Zondagskind: betekenis en bijpassende namen

Zondagskind
20 mei 2021

Je hebt vast wel eens gehoord van zondagskinderen. Op een of andere manier hangt er altijd een zweempje mysterie om deze kids. Gaat er misschien meer schuil achter de term dan enkel geboren worden op een zondag? Wij leggen het je met plezier uit! En zoals je van ons gewend bent inspireren we je ook met een lijstje bijpassende babynamen. Extra interessant wanneer je bent uitgerekend op een zondag, maar een naam voor een zondagskind is natuurlijk altijd handig om achter de hand te houden. Je weet namelijk maar nooit wanneer jouw mini het tijd vindt om geboren te worden.

Wat is een zondagskind?

Heel letterlijk genomen ben je een zondagskind wanneer je op een zondag geboren wordt. En hoewel je net zoveel kans hebt om op maandag of woensdag uitgerekend te zijn, heeft de term ‘zondagskind’ iets speciaals. Dat komt door de figuurlijke betekenis van het woord. 

In de psychologie staat een zondagskind namelijk voor iemand die situaties altijd positief benadert. Een echt glas-halfvol type dus. Door deze blije verschijning leggen zondagskinderen makkelijk contact en maken ze snel vrienden. Hierdoor lijkt het dat een zondagskind altijd geluk heeft, maar eigenlijk zorgt de positieve vibe voor een hoge gunfactor.

Zondagskind kenmerken en karaktereigenschappen

Net als je sterrenbeeld en je naamgetal volgens naamnumerologie, zegt de dag waarop je geboren bent ook iets over je karaktereigenschappen. Dit heeft te maken met astrologie, want elke dag van de week is gelinkt aan een planeet. Zo is maandag de dag van de maan, hoort woensdag bij Mercurius en is zondag gelinkt aan de zon. 

In de astrologie staat iedere dag van de week voor bepaalde eigenschappen. Zo zou een zondagskind zich altijd kunnen herkennen in ten minste één van de volgende eigenschappen:

  • Positieve kijk op het leven
  • Betrouwbaar en behulpzaam 
  • Lief voor anderen 
  • Bedachtzaam
  • Een tikkeltje egoïstisch (alle planeten draaien nu eenmaal om de zon)

☀️ Tip: lees ook ons artikel over edelsteen babynamen.

Leuke namen voor kindjes die worden geboren op zondag

We weten nu waar de term zondagskind vandaan komt en wat je geboortedag zegt over eventuele karaktereigenschappen. Dit gaf ons genoeg inspiratie om een lijstje leuke babynamen voor jou te verzamelen. We keken hierbij onder andere naar de link met zondag, geluk en positiviteit. Maar ook naar namen die matchen bij de karaktertrekken: behulpzaam, betrouwbaar en lief.

5 x mooie meisjesnamen

Nora 
Het mooie Nora kent vele varianten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Eleonora en Noor? Ze hebben wel allemaal iets gemeen, namelijk een betekenis die iets met de zon en licht te maken heeft. 

Feline 
Geboren worden op zondag geeft je volgens de wetten van astrologie een flinke dosis geluk in het leven. En laat de mooie meisjesnaam Feline nou net ‘brengt geluk’ als betekenis hebben. Dat kan haast geen toeval zijn! 

Gayle 
In Amerika heten zowel jongens als meisjes Gayle. Maar in Nederland worden voornamelijk meisjes met deze naam geboren. Het betekent ‘geluk’ en is dus een mooie, passende naam voor een zondagskind. 

Solange
De prachtige Latijnse naam Solange betekent ‘engel van de zon’. Echte 90’s baby’s kennen de naam Solange natuurlijk uit de girlband Destiny’s Child. Lees voor meer inspiratie ons artikel over 90’s babynamen.

Lieve
Liever dan lief: de naam Lieve voor een zondagskind. Dit pareltje van Nederlandse bodem betekent ‘door God geliefd’. En een christelijke referentie past ook perfect bij zondagskinderen.

5 x toffe jongensnamen

Cody
Astrologie zegt dat zondagskinderen van nature erg behulpzaam zijn. In dat geval is de Ierse jongensnaam Cody een perfecte match. Dit betekent namelijk letterlijk ‘behulpzaam’. Je kunt het ook schrijven als Codey. 

Peet 
Een stoere naam van Hollandse bodem. De naam Peet is afgeleid van Peter, die de betekenissen ‘rots’ en ‘betrouwbaar’ draagt. En een betrouwbaar persoon kan natuurlijk echt voelen als een rots in de branding. Dit sluit goed aan bij de kenmerken van een zondagskind.

Kiran 
Hij staat dan wel in het rijtje jongensnamen, maar Kiran is eigenlijk een Hindoestaanse uniseks babynaam. Het staat voor ‘zonnestraal’, net zoals de iets vrouwelijkere variant Kyra.

Dexx
De stoere naam Dexx is afgeleid van Dexter, wat in het Latijn ‘rechterhand’ betekent. Omdat de rechterhand lange tijd als superieur werd beschouwd, werd dit naar rechtshandigen ook gecommuniceerd als teken van geluk. 

Kay
Kort en krachtig, de toffe naam Kay. En de Deense betekenis ‘puur geluk’ past perfect bij een zondagskind. Wist je dat deze jongensnaam wereldwijd gegeven wordt? En in de meeste landen is de betekenis ook anders. Zo kan Kay of Kai onder andere ‘zee’, ‘zich verheugen’ en ‘kip’ betekenen.

Unieke namen met een S voor een zondagskind

Misschien heb je bovenstaande namen al eens voorbij horen komen. Maar als je op zoek bent naar wat meer alternatieve babynamen zijn deze opties zeker het overwegen waard.

Sisi
Wat betreft babynamen met betekenis is Sisi de perfecte match voor een zondagskind. Deze Afrikaanse meisjesnaam staat voor ‘geboren op zondag’. 

Sinne 
Hebben jullie Friese babynamen al eens overwogen? De prachtige naam Sinne komt namelijk uit het Fries. Jullie dochter wordt natuurlijk het zonnetje in jullie leven en daar past Sinne perfect bij. Dit betekent letterlijk ‘zon’. 

Sorin 
En we blijven even hangen in de zonnige sferen. De mooie naam Sorin betekent namelijk ook ‘zon’. Het is een jongensnaam van Roemeense komaf die lief en stoer tegelijk is.

Meer naaminspiratie voor zondagskindjes

Het is natuurlijk hartstikke leuk om de babynaam te matchen met het feit dat jullie kindje een zondagskind is. Maar het allerbelangrijkste is dat je een naam kiest die jullie als ouders gewoon heel mooi vinden. Mits dit binnen de regels voor voornamen past natuurlijk. Voor meer inspiratie verwijzen we je graag door naar deze kleine selectie artikelen over babynamen. Of scroll lekker door ons blog en ontdek welk thema jullie aanspreekt. 

Wanneer je geen genoeg kunt krijgen van alle leuke naamfeitjes raden we je aan om ons te volgen op Facebook en Instagram. Daar delen we wekelijks de allerleukste babynamen en posten we onze nieuwe artikelen.

Gerelateerde blogs

Schattige meisjesnamen
Lief! 50x schattige jongens- en meisjesnamen
Succesvolle babynamen
Succesvolle namen voor je mini
Lieve meisjesnamen
Lieve meisjesnamen voor de liefste meisjes