baby-vernoemen

Baby vernoemen: zo werkt dat

14 november 2018

Het vinden van de perfecte babynaam? Daar hoefde je vroeger geen namenlijstjes voor door te spitten. Eeuwenlang was een baby vernoemen de normaalste zaak van de wereld. Wil je weten hoe dit werkt? Lees dan gauw verder, want in dit artikel lees je alles over hoe je jullie baby kunt vernoemen.

Een eeuwenoude traditie

In de vorige eeuw was het helemaal niet vreemd als een opa vier kleinkinderen had met dezelfde naam als hem. Heette de opa Jan? Voilà, jullie eerst zoon heette dan ook Jan. Was het eerste kind een meisje? Dan werd zij vernoemd naar de oma van moederskant. Deze laatste regel verschilde per regio, in sommige regio’s werd het eerste meisje vernoemd naar de oma van vaderskant.Het doorgeven van de naam van de grootouders ging om én om, wel zo eerlijk. De eerste vier kinderen hadden dus altijd de naam van de grootouders.

Was er een vijfde spruit op komst? Dan zijn waren de ooms en tantes aan de beurt. En wanneer echt geen namen van ooms en tantes meer beschikbaar waren, vernoemden de ouders de kinderen naar zichzelf.

Baby vernoemen: wat zijn de regels?

In de meeste families wordt niet langer verwacht dat jullie kindje een van de namen van de grootouders krijgt. Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld jullie ouders of broers/zussen ontzettend vereerd zouden zijn als dit wel het geval is. Maar hoe ga je daar mee om. Wat zijn de hedendaagse regels van het vernoemen van kindjes?

Goed nieuws; die zijn er niet!  Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om een naam letterlijk over te nemen. Maar er zijn ook verschillende manieren om baby’s op subtiele wijze te vernoemen. Op die manier houd je wel de familietraditie in ere, maar geef je hier jullie eigen twist aan. De naam van jullie kindje heeft dan nog steeds een bijzondere betekenis.

Tips bij het vernoemen van je kindje

Over welke manieren om te vernoemen hebben we het dan precies? Nou, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen jullie kindje een tweede en/of derde naam te geven. Je geeft dan een roepnaam naar keuze, maar de daaropvolgende naam of namen verwijzen naar de grootouders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Lizzy Leonore of Sam Antonius Marinus.

Een andere leuke optie is het geven van dubbele babynamen. Hierbij kun je jullie roepnaam naar keuze mixen met de naam van een van de grootouders, ooms of tantes. Joris-Jan, Lola-Lilian en AnnaLouise zijn voorbeelden van dubbele namen met een vernoeming. Je kiest hierbij ook zelf de volgorde van de vernoemde naam en roepnaam naar keuze.

We hebben tegenwoordig veel meer te maken met trends op het gebied van babynamen. Wanneer je jullie kindje op dit moment zou willen vernoemen, is de kans groot dat hij of zij een Oud-Hollandse naam krijgt. Zie je dit niet zitten? Dan kun je met behulp van het lijstje hieronder de babynaam een beetje opfrissen.

Babynamen van vroeger naar nu

  1. Gijsbert – Gijs
  2. Elizabeth – Lizzy
  3. Antonius – Tony
  4. Marianne – Marly
  5. Hendrik – Rick
  6. Lambertha – Amber
  7. Johannes – Joep
  8. Frederika – Ricky
  9. Sebastiaan – Sep
  10. Veronica – Ronny

Baby vernoemen naar jezelf

Vind je het idee van vernoemen mooi, maar wil je geen mensen voor het hoofd stoten? Je kunt jullie kindje natuurlijk ook gewoon vernoemen naar jezelf. Hiervoor kun je bovenstaande tips toepassen of zelf een creatieve manier bedenken om jouw eigen naam te verwerken. Wanneer je jullie kindje naar jezelf vernoemt krijgt deze babynaam direct een hele bijzondere betekenis!