10 lieve babynamen die passen bij jouw kindje

lieve-babynamen
9 september 2019

Iedere baby die ter wereld komt is natuurlijk lief. Wil jij jouw lieve kindje een naam geven die helemaal bij hem of haar past? Overweeg dan eens onderstaande lieve namen voor een baby! Misschien vind je wel de perfecte naam tussen de 10 mooie lieve babynamen uit onze selectie.

Aimée

De mooie Franse naam Aimée betekent ‘geliefde’. In 2017 werd deze meisjesnaam in Nederland 90 keer gekozen door ouders. In totaal zijn er in ons land ongeveer 2000 vrouwen die Aimée heten. Een andere lieve Franse naam met dezelfde betekenis is Esme, in Nederland vaak geschreven als Esmée.

Carina

Een andere lieve meisjesnaam is Carina. De naam Carina is afgeleid van het woord ‘cara’, dat in het Italiaans ‘geliefd’ of ‘dierbaar’ betekent. Van de lieve babynamen is Carina een van de unieke meisjesnamen, want de naam wordt in Nederland jaarlijks slechts enkele keren gekozen.

Dave

De jongensnaam Dave is afkomstig uit Schotland en heeft als betekenis ‘de vriend’. Dave is een afgeleide van de naam David, die ‘geliefd’ betekent. Liever een net iets andere variant? Kies dan bijvoorbeeld voor de lieve babynamen Davey of Davion.

Darwin

Zoek je naar lieve stoere babynamen voor jongens? Denk dan eens aan Darwin. Darwin betekent ‘geliefde vriend’. Deze naam wordt in Nederland nog niet vaak gekozen, dus jouw zoontje krijgt met Darwin een unieke en krachtige naam!

Lieve

Tussen de lieve namen voor een baby mag de naam Lieve natuurlijk niet ontbreken! De naam is een afkorting van Godelieve, met als betekenis ‘Gods beminde’. De lieve babynaam Lieve wordt jaarlijks zo’n 100 keer gekozen in Nederland.

Madelief

Een mooie lieve naam voor een baby is Madelief. De naam is een verwijzing naar de bloem, het madeliefje. Je kunt uiteraard ook kiezen voor de Engelse variant met dezelfde betekenis: Daisy. In Nederland komt de naam Daisy ruim twee keer zo vaak voor als Madelief.

Mandy

Bij Engelse lieve namen kun je denken aan de meisjesnaam Mandy. Mandy is een afkorting van de naam Amanda, die ‘lieflijk’ en ‘beminnenswaardig’ betekent. In Nederland wordt de naam Mandy jaarlijks niet vaker dan 20 keer gegeven, dus Mandy is tegenwoordig redelijk uniek onder de babynamen!

Milano

De leuke jongensnaam Milano is afkomstig van de Slavische naam Milan, die weer een afgeleide is van Miloslaw. De betekenis van die naam is opgebouwd uit twee delen: ‘lief’ (milu) en ‘roem’ (slava). De naam Milano past absoluut thuis in het rijtje lieve stoere babynamen!

Mirthe

De lieve babynaam Mirthe komt ongeveer 4000 keer voor in Nederland. Mirte (zonder h) is tegenwoordig bekend als groenblijvende plant met geurige bloemen. Vroeger was Mirte het symbool voor vruchtbaarheid, geluk en liefde. Een mooie betekenis uit de Oudheid!

Valentijn

Een lieve en tegelijkertijd stoere jongensnaam is Valentijn. De naam betekent ‘sterk’ of ‘gezond’, maar doet daarnaast natuurlijk denken aan de romantiek rondom Valentijnsdag. Jouw zoon zal met deze naam een echte hartendief worden! Valentijn werd in 2017 zo’n 100 keer gekozen als jongensnaam in Nederland. Varianten op deze naam zijn Valentino voor jongens (40 keer gekozen door Nederlandse ouders in 2017) en Valentina voor meisjes (46 keer gegeven in 2017).

Welke naam kies jij uit alle lieve babynamen?

Er zijn veel jongens- en meisjesnamen die perfect aansluiten op het thema ‘liefde’. Wil je jouw baby een lieve naam geven? Kies dan een Nederlandse of internationale naam die goed past bij jouw zoon of dochter. Zo laat je aan iedereen zien hoeveel liefde je kindje jullie geeft! Bekijk trouwens ook eens de babynamen met ‘liefde’ in de betekenis.

Gerelateerde blogs

Stoere babynamen
Lieve of stoere babynamen: dit is de invloed van klanken!
Lieve meisjesnamen
Lieve meisjesnamen voor de liefste meisjes
Romantische babynamen
Romantische babynamen: op een roze wolk