33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes

Middeleeuwse namen
30 mei 2022

Vandaag gaan we terug in de tijd! Want speciaal voor jullie kleintje hebben we de leukste babynamen uit de middeleeuwen opgespoord. Ben je gek op Game of Thrones, gaat je hart sneller kloppen van oude kastelen en speelde je vroeger altijd riddertje? Dan is het super interessant om na te gaan welke middeleeuwse namen vroeger populair waren. In dit artikel kijken we naar namen uit sagen en legendes en we lichten een aantal bijzondere middeleeuwse namen uit. Trek je maliënkolder maar vast aan, want dit zijn de 33 leukste middeleeuwse babynamen.

Middeleeuwse jongensnamen uit verhalen en legendes

Arthur 
We beginnen met een middeleeuwse klassieker: Arthur! We kennen koning Arthur van verschillende middeleeuwse legendes en verhalen. Een echte ridderlijke naam dus. De betekenis van Arthur is ook mega stoer: ‘held’ en ‘beer’. Een toffe variant van Arthur is Tuur.

Lancelot
Lancelot is in veel middeleeuwse verhalen de rechterhand en vriend van koning Arthur. Hij is een ridder en avonturier die tijdens verschillende avonturen monsters verslaat en prinsessen bevrijdt. De betekenis van Lancelot is ‘land’. Lance is een leuke alternatieve optie.

Ferguut
Ook Ferguut is een figuur uit middeleeuwse verhalen. Ferguut is ‘de ridder met het witte schild’ die zichzelf tijdens verschillende avonturen bewijst als dappere held. Superstoer! De betekenis van Ferguut is dan ook ‘sterke, krachtige man’. De Engelse variant van Ferguut is Fergus.

Reynaert
Reynaert is een sluwe vos in het middeleeuwse verhaal ‘Van den vos Reynaerde’. Een perfecte naam dus voor slimmeriken. Mooie varianten van de naam zijn Rein en Reinier. Het Franse woord voor ‘vos’ – renard – is afgeleid van dit middeleeuwse karakter. De betekenis van Reynaert is dan ook ‘vos’.

Tristan
De naam Tristan ken je misschien wel van de middeleeuwse sage ‘Tristan en Isolde’. Dit tragische verhaal draait om de onmogelijke, ware liefde tussen een prinses en een ridder. Helemaal romantisch dus. De betekenis van Tristan is ‘tumult’, ‘oproer’. 

Egidius
Het bekendste middeleeuwse lied uit de Nederlandse literatuur begint met de woorden: ‘Egidius waer bestu bleven?’ Egidius is dan ook een op en top middeleeuwse naam. De betekenis van Egidius is ‘geit’. Een mooie variant van Egidius is Gillis.

Joris
Joris kennen we van het verhaal ‘Joris en de draak’. Daarin verslaat de ridder Joris een heuse draak. Joris is dus een perfecte naam voor dappere hummeltjes. De betekenissen van Joris zijn ‘landbouwer’ en ‘de waakzame’.

Tijl
De naam Tijl is bekend van het middeleeuwse verhaal ‘Tijl Uilenspiegel’. Dit volksverhaal gaat over een vrolijke deugniet die allerlei streken uithaalde. Toch heeft Tijl stoere betekenissen, zoals ‘strijder’.

Bijzondere middeleeuwse namen voor jongens

Floris
Floris de Vijfde was een beroemde middeleeuwse graaf. In 1256, toen hij 2 jaar oud was, werd hij al Graaf van Holland. Een ideale naam dus voor ambitieuze baby’s! Floris betekent ‘bloeiend’ en ‘bekoorlijk’. 

Karel
De naam Karel kennen we van Karel de Grote. Hij heerste in de vroege middeleeuwen over een groot deel van Europa. Karel is dus echt een naam voor kindjes met pit. De betekenis van Karel is ‘vrije man’. 

IJsbrand
IJskoud én vurig: ook IJsbrand is een geweldige naam uit de middeleeuwen. In de 12e eeuw was IJsbrand een naam die veel voorkwam onder Haarlemse heren. De betekenis van IJsbrand is ‘ijzeren zwaard’.

Zeger
De naam Zeger is afgeleid van Segher, een middeleeuwse naam die in de 14e eeuw veel voorkwam in Noord-Holland. Zeger betekent ‘heer’, ‘overwinning’ en ‘leger’. Krachtig!

⚔️ Lees ook: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen.

Splinter
Dacht je dat Splinter een typisch moderne naam is? Dan heb je het mis! Splinter kwam al in de middeleeuwen in Nederland voor. Splinter betekent ‘kleine jongen’. Aahww…

Diederik
De Germaanse naam Diederik kwam in de middeleeuwen al veel voor. De betekenis van Diederik is ‘machtig onder het volk’. Diede is een toffe genderneutrale afgeleide van de naam. 

Elias
In de middeleeuwen kwam de naam Elias vrij veel voor. En eigenlijk is Elias nog steeds hartstikke populair, want vorig jaar kregen maar liefst 217 jongetjes deze naam. Elias betekent ‘hoogte’ en ‘verhevenheid’. 

Simon
Ook Simon is een bekende middeleeuwse naam die we nog steeds veel tegenkomen. Simon werd al in de vroege middeleeuwen gebruikt in Nederland. De naam betekent ‘God heeft geluisterd’.

Gijsbrecht
Gijsbrecht van Amstel was een middeleeuwse heer die samenspande tegen de graaf van Holland. Geen naam voor watjes dus! Gijsbrecht betekent ‘van adel’ en ‘schitterend’. Gijs is een leuke afkorting.

Voor meisjes: middeleeuwse namen uit verhalen en sagen

Guinevere
We beginnen met een middeleeuwse topper: Guinevere! Guinevere is de prinses in de verhalen van koning Arthur. Guinevere betekent ‘vruchtbaar’. Wist je dat de Engelse naam Jennifer afgeleid is van Guinevere? 

Mariken
Mariken is de hoofdpersoon in het middeleeuwse verhaal ‘Mariken van Nieumeghen’. Deze naam is afgeleid van Maria en betekent onder andere ‘schone’ en ‘geliefde’. In de middeleeuwen werd de naam gekoppeld aan het Latijnse woord ‘mare’, dat ‘zee’ betekent. 

⚔️ Leestip: 50 x namen geïnspireerd op water.

Beatrijs
Het middeleeuwse verhaal ‘Beatrijs’ draait om een beeldschone non die verliefd wordt op een edelman. In de middeleeuwen was Beatrijs een vrij bekende naam. Wij kennen de naam natuurlijk ook van prinses Beatrix. De betekenis van Beatrijs is ‘gelukbrengster’. 

Isolde
Tristan hebben we al genoemd, dus Isolde mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Isolde is de mooie Ierse prinses in het middeleeuwse liefdesverhaal ‘Tristan en Isolde’. De betekenis van Isolde is ‘heerseres van het ijs’.

⚔️ Lees ook: De allermooiste winter babynamen, brr!

Hasse
Verslond jij vroeger ook de boeken van Thea Beckman? Misschien komt deze naam je dan bekend voor. Hasse is namelijk de stoere heldin van het boek ‘Hasse Simonsdochter’, dat zich in de middeleeuwen afspeelt. De betekenissen van Hasse zijn ‘sterk’, ‘krachtig’ en ‘strijd’.

Hadewijch
Hadewijch is zelf geen personage in middeleeuwse verhalen, maar iemand die poëzie schreef in de 13e eeuw. Het is heel bijzonder dat haar gedichten bewaard zijn gebleven, want het was in die tijd zeer ongebruikelijk dat vrouwen gedichten schreven. Eigenlijk is Hadewijch dus een feministische naam! Hadewijch betekent ‘strijdster’. Hedwig is een toffe afgeleide van Hadewijch.

Enide
Enide is een heldin uit de Middeleeuwse legende ‘Erec et Enide’. In dit verhaal beleeft de mooie Enide allerlei avonturen. Enide is oorspronkelijk een Welsche naam en betekent ‘leven’ en ‘ziel’.

Mooie middeleeuwse namen voor meisjes

Gisela
De naam Gisela klinkt chic en romantisch. In de vroege middeleeuwen werd deze naam al gebruikt. Zo was Gisela de dochter van koning Karel de Eenvoudige, die rond het jaar 900 over Frankrijk heerste. Gisela betekent ‘pijl’ en ‘belofte’. 

Ada
Ada was in 1203 de gravin van Holland. Een mooie korte naam voor powergirls dus! Ada heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘nobel’, ‘vriendelijk’ en ‘schoonheid’.

Clara
In de middeleeuwen kwam de naam Clara veel voor. Clara heeft verschillende vrolijke betekenissen, zoals ‘schitterend’, ‘helder’ en ‘blinkend’. Jullie baby wordt vast een zonnestraaltje ☀️✨

Aleid
De bijzondere naam Aleid is afgeleid van de naam Adelheid. Deze naam was in de middeleeuwen super populair. De betekenis van Aleid is ‘van een adellijke familie’. Perfect voor jullie prinsesje.

Catharina
Ook de naam Catharina werd door middeleeuwse ouders massaal gekozen. Catharina betekent ‘zuiver’ en ‘rein’. Toffe moderne varianten van de naam zijn Kaat, Cato en Kate

Emma
Al in de vroege middeleeuwen werd de naam Emma gebruikt. Zo trouwde de koning van Engeland in 1002 met Emma uit Normandië. Emma betekent onder andere ‘machtig’ en ‘groots’. De ultieme naam voor stoere meiden,

Sophia
Wat betreft Middeleeuwse namen is Sophia een echte topper, want ook deze naam kwam al rond het jaar 1000 voor. Eerst was Sophia echt een naam voor de adel, maar in de 14e eeuw kwam de naam steeds vaker voor. Sophia betekent ‘heilige wijsheid’, ‘levenswijsheid’. 

Elisabeth
Middeleeuwse ouders waren ook dol op de naam Elisabeth. In Nederland is de naam voor het eerst teruggevonden in het jaar 1204. Elisabeth betekent onder andere ‘God is mijn eed’. Leuke alternatieven zijn Lizzy, Elsa en Elise.

Magdalena
De naam Magdalena kwam vanaf 1150 voor in Nederland en omstreken. De betekenis van Magdalena is ‘vrouw uit Magdala’. Lena en Elena zijn mooie afgeleiden van de naam.

Back to the future!

De meeste namen hierboven brengen een heerlijk historisch gevoel met zich mee. Je kan je vast voorstellen dat er vroeger jonkvrouwen en ridders rondliepen met namen als Guinevere en Egidius. Maar veel hedendaagse babynamen zoals Lizzy en Kate zijn ook afgeleid van eeuwenoude namen. Het is dan ook heel normaal om de naam van je opa of oma in een nieuw jasje te steken. Namen worden dus massaal gerecycled. In het artikel Baby vernoemen: zo werkt dat vertellen we je meer over het vernoemen van jullie baby. Wil je weten wat vandaag de dag helemaal hip is op het gebied van babynamen? Lees dan ons artikel over babynamen trends

⚔️ Nog meer babynamen inspiratie opdoen? Volg ons ook op Facebook en Instagram!

Gerelateerde blogs

Superhelden namen
42 superstoere superhelden namen!
Genderneutrale namen
50 toffe genderneutrale namen voor je mini
Aparte babynamen
Aparte babynamen voor jullie kindje