Romantische babynamen: op een roze wolk

Romantische babynamen
18 februari 2021

Die roze wolk is jou natuurlijk niet onbekend als je dit leest terwijl je in verwachting bent. Wat een bijzondere tijd is dit! En een van de leukste to do’s tijdens je zwangerschap is het kiezen van een babynaam. Wij helpen je graag een beetje op weg met het kiezen van de perfecte naam voor jullie mini. Dit keer storten we ons in de wondere wereld van romantische babynamen. We leggen je uit wat voor namen dat precies zijn, welke betekenissen ze hebben en waar ze vandaan komen. Lees dus snel verder!

Wat zijn romantische babynamen?

Laten we bij het begin beginnen. Romantische namen gaan veel verder dan bijvoorbeeld Cupido en Valentijn. Natuurlijk spat de romantiek van deze twee namen af, maar je kunt ook op andere manieren verwijzen naar de liefde. 

Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de afkomst van een naam. Franse namen zijn erg populair, maar ook het romantische Italië en temperamentvolle Spanje voorzien ons van romantische babynamen. Een babynaam kan ook een liefdevol tintje krijgen door de betekenis. Zo bestaan er babynamen met liefde als betekenis, maar je kunt ook kiezen voor een minder directe link met romantiek.

De ultieme romantische namen top 10

Hoe je babynamen linkt met de liefde laten we je graag zien met een aantal voorbeelden. En niet zomaar een paar. Dit zijn onze top 10 romantische jongens- en meisjesnamen.

Liefdevolle namen voor meisjes

1. Juliette
Iedereen kent het liefdesdrama ‘Romeo & Juliet’ van Shakespeare. De meisjesnaam Juliette is hier van afgeleid. Hoewel Juliette een Franse klank heeft, is de oorsprong Grieks. Het betekent ‘de jeugdige’. Julia en Julie zijn andere romantische varianten van deze meisjesnaam.

2. Scarlett
Een stoere én romantische meisjesnaam is Scarlett. Deze Engelse naam betekent ‘rood’, de kleur van de liefde! Je kids namen van beroemdheden geven is al jarenlang populair. Een bekende draagster van deze naam is de prachtige actrice Scarlett Johansson. 

3. Valentina
Valentijnsdag, de dag van de liefde. Een romantische meisjesnaam die hiervan afgeleid is? Valentina! Deze Italiaanse naam heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘sterk’ en ‘invloedrijk’ Het is een lieve, krachtige meisjesnaam. Extra mooi als je dochter op deze dag geboren wordt.

4. Freya
Wat is romantischer dan vernoemd worden naar de godin van de liefde? Freya, afkomstig uit de Noorse mythologie, is de godin van de liefde, wellust en vruchtbaarheid. De naam Freya betekent ‘nobele vrouw’.

5. Aimee
Als het gaat om romantische babynamen moeten we Aimee zeker meenemen in het lijstje. De klank van de naam doet je denken aan het Franse woord voor liefde: amour. Maar dat is niet alles. De betekenis van Aimee schreeuwt ook romantiek. Het staat namelijk voor ‘geliefd’.

6. Suki
Vind je zeldzame babynamen leuk? Dan is de Japanse naam Suki echt iets voor jullie. Deze bijzondere meisjesnaam betekent ‘geliefde’ of ‘lelie’. De naam wordt in Nederland amper gegeven, dus je scoort zeker punten op originaliteit. 

7. Rose
Als we liefde en bloemen aan elkaar moeten koppelen denken we maar aan een ding: rozen! Daarom is de Engelse meisjesnaam Rose een mooie romantische naam. Je kunt het ook nog verkleinen naar het schattige Rosie

8. Angelica
Romantische babynamen komen soms uit onverwachte hoek. Het Latijnse Angelica bijvoorbeeld. Deze klassieke naam betekent ‘engel’, wat ons doet denken aan Cupido. Schiet hij met deze mooie meisjesnaam ook raak? 

9. Mila
In Nederland is Mila al jaren een populaire meisjesnaam. Het stond ook weer in het lijstje populairste babynamen van 2021. De eindletter A geeft Mila iets schattigs. Maar ook de betekenis past bij romantische babynamen. Mila staat voor ‘geliefd’, net als Aimee.

10. Ruby
Stiekem worden we nog steeds blij van een mooi sieraad als cadeau. Maar vroeger maakten mannen hun vrouwen het hof met de mooiste juwelen. Een populaire edelsteen in deze pronkstukken was de robijn, met zijn dieprode kleur. De Engelse vertaling van robijn is ruby. En laat Ruby nou ook nog eens een geweldig leuke meisjesnaam zijn. 

Romantische babynamen voor jongens

1. Beau
We starten dit lijstje met een unisex babynaam. Want het mooie Beau kan voor zowel jongens als meisjes. We moesten Beau natuurlijk wel meenemen, want Beau is het Franse woord voor ‘mooi’. 

2. Amari
Hoe mooi is dat, een romantische jongensnaam uit Afrika. In het Afrikaans betekent Amari ‘’voor altijd’. Dit past perfect bij de onvoorwaardelijke liefde die je zult voelen voor je kleintje. 

3. Romeo
Hij kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje: Romeo. Deze babynaam heeft zelfs dezelfde drie beginletters als het woord romantiek. Dat belooft wat! De betekenis ‘een pelgrim naar Rome’ heeft geen relatie met liefde. 

4. Tijn
Romantische babynamen kunnen ook stoer en krachtig zijn. De toffe naam Tijn is afgekort van het alom bekende Valentijn, wat dan weer is afgeleid van het Latijnse woord ‘valentinus’. Dit betekent ‘sterk en gezond’, maar wij denken bij de naam natuurlijk aan Valentijnsdag. 

5. Lorenzo
We noemden het net al even, maar Italiaanse babynamen schreeuwen romantiek. Zo ook Lorenzo, wat ‘de gelauwerde’ betekent. In 2020 kregen 44 Nederlandse jongetjes deze naam. Meer liefhebbers van romantische namen dus. 

6. David
Maar ook namen met een Hollandse klank kunnen heel liefdevol zijn. De stoere naam David heeft bijvoorbeeld twee romantische betekenissen. Zo staat David voor ‘vriend en ‘lieveling’. Wauw! 

7. Dawson
‘Geliefde zoon’, dat is de betekenis van het mooie Dawson. Dat past natuurlijk perfect in dit rijtje namen. Dawson is een vrij unieke naam in Nederland, dus de kans op naamgenootjes is heel klein.

8. Leonardo
Namen van iconen uit de geschiedenis kunnen een hele romantische lading hebben. Zelfs als dit fictieve personages zijn. Dat bewijst Leonardo, de naam die wij allemaal kennen van The Titanic, maar weer. Deze naam is liefdevol, maar krachtig. Want Leonardo betekent ‘zo sterk als een leeuw’.

9. Xavi
De krachtige naam Xavi hoort thuis in de lijst romantische babynamen omdat het ‘kasteel’ betekent. En de liefdesverhalen van vroeger bevatten altijd drie belangrijke elementen: de prinses in het nauw, het grote kasteel waarin zij gevangen zat en de ridder die haar kwam redden.

10. Beer
In eerste instantie is Beer een stoere jongensnaam omdat we het linken aan het grote bruine dier. Maar.. een beer wordt ook gezien als lief en aaibaar. Waar denk je dat al die troetelnaampjes als knuffelbeertje vandaan komen?

Zijn deze namen met liefde te zoet voor jou?

Dat kan natuurlijk! Deze namen zijn liever dan lief en dat is niet iedereens cup of tea. Maar niet getreurd, we hebben nog een heel arsenaal aan blogs met toffe naaminspiratie voor je in de aanbieding. Neem zeker eens een kijkje bij onderstaande artikelen. 

Voor nog meer leuke feitjes over babynamen kun je ons ook volgen op Facebook of Instagram. Vinden we hartstikke gezellig! Hier delen we ook wanneer er een nieuw artikel voor je klaar staat op de website. 

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis liefde
25 x zwijmelen: de mooiste namen met betekenis liefde
Zondagskind
Zondagskind: betekenis en bijpassende namen
Lieve meisjesnamen
Lieve meisjesnamen voor de liefste meisjes