Julia Kaart van Naam Julia

Wil je alles weten over de naam Julia? Vind antwoord op vragen als: Wat is de betekenis van Julia? Wat is de oorsprong van de naam Julia? En hoe populair is de naam Julia eigenlijk? Verder vind je ook leuke weetjes over Julia, zoals welke beroemde mensen de naam ook dragen en hoe je de naam Julia in gebarentaal 'zegt'. Veel plezier!

Betekenis Julia

De Jeugdige, Aan Jupiter Gewijd
Meer informatie

Geslacht

Julia wordt vaak gegeven als meisjesnaam.

Oorsprong

De oorsprong van Julia is Grieks

Naamsopbouw

Julia is een middellange naam en bestaat uit 5 letters. De naam begint met de letter J en is opgebouwd uit 3 klinkers (u, i, a) en 2 medeklinkers (j, l).

Populariteit van de naam Julia

Julia is een populaire babynaam en staat in de lijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) met meest gegeven namen van 2022. In de grafiek zie je de populariteit van de naam Julia tussen 1992 en 2022. De naam Julia is minder populair geworden.

 • Julia is 655x gegeven als voornaam in 2022

Geboortekaartjes met de naam Julia

Kaartje2go shopping awards
Bekijk alle geboortekaartjes

...en bestel een gratis proefdruk!

 • Luxe papiersoorten en foliedruk
 • Gratis proefdruk
 • Win gratis geboortekaartjes

Toelichting herkomst en betekenis

Julia is een meisjesnaam. Het is de vrouwelijke vorm van Julius. De naam is afgeleid van de Gens Julia, een Romeins nomen gentile, min of meer een familienaam. De betekenis is niet zeker, de naam wordt wel in verband gebracht met het Griekse ioulos, wat zoveel betekent als "de eerste wollige haren" oftewel "de jeugdige". De naam kan ook zijn afgeleid van Jovilius, "aan Jupiter gewijd". In 2018 was Julia de populairste meisjesnaam in Nederland. Ennu.... Julia is niet alleen een populaire naam bij ouders in Nederland en België. Julia staat al 100 jaar in de top 150 van meisjesnamen in de Verenigde Staten. Meest bekende Julia van onze tijd is waarschijnlijk Julia Roberts, maar de meest bekende Julia allertijden is ongetwijfeld de Julia van Romeo. Leuk weetje 1: Julia Caesaris was de dochter van de dictator Gaius Julius Caesar en Cornelia Cinna minor en diens enige wettige kind. Leuk weetje 2: Wist je dat Julia ook een nummer van de Beatles is? En van Nick en Simon? En van Chris Rea? En van Henk Westbroek?

Beroemdheden met de naam Julia

Helena van Constantinopel
Heilige

Flavia Julia Helena (Augusta), Helena van Constantinopel of Sint-Helena (circa 248 – circa 329) was de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote. Aan haar wordt de ontdekking van diverse belangrijke relikwieën toegeschreven. Ze wordt binnen het oosters-orthodoxe en rooms-katholieke christendom vereerd als heilige.

Julia Boschman
Zangeres

Julia Boschman (Bergen op Zoom, 8 juni 2002[1]) is een Nederlandse zangeres die sinds november 2021 deel uitmaakt van de meidengroep K3 na het winnen van de talentenjacht K2 zoekt K3.

Julia Caesaris
Kind van

Julia Caesaris was de dochter van de dictator Gaius Julius Caesar en Cornelia Cinna minor en diens enige wettige kind.[1] Ze was de vierde echtgenote van Gnaius Pompeius Magnus maior en stond bekend om haar schoonheid en deugdzaamheid.

Julia Roberts
Actrice

Boeken met de naam Julia

Tot je weer ademen kunt - Julia en Jeremy
Auteur: Jessica Winter

Op het eerste gezicht kunnen de levens van Julia en Jeremy niet meer verschillen. Buiten wat onderlinge treiterijen delen ze niets met elkaar. Dat verandert op slag als Jeremy bij toeval een geheim ontdekt dat Julia al jaren probeert te verbergen. Voor het eerst in zijn leven moet Jeremy werken voor iets; hij moet Julia’s vertrouwen winnen om haar te kunnen helpen. Maar hoe dichter hij bij haar komt, hoe meer hij zich realiseert dat niet alleen haar façade afbrokkelt.

Julie & Julia, een jonge vrouw, een oud kookboek en een zolderkeuken in hartje New York
Auteur: Julie Powell

Julie Powells leven zit muurvast. Ze is bijna dertig, hopt van het ene oninteressante baantje naar het andere, ze woont - met een aardige, goedverdienende man, maar dat is nu even niet belangrijk - in een waardeloos appartementje en het enige dat ze kan denken is: IS DIT HET NOU? Dan bladert ze bij haar moeder thuis door hét standaardkookboek uit de jaren zestig: Mastering the Art of French Cooking van Julia Child. In een opwelling besluit ze in een jaar tijd álle recepten uit het boek te gaan koken en daar een weblog over bij te houden. Door de discipline die dit project met zich meebrengt, maar ook door de onverwachte wendingen die zoektochten naar een goede mergpijp met zich meebrengen, leert Powell niet alleen goed koken, maar krijgt ze ook haar joie de vivre terug. Het blog bleek zo'n succes dat ze het bewerkt heeft tot een boek, dat verfilmd is met Meryl Streep als Julia Child

Julia
Auteur: Rhijnvis Feith

Rhijnvis Feith introduceerde de sentimentele roman in Nederland. Zijn ‘Julia’ (1783) – door de één bewonderd, door de ander verguisd – barst uit zijn voegen van de emoties. Met Julia bezorgde Rhijnvis Feith literair Nederland in 1783 een schok. In deze sentimentele roman in brieven draaide alles alleen nog om gevoelens of sentimenten. Feith beschreef de verliefdheid van twee jongeren: Eduard en Julia. Zij worden geconfronteerd met allerlei obstakels, zoals een tegenwerkende vader en de wetten van het christendom.

Muziek met de naam Julia

Julia
Artiest: Beatles

Julia is een lied van de Beatles, van het album The Beatles. Het is geschreven door John Lennon, maar staat zoals gebruikelijk officieel op naam van het schrijversduo Lennon-McCartney. Het nummer gaat over de moeder van Lennon, Julia Lennon, die in 1958 overleed toen John Lennon 17 jaar oud was. Zij gaf Lennon zijn eerste gitaar, en stimuleerde de interesse van haar zoon in muziek.

Julia
Artiest: Chris Rea

"Julia" is een nummer van de Britse singer-songwriter Chris Rea, dat in 1993 werd uitgebracht. Het lied, geschreven en geproduceerd door Rea, was opgedragen aan Rea's dochter Julia Christina, die vier jaar oud was op het moment van de release. Het nummer bereikte nummer 18 in het Verenigd Koninkrijk en bleef vijf weken in de hitparade staan.

Zelfs je naam is mooi
Artiest: Henk Westbroek

Zelfs je naam is mooi is een nummer van de Nederlandse zanger Henk Westbroek. Het werd in mei 1998 op single uitgebracht, en werd vervolgens zijn grootste hit. De mooie naam waarover Westbroek zingt onthult hij pas aan het einde van het nummer: 'Julia'. Niet geheel toevallig draagt Westbroek´s vrouw dezelfde naam.

Romeo en Julia
Artiest: William Shakespeare

Romeo en Julia (oorspronkelijke Engelse titel: The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet, 1591/1596) is een vroege tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde van Julia Capulet en Romeo Montague, twee jongelingen uit elkaar vijandig gezinde families. Het verhaal is ontstaan door verschillende hervertellingen van een verhaal uit 1476 van Masuccio Salernitano, Mariotto en Gianozza. Vanaf de eerste opvoering omstreeks 1596 en de vroegste edities (1597, 1599) is Romeo and Juliet onverminderd populair gebleven bij het publiek doordat het gaat over een onderwerp met een blijvende aantrekkingskracht: romantische liefde.

Films met de naam Julia

Sonja (2006)

Sonja is een film uit 2006 van regisseur Kirsi Liimatainen. Follow your heart. No matter what." Sonja en Julia, boezemvriendinnen, 15 jaar, delen hun hartsgeheimen: over lastige jongens, over dromen, over volwassen worden. Sonja's vriend wil nu wel eens met haar naar bed. Maar Sonja denkt heel anders over geluk en liefde, en als ze haar nieuwe gevoelens voor Julia ontdekt, weet ze eindelijk wat er ontbrak.

Giulia e Giulia (1987)

Giulia e Giulia is een film van regisseur Peter Del Monte, met Kathleen Turner en Gabriel Byrne in de hoofdrol. Julia, een Amerikaanse vrouw woonzaam in Italie, raakt getraumatiseerd nadat haar man Paolo om het leven komt door een auto ongeluk op hun huwelijksdag. Zes jaar later glijdt Julia op onverklaarbare wijze tussen twee verschillende werelden. In de ene wereld rouwt ze nog steeds om het verlies van Paolo. In de andere wereld leeft ze samen met Paolo en hun 5-jarige zoon terwijl ze ook nog een affaire heeft met een Engelsman.

Julie en Julia (2009)

Julie & Julia is een Amerikaanse biografische dramafilm uit 2009 van Nora Ephron met Meryl Streep en Amy Adams in de hoofdrollen. Julie Powells (Amy Adams) is haar saaie leventje spuugzat en is op zoek naar een uitdaging. Als ze het kookboek van de Amerikaanse tv-chef Julia Child (Meryl Streep) ''Mastering the Art of French Cooking' in handen krijgt, besluit ze álle recepten uit het boek te koken.

Julia (1977)

Julia is een film uit 1977 van regisseur Fred Zinnemann. De hoofdrollen worden vertolkt door Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Jason Robards en Maximilian Schell. De film won drie Oscars. Julia is gebaseerd op het autobiografische boek Pentimento (1973) van toneelschrijfster Lillian Hellman. De film gaat over Lillian Hellman. Gedurende de jaren 30 probeert toneelschrijfster Lillian Hellman zich een weg te banen naar de top op Broadway. Samen met haar vriend Dashiel Hammett doorloopt ze meermaals haar scenario's. Haar zielsvriendin Julia studeert ondertussen aan de Universiteit van Wenen, waar ze een tegenstander van het opkomende fascisme wordt. Wanneer Lillian naar Rusland moet, spreekt ze met Julia af. Johann, een vriend van Julia, vraagt aan Lillian om een grote som geld naar nazi-Duitsland te smokkelen. Het geld dient als strijdmiddel tegen de nazi's. Lillian komt ook te weten dat Julia een dochter heeft met de naam Lilly. Na haar gevaarlijke missie en haar terugkeer naar de Verenigde Staten komt Lillian te weten dat Julia gestorven is. Lillian reist dan maar naar Engeland, op zoek naar Lilly.

Namen die lijken op Julia

Jalou   -   Jelka   -   Jill   -   Jolie   -   Jula   -   Jule   -   Jules   -   Juliana   -   Julie   -   Juliet   -   Julin   -   Julot   -   Juul

Hoe spel ik de naam Julia?

Internationaal alfabet

 • J Jérusalem
 • U Uppsala
 • L Liverpool
 • I Italia
 • A Amsterdam

Nederlands alfabet

 • J Jordi
 • U Ursula
 • L Lorenzo
 • I Iris
 • A Ali

NAVO-alfabet

 • J Juliett
 • U Uniform
 • L Lima
 • I India
 • A Alfa

Zo spel je Julia met gebarentaal.

gebarentaal letter j
gebarentaal letter u
gebarentaal letter l
gebarentaal letter i
gebarentaal letter a

Zo schrijf je Julia in braille

j
u
l
i
a

Zo sein je Julia in morsecode

· — — —
· · —
· — · ·
· ·
· —

Zo sein je Julia met nautische seinvlaggen

nautische vlag letter j
nautische vlag letter u
nautische vlag letter l
nautische vlag letter i
nautische vlag letter a

Namen ontdekken

Misschien is de volgende
naam wel iets voor jou?

Handig

Direct alle geboortekaartjes met de naam Julia bekijken?

Top 10 meisjesnamen met een J

Top 10 meisjesnamen met 5 letters