Logo Babynamen.nl

Blog

Baby vernoemen: zo werkt dat

Baby vernoemen: zo werkt dat

Het vinden van de perfecte babynaam? Daar hoefde je vroeger geen namenboekjes voor aan te schaffen. Eeuwenlang is het de gewoonte geweest om het kind te vernoemen. Je hoefde niet na te denken over de naam van jouw ongeboren baby, maar kon via een handig vernoemsysteem zo de naam van jouw kindje bepalen. Wil je weten hoe dit werkt of deze gewoonte voortzetten bij jouw kinderen? Lees dan gauw verder, in dit artikel lees je alles over hoe je jouw baby kunt vernoemen.

Vernoemen: Een eeuwenoude traditie

In de vorige eeuw was het helemaal niet vreemd als een opa vier kleinkinderen had met dezelfde naam als hem. De gewoonte bepaald namelijk dat de eerste zoon vernoemd wordt naar de opa aan de vaders kant. Heet de opa Jan? Voilà, jouw eerst zoon heet dan ook Jan. Is het eerste kind een meisje? Dan wordt deze vernoemd naar de oma aan de moederskant. Deze regel verschilt per regio, in sommige regio’s wordt het eerste meisje vernoemd naar de oma aan de vaderskant.

Hoe het verder gaat? Het doorgeven van de naam van de grootouders gaat om én om. Wordt het eerste kind vernoemd naar opa aan de vaderskant? Dan wordt de tweede zoon vernoemd naar de opa aan de moederskant. De eerste vier kinderen hebben dus altijd de naam van de grootouders.

Is er een vijfde spruit op komst en zijn er geen grootoudersnamen meer over? Dan zijn de ooms en tantes aan de beurt. Wanneer zelfs alle ooms en tantes waren vernoemd, dan vernoemden de ouders de kinderen naar zichzelf.

Lees ook:  Verboden babynamen: wat mag wel en wat mag niet?

Tips bij het vernoemen van je kindje

Hoe zouden jouw kinderen heten als je volgens deze regels de naam van jouw kind bepaald? Stel de opa heet Gijsbert, dan zou jouw eerste zoon deze naam krijgen. Tegenwoordig worden deze regels niet meer zo nauw genomen. Vind jij dit toch een mooie gewoonte en zou je hier toch iets mee willen doen? Dan kun je ook op andere manieren het naamgeven doorzetten.

Zo is Gijsbert vandaag de dag geen populaire kindernaam. Wel kun je natuurlijk de naam een beetje aanpassen en jouw zoon Gijs of Bert noemen. Heet oma Willeke of Elsbeth? Vernoem jouw dochter dan Willemijn of Elsa. Zo vernoem je jouw kindje toch op moderne wijze naar zijn of haar grootouders.

Een andere manier is om tweede en derde namen te geven. Je kunt jouw zoon of dochter dan een roepnaam naar keuze geven, maar toch ook de naam van de grootouders geven in de tweede of derde namen. Om het eerste voorbeeld aan te houden, je kunt jouw zoon bijvoorbeeld ‘Sam Gijsbert’ noemen met Sam als roepnaam.

De voor- en nadelen van vernoemen

Wat zijn nu de voordelen en nadelen van het doorgeven van de naam voor jouw kindje? In veel families wordt het toch nog van je verwacht om jouw zoon of dochter de naam van de grootouders te geven. Een groot nadeel is dat net zoals de gewoonte, de namen erg oud zijn. Wil je jouw kind geen Oud-Hollandse naam geven? Dan kan het doorgeven van de namen een groot nadeel zijn.
Een voordeel is dat je op deze manier een unieke familie gewoonte blijft voorzetten. Jouw stamboom blijft een uniek patroon voortzetten. Het geeft een unieke betekenis aan de naam van jouw zoon of dochter.

Lees ook:  Zo heet het eerste kindje van Meghan en Harry

Vind jij het moeilijk om een naam voor jouw baby te kiezen? Maak het jezelf dan minder moeilijk en maak gebruik van een eeuwenoude Hollandse gewoonte. Vernoem jouw baby naar een van de grootouders voor een bijzondere naam. De naam kun je natuurlijk een modern tintje geven. Als je deze gewoonte zou voortzetten, hoe zouden jouw kinderen dan heten?