder andere ‘lieflijkheid’ en ‘tederheid’. Je kunt Edna vinden in Tobit 7:2. Wist je dat deze lieflijke meisjesnaam veel voorkomt in Afrika?

Rhodé
De naam Rhodé klinkt stoer, maar heeft een lieflijke betekenis: ‘roos’. Deze van oorsprong Griekse bloemennaam komt voor in Handelingen 12:13. Mooi!

Rue
Rue is afgeleid van de Bijbelse naam Ruth. Je kunt deze naam terugvinden in Ruth 1:4 en Mattheüs 1:5. De betekenis van Rue is ‘vriendschap’. Jullie meisje krijgt vast een hoop vriendinnetjes.

Junia 
Een lieve en vrolijke naam: Junia! Deze zonnige Latijnse naam betekent ‘de jongeling’ en ‘gewijd aan Jupiter’. Een mooie variant van de naam is Juna. Perfect als je in juni uitgerekend bent.

Sela
De bijzondere naam Sela is een rust- of muziekteken tussen delen van psalmen. Sela betekent ‘rots’. Je vindt Sela in veel stukken in de Bijbel terug, zoals in Psalm 3 als rustteken en als Bijbels persoon in Genesis 38:11.

Salomé
De toffe naam Salomé klinkt hartstikke stoer, maar heeft een lieflijke en vredige betekenis: ‘de vreedzame’. Dat moet wel een heerlijk rustig baby’tje worden. Je vindt Salomé terug in Marcus 15:40.

Aparte meisjesnamen uit de Bijbel

Naära
Een van de meest zeldzame Bijbelse namen is Naära. In de Bijbel (1 Kronieken 4:5 en 6) is Naära een afstammeling van Juda, het hoofd van een belangrijke stam. Wist je dat er in Nederland maar 35 Naära’s wonen? Naära betekent ‘meisje’ en ‘geluk’.

👼🏼 Leestip: Babynamen met geluk als betekenis.

Persis
Persis klinkt niet alleen ontzettend mooi en origineel, maar ook mysterieus. De betekenis van Persis is, niet heel verrassend, ‘Perzische vrouw’. De van oorsprong Griekse naam komt voor in Romeinen 16. 

Sifra
Hou je van zeldzame Bijbelse namen met een S? Dan is Sifra een echte topper. Sifra betekent ‘schoonheid’. De naam wordt onder andere genoemd in Exodus 1:15. In 2021 kregen slechts 28 kindjes deze prachtige, unieke naam.

Mirre
Mirre is een plant die in de Bijbel meerdere keren voorkomt. Het bekendste bijbelverhaal waarin Mirre een rol speelt is het kerstverhaal. De drie wijzen uit het Oosten schonken Jezus goud, wierook en mirre. Een bijzondere naam die extra leuk is als jullie een kerstkindje verwachten.

Febe 
De mooie naam Febe betekent ‘helder’, ‘puur’, ‘lichtend’ en ‘rein’. Prachtige betekenissen met een vleugje mysterie. In Romeinen 16:1 is Febe iemand die veel mensen helpt. Je kunt de naam ook afkorten naar Fee.

Keïla
In de Bijbel is Keïla een stad. De betekenis van deze zeldzame naam is dan ook ‘vesting’ of ‘bergrug’. Andere betekenissen van Keïla zijn ‘geliefd’ en ‘slank’. Kaylee is een mooie variant van Keïla.

Kesia
Zoek je een Bijbelse naam met een speciale betekenis? Kesia betekent ‘kaneelbloesem’ en ‘favoriet’. In de Bijbel staat dat er geen mooiere vrouwen waren dan Kesia en haar zussen. Prachtig!

Originele Bijbelse jongensnamen

De Bijbel staat bol van de toffe jongensnamen. We hebben dan ook een mooi lijstje met zeldzame Bijbelse namen voor je samengesteld. Dit zijn onze 15 favoriete jongensnamen uit de Bijbel.

Bijzondere jongensnamen uit de Bijbel

Abe 
Je hebt vast weleens van Abel gehoord, maar misschien kende je de variant Abe nog niet. Betekenissen van Abe zijn ‘adem’ en ‘door adel schitterend’. Pluspunt: de naam kan in veel talen uitgesproken worden. Hartstikke internationaal dus!

Itamar 
Ook Itamar is een zeldzame Bijbelse babynaam, want er zijn maar 17 Itamars in Nederland. Itamar was een neef van Mozes en wordt onder andere genoemd in Exodus 28:1. Itamar betekent ‘palmboomeiland’. Heerlijk 🏝

Efraim
Een andere originele jongensnaam uit de Bijbel is Efraim. De naam is afgeleid van Efraïm, wat ‘de vruchtbare’ betekent. Je kunt de naam terugvinden in Genesis 4:52 en Johannes 11:54. 

Jetro
De Bijbelse naam Jetro of Jethro klinkt hartstikke stoer en krachtig. In de Bijbel is Jetro de schoonvader van Mozes. Jetro wordt onder andere genoemd in Exodus 3:1. Betekenissen van deze naam zijn ‘voortreffelijk’ en ‘in overvloed’.

Clemens
Clemens klinkt misschien stoer, maar de betekenissen van deze Latijnse naam zijn superlief: ‘zachtmoedig’ en ‘genadig’. In de Bijbel was Clemens een vriendelijk persoon die zich inzette voor eensgezindheid. De naam wordt genoemd in Filippenzen 4:3

Jaïr
De naam Jaïr is wat ons betreft een van de mooiste Bijbelse namen met een J. Deze naam betekent ‘hij schijnt, hij verlicht’. Een geweldige naam voor jullie stralende kindje. Jaïr komt voor in Numeri 32:41. 

Saul
De stoere naam Saul betekent ‘om wie gebeden is’. In de Bijbel was Saul de eerste koning van de Israëlieten. Saul wordt genoemd in Exodus 6:15 en Handelingen 9:4. Een prachtige korte naam voor jullie mini.

Gideon 
Wat ons betreft is Gideon een van de stoerste Bijbelse namen. De naam betekent namelijk ‘(hout)hakker’ en ‘bomenveller’. En in de Bijbel is Gideon een heldhaftige legeraanvoerder. De naam komt voor in Rechters 6:1. 

Aparte Bijbelse jongensnamen

Sef
De korte naam Sef is afgeleid van Jozef, de man van Maria en stiefvader van Jezus. De naam betekent onder andere ‘God voege toe’. Een andere stoere variant van Jozef is Sepp. Jozef is terug te vinden in Genesis 30:24 en Matteüs 1:16.

Gerson
Gerson is afgeleid van de Bijbelse naam Gersom, wat ‘vreemdeling’ betekent. In de Bijbel was Gersom een zoon van Mozes. Gersom komt voor in Exodus 2:22. Een andere aparte variant van de naam is Gers.

Isaï
De mooie naam Isaï klinkt krachtig, maar heeft ook iets mysterieus. Deze Hebreeuwse naam betekent ‘geschenk van God’ en ‘God is mijn redder’. Je kunt de naam terugvinden in Ruth 4:17 en Matteüs 1:5.

👼🏽 Leestip: Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen.

Zeb
Gek op zeldzame Bijbelse namen met een Z? De korte naam Zeb is afgeleid van Zebadja. In de Bijbel is Zebadja een van de dienaren van koning Josafat. De betekenis van deze naam is ‘geschenk van God’. Je kunt de naam terugvinden in 1 Kronieken 8:15.

Kenan
Kenan heeft de krachtige betekenis ‘speer’. Andere betekenissen zijn ‘bezit’ en ‘eigendom’. Deze krachtige Bijbelse naam komt voor in Genesis 5:9 en Lucas 3:36.

Bohan
Bohan komt op dit moment alleen als tweede naam voor in Nederland; een echte zeldzame Bijbelse naam dus. In de Bijbel is Bohan een nakomeling van Ruben, maar ook een rots. De naam wordt genoemd in Jozua 15:6. Bohan betekent ‘duim’. Deze naam krijgt van ons een dikke duim omhoog!

Baruch
Op zoek naar zeldzame Bijbelse namen die krachtig klinken? Ga dan voor Baruch, dat ‘zegen’ en ‘bliksem’ betekent. In de Bijbel is Baruch de vriend van de profeet Jeremia. Deze naam wordt genoemd in Nehemia 3:20 en Jeremia 32:12.

Zeldzame Bijbelse namen: uniseks

In de Bijbel kun je ook prachtige namen vinden die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes. Hieronder hebben we 10 zeldzame Bijbelse uniseks namen voor je op een rijtje gezet. Perfect voor liefhebbers van aparte Bijbelse namen. Lees je mee? 

Bijzondere Bijbelse uniseks namen 

Quirin
Op zoek naar zeldzame Bijbelse namen met een Q? Dan is Quirin een mooie optie. Er wonen in totaal 25 Quirins in Nederland; hartstikke zeldzaam dus! Quirin is afgeleid van Quirinius en Cyrénius. De betekenissen zijn ‘krachtige vredestichter’ en ‘verdediger’. Een andere betekenis is ‘lanszwaaier’. Een mooie krachtige naam voor jullie kindje.

Reza
De genderneutrale naam Reza is afgeleid van Resa. Deze naam komt voor in Lucas 3:27. Reza klinkt superstoer, maar de betekenissen zijn hartstikke vrolijk: ‘tevredenheid’, ‘gelach’ en ‘vermaak’. Perfect voor jullie zonnige mini.

Sil 
De Bijbelse naam Sil is afgeleid van Silas. Silas begeleidde de apostel Paulus tijdens zijn tweede zendingsreis. De naam betekent ‘van het bos’. Silas komt onder andere voor in Handelingen 15, vanaf vers 22. Sil wordt vooral voor jongens gekozen, maar wij vinden de naam ook leuk voor meisjes.

Hazael
Hazael betekent ‘God heeft gezien’. Je kunt de naam onder andere terugvinden in 1 Koningen 19. Als je van zeldzame Bijbelse namen houdt, is Hazael een echte topper. De naam komt namelijk nauwelijks voor in Nederland.

Thamar
De Bijbelse naam Thamar is afgeleid van Tamar. Deze naam komt onder andere voor in Genesis 38:1 en Matteüs 1:3. De naam is geschikt voor zowel jongens als meisjes, maar wordt vaker voor meisjes gekozen. Thamar betekent ‘palmboom’ en ‘dadelpalm’. Wij zijn fan 🌴

Aparte Bijbelse uniseks namen

Shiloh
De bijzondere naam Shiloh betekent ‘geschenk van God’ en ‘degene die het toekomt’. Shiloh is in de Bijbel een profetische naam voor de Messiah. In Nederland zijn er 17 mannen en 13 vrouwen met deze naam. Een prachtige unieke naam.

👼🏾 Lees ook eens: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Hagar 
Hagar is een Bijbelse naam die ‘vlucht’ betekent. In de Bijbel is Hagar een vrouw die naar de woestijn wordt gestuurd. Daar wordt ze gered door God. Hoewel Hagar in de Bijbel een meisjesnaam is, vinden we de naam ook hartstikke stoer voor jongens. Je kunt Hagar terugvinden in Genesis 16:1 en Galaten 4:24.

Naftali
Naftali is een christelijke naam die maar weinig voorkomt in Nederland. In de Bijbel is het een van de zonen van Jakob, maar deze naam kan volgens ons zowel aan meisjes als jongens gegeven worden. Naftali betekent ‘mijn strijd’, ‘ik heb gestreden’ en ‘worstelaar’. Je vindt de naam onder andere terug in Genesis 30:8.

Laïs
Op het gebied van zeldzame Bijbelse namen is Laïs echt een pareltje. In Nederland wonen maar 30 mensen met deze prachtige naam. Laïs is in de Bijbel een rustige en vredige stad die voorkomt in Rechters 18:7. Laïs betekent onder andere ‘leeuw’. 

Imre
Imre is afgeleid van de Bijbelse naam Omri. Deze naam betekent ‘de heer verdeelt’ en ‘knecht van de heer’. Andere betekenissen van Imre zijn ‘macht’, ‘kracht’ en ‘onvermoeibaar’. Je kunt Omri terugvinden in 1 Koningen 16:16.

Christelijke geboortekaartjes

Heb je al een mooie Bijbelse naam gespot? Dan is het tijd voor geboortekaartjes! En als je voor een mooie naam uit de Bijbel hebt gekozen, is het extra leuk als je een bijpassend  geboortekaartje uitkiest. Bij Kaartje2go vind je de mooiste christelijke geboortekaartjes. Maar je kunt ook voor mooie kaarten met waterverf of wolken gaan. Wil je graag met een mooie tekst naar het geloof verwijzen? In dit artikel vind je volop inspiratie voor christelijke teksten op een geboortekaartje. Zo vinden jullie vast het allermooiste persoonlijke geboortekaartje voor jullie prachtige kindje. 

Zoek je meer inspiratie voor babynamen? Op Facebook en Instagram plaatsen we wekelijks leuke babynamen en feitjes. Ook blijf je hier op de hoogte van onze nieuwste blogs. 

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis wonder
Wondermooie namen met betekenis wonder
Namen uit de Koran
De allermooiste namen uit de Koran
Hebreeuwse namen
Dit zijn de allermooiste Hebreeuwse namen