Rare babynamen die echt gegeven zijn

Rare babynamen
8 juli 2021

Wat betreft babynamen kiezen hebben we in Nederland weinig regels om rekening mee te houden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is een bestaande voornaam. Maar sommige ouders maken het wel heel bont. Hysterisch gebruik van leestekens, klinkerwissels en dubbele voornamen die ineens een hele andere betekenis krijgen: niets is te gek. Wij hebben een aantal van deze rare babynamen voor je verzameld. Veel leesplezier!

Creatieve spelling kan zorgen voor vreemde namen

We verrassen je niet meteen met de meest vreemde babynamen. Want soms zijn toekomstige ouders zo creatief met letters dat zelfs de meest normale namen rare babynamen worden. Moeilijke tongbrekers en speciale tekens in overvloed: we zien het allemaal. 

Marie-Louisssse
Ja, je leest het goed. De ouders van Marie-Louissse vonden een S niet genoeg. Normaliter zijn Marie en Louise natuurlijk helemaal geen rare babynamen. Maar met deze schrijfwijze zul je vast vragende blikken krijgen wanneer je je naam spelt.  

Ghëarmiangelijanno
Over tongbrekers gesproken, dit is me er eentje hoor! De jongensnaam Ghëarmiangelijanno is wat lastig te spellen wanneer je in groep 2 of 3 je eigen naam leert schrijven. Maar het voordeel van zo’n lange naam is dat je heel veel leuke afkortingen kunt verzinnen. 

D’Artagnaniël 
Als je goed kijkt zie je in de naam D’Artagnaniël twee bekendere namen terug. D’artagnan (een van de drie musketiers) en Daniël. Deze bijzondere samenvoeging moesten we wel meenemen in onze vreemde namen lijst. 

Rare babynamen met betekenis

Sommige babynamen klinken misschien in eerste instantie nog niet eens zo heel gek. Maar door de betekenis van de naam krijgt deze ineens een hele andere lading. Ook beroemde (en beruchte) naamgenoten kunnen gewone namen omtoveren tot rare voornamen. En dan heb je ook nog ouders die het wel echt heel bont maken en hun kroost gewoon de meest vreemde namen geven. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

Vreemde Nederlandse namen

Je zou denken dat ze buiten de grens helemaal losgaan wat betreft rare babynamen. Maar binnen de grenzen krijgen kinderen ook de meest bijzondere naamcreaties. 

Wijn
In 2017 kreeg een Nederlands jongetje de naam Wijn. Misschien zijn de ouders echte wijnliefhebbers. Maar het kunnen natuurlijk ook enorme fans van De Meilandjes zijn. Een beetje flauw, maar Wijn is toch wel echt een bijzondere voornaam.

Pup
Korte babynamen zijn helemaal hip. Maar je kunt ook net de plank misslaan. Dieren namen voor kindjes zijn vaak leuker wanneer ze iets minder letterlijk zijn. Vergelijkbare toffe namen zijn ook Pip, Jop en Puk.

Geurtje
We snappen het: niets ruikt zo lekker als een baby. Maar Geurtje als voornaam is wel heel bijzonder. Toch loopt in Nederland iemand rond met deze naam. 

Rare babynamen: dubbelop!

Je kindje een unieke of ietwat vreemde naam geven is al een beetje riskant. Maar sommige ouders gaan echt voor ‘twice the fun’ met twee aparte voornamen. 

Jezus-Maria
Ja, het staat er echt. Waar deze babynaam op gebaseerd is hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen. Vind je babynamen met een Bijbelse afkomst mooi, maar gaat Jezus-Maria je net iets te ver? Lees dan ook ons blog over zeldzame Bijbelse namen

Whooly-Whooly
Wij moesten meteen denken aan een schattig cartoonfiguurtje bij het lezen van de naam Whooly-Whooly. Maar blijkbaar vond iemand het ook zeer geschikt als voornaam. 

Joyfully-Joe
Met een naam als Joyfully-Joe hebben mensen toch altijd een bepaalde verwachting van je gemoedstoestand. Je kan maar beter altijd met je goede been uit bed stappen, want met een slecht humeur is het natuurlijk vragen om opmerkingen.

De vreemdste namen met bekende naamgenoten

Je baby vernoemen kan ontzettend mooi en betekenisvol zijn. Maar het kan ook voorkomen dat je ineens ontdekt dat jullie kindje minder leuke naamgenoten heeft. Het is daarom altijd goed om jullie favoriete babynaam eerst even te Googelen. 

Berlusconi
In 2014 gaf een Nederlands stel hun zoontje de naam Berlusconi. En dat is inderdaad niet zijn achternaam, maar zijn voornaam. Waarschijnlijk is de kleine vernoemd naar de Italiaanse politicus Silvio Berlusconi, die onder andere zorgde voor controverse door mogelijke banden met de maffia. 

Zorro
In datzelfde jaar werd baby Zorro geboren. De jeugd zal hem niet meer kennen, maar Zorro was een fictieve gemaskerde held (bedacht in 1919). Kleine kans dat deze knul hierop wordt aangesproken door klasgenootjes. Maar ouders en grootouders zullen de naam zeker herkennen.

Corona 
Geen persoon, maar wel een interessante naamgenoot voor Corona. Waar deze meisjesnaam een paar jaar geleden nog schattig was, hebben mensen hier nu toch een hele andere associatie bij. Maar sommige ouders vinden het juist tof om hun ‘coronials’ een corona-naam te geven. Zo zijn er de afgelopen 1,5 jaar toch echt een aantal Covids geboren.

👶🏼 Tip: lees ook ons artikel over corona babynamen! 

Faam- en schaamnamen

Soms kan een voornaam nog zo leuk of mooi zijn, maar in combinatie met de achternaam kan het ineens een vreemde bedoening worden. Wanneer de voor- en achternaam samen voor vreemde naam combinaties zorgen heet dat een ‘schaamnaam’. Voorbeelden van deze rare babynamen zijn Fokje Modder en Chris Mus. Maar het kan nog veel vreemder! Nieuwsgierig geworden? Wij schreven eerder al een artikel over schaamnamen met grappige voorbeelden.

Om dit soort “foutjes” te voorkomen is het verstandig je een beetje te verdiepen in het kiezen van een babynaam. Om je op weg te helpen schreven we het volgende artikel:

We wensen je alvast veel leesplezier. En wanneer je echt geen genoeg van ons kunt krijgen, kun je ook nog volgen op Facebook en Instagram. Hier posten we nieuwe blogs en grappige naamfeitjes.

Gerelateerde blogs

Babynaam bij achternaam
Babynaam die past bij de achternaam
Regels voor voornamen
Regels voor voornamen: handig om te weten
Bijzondere babynamen
Speciale en bijzondere babynamen