Lieve meisjesnamen voor de liefste meisjes

Lieve meisjesnamen
21 oktober 2021

Jullie toekomstige dochter is natuurlijk het allerliefste meisje op de wereld. En bij een lief kindje, hoort een lieve naam. Maar zelfs uit alle lieve meisjesnamen is het moeilijk kiezen, want er zijn er zo ongelooflijk veel. Daarom helpen wij je graag een handje bij het kiezen van de perfecte babynaam. We hebben een aantal lieve meisjesnamen verzameld en hun betekenissen opgezocht. Zo kun jij je lekker laten inspireren vanuit je luie stoel. Wie weet vind jij tussen deze lieve meiden namen wel de perfecte naam voor jullie dochter!

Wat is een lieve naam?

Wat ‘lief’ nou eigenlijk betekent is moeilijk uit te leggen, maar dat het geassocieerd wordt met positiviteit is 100% zeker! Daarom zijn lieve namen vaak sprankelend, schattig en geven ze je een goed gevoel. Dit kan komen door een bepaalde klank. De invloed van klanken op namen is namelijk enorm. Maar lieve meisjesnamen zijn ook namen waarvan de betekenis te maken heeft met bloemen, dieren of zoetigheden. De meeste lieve namen zijn niet al te lang en hebben over het algemeen een eenvoudige spelwijze.

Lieve mooie meisjesnamen

Ben jij op zoek naar een naam die niet alleen lief en schattig is, maar tegelijkertijd ook mooi? Dan zijn deze 5 opties zeker het overwegen waard.

Fleur
Het mooie Fleur is van oorsprong een Franse naam, naar het Franse woord voor bloem. De naam betekent dan ook letterlijk ‘bloeiend, florerend.’ Fleur is een populaire naam. In 2021 werden 351 meisjes zo genoemd en stond de naam op plek 35 in de populairste namen van 2021.

Ellemijn
Heb jij een kindje dat echt straalt? Dan is Ellemijn de perfecte naam, aangezien het ‘de stralende’ als betekenis heeft. Andere betekenissen van de naam zijn ‘fakkel’ en ‘schitterende.’ Ook zeer geschikt voor als je dochter een kort lontje heeft dus.

Lizzy
Lizzy is één van de populairste (en liefste!) afkortingen van de klassieke naam Elizabeth. Het is al eeuwen een bekende naam, maar heeft toch zijn charme niet verloren. In 2020 waren er namelijk nog 188 kindjes die zo genoemd werden. 

Rosalyn
Wat betreft lieve meisjesnamen is Rosalyn iets minder eenvoudig dan de andere namen in de lijst. Je zou misschien denken dat de naam zeker voldoet aan de beschrijving mooi, maar niet per se lief. Toch hoort hij zeker in deze lijst thuis, vanwege de enorm lieve betekenis die de naam heeft. Rosalyn betekent namelijk ‘schone roos.’ Is dat niet schattig?

Aagje
Oer-Hollandse namen kunnen ook mooi en lief zijn. Het lieve Aagje is hier een mooi voorbeeld van. De Nederlandse meisjesnaam betekent ‘goed, eerbaar.’ En vooral als je vermoedt dat je dochter nog wel eens een nieuwsgierig kind zou kunnen worden, is deze naam natuurlijk extra toepasselijk.

👶🏻 Tip: lees ook ons blog over Hollandse namen voor meer inspiratie van Nederlandse bodem.

Korte lieve meisjesnamen

De meeste lieve namen zijn al aan de korte kant, maar tegenwoordig houden we echt van korte, krachtige babynamen. Jij ook? Lees dan de volgende korte lieve meisjesnamen eens, misschien zit jullie perfecte naam erbij.

Evi
De Hebreeuwse babynaam Evi is een lieve naam met een prachtige betekenis, namelijk ‘moeder van alle levenden’. De naam bestaat maar uit drie letters en is lekker simpel, maar heeft toch een interessant uiterlijk. Dat vinden veel mensen, want in 2020 kregen 483 meisjes deze naam.

Liv
Als we het dan toch over populaire namen hebben, moet Liv ook genoemd worden. Deze naam stond in 2020 op de 11e plek van meest gegeven namen. Wel 508 kindjes kregen deze naam. Op zich niet zo gek, want Liv is een lieve, simpele naam die als betekenis ‘beschermer’ heeft.

Coco
Je zult de naam Coco vooral kennen van de modeontwerpster Coco Chanel. Toch was Coco ook voor haar tijd al een bekende naam. De oorsprong van de naam is niet helemaal bekend, maar is waarschijnlijk uit kindertaal ontstaan als afkorting. Bovendien betekent Coco in veel talen kokosnoot.

Noor
De naam Noor is oorspronkelijk Arabisch en is een afkorting voor de naam Nora. De naam heeft meerdere betekenissen, waaronder ‘God/Allah is mijn licht’, ‘eer’ en ‘vlam.’ De naam Noor komt tegenwoordig vooral voor in Vlaanderen.

Fiep
Lieve meisjesnamen met één lettergreep doen het altijd goed. Zo ook het schattige Fiep, dat je waarschijnlijk kent van Fiep Westendorp (de illustrator van o.a. Jip & Janneke). De naam heeft een prachtige betekenis, namelijk ‘levenswijsheid’. Dat gun je jullie dochter natuurlijk ook.

👶🏾 Tip: meer inspiratie opdoen voor babynamen gebaseerd op iconische personen? Klik hier!

Lieve babynamen uit het Engels

Veel lieve meisjesnamen zijn Frans of Nederlands, maar Engelse namen kunnen ook erg lief zijn. Wat vind je bijvoorbeeld van deze opties?

Lucy
Hoewel Lucy een naam is die je vast wel eens hebt gehoord, heb je hem misschien nog niet overwogen. Tijd om dat eens te doen, want Lucy is een superleuke naam. En de betekenis ‘licht’ is net zo mooi. De naam is vooral populair in Engeland.

Keira
De naam Keira is Keltisch van oorsprong en wordt uitgesproken als Kie-raa. De naam klinkt heel lief, maar de betekenis is een tikkeltje mysterieus. Het lieve Keira betekent namelijk ‘zwartharig’. Je weet natuurlijk van tevoren nooit welke haarkleur jullie dochter krijgt, maar als dit zwart of donkerbruin blijkt te zijn is het wel heel toepasselijk. 

Anora
Wanneer je dol bent op zeldzame babynamen, is de lieve en aparte naam Anora een zeer goede optie. De naam komt in Nederland nog bijna niet voor, terwijl de naam juist prachtig klinkt en ‘licht’ en ‘eer’ betekent.

Ruby
Is jouw dochter een echt juweeltje? Dan is Ruby een super toepasselijke naam. Ruby is namelijk de Engelse benaming voor de rode edelsteen robijn, die veel gebruikt wordt in sieraden. Bovendien is de naam Ruby een stoere en lieve meisjesnaam tegelijk.

Zijn lieve meisjesnamen toch niet helemaal jouw ding?

Geen paniek! Dan hebben we gelukkig nog genoeg andere lijstjes boordevol naam inspiratie voor je. Bekijk bijvoorbeeld eens dit artikel, met zowel jongens als meisjesnamen: vintage babynamen; tijdloos mooi. Maar ook toffe alternatieven voor populaire namen zijn leuk om eens door te lezen. En wanneer je bent uitgerekend op een zondag kan het ook geen kwaad je te laten inspireren door babynamen speciaal voor zondagskindjes. Veel leesplezier! 

👶🏼 Tip: volg ons op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs.

Gerelateerde blogs

Schattige meisjesnamen
Lief! 50x schattige jongens- en meisjesnamen
Stoere babynamen
Lieve of stoere babynamen: dit is de invloed van klanken!
Meisjesnamen die eindigen op -y
De leukste meisjesnamen die eindigen op -Y