Schön! De 45 leukste Duitse namen verzameld

Duitse namen
11 april 2022

Guten tag! Vandaag gaan we op namenjacht in Duitsland. Want er zijn ontzettend veel prachtige Duitse namen te vinden. We vertellen je welke babynamen op dit moment populair zijn in Duitsland en delen onze eigen favoriete Duitse namen. Benieuwd wat nou typische Duitse namen zijn? We hebben een gezellig lijstje voor je samengesteld. Een ding kunnen we alvast verklappen: Duitse namen zijn verrassend mooi en veelzijdig. Pak er dus een lekkere kop thee bij en laat je inspireren door onze oosterburen.

Top 10 Duitse namen

Welke namen zijn op dit moment populair in Duitsland? Eigenlijk verschilt dat niet zo veel van onze eigen babynamen top 10. In de Duitse jongensnamen top 10 staan namen als Noah, Luca en Finn. Deze drie namen horen ook bij de tien populairste Nederlandse namen. Ook in de top 10 Duitse meisjesnamen zien we overlap met de Nederlandse lijst. Zo komen Emma, Mila en Sophia ons bekend voor (al is bij ons Sophie populairder). Benieuwd welke babynamen er nog meer in de Duitse namen top 10 staan? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

7 x Populaire Duitse meisjesnamen

Emilia
Emilia is de meest populaire Duitse meisjesnaam. En dat snappen we helemaal, want de naam is echt een pareltje. Emilia is van oorsprong Grieks en betekent onder andere ‘zacht’ en ‘vriendelijk’.

Hannah
De Hebreeuwse naam Hannah staat op nummer 2 van de Duitse meisjesnamen top 10. Deze mooie naam betekent ‘God is genadig. Leuk feitje: Hannah is ook een palindroom naam!

Mia
Mia staat hoog in de babynamen top 10 van Duitsland, maar is ook populair in Nederland. De toffe korte naam betekent onder andere ‘geliefde’, ‘schone’ en ‘ster van de zee’. Een bijzondere naam voor jullie kleine mädchen. 

Lina
Een andere populaire naam in Duitsland is Lina. Deze mooie Arabische naam betekent onder andere ‘teder’, ‘vriendelijk’ en ‘jonge palmboom’. Wij zijn fan 🌴

Ella
Duitse ouders kozen vorig jaar massaal voor Ella. Deze Hebreeuwse naam betekent ‘God is mijn eed’, ‘dageraad’ en ‘licht’. Een schitterende naam voor jullie kindje.

Lea
Nog een mooie korte naam: Lea! De betekenis van de Hebreeuwse naam is onder andere ‘van de vlakte’ en ‘weiland’. Deze naam is perfect voor echte buiten-meisjes.

Marie
Verfrissend simpel en een tikkeltje klassiek, we zijn gek op Marie. Betekenissen van Marie zijn ‘geliefde’ en ‘zee’. Een mooie Franse naam voor liefhebbers van de zee.

 7 x Populaire Duitse jongensnamen

Matteo
De meest populaire Duitse jongensnaam is Matteo. Deze stoere Italiaanse naam betekent ‘geschenk’. En dat is jullie kindje natuurlijk zeker 💕

Leon
We blijven in de Zuid-Europese sferen, want de Griekse naam Leon staat op nummer 3 in de Duitse jongensnamen top 10. Leon betekent onder andere ‘leeuw’. Een mooie dierennaam voor jullie welpje.

Elias
Een andere topper in Duitsland is Elias. Deze naam is van oorsprong Hebreeuws en betekent onder andere ‘hoogte’ en ‘verhevenheid’. Perfect voor een piloot, bungeejumper of parachutist in de dop!

Paul
Ook Paul is razend populair in Duitsland. Deze korte Latijnse naam heeft schattige betekenissen: ‘klein’ en ‘bescheiden’. Een mooie naam voor jullie kleintje.  

Ben
Ben is ook weer zo’n heerlijke korte naam. De Hebreeuwse naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘beer’, ‘de gezegende’ en ‘geluk’. Dat wordt vast een gelukkig beertje. 

Leestip: Babynamen met geluk als betekenis.

Emil
Duitse ouders kozen ook massaal voor Emil. Deze naam heeft dezelfde betekenissen als de eerdergenoemde meisjesnaam Emilia, namelijk ‘zacht’ en ‘vriendelijk’. Een mooie en lieve naam.

Louis
We sluiten dit rijtje af met Louis. Deze stoere Franse naam betekent ‘beroemde strijder’. Een mooie uniseks variant is Lou. Net zo leuk!

Typisch Duitse namen

Je hebt vast weleens gehoord van Gunter of Gretchen, maar er zijn ook prachtige typisch Duitse namen te vinden die niet meteen cliché zijn. We hebben hieronder een aantal toffe babynamen verzameld die op en top Duits zijn.

Echte Duitse jongensnamen

Henri
De typisch Duitse naam Henri is in Duitsland hartstikke populair, al gaan Duitse ouders vaker voor de variant Henry. De betekenissen van deze naam zijn ‘heerser van woonplaats of erf’ en ‘machtig’. Een mooie krachtige naam.

Moritz
De stoere naam Moritz betekent ‘donker’ en ‘schemering’. Deze Duitse naam komt in Nederland amper voor, maar is in Duitsland behoorlijk populair. Ideaal als je van bijzondere zeldzame namen houdt.

Karl
Karl is een echt mannelijke Duitse naam voor jullie mini. De betekenis van Karl is letterlijk ‘man’. Liever een naam met twee lettergrepen? Dan kun je voor Karel gaan. Net zo mooi!

Niklas
Ook bij Niklas komen de Duitse vibes je tegemoet. Deze toffe Duitse naam betekent ‘overwinning van het volk’. Lekker krachtig!

Lees ook: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen.

Fritz
Betekenissen kunnen een naam soms extra bijzonder maken. Dat geldt ook voor Fritz. De korte Duitse naam betekent namelijk ‘vrede’. Is Fritz iets te Duits? Dan is Frits ook een leuke optie.

Ludwig
Duitser dan Duits: dat is Ludwig! De betekenis van deze klassieke Duitse naam is ‘beroemde strijder’. Wist je dat Ludwig de Duitse variant van Lodewijk is?

Thilo
Thilo klinkt stoer en een tikkeltje mysterieus. De Duitse naam betekent onder andere ‘heerser van de mensen’. Dat wordt vast een jongetje met power 💥

Kurt
Misschien ken je de naam Kurt al van rockster Kurt Cobain. Maar wist je dat Kurt eigenlijk een Duitse naam is? De betekenis van Kurt is ‘wijs raadsman’ en ‘dapper’. Kort en krachtig!

Gek op muziek? Lees ook: De mooiste namen in liedjes.

Typisch Duitse meisjesnamen

Heidi
Wat ons betreft is Heidi he-le-maal leuk. Deze typisch Duitse naam betekent ‘edele vrouw’, ‘nobel’ en ‘vriendelijk’. Met die eigenschappen kun je thuiskomen!

Ida
Gek op korte Duitse namen? Dan is Ida een mooie optie. Ida betekent ‘scheppend’ en ‘harde werker’. Vooral de laatste is een mooie eigenschap voor jullie kleine meisje.

Nele
De naam Nele is in Duitsland ontzettend populair, terwijl de naam in Nederland amper voorkomt. Nele heeft de ietwat aparte betekenis ‘de gehoornde’. Toch vinden we het een prachtige, lief klinkende meisjesnaam.

Frida
Frida is een typisch Duitse naam die hartstikke populair is bij onze oosterburen, hoewel Duitse ouders de voorkeur geven aan Frieda. De betekenis van deze naam is ‘vrede’. Mooi 🕊

Leni
De toffe naam Leni klinkt heerlijk vrolijk. De betekenis van deze populaire Duitse naam is ‘fakkel’. Perfect voor vlammende meisjes met pit.

Tabea
Ook Tabea is op en top Duits. De betekenis van Tabea is geïnspireerd op het dierenrijk, namelijk ‘gazelle’. Een bijzondere naam voor jullie kindje.

Romy
Romy klinkt Engels, maar is typisch Duits. Deze naam heeft prachtige mystieke betekenissen, zoals ‘dauw van de zee’ en ‘rozemarijn’. Een populaire variant van Romy is Romée.

Lore
De stoere naam Lore is afgeleid van Lorelei. Deze Duitse naam betekent ‘laurierblad’, ‘bescherming’ en ‘verleidster’. Een bijzondere en tikkeltje mysterieuze naam.

Duitse namen: onze favorieten

We hebben populaire en typisch Duitse namen gehad, maar er zijn ook andere mooie Duitse namen die het vermelden waard zijn. Daarom hebben we speciaal voor jullie mini nog een aantal favoriete Duitse namen verzameld. Das stimmt!

Bijzondere Duitse jongensnamen

Felix
Officieel is Felix Latijns, maar we wilden deze leuke naam toch noemen. Felix is namelijk al vanaf de jaren 70 hartstikke populair in Duitsland. En dat is begrijpelijk met mooie betekenissen als ‘geluk’, ‘vruchtbaar’ en ‘gelukkig’. Perfect voor zondagskindjes.

Jonas
Een andere Duitse favoriet is Jonas. Net als Felix scoort Jonas al tientallen jaren hoog in de babynamen top 100 van Duitsland. Jonas betekent ‘duif’. Een prachtige naam gebaseerd op vogels.

Milo 
Milo is de Germaanse vorm van de Engelse naam Miles. De naam Milo betekent onder andere ‘zacht’, ‘vriendelijk’ en ‘beminnelijk’. Een lieve naam voor jullie kindje.

Sepp
De Duitse naam Sepp is hartstikke stoer en lekker apart. De betekenis is ‘God voege toe’. Fun fact: Sepp is in Duitsland zelf helemaal niet populair. De naam staat niet in de top 500 jongensnamen, terwijl Sepp in Nederland op plek 78 staat.

Timo
Een andere Duitse topper is Timo. Deze naam is afgeleid van Thimoteüs en betekent ‘koesteren’, ‘eren’ en ‘God trotsmakend’. Jullie zijn in ieder geval alvast apetrots op jullie kleintje.

Fiete
Hou je van aparte namen? Dan is Fiete misschien een leuke optie. Deze bijzondere Duitse naam is afgeleid van Friedrich en betekent ‘vrede’ en ‘bescherming tegen wapens’.

Mikkel
De Duitse naam Mikkel is afgeleid van aartsengel Michaël. Deze Bijbelse naam past helemaal bij onze oosterburen, want Michaël is de beschermheilige van Duitsland. De betekenis van beide namen is ‘wie is als God’. 

Kiefer
De naam Kiefer is super zeldzaam en uniek. De betekenis van deze originele Duitse naam is ‘tonnenmaker’. Een tikkeltje apart, maar echt een mooie stoere naam. Ganz toll!

Leuke Duitse meisjesnamen

Minna
Een beminnelijke naam: Minna! Deze stoere Duitse meisjesnaam betekent ‘wilskrachtige strijder’. Een geweldige naam voor krachtige powergirls.

Ilse
Gek op korte stoere namen? Ilse klinkt misschien oer-Hollands, maar is van oorsprong hartstikke Duits. De betekenis van Ilse is ‘God is mijn eed’. 

Lotte
Zowel in Duitsland als in Nederland doet de naam Lotte het goed. Deze Duitse naam betekent onder andere ‘vrije vrouw’. In Duitsland is de variant Lotta nog populairder.

Hedwig
Bij Hedwig denken we meteen aan de sneeuwwitte uil van Harry Potter. Maar het is ook een hele toffe Duitse naam. Hedwig heeft de stoere betekenis ‘strijdster’. 

Leestip: 40 betoverend mooie babynamen uit Harry Potter.

Nena
Nena is een Spaanse naam, maar heeft een Duitse touch vanwege zangeres Nena, bekend van het liedje 99 Luftballons. De betekenissen van Nena zijn ‘klein meisje’ en ‘dapper’. Perfect voor jullie dappere kleine meisje 💕

Zelda
Gamers opgelet, want ook Zelda is een echte Duitse naam. Namen met een Z hebben vaak iets stoers. En dat geldt ook voor de betekenis van Zelda, want die is ‘krijger’. Een mooie krachtige naam.

Tilda 
De Germaanse naam Tilda is een afkorting van Mathilda. De betekenissen van de naam komen uit het oud Duits: ‘kracht’ en ‘vechten’. Ook weer een superstoere meisjesnaam voor jullie mädchen 🔥

Geboortekaartjes met een Duitse touch

Ben je al volop geïnspireerd op het gebied van Duitse namen? Dan kun je alvast nadenken over mooie geboortekaartjes. En wat is nou leuker dan een geboortekaartje dat helemaal in de Duitse traditie past? In Duitsland worden geboortekaartjes bijvoorbeeld later verstuurd dan in Nederland. Daardoor zijn fotokaarten veel populairder dan hier. Verder zijn onze oosterburen dol op geboortekaartjes met astrologie en bloemenweide thema. Tot slot is het thema wildernis een echte trend in Duitsland. Zo hebben jullie een supermooi geboortekaartje dat perfect bij de naam van jullie mini past. Sehr toll! 

Bonustip: Wil je je helemaal onderdompelen in de Duitse sferen? Kijk dan eens op een Duitse geboortekaartjes-website

Voor nog meer babynamen inspiratie kun je ons ook volgen op Facebook en Instagram. Daar geven we wekelijks updates over nieuwe blogs en de allerleukste babynamen.

Gerelateerde blogs

Hawaiiaanse namen
30 Hawaiiaanse namen voor jullie pēpē!
Namen uit Limburg
De 50 mooiste Arabische namen met betekenis
Ierse babynamen
35 Ierse namen voor jullie babaí!