25 x zwijmelen: de mooiste namen met betekenis liefde

Namen met betekenis liefde
17 januari 2022

Love is in the air! Want wij zochten voor jou naar de allermooiste babynamen met liefde in de betekenis. Liefde is een van de sterkste emoties die we kennen. Hoe mooi is het dan om jullie kleine cupido een naam met deze betekenis te geven? Er zijn gelukkig genoeg originele, toffe, lieve én stoere namen met betekenis liefde. Wij vielen als een blok voor deze bijzondere babynamen. Want om de grote filosoof Robert ten Brink aan te halen: all you need is love ❤️

Waarom namen met liefde als betekenis zo mooi zijn

Romeo en Julia, De Kus, Pride and Prejudice en The Notebook, we kennen ze allemaal. De mooiste muziek, kunst, films en literatuur draaien allemaal om de liefde. Liefde kan overdonderend of juist vanzelfsprekend zijn, alledaags of overrompelend. Of het nu gaat om de oerliefde tussen moeder en kind, de verliefdheid van twee tieners of de liefde voor pizza: liefde is altijd en overal om ons heen. Alles is eigenlijk liefde! Het is dus niet gek dat je je kindje een bijzondere naam wilt geven met liefde in de betekenis. We hebben speciaal voor jullie liefdesbaby een aantal mooie namen op een rijtje gezet.

Babynamen met betekenis liefde

De hopeloze romantici onder ons kunnen hun hart ophalen bij deze liefdevolle babynamen. Sommige namen klinken schattig of romantisch, andere namen hebben juist iets krachtigs en onafhankelijks. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen: ze hebben (bijna) allemaal liefde als betekenis. Welke naam doet jouw hart smelten?

10x meisjesnamen met liefde in de betekenis

Lieve
Welke naam is liever dan Lieve? Deze mooie én lieve meisjesnaam is vooral populair bij onze zuiderburen. Wij zien meteen een ontzettend schattig meisje voor ons. Dat wordt vast een wolk van een baby.

Amy
Amy is een Engelse naam die gebaseerd is op van het Franse ‘aimer’. Deze naam betekent ‘geliefd, liefhebben’. Perfect voor jullie kleine oogappeltje. Ga je toch liever op de Franse tour? Ook Aimée is een mooie naam met dezelfde betekenis.

Freya
Zoek je een mooie Scandinavische naam met betekenis liefde voor jullie godinnetje? Freya is in de Noorse mythologie de godin van de liefde, vruchtbaarheid en wellust. Een krachtige naam voor jullie liefdesbaby.

Venus
En we blijven nog even bij de godinnen, want Venus is de Romeinse godin van de liefde. Daarnaast is Venus ook nog een planeet, wat de naam een mysterieus tintje geeft. Wist je dat Venus de helderste planeet aan de sterrenhemel is? Perfect voor jullie stralende baby.

Ook leuk om te lezen: Stralend mooie babynamen uit het heelal.

Kaylee
Het mooie Kaylee klinkt stoer en lief tegelijkertijd. Geef de naam een eigen draai door er Kay-Lee van te maken. Zo heeft de naam een speelse touch. Deze meisjesnaam betekent onder andere ‘knap’ en ‘geliefd’. Dat belooft veel goeds voor later!

Amarens
Zoek je een unieke naam met betekenis liefde? Dan is Amarens misschien iets voor jou. Deze mooie Friese naam betekent ‘onsterfelijke liefde’ en is heel zeldzaam. Perfect voor Fryske famkes, maar wat ons betreft is Amarens buiten de Friese grenzen net zo leuk.

Mila
Liefhebbers van korte namen kunnen Mila zeker op hun lijstje zetten. Deze van oorsprong Slavische naam is op dit moment heel populair in Nederland. De betekenis van Mila is ‘geliefd, geliefd bij het volk’. Dat wordt vast een sociaal meisje.

Mirthe
Bij Mirthe zien we direct een onafhankelijk maar lief meisje voor ons. Mirthe betekent letterlijk ‘liefde’, maar is ook een plantnaam. Deze groenblijvende plant staat ook weer symbool voor de liefde. Jullie mini barst dus van de liefde! Je kunt variëren in de spelling door er Mirte of Myrthe van te maken.

Noémi
Noémi is een prachtige naam die ‘lieflijkheid, aangenaamheid’ betekent. Dat wordt vast een lieftallig prinsesje. Noémi is afgeleid van het Hebreeuwse Naomi, dat dezelfde betekenis heeft. De naam Noémi is van oorsprong Italiaans en is heel populair in Italië. Amore, amore!

Cinta
Wij zijn helemaal verliefd op de naam Cinta. Deze mysterieuze naam betekent in het Indonesisch ‘liefde’. Een prachtige naam die bijna niet voorkomt in Nederland. Cinta is een extra bijzondere naam als jij en je partner een link hebben met Indonesië, maar dat hoeft natuurlijk niet.

❤️ Ben je een echte zwijmelaar? Lees dan ons artikel over romantische babynamen.

10x jongensnamen die liefde betekenen

Valentijn
De mooie naam Valentijn is vanwege de feestdag onlosmakelijk verbonden met liefde. Maar eigenlijk is Valentijn niet een naam met betekenis liefde. Valentijn betekent namelijk ‘gezond, invloedrijk, sterk’. Ook leuk! Hou je meer van korte namen? Tijn is ook een prachtige naam jullie kleine cupido.

Amor
Hou je van zwoele zomeravonden in Zuid-Europa? Dan is Amor misschien een mooie optie voor een jongensnaam. Amor is een van oorsprong Spaanse naam die letterlijk ‘liefde’ betekent. De naam heeft ook een goddelijk tintje, want bij de Romeinen was Amor de god van de liefde.

Eros
En we blijven nog even in de mediterrane en goddelijke sferen, want ook Eros is een god van de liefde, dit keer volgens de Griekse mythologie. Een prachtige en krachtige naam die weinig voorkomt in Nederland.

Habib
Ben jij dol op Arabische namen? Dan is Habib misschien een mooie optie. Lief en vrolijk maar ook een tikkeltje mysterieus: wij zijn fan van deze prachtige naam. De betekenis van Habib is ‘geliefde’. Wij weten nu al dat jullie baby een echte charmeur wordt. 

Lev
Liefde en passie; nee we denken niet aan koolhydraten, maar aan de naam Lev! Deze korte jongensnaam betekent in het Hebreeuws ‘hart’ en is daarmee een mooie verwijzing naar de liefde. Maar Lev heeft ook een stoere kant, want de Russische betekenis van de naam is ‘leeuw’. Dat wordt een stoer lefgozertje met een leeuwenhart 🦁❤️

Dawson
Hou je van Engelse namen met betekenis liefde? Misschien is Dawson dan wat voor jou. Deze Engelse jongensnaam klinkt stoer en lief tegelijkertijd. De betekenis van Dawson is ‘geliefde zoon’. Toepasselijker kan bijna niet voor jullie liefdesbaby.

Milan
Een stoer jongetje met een gouden hart. Dat zien we voor ons als we aan de mooie naam Milan denken. Milan is een van oorsprong Slavische naam die ‘roem, lief’ betekent. Een prachtige betekenis voor de naam van jullie oogappeltje. Vind je namen met een ‘y’ leuk? Mylan is ook een toffe optie.

Caleb
Wauw, wij zijn fan van de naam Caleb! Deze van oorsprong Hebreeuwse naam betekent onder andere ‘liefdevol, met het hele hart’. Een prachtige betekenis van deze bijzondere naam. Heb je trouwens iets met viervoeters? Caleb is ook afgeleid van het Hebreeuwse woord voor hond.

Daaf
Kort en stoer: wij houden ervan. Daarom geven we een daverend applaus voor Daaf! Deze naam met betekenis liefde is afgeleid van de Hebreeuwse naam David, wat voor ‘lieveling, geliefde, vriend’ staat. Een perfecte naam voor jullie hartendiefje.

Lennon
Bij Lennon denken we natuurlijk meteen aan John Lennon en The Beatles. Maar wist je dat Lennon onder andere ‘geliefde’ betekent? De oorsprong van deze mooie naam is Iers. Een prachtige naam voor muziekliefhebbers.

Tip: Ben je een echte Beatle-fan? We schreven een artikel over de mooiste namen geïnspireerd op The Beatles.

Uniseks namen met betekenis liefde

Beau
Beau is het Franse woord voor ‘mooi’, maar wist je dat deze mooie uniseks naam ook ‘lief’ betekent? Met deze betekenissen wordt jullie mini vast een schatje. Wil je de naam een stoere touch geven? Maak er dan Bo van. Lekker kort en wat ons betreft net zo mooi!

Suki
Suki is een Japanse naam die ‘lelie, geliefde’ betekent. In Japan wordt de naam vooral aan meisjes gegeven, maar wij vinden hem ook superleuk voor jongens. Schattig, stoer en lief: wat wil je nog meer voor je mini?

❤️ Leestip: De mooiste Japanse namen verzameld.

Dae
Voor liefhebbers van korte namen is Dae een mooie optie. Deze korte Engelse naam betekent ‘stralend, geliefde’. Stoer, lief en geschikt voor zowel jongens als meisjes. Jullie kindje wordt vast het zonnetje in huis.

Philo
De van oorsprong Griekse naam Philo betekent ‘liefdevol, liefhebben’. Deze naam wordt vooral gezien als een jongensnaam, maar voor een meisje kun je er het schattige Philou van maken. Daar spat de liefde toch vanaf?

Aiko
Als je van aparte namen met betekenis liefde houdt, is Aiko een supertoffe optie. Deze Japanse genderneutrale naam betekent ‘geliefde, kleine liefde’. Aiko klinkt schattig, maar heeft ook iets krachtigs. Wij zijn verliefd! 

Leef je uit met lieflijke geboortekaartjes

Deze namen met betekenis liefde hebben onze harten gestolen. Hebben jullie dé perfecte babynaam al gevonden? Wat spannend! Maar voordat jullie spruit geboren wordt kunnen jullie alvast aan de slag met het uitzoeken van mooie geboortekaartjes. Is de betekenis van jullie gekozen babynaam liefde? Dan hoort daar natuurlijk een parel van een geboortekaartje bij. Leef je uit met romantische stijlen, of hou het simpel en ga voor een mooi, robuust hart. Zo wordt je geboortekaartje een echte ode aan de liefde.

❤️ Wist je dat je jullie gekozen naam direct kunt zien op een geboortekaartje? Bij Kaartje2go gebruik je daarvoor deze handige tool. Superhandig!

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis wonder
Wondermooie namen met betekenis wonder
Zondagskind
Zondagskind: betekenis en bijpassende namen
Romantische babynamen
Romantische babynamen: op een roze wolk