Tweede naam kiezen, zó doe je dat!

Tweede naam
13 februari 2023

Jaa, je bent zwanger! En dat betekent dat het tijd is om een mooie babynaam te kiezen. Maar het hoeft natuurlijk niet bij één naam te blijven: je kunt ook een tweede naam kiezen! Wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van een tweede naam? En hoe vind je inspiratie voor leuke tweede namen? We geven je in dit artikel de handige tips & tricks voor het kiezen van een tweede naam voor je baby!

Inspiratie voor leuke tweede namen

We trakteren je eers op een gezellig inspiratielijstje. Een tweede naam uitkiezen is natuurlijk heel persoonlijk. En wij weten niet welke namen jullie als eerste roepnaam hebben gekozen. Toch hebben we een paar mooie naamcombinaties voor je verzameld van namen die op dit moment populair zijn.

Liv Ise
De Scandinavische naam Liv betekent ‘beschermer’ en ‘leven’. De toffe naam Ise staat voor ‘ijs’. Deze stoere combinatie past daarom mooi bij een levenslustig winterkindje. Andere toffe combinaties met Liv zijn bijvoorbeeld Lotta, Juna en Valerie.

Mats Fedde
We blijven even in Scandinavië, want ook Mats komt uit het Hoge Noorden. Mats betekent ‘geschenk van God’ en matcht mooi met Fedde, dat ‘bescherming’ en ‘vrede’ betekent. Een krachtig én lief geheel. Ole, Boaz en Teije combineren mooi met Mats.

Nova Lux
Het is ook mooi om twee Latijnse namen met elkaar te combineren. De zachte naam Nova betekent ‘nieuw’. En de stoere uniseksnaam Lux betekent ‘licht’. Een nieuw lichtje in jullie leven! Behalve Lux zijn ook Imme en Vita leuke tweede namen. Nova Vita staat bijvoorbeeld voor ‘het nieuwe leven’. 

Tess Zoë
De Griekse naam Tess klinkt lekker pittig en betekent ‘jager’ en ‘zomer’. Ook Zoë is een toffe Griekse meisjesnaam, met de betekenis ‘leven’. Perfect voor stoere, levendige deugnietjes. Andere leuke tweede namen bij Tess zijn Cato en Linde.

James Kyan
De Engelse klassieker James betekent ‘hij zal beschermen’. En de betekenis van de krachtige Ierse naam Kyan is ‘blijvend’. Een mooie combinatie! Je kunt de namen trouwens ook omkeren, want James is ook een toffe tweede naam voor een jongen.

Noah Elias
Wist je dat Hebreeuwse namen vaak ook heel goed met elkaar matchen? Een mooie tweede naam bij Noah is bijvoorbeeld Elias. Noah betekent ‘rust’ en ‘vrede’, terwijl Elias ‘Jahweh is mijn God’ betekent. Perfect voor de zoetste jongetjes. Ook Sem en Teunis zijn leuke tweede namen bij Noah.

Nora Mae
De Arabische naam Nora betekent ‘licht’ en ‘vlam’. En de Engelse naam Mae staat voor ‘ster’, ‘water’ en ‘geboren in mei’. Een hippe combinatie die tegelijkertijd een tikkeltje mysterieus is! Behalve Mae zijn ook Roos en Lynn mooie opties.

Zayn Rayan
We sluiten af met de prachtige Arabische combinatie Zayn Rayan. Zayn betekent ‘schoonheid’ en ‘genade’, terwijl Rayan ‘weelderig’, ‘water’ en ‘wijs’ betekent. Wij zien bij deze twee namen een echte hartenbreker voor ons. Amir en Zakaria zijn ook prachtige tweede namen bij Zayn.

Geboortekaartje neutraal

Ook leuk als tweede naam: een acrostichon!

Nu we toch bezig zijn met mooie tweede namen, kunnen we net zo goed all out gaan met meerdere voornamen. En met de initialen van meerdere voornamen kun je een mooie acrostichon naam maken. Een watte? Acrostichon namen zijn namen waarvan de initialen samen weer een nieuwe naam vormen. We laten het je zien!

Jade Olivia Yinthe
De mooie, rustige naam Jade verwijst naar een prachtige groene edelsteen. De langere naam Olivia heeft ook met de natuur te maken, met betekenissen als ‘olijfboom’ en ‘elf’. De unieke naam Yinthe betekent ‘God is genadig’. En nog leuker: samen vormen de drie voorletters de naam Joy. De betekenissen van Joy zijn dan weer ‘vreugde’ en ‘geluk’. Perfect voor een vrolijk meisje!

Ella Vie Anna
Ella heeft de optimistische betekenis ‘licht’ en ‘dageraad’. Ook de korte naam Vie heeft een fleurige betekenis: ‘leven’. En de klassieke babynaam Anna betekent onder andere ‘lieflijke’. Samen vormen de drie initialen de naam Eva, wat ‘leven’ en ‘zij die leven geeft’ betekent. Daarmee is de liefdevolle cirkel (of life) weer rond.

Maeve Isabella Abby
De hippe naam Maeve betekent ‘betoverend’ en ‘vreugde’. De klassiek klinkende tweede naam Isabella betekent ‘God is mijn eed’. En het Engelse Abby betekent ‘vreugde van de vader’. Samen vormen de voorletters de naam Mia, dat onder andere ‘geliefde’ en ‘kleine’ betekent. Prachtige namen voor een zondagskindje!

Jip Abel Nathan
Kort en vrolijk: Jip betekent ‘gulle vriend’. Abel, de schattige tweede naam, betekent ‘door adel schitterend’. En Nathan heeft de lieve betekenis ‘geschenk’. Van de initialen kun je Jan maken, wat ‘God is genadig’ betekent. Allemaal lieve namen voor jullie hartendiefje. 

Milan Aaron Xavi
Hou je meer van stoere namen? Ga dan voor Milan Aaron Xavi! Milan betekent ‘lief’ en ‘roem’. Aaron betekent juist ‘berg van kracht’ en Xavi betekent ‘huis’ en ‘kasteel’. Samen vormen de voorletters de naam Max, wat ‘de grootste’ betekent. Deze vier krachtige namen staan als een huis!

Liam Ilyas Oliver
Ook deze namen zijn lekker stoer. De toffe naam Liam betekent ‘wilskracht’ en ‘beschermer’, terwijl de mysterieuze naam Ilyas ‘hoogte’ en ‘verheven’ betekent. De betekenis van Oliver is ‘olijfboom’, ‘elf’ en ‘leger’. De initialen vormen samen de naam Lio, wat ‘kleine leeuw’ betekent. Rawr!

Waarom een tweede naam kiezen?

Zelf zijn wij natuurlijk echte babynamengekkies; we schrijven bijna dagelijks over niets anders dan babynamen. En dat betekent dat de reden voor een tweede naam voor ons heel simpel is: we kunnen gewoon niet kiezen! Maar er zijn nog genoeg andere redenen waarom je voor een tweede of derde (of vierde) naam kunt gaan. 

💕 Nog geen roepnaam gekozen? Lees dan eerst ons handige stappenplan voor het kiezen van een babynaam!

1. Vernoemen naar een speciaal persoon

Vernoemen is voor veel mensen de belangrijkste reden om hun kindje een tweede naam te geven. Zo kun je iemand die jullie lief is op een mooie manier eren en tegelijkertijd toch nog een hippe voornaam gebruiken. De tweede naam is namelijk minder prominent dan de roepnaam, en dat geeft je de vrijheid om bijvoorbeeld de naam van je (groot)ouder te gebruiken. Want oudere familieleden kunnen soms ietwat ouderwetse en klassieke namen hebben. Misschien zou je Adriana of Johannes niet zo snel als roepnaam gebruiken, maar wel als tweede namen. Je kunt er trouwens ook voor kiezen om met de tweede naam stil te staan bij een beroemdheid, icoon of iemand anders die je bewondert. Denk bijvoorbeeld aan namen als Frida, naar Frida Kahlo, of Bowie, naar David Bowie. 

2. Eerbetoon aan jullie roots

Een andere reden om voor een tweede naam te gaan, is om de roots van jou of je partner eer aan te doen. Misschien past de roepnaam wel helemaal bij jullie smaak, maar kun je jullie roots er niet in terugzien. Omdat je achtergrond soms veel kan zeggen over je identiteit, kan het heel speciaal zijn om daar via een tweede naam bij stil te staan. Denk bijvoorbeeld aan Indonesische, Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse, Chinese of Franse namen, afhankelijk van je roots. Maar ook een typisch Zeeuwse, Limburgse of Groningse naam kan een mooi eerbetoon aan jullie wortels zijn. En je kunt je kindje zelfs vernoemen naar locaties die voor jou en je partner bijzonder zijn. Bij namen gebaseerd op speciale locaties kun je denken aan Paris, London, Florence, Francis (Frankrijk en San Francisco) of Romée (Rome) zijn. Helemaal leuk!

3. Keuzestress!

We noemden het net al even, ook keuzestress kan een belangrijke reden zijn om voor een mooie tweede naam te gaan. Want misschien is jouw babynamen top 3 wel heel anders dan die van je partner. Komen jullie er samen écht niet uit? Dan kiezen jullie lekker de favoriet van jezelf én die van je partner. Zo hebben jullie allebei je zin! Dan blijft er nog maar één discussie over: welke naam wordt uiteindelijk de roepnaam en welke wordt de tweede naam? Maar dat zal vast wel goedkomen 😉

4. Té apart

Soms kom je een spannende, zeldzame en originele naam tegen die je helemaal te gek vindt, maar nét iets te apart is. In dat geval kan je ervoor kiezen om deze unieke babynaam als tweede naam te geven. Zo heb je die aparte naam toch gebruikt, maar is hij minder aanwezig dan de roepnaam. En het mooie is: uiteindelijk kan je zoon of dochter er later altijd nog voor kiezen om deze naam in het dagelijks leven te gebruiken. 

5. Geef je kind keuzevrijheid

De meeste mensen blijven hun hele leven hun roepnaam gebruiken. Maar soms voelt je tweede naam meer als ‘jij’. Als je van tevoren dus niet zeker weet welke voornaam nou het beste bij jullie kindje past, kan je vrolijk een tweede naam kiezen. Zo kan je kind later altijd zelf bepalen of het zijn middle name gebruikt. 

6. Succesvol

Het laatste voordeel van een tweede naam is wat ons betreft de minst belangrijkste, maar we willen het toch even noemen. Mensen die hun tweede naam (of voorletter) gebruiken, komen vaak succesvol over. Denk aan misdaadjournalist Peter R. de Vries, president John. F. Kennedy en schrijvers J. K. Rowling en Ilja Leonard Pfeiffer. Onbewust klinkt een naam iets ‘belangrijker’ als je je tweede initiaal gebruikt. En dat kan nou nét die succesvolle carrière opleveren!

Nadelen van een tweede naam

Was het al lastig genoeg om één voornaam te kiezen, laat staan een tweede? Dan hou je het gewoon lekker bij één voornaam. Een tweede of derde naam is namelijk absoluut geen must. Een van de belangrijkste redenen om geen tweede naam te kiezen, is dat de kans op administratieve rompslomp iets kleiner is. Soms kan je bijvoorbeeld in de problemen komen als je je tweede naam vergeet in te vullen bij het bestellen van vliegtickets. De naam komt dan namelijk niet precies overeen met de gegevens op je paspoort. En hoe meer initialen, hoe groter de kans op valkuilen. De initialen van Pelle Ian Smit, Roos Olivia Tromp of Senne Ilse Kuipers zijn bijvoorbeeld niet per se ideaal.

Tweede namen: go wild!

Heel eerlijk? Ons advies is om lekker te spelen met verschillende combinaties van namen en letters. The sky is the limit! Het is namelijk veel te leuk om te brainstormen over jullie ultieme babynaam. Als je de voornamen van je kindje met liefde en respect kiest, kan er niet zoveel misgaan. Twijfel je toch nog? Of is het voor jou belangrijk dat je familie achter jullie naamkeuze staat? Dan kun je altijd nog een voorzichtig balletje opgooien bij je moeder of zus. Wij kunnen niet wachten op het geboortekaartje met dé namen reveal!

Gerelateerde blogs

Namen met o
For the boys: namen met O als laatste letter
zwangerschap aankondigen kerst
Zwangerschap aankondigen met kerst: 35 tips en ideeën!
Meisjesnamen met een m
32 machtig mooie meisjesnamen met een M