50 Indonesische namen voor jullie bayi

Indonesische namen
7 augustus 2023

Selamat siang! Is Bali jouw droombestemming, raak je betoverd door de Borobudur tempel en is rendang jouw lievelingskostje? Dan zijn Indonesische namen misschien wel dé inspiratiebron voor jullie babynaam. Voor dit artikel reisden we dan ook af naar het prachtige Indonesië. Van Cinta tot Novan – wij hebben de 50 mooiste Indonesische namen voor je op een rijtje gezet. Perfect voor jullie kleine bayi!

Indonesische namen voor meisjes 

Yes, we steken meteen van wal met Indonesische meisjesnamen. De volgende elf pareltjes klinken niet alleen betoverend, maar hebben ook ontzettend bijzondere betekenissen. Welke vind jij het mooist?

Cinta
Bij de naam Cinta denken we meteen aan een vrolijk meisje met pit. Deze originele Indonesische naam betekent ‘liefde’. En dat is jullie liefdesbaby natuurlijk op het lijf geschreven.

Indah
Jullie kindje wordt ongetwijfeld het allermooiste meisje van de wereld. Daarom is een naam met de betekenis ‘mooi’ extra leuk. En laat de Indonesische naam Indah nou net die betekenis hebben.

Aulia
Op zoek naar een unieke naam? Dan is Aulia echt iets voor jullie. Deze toffe naam uit Indonesië betekent ‘leider’. Met zo’n naam wordt jullie dochter vast een echte girlboss.

Nani 
De schattige naam Nani is typisch Indonesisch en betekent ‘charmant’ en ‘genadig’. In Nederland wonen minder dan 20 mensen met deze naam. Zo heb je een originele variant van Nina.

Lestari 
Sommige Indonesische namen hebben iets mysterieus over zich. En dat geldt ook voor het mooie Lestari. Deze meisjesnaam betekent namelijk ‘eeuwig’, ‘oneindig’ en ‘blijvend’. Bijzonder!

Adinda
Verwachten jullie je eerste dochtertje? Dan is Adinda een toepasselijke naam voor jullie mini. Adinda betekent namelijk ‘oudste dochter’. Deze Indonesische naam is trouwens een echte klassieker. 

Citra

Bij de naam Citra denken we meteen aan heerlijke friszure citrusvruchten. Maar in het Indonesisch betekent Citra ‘afbeelding’. De naam kan trouwens ook voor de citrien staan, een edelsteen met een mooie, gele gloed.

Annisa
Stijlvol en elegant: dat is de naam Annisa! Deze toffe Indonesische meiden naam betekent ‘vrouw’ en ‘vreugde’. Anisa en Nisa zijn trouwens leuke afleidingen van de naam. 

Melati
Wist je dat de naam Melati in Indonesië voor een bloem staat? De melati is een mooie jasmijnachtige bloem die veel voorkomt in Indonesië. Een prachtige bloem om je kindje naar te vernoemen.

🌸Leestip: 50 fleurige bloemen namen voor baby’s!

Kirana
Van zonneschijn wordt iedereen meteen een beetje vrolijker. Dus hoe leuk is het om jullie mini naar het middelpunt van ons universum te vernoemen? De naam Kirana betekent dan ook ‘mooie zonnestraal’. Perfect voor jullie zonnetje in huis.

Kemala 
Ben je gek op zeldzame namen? Dan is de Indonesische naam Kemala echt iets voor jullie. Kemala komt namelijk nauwelijks voor in Nederland. De betekenis van Kemala is ‘mooie steen’. Dat wordt vast een kei van een dochter!

Indonesische naam

Indonesische namen voor jongens

Ook voor jongens valt er heel wat te kiezen als het om Indonesische namen gaat. De volgende jongensnamen zijn stuk voor stuk superstoer, uniek en rijk aan bijzondere betekenissen. Wat wil je nog meer? 

Yovan 
Yo, we gaan voor Yovan! Deze naam klinkt megahip, maar is nog niet ontdekt door Nederlandse ouders. De betekenis van Yovan? Die is ‘jong’.

Banyu 
Neem je regelmatig een duik en ben je gek op de zee, rivieren en meren? Dan is Banyu een heerlijke naam voor jullie kindje. Banyu betekent namelijk letterlijk ‘water’.

Bayu
Deze naam lijkt niet alleen qua uiterlijk op de vorige, maar ook wat betreft de betekenis. Want in het Indonesisch betekent Bayu ‘wind’. Zowel Bayu als Banyu zijn dus gebaseerd op de elementen!

Dimas
De naam Dimas heeft iets krachtigs over zich. En daar sluit de betekenis mooi bij aan, want die is ‘leider’. Perfect als je op zoek bent naar een succesvolle naam voor jullie mini.

Bulan
In de belangrijkste Indonesische taal – Bahasa Indonesia – is Bulan het woord voor ‘maan’. Daarmee is Bulan een prachtige optie als je een naam gebaseerd op het heelal zoekt.

Bintang 
Van de maan vliegen we naar de sterren. Want ook Bintang is geïnspireerd op het heelal. Bintang betekent in het Indonesisch namelijk letterlijk ‘ster’. A star is born!

✨ Ook leuk: Babynamen uit het heelal: stralend mooi

Elang 
Wil je je zoon naar een krachtige roofvogel vernomen? Dan is Elang iets voor jullie. De unieke naam Elang betekent in het Indonesisch ‘havik’. Een ijzersterke vogelnaam 🦅

Baskoro
Hoe heerlijk is het om in je tuin te zitten terwijl de middagzon over je gezicht glijdt? Dat fijne gevoel geef je in ieder geval aan je zoontje mee door hem Baskoro te noemen. Deze Indonesische jongensnaam betekent namelijk ‘middagzon’.

Genderneutrale namen uit Indonesië

Wist je dat de Indonesische cultuur behoorlijk veel genderneutrale namen kent? Wij hebben onze favoriete Indonesische namen voor jongens én meisjes op een rijtje gezet. 

Yudi
Yudi! Deze schattige naam doet ons denken aan Judith, maar ook aan Yoda van Star Wars. Een veelzijdige naam dus. De betekenis van Yudi is ‘jadesteen’ en ‘heerser’. 

Eka 
Wij worden helemaal enthousiast van deze krachtige Indonesische naam. Eka betekent in het Bahasa Indonesia ‘eerste’. Jullie Eka wordt vast de winnaar van het EK!

Samudra 
De naam Samudra heeft een prachtige betekenis: ‘oceaan’. Vind je Samudra iets te lang? Dan kun je er natuurlijk altijd nog Sam van maken. In Indonesië wordt de naam vooral aan jongens gegeven, maar wij vinden ‘m ook tof voor meiden.

Yani
Het hippe alternatief voor Jannie! Alle gekheid op een stokje: de toffe Indonesische naam Yani heeft serene betekenissen als ‘vredig’ en ‘kalm’. Een mooie naam voor lieve kindjes.

Gilang
‘Helder licht’, ‘stralend’ en ‘schitterend’ – dat zijn de fonkelend mooie betekenissen van Gilang. En deze originele naam is in Nederland ook nog eens hartstikke zeldzaam. Toffe varianten van Gilang zijn bijvoorbeeld Gigi en Gilles.

Mawar 
Is het je ook opgevallen dat veel Indonesische namen met de natuur te maken hebben? Dat geldt in ieder geval ook voor Mawar. Deze stoere uniseksnaam betekent ‘roos’. 

Intan 
Liefhebbers van edelstenen opgelet! De krachtige naam Intan betekent namelijk ‘diamant’. Intan wordt vooral voor meisjes gekozen, maar wij vinden hem ook fantastisch voor jongens.

💎 Leestip: 50 fonkelende edelsteen namen voor baby’s!

Indonesische namen gebaseerd op geboortemaand 

In het geven van namen kent de Indonesische cultuur een traditie die we je niet willen onthouden. Het is in Indonesië namelijk heel gebruikelijk om je kindje te vernoemen naar diens geboortemaand. De volgende Indonesische namen zijn dan ook gebaseerd op de maanden van het jaar.

Aris
Ben je in januari uitgerekend? Dan is Aris een toepasselijke naam. Aris is afgeleid van het Indonesische woord voor januari: januaris. Ook Januar en Anuar zijn leuke opties voor winterkindjes.

Maret 
Maret is het Indonesische woord voor de maand maart. En daarom is Maret een superleuke naam voor baby’s die in de lente geboren worden. Stiekem is Maret ook nog eens een frisse variant op Marit.

Yuni
Schattig en beeldschoon, misschien is Yuni wel een van onze favoriete Indonesische namen. Yuni is het Indonesische woord voor – je raadt het al – juni. Naast Yuni is Yuli (Indonesisch voor Juli) minstens zo leuk!

Agus
Ook Agus is een echte topper voor zomerkindjes. Deze stoere naam is gebaseerd op agustus – wat natuurlijk Indonesisch is voor augustus. Daarnaast komen in Indonesië ook varianten als Agustin en Agustina voor.

Seftia
Yes, ook de mooie maand september is van de partij. En wel met de toffe afgeleide Seftia. Andere leuke opties zijn bijvoorbeeld Septi en Sef. Indonesische namen voor oktober- en novemberkindjes zijn trouwens Octavia en Novita. 

Desi
En dat brengt ons bij… december! Desi is een veelvoorkomende Indonesische naam met de gezelligste wintermaand als inspiratiebron. Deze naam kan trouwens ook afgeleid zijn van het Engelse woord desire, wat ‘verlangen’ betekent. Komt de naam Desi op jullie verlanglijstje?

💛 Ook leuk om te lezen: 30 x geboortemaand als naaminspiratie

Indonesische jongensnamen

Javaanse namen

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 (!) eilanden. Maar het belangrijkste eiland van Indonesië is Java. Je vindt op Java bijvoorbeeld de hoofdstad Jakarta en de meeste mensen wonen daar. De volgende Indonesische namen zijn typisch voor Java!

Novan
Stoer en mysterieus, dat is Novan. Deze Javaanse naam betekent ‘spiritueel’. Novan is misschien wel een van de hipste Indonesische namen. Wij zijn in ieder geval fan.

Bing 
Bingo! De toffe Javaanse naam Bing betekent ‘vrolijk’, ‘verheugd’ en ‘geschenk’. Daarom is deze originele korte naam perfect voor jullie blije baby. 

Arief
De vlotte naam Arief betekent ‘wijs’ en ‘slim’. Deze Javaanse naam past dus supergoed bij jullie kleine slimmerik. Andere varianten van de naam zijn Arif en Areef.

Beja 
Ben je op zoek naar een naam die geluk betekent? Dan is Beja misschien iets voor jou! In het Javaans betekent Beja namelijk ‘geluk’. Dat wordt vast een echt zondagskindje.

Kartika
Deze bijzondere Javaanse naam betekent ‘stralende ster’. Vind je Kartika net iets te lang? In Indonesië komt de variant Tika ook regelmatig voor.

Budi
Ah, Budi! Als je het ons vraagt is dit een van de liefste Indonesische namen. In het Javaans betekent Budi ‘wijs’ en ‘scherpzinnig’. Budi lijkt veel op populaire namen als Bodhi en Buddy, maar heeft een extra origineel tintje.

Gus
Kort en krachtig: de Javaanse naam Gus heeft het helemaal. Gus is afgeleid van Bagus en betekent ‘knap’ en ‘uitstekend’. Daarnaast kan Gus ook een afkorting zijn van de maand augustus.

Cahyo 
De bijzondere naam Cahyo betekent in het Indonesisch ‘licht’. Cahyo wordt vaak voor jongens gekozen, terwijl meisjes vaak de naam Cahya krijgen. 

Rahayu
De stoere naam Rahayu is een echte Javaanse klassieker. De betekenissen van deze genderneutrale naam zijn ‘veilig’, ‘voorspoedig’ en ‘goed’. Prachtige betekenissen om aan je kleintje mee te geven 💕

Balinese namen

Als klap op de vuurpijl delen we ook nog een kleine verzameling Balinese namen. Want het paradijselijke Bali is met zijn witte stranden en prachtige natuur een van de populairste vakantiebestemmingen in Azië. Deze originele namen zijn de moeite waard!

Dewi 
Dewi is een veelvoorkomende naam in Indonesië. Dat komt onder andere doordat Dewi is afgeleid van de Balinese watergodin Dewi Danu. Met deze naam vernoem je je mini dus naar een godin! 

Abyasa
De mooie naam Abyasa is van oorsprong Balinees en betekent ‘slim’. Wil je de naam een iets hippere touch geven? Noem je kindje dan Abby!

Wayan 
Ook Wayan is een typisch Balinese naam. De naam wordt volgens de Balinese cultuur altijd gegeven aan het eerste kind dat een stel krijgt. Balinese namen voor tweede kindjes zijn Made, Kadek en Nengah.

Aditya
Deze bijzondere naam is van oorsprong Sanskriet, maar komt veel voor op Bali. Benieuwd naar de betekenis van Aditya? Die is ‘zon’ of ‘zonnegod’. 

Fadhlan 
De stoere naam Fadhlan is ook heel gebruikelijk op Bali, terwijl de babynaam in Nederland amper voorkomt. De betekenis van Fadhlan is ‘geschenk van God’.

Joyo 
Bij deze vrolijke naam denken we meteen aan joy –  het Engelse woord voor ‘vreugde’. De Indonesische betekenis van Joyo is hartstikke krachtig: ‘overwinnaar’. Jullie hummeltje wordt vast een hele blije winnaar.

Amisha
Last but not least is Amisha. Deze zeldzame Balinese naam betekent in het Indonesisch ‘puur’, ‘mooi’, ‘oprecht’ en ‘zij die een hart van goud heeft’. Aahw…

Indonesische namen: veelzijdig en uniek

Heb je zelf Indonesische roots en wil je die eer aandoen? Of ben je op zoek naar een originele naam met een bijzondere betekenis? Dan zijn Indonesische namen een echte aanrader. Zoek met onze babynamen generator trouwens ook eens naar Japanse namen, Afrikaanse namen of naar namen met ‘liefde’ in de betekenis. Wij zijn benieuwd welke naam straks op jullie geboortekaartje prijkt!

Gerelateerde blogs

Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi
Namen naar steden
Mooie babynamen naar steden en plaatsen
Afrikaanse namen
Nzuri! 40 Afrikaanse namen met betekenis