Dit zijn de allerleukste namen met een Z!

Namen met Z
6 oktober 2021

Of je nou een kindje verwacht of gewoon zomaar aan het rondkijken bent: naam-inspiratie opdoen kan nooit kwaad. Maar de keuze is reuze als het gaat om toffe babynamen en dat kan best overweldigend zijn. Het kan ontzettend helpen om je zoektocht te beginnen met een specifieke letter. En laat de letter Z nou net een van de leukste letters uit het alfabet zijn om namen met maken. Wij hebben de leukste namen met een Z voor je verzameld.

Namen met een Z zijn bijzonder

Het scheelde niet veel of we hadden de Z vandaag de dag helemaal niet gekend. Want zo’n 300 jaar voor Christus verbande een Romeinse politicus de letter uit het alfabet. Maar de letter kwam in de 1e eeuw voor Christus weer terug, om de nieuwe en vreemde Griekse woorden te kunnen schrijven. Gelukkig maar, anders hadden we deze namen met een Z erin allemaal moeten missen. De Z is ook de laatste letter van ons alfabet, maar ook de eerste letter van een heleboel positieve en gezellige woorden. Denk maar eens aan zon, zomer, zwemmen en zelfliefde 💕

Meisjesnamen met Z

Verwachten jij en je partner een klein meisje? Dan zijn meisjes namen met Z absoluut het overwegen waard. De letter geeft een naam meteen iets stoers. Extra leuk voor kleine pittige tantes dus. 

Zina
De mooie naam Zina is van Russische komaf en heeft de superstoere betekenis ‘de krachtige met de speer’. Maar er zit ook een hele lieve betekenis aan de meisjesnaam Zina. In het Arabisch is zina namelijk een liefkozend woord voor meisjes, zoals ‘schatje’ en ‘liefje’. 

Zara
Ook Zara heeft een Arabische afkomst. Het is een verbastering van Zahra, wat ‘bloeiende bloem’ betekent. De variant Zara is een enorm hippe naam, die steeds populairder wordt. In 2020 stond de naam op nummer 130 van meest populaire namen en werd hij aan 112 meisjes gegeven. 

Zendaya
De naam Zendaya werd op de kaart gezet door de actrice en zangeres Zendaya Coleman, die onder andere speelde in de populaire film The Greatest Showman. Een prima naamgenoot, want ze is één van de meest geliefde sterren van het moment. Zendaya betekent ‘beeldschoon’.

Zofia
Sommige namen met een Z zijn een toffe variant op namen met een S. Zo ook Zofia, wat natuurlijk is afgeleid van Sophia. De letter Z maakt de naam net een beetje anders. De betekenis van Zofia is ‘levenswijsheid’. Het is een van oorsprong Poolse naam, maar wordt tegenwoordig vooral veel gegeven in Noorwegen.

Zelda
Zijn jij en je partner echte game fanaten? Dan komt de naam Zelda jullie vast en zeker bekend voor. In de game The Legend of Zelda is Zelda de prinses die gered moet worden. In het echt is de naam afgeleid van het klassieke Griselda, wat ‘donkere strijd’ betekent. 

👶🏼 Fun fact: wist je dat de letter Z in numerologie 8 punten waard is? 

Jongensnamen met een Z

Ook als jullie een klein ventje verwachten zijn er genoeg babynamen met Z om te overwegen. Wij zetten een paar toffe opties voor jongens namen met een Z voor je op een rijtje. 

Zino
Voor meisjes hadden we Zina, en dan kan Zino niet in ons lijstje ontbreken. Het is een simpele, maar toch unieke naam die makkelijk uit te spreken is. De naam is Engels en is afgeleid van Zeus, de oppergod in de Griekse mythologie. De naam Zino betekent dan ook ‘geschenk van Zeus’ en ‘machtig’.

Zayn
De Arabische naam Zayn werd populair gemaakt door Zayn Malik, een lid van de boyband One Direction. Hoewel deze band al een tijdje uit elkaar is, wordt de naam Zayn nog vaak gegeven. In 2020 kregen 317 jongetjes de naam Zayn. Dat de naam populair blijft, is niet zo gek. Zayn heeft namelijk de mooie betekenis ‘schoonheid’.

Zev
Zev is een Hebreeuwse naam. Ondanks dat de naam bestaat uit maar drie letters, heeft hij toch een uniek uiterlijk door de uitzonderlijke lettercombinatie. De naam betekent ‘bruidegom’ of ‘wolf’ en wordt ook wel eens geschreven als Zef, Sev of Sef.

Zakaria
Bijbelse babynamen zijn wereldwijd al jaren populair. En compleet terecht, want ze zijn vaak prachtig. Het mooie Zakaria is daar ook een voorbeeld van. Het is één van de mooiste namen met een Z, en betekent ‘God gedenkt’.   

Zoran
Slavische namen hoor je niet zo vaak in Nederland. Deze onbekendheid én de authentieke klank van de naam, maken de naam Zoran extra uniek. Deze bijzondere jongensnaam betekent ‘dageraad’. Ook kan de naam gezien worden als variant op de Hongaarse naam Zoltan, wat sultan betekent.

👶🏿 Tip: lees ons blog over internationale babynamen voor meer inspiratie van over de grens!

Nederlandse namen met een Z

Hoewel de meeste namen met Z vrij exotisch klinken, zijn er ook genoeg mooie babynamen met een Z erin van Nederlandse bodem te vinden. 

Zuske
Als het gaat om babynamen met een Z wordt het niet veel schattiger dan Zuske. Deze ultiem-lieve meisjesnaam betekent natuurlijk ‘kleine zus’. Wat het een perfecte babynaam maakt voor als jullie dochter al een grote broer of zus heeft. Het is sowieso leuk om te van tevoren te kijken of de namen van jullie gezin bij elkaar passen.

Zeger
De jongensnaam Zeger stamt uit het Oud-Germaans, maar heeft ook een link met het Hebreeuws. We delen de naam met onze zuiderburen, want vrijwel alleen Nederlandse en Vlaamse jongetjes krijgen de naam Zeger. Het betekent ‘God gedenkt’.

Ziggy
Omdat de Z namen snel een stoer tintje geeft, worden veel namen met een Z gezien als uniseks. Zo ook Ziggy, een vrolijke naam die zowel aan jongens als aan meisjes gegeven wordt. De naam betekent ‘vrede’ en ‘overwinnend’.

XYZ: spelen met de letters van het alfabet

Een babynaam kiezen kan een beetje lastig zijn. Maar we helpen je natuurlijk met plezier een beetje op weg. Begin bijvoorbeeld met het kiezen van je favoriete letters. Wanneer je dat hebt gedaan kun je meer inspiratie opdoen in onze blogs over babynamen met specifieke letters. En wanneer namen met Z niet helemaal jouw ding zijn kun je altijd hier nog eens kijken: 

Je kunt ons natuurlijk ook volgen op Facebook en Instagram voor updates over nieuwe blogs en de allerleukste babynamen.

Gerelateerde blogs

Indonesische naam
De 33 tofste namen met 3 letters!
Schaamnamen
Lachen, gieren, brullen: 40 grappige schaamnamen!
Meisjesnamen die eindigen op -y
De leukste meisjesnamen die eindigen op -Y