27 bijzondere namen met betekenis hoop

Namen met betekenis hoop
26 september 2022

‘Hoop’ is een prachtig fenomeen. Het zorgt voor kracht in moeilijke tijden en is een lichtpuntje als alles zwart lijkt. Daarnaast staat hoop ook voor optimisme, want hoop doet natuurlijk leven! Het is daarom heel mooi om je kindje een naam met betekenis hoop te geven. Gelukkig zijn er een hoop namen met een hoopvolle betekenis. Speciaal voor jullie mini hebben we 27 bijzondere namen met betekenis hoop op een rijtje gezet. We hopen natuurlijk dat dé perfecte babynaam ertussen zit! Lees je mee?

Namen met betekenis hoop voor meisjes

Hoop je stiekem op een meisje? Dan kun je hier alvast inspiratie opdoen voor de allerleukste meisjesnaam met een hoopvolle betekenis. We hebben de mooiste meiden namen met betekenis hoop voor je verzameld.

Hope
De eerste naam is natuurlijk een inkoppertje. Hope betekent namelijk ‘hoop’ in het Engels. Wist je dat vooral Schotten fan zijn van de naam Hope? De naam heeft daar een plek in de top 100 populairste meisjesnamen.

Ishana
Ook Ishana is een mooie naam met de betekenis hoop. Behalve ‘hoop’ betekent deze naam ook ‘welvarend’, ‘rijk’ en ‘verlangend’. Ishana is een Hindoestaanse naam die door Hindoes als heilig wordt gezien.

Nadine
Een andere naam met betekenis hoop is Nadine. De naam heeft iets zachts en liefs. Vorig jaar kregen 48 Nederlandse baby’s deze mooie Franse naam

Zaya
De Arabische naam Zaya heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘geluk’, ‘lot’, ‘eerlijk’ én natuurlijk ‘hoop’. Deze zeldzame naam kwam al in de Egyptische oudheid voor.

✨ Leestip: Babynamen met geluk als betekenis.

Asha
Asha betekent ‘hoop’ en ‘lang leven’. Toepasselijk, want als ouder hoop je natuurlijk op een lang en gelukkig leven van je kleintje. Ash is trouwens een superstoere afkorting van deze Hindoestaanse naam. 

Nadia
De mooie naam Nadia is van oorsprong Slavisch, maar komt bijna overal ter wereld voor. Nadia betekent behalve ‘hoop’ en ‘hoopvol’ ook ‘gevoelig’ en ‘de roepende’. Vorig jaar kwamen er in ons land 64 Nadia’s bij. 

Esperanza
Ben je op zoek naar een lange naam met betekenis hoop? Dan is de Spaanse naam Esperanza een toffe optie. Vind je Esperanza iets te lang? Dan is Esper een stoere afkorting.

Tikva
Ook de Hebreeuwse naam Tikva betekent ‘hoop’. In Nederland wonen op dit moment zo’n 11 vrouwen met deze naam. Hartstikke zeldzaam dus!

✨ Ook leuk om te lezen: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Hawa
Hawa is de Islamitische benaming van Eva, de eerste vrouw op aarde. Daarom betekent Hawa net als Eva ‘leven’. Verder is Hawa ook een Spaanse naam die ‘hoop’ en ‘verlangen’ betekent.

Oumnia
Hou je van aparte namen? Dan is Oumnia misschien een mooie optie. Deze unieke Arabische naam betekent ‘wens’ en ‘hoop’. Daarnaast kan de naam afgeleid zijn van het Griekse woord ‘omni’, wat ‘alles’ betekent. Mounia is trouwens een mooi alternatief van de naam.

Tamana 
De van oorsprong Indiase naam Tamana heeft prachtige betekenissen, zoals ‘hoop’, ‘verlangen’ en ‘wens’. Wij zijn fan van deze originele naam met betekenis hoop!

Geboortekaartje meisje

Uniseks namen met betekenis hoop

Voordat we overgaan op jongensnamen trakteren we je eerst nog op toffe uniseks namen met betekenis hoop. Deze namen zijn vaak hartstikke origineel en onontdekt. Hou je vast voor zes hoopvolle genderneutrale namen.

Amal 
Amal is een Hebreeuwse én Arabische naam met betekenis hoop. De Hebreeuwse betekenis van de naam is ‘harde werker’, terwijl de naam in het Arabisch ‘hoop’, ‘puur’ en ‘verlangen betekent. 

✨ Leestip: De 50 mooiste Arabische namen met betekenis.

Vona
IJsland staat bekend om vulkanen, ruige landschappen, watervallen én een aparte taal. De naam Vona betekent in het IJslands ‘hoop’. Een bijzondere naam voor jullie barnið.

Anaruz
Anaruz heeft de mooie betekenissen ‘hoop’ en ‘hoopvol’. Deze Berberse naam werd oorspronkelijk vooral aan jongens gegeven. Toch wonen er in Nederland meer meisjes met deze naam!

Nozomi 
Ben je op zoek naar een echte onontdekte babynaam? Dan is Nozomi misschien iets voor jou. Nozomi is een Japanse naam voor jongens en meisjes. De betekenis is – tromgeroffel – ‘hoop’. 

Raja
De Hindoestaanse naam Raja betekent behalve ‘hoop’ ook ‘koning’. Raja wordt ongeveer even vaak aan jongens als aan meisjes gegeven. Een mooie variant van de naam is Raya.

Phoenix
Phoenix is het Engelse woord voor ‘feniks’. Dit is een mythische vogel die steeds opnieuw herrijst uit de as. Daarom staat de naam symbool voor veerkracht, onsterfelijkheid en hoop.

Namen met betekenis hoop: voor jongens

Er zijn natuurlijk ook een hoop geweldige jongensnamen met een hoopvolle betekenis. Daarom hebben we een mooi lijstje gemaakt met onze tien favorieten. 

Dai
De Japanse naam Dai betekent ‘hoop’, ‘licht’ en ‘schijnend’. Toepasselijk, want hoop wordt vaak geassocieerd met lichtpuntjes. Daarnaast lijkt de naam erg op het Engelse woord ‘day’, wat ‘dag’ betekent. Een nieuwe dag, een nieuw leven én een nieuw, hoopvol begin. 

Amil 
Ben je op zoek naar een Arabische naam met betekenis hoop? Dan is Amil misschien iets voor jullie. We zien bij de naam Amil een vrolijk en lief jongetje voor ons. Amil betekent in het Arabisch ‘hoopvol’. 

Itxaro
De aparte naam Itxaro is van oorsprong Spaans en betekent ‘hoop’. Deze stoere naam is hartstikke zeldzaam in Nederland. Er wonen in ons land minder dan 5 mensen die Itxaro heten!

✨ Ook leuk om te lezen: 40 bijzondere namen met betekenis geschenk.

Arman
De Perzische naam Arman betekent ‘verlangen’ en ‘hoop’. Arman klinkt lekker stoer en krachtig. Een leuke alternatieve optie is Armin, net als DJ Armin van Buuren 💥

Omid
We gaan even door met Perzische namen, want ook Omid betekent ‘hoop’. De naam is behoorlijk uniek in Nederland, want er wonen maar zo’n 50 mensen in ons land die Omid heten. 

Asher
De toffe naam Asher heeft een Hebreeuwse herkomst. Asher is vooral in Amerika populair onder kersverse ouders. Betekenissen van de naam zijn ‘gelukkig’ en ‘hoopvol’.

Umut
Ook de Turkse taal kent stoere namen met betekenis hoop. Een mooi voorbeeld daarvan is Umut. Deze naam betekent behalve ‘hoop’ ook ‘wonder’.

✨ Leestip: Wondermooie namen met betekenis wonder.

Elpidio
Bij de naam Elpidio zien we direct een vrolijke rauwdouwer voor ons. Deze Italiaanse naam met betekenis hoop komt bijna niet voor in Nederland. Perfect voor jullie unieke kindje.

Dezso
Als je een naam met betekenis hoop zoekt, zul je merken dat het veel van deze namen ontzettend zeldzaam zijn. En dat geldt ook voor Dezso. Dit is een Hongaarse jongensnaam die ‘hoop’ en ‘verlangen’ betekent.

Toivo
We sluiten af met de bijzondere, Finse naam Toivo. Het woord ‘toivo’ betekent in het Fins namelijk letterlijk ‘hoop’. Leuk als jullie iets met Scandinavië of Finland hebben!

Hoop, geloof en liefde: bijzondere geboortekaartjes

We hopen natuurlijk dat dé ultieme babynaam er voor jullie tussenzit. En als dat het geval is, is het extra leuk om een geboortekaartje uit te kiezen dat hoop en liefde uitstraalt. De volgende stijlen en thema’s passen perfect bij een naam met betekenis hoop.

  • Geboortekaartjes met waterverf zorgen voor een dromerig en zacht effect, wat supergoed past bij een naam die zo’n mooie betekenis heeft.
  • Zachte pasteltinten matchen perfect met namen die hoop betekenen. Denk aan lichtblauw, roze of lila.
  • De lente staat voor een nieuw begin, en daarmee ook voor hoop. Frisse, lente-achtige kleuren als groen en zonnig geel zorgen dan ook voor een extra hoopvolle boodschap. Thema’s als bloemenweide en dieren versterken dat gevoel.
  • Hoop kan ook omschreven worden als een lichtpuntje in donkere tijden. Een kaartje met astrologisch thema – bijvoorbeeld met sterren en de zon – kan daarom extra betekenisvol zijn.
  • Een ‘sprankje’ hoop geeft natuurlijk glans aan het leven. Net als jullie prachtige kindje. Kies daarom voor een geboortekaartje met goudfolie. Zo heeft je kaartje letterlijk een gouden randje.

Tip: Wist je dat je bij Kaartje2go mee kunt doen aan de uitgerekende datum actie? Als je precies op je uitgerekende datum bevalt, krijg je al je geboortekaartjes helemaal gratis. We ‘hopen’ natuurlijk dat je wint. Aan de babynaam zal het in ieder geval niet liggen! 


Gerelateerde blogs

Zonnige namen
40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes
namen die licht betekenen
33 vlammende namen die licht betekenen ✨
Sterke namen
30 sterke namen voor baby’s met pit!