❄️ Van deze 31 winter namen smelt je spontaan!

Winter namen
26 december 2022

Brrr, al moet je je handschoenen ervoor uit de kast trekken, de winter is wat ons betreft een heerlijk seizoen! Wandelen in een winterwonderland, gezellig samen kerst vieren en avondenlang bankhangen onder een warm dekentje. En ben je tussen eind december en eind maart uitgerekend, dan willen jullie je winterbaby misschien wel een naam geven die  past bij de winter. Laat die handschoenen nog maar even zitten, want van de volgende ijzig mooie winter namen word je vanzelf warm. 

Top 10 leukste winter namen

Jullie winterkindje verdient natuurlijk de liefste en leukste naam. Daarom hebben we van alle namen die we verzamelden een fijne selectie gemaakt. Deze 10 winterse namen vinden wij de mooiste.

  1. Yuki – betekent ‘sneeuw’.
  2. Laila – betekent ‘nacht’.
  3. Wolf – is een stoere naam voor een winterbaby.
  4. Vesper – staat voor ‘avondster’ en ‘avond’.
  5. Neva – betekent ‘witte sneeuw’.
  6. Yule – is het Engelse woord voor ‘kerstfeest’.
  7. Demi – is afgeleid van Demeter, de Griekse godin van de winter.
  8. Holly – betekent ‘hulstboom’, wat een symbool voor de winter is.
  9. Lumi – betekent ‘licht’ en ‘sneeuw’, alles wat je wilt in de winter!
  10. Eira – betekent ‘sneeuw’.

🍁 🌼  Tip: Is het nog niet helemaal zeker of jullie een winterbaby krijgen? Bekijk dan ook eens deze mooie herfstnamen of namen die passen bij het voorjaar.

Winternamen die helemaal bij het seizoen passen

Zoals je in de top 10 al kon lezen zijn er ontzettend veel leuke, zeldzame en bijzondere namen die passen bij de winter. En ook al lees je dit misschien wel in de zomer, pak er gewoon een lekkere kop chocolademelk bij en laat je inspireren.

Wende
Laten we beginnen bij het begin: het begin van de winter! Dit start met de zonnewende rond 21 december, wat ook wel de winterwende wordt genoemd. De zon bereikt haar zuidelijkste positie en de dagen worden weer langer. Ben je dus rond deze wende uitgerekend, dan is Wende natuurlijk dé naam voor jullie. Wende betekent ‘wit’ en ‘heilig’ en wordt het vaakst gegeven aan meisjes. Al vinden wij het ook een superstoere jongensnaam.

Jack
Denk je aan ijs en sneeuw, dan denk je aan Jack Frost! Dit filmpersonage is op en top winter, en de naam Jack is wat ons betreft een ijzig goede naam. Jack betekent ‘God is genadig’. Voor meisjes is Jacky natuurlijk tof. 

Robin
Vogelaars kunnen hun hart ophalen bij de naam Robin. Dit is namelijk ook het Engelse woord voor roodborstje. Het schattige vogeltje ademt bijna winter, al is-ie ook gewoon in de andere jaargetijden te spotten. Robin betekent trouwens ‘schitterend door roem’. 

🐦 Lees ook: 35 leuke vogelnamen voor jouw kuikentje

Reva
Helaas is de winter voor ons Nederlanders niet alleen maar schaatsen en wandelen in de sneeuw. Ook de regen doet namelijk flink z’n best in dit seizoen. Al verschijnt er vast direct een glimlach op je gezicht van de naam die hierbij past. De betekenis van Reva is namelijk ‘regen’. De naam wordt vooral aan meisjes gegeven. Ook mooi, en een beetje verwant, is de sprankelende naam River

Amil
De winter staat ook altijd weer voor een nieuw begin. Want waar wij bovengronds dorre takken en weinig leven lijken te zien, is de natuur ondergronds alweer druk bezig met het voorjaar. En ook oud en nieuw staat voor het vieren van het nieuwe jaar. Vind je het mooi om jouw kleintje een naam met de betekenis ‘nieuw begin’ te geven, kies dan voor de Arabische naam Amil. Een stoere jongensnaam, die met een e erachter verandert in de lieve meisjesnaam Amile. 

Hedwig
De naam Hedwig mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje met winter namen. Want wie kent de mooie sneeuwuil van Harry Potter niet! Hedwig betekent ‘strijd’ en ‘strijdster’ en is perfect voor fans van de wereld vol hekserij en hocus pocus. Benieuwd welke namen van de bekende boeken- en filmreeks nog meer magisch mooi zijn? Ontdek hier de betoverendste Harry Potter namen.

Yule
Ligt er dit jaar een kerstkindje onder de boom, denk dan eens aan de naam Yule! Yule is een Engelse naam en betekent ‘geboren bij Kerstmis’. Een superfeestelijke naam als je kindje met kerst of op kerstavond geboren wordt. Yule is trouwens een unisex naam, maar wordt in Nederland vooral aan meisjes gegeven. Grappig: in de Verenigde Staten krijgen vrijwel alleen jongetjes de naam Yule. 

🎁 Op zoek naar meer leuke namen voor jouw kerstcadeautje? Ontdek dan ook de mooiste kerstnamen!

Storm
Deze winternaam sluit perfect aan bij de weersomstandigheden van het seizoen. Wanneer je aan het gerommel in je buik voelt dat jullie een kleine druktemaker verwachten, kan Storm zomaar de perfecte naam zijn.

Winter
De naam Winter kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje winternamen. Over het algemeen wordt de naam vaker aan meisjes gegeven. Winter is vooral in Amerika populair. Daar wordt de naam 20 keer vaker gegeven dan in Nederland!

Miles
Sneeuw met een hoofdletter S, dat is de Netflixserie Snowpiercer. En ben je fan van deze eenzame trein in dat ijzig witte landschap, dan heb je de verstokte reizigers ervan misschien wel in je hart gesloten. Miles bijvoorbeeld, een van de weinige kinderen in de trein. Miles betekent ‘dappere krijger’ en werd in 2021 de voornaam van 71 jongetjes.

Demi
De naam Demi is een afkorting van Demeter, de Griekse godin van de winter. Deze Griekse babynaam past dus perfect bij het seizoen. Vind je de betekenis heel tof maar krijgen jullie een jongetje? Demian is een van de leukste winter namen voor jongens.

Wolf
Als we een dier moesten koppelen aan de winter, zouden wij massaal kiezen voor de wolf. Maar Wolf is ook een ontzettend stoere babynaam. In Nederland wordt de naam vrijwel alleen aan jongens gegeven. Des te leuker om jullie stoere meisje zo noemen, toch?

Olaf
Sommige mensen zijn het waard om voor te smelten!” De sneeuwpop uit Frozen heeft de naam Olaf, en die klinkt net als z’n uitspraken superlief. Al heeft deze Scandinavische naam toch best een stoere betekenis, namelijk ‘zoon van de voorvaderen’. Olaf is de afgelopen 10 jaar trouwens steady qua populariteit. Gemiddeld worden er jaarlijks zo’n 70 kleine Olafjes geboren in Nederland.

Christiaan
Kerst is zonder twijfel the most wonderful time of the year. En het kerstverhaal kan jou ook inspireren bij het kiezen van een babynaam. Zo is de prachtige naam Christiaan afgeleid van Christus. Wanneer je namen met één lettergreep leuk vindt, is Chris echt iets voor jou.

Jon
Winter is coming… En jouw baby natuurlijk ook! Was Game of Thrones jouw ultieme serie om te kijken, denk dan eens aan de naam van personage Jon. Deze krachtige jongensnaam betekent ‘God is verzoenend’ en komt van Jonathan. Mooie namen die erop lijken zijn Jona en Jonas.

Holly
Have a holly jolly Christmas! We horen het Michael Bublé al zingen. En laat Holly nou ook een heel kerstige naam zijn. Holly betekent namelijk ‘plant met de rode bessen’. Hulst dus, een van de mooie symbolen van kerst. De naam komt uit het Oudengels en staat in Schotland al jaren in de top 50 meest populaire namen. 

🪵 Leestip: 50 natuurnamen voor baby boskabouters

Sid
Zoals je vast wel kon lezen zijn wij groot fan van babynamen uit films en series. En de film Ice Age sluit ook nog eens feilloos aan bij dit winterse thema. Sid is natuurlijk verreweg het leukste personage uit de films, maar het is ook een stoere babynaam voor jongens.

Silvester
Ben je uitgerekend rond oudjaarsdag? Dan is Silvester zeker een babynaam voor op jullie lijstje. Het betekent namelijk ‘oudejaarsavond’. Als je korte babynamen leuker vindt, kun je natuurlijk kiezen voor Sil; leuk voor zowel jongens als meisjes.

Geboortekaartje neutraal

Mooie namen met betekenis ‘sneeuw’

Heeft je geliefde je ten huwelijk gevraagd in de sneeuw? Of kun je na het vallen van het eerste sneeuwvlokje niet wachten om naar buiten te gaan? Kies dan een van de namen met betekenis sneeuw voor jouw special snowflake. De volgende winter namen klinken als knisperende sneeuw onder je voeten.

Yuki
Noem Japan en de winter in één naam, en je komt uit op de naam Yuki. Deze eigenwijze naam heeft namelijk de betekenis ‘sneeuw’ in het Japans. Het is trouwens een unisex naam. Handig voor als je nog niet weet of jullie een jongen of een meisje krijgen.

Eira
Zoek je een lieve naam voor jullie winterbaby, denk dan eens aan het Welshe Eira. Ook deze mooie naam betekent ‘sneeuw’. Mis je toch nog iets in Eira? De naam Keira lijkt erop, maar betekent ‘zwartharig’.

Gwen 
Stoer en lief, dat is de winterse naam Gwen. De betekenis van Gwen is ‘witte cirkel’, maar ook ‘heilig’. Engelachtig mooi! In Nederland wordt de naam het vaakst aan meisjes gegeven, terwijl Gwen in Frankrijk juist populairder is voor jongetjes. 

Alba
Er is geen magischer moment dan na het openen van de gordijnen een witte wereld zien. De naam Alba past hier goed bij, want de betekenis is ‘witte’ en ‘dageraad’. Kies je deze naam, dan zijn je ochtenden de komenden 18 jaar sowieso wit! 

Neva
Zoek je een winterse naam met een Spaans randje, ga dan voor Neva. Deze mooi naam betekent namelijk ‘witte sneeuw’ in het Spaans. Andere mooie namen die erop lijken zijn Nova en Nela.

Blaze
De Engelse naam Blaze betekent ‘sneeuwstorm’. Voel jij nu al salto’s en ninja moves in je buik? Dan is deze stoere babynaam waarschijnlijk perfect voor jullie kleintje.

Karli
De lieve naam Karli is Turks van origine en betekent ‘bedekt met sneeuw’. De naam wordt in Nederland zowel aan jongens als meisjes gegeven, maar het aantal meisjes voert nog altijd de boventoon.

Namen met de betekenis ‘nacht’

Ook al is de kortste dag al geweest, de winter brengt ook de donkere dagen mee. Omarm jij het donker juist en leef je op in de nacht, ga dan zeker voor een naam met de betekenis ‘nacht’. De volgende namen zijn net zo mooi als een heldere winternacht.

Laila
Een zoete, lieve naam, dat is Laila. Al krijgt de naam met de betekenis ‘nacht’ een iets donker randje. Andere mooie namen die op Laila lijken zijn Lela en Lea. 

Vesper
Als er één naam zowel stoer als lief is, dan is het Vesper. Want niet alleen klinkt-ie lief, z’n betekenis is ook zacht: ‘avondster’ en ‘avond’. Vesper is populair als meisjesnaam, al vinden wij het ook een leuke jongensnaam.

💙 Wil je meer weten over wat een naam lief of stoer maakt? Lees hier alles over klanken in namen.

Isra
Wij zijn helemaal fan van de mysterieuze naam Isra. De naam heeft de betekenis ‘nachtelijke reis’. Isra is dus schitterend als je van plan bent de wereld rond te gaan met je kleine meisje! Isra is trouwens Arabisch, en werd in 2021 zo’n 110 keer aan Nederlandse meisjes gegeven. 

Samara
Ben jij een echt nachtdier dat tot in de late uurtjes fijne gesprekken voert met vrienden? Dan is Samara jouw naam. Met de betekenis ‘avondgesprek’ is deze je op het lijf geschreven! Andere mooie betekenissen van Samara zijn ‘beschermd door God’ en ‘beloning’. 

Moritz
Maurits, maar dan met een twist, dat is de Duitse naam Moritz! Deze jongensnaam betekent ‘donker’ en ‘schemering’ en doet met de z op het einde internationaal aan. Wil je toch een wat bekendere naam, ga dan voor Maurice

Febe
Febe was volgens de Griekse mythologie de godin van de maan. De betekenis ‘helder’ past hier dan ook ontzettend goed bij. Wij denken meteen aan een heldere, koude winternacht met volle maan. Als je wilt variëren qua schrijfwijze is Phoebe ook ontzettend mooi.

Winternamen geboortekaartjes

Winter geboortekaartjes voor jouw sneeuwpopje

Is je kleintje eenmaal geboren, dan willen jullie hem of haar natuurlijk in stijl voorstellen aan de wereld. En hoe kan dat beter dan met een geboortekaartje dat past bij de winter! Sneeuw, een sterrenhemel, winterse diertjes… Er is zoveel leuks te bedenken voor jouw winter geboortekaartje. 

Superhandig is het om eerst de naam van je baby in te voeren. Zo zie je direct welk kaartje bij jullie naam past. Gebruik vervolgens de filters voor een ijzig mooi kaartje. Kies bijvoorbeeld voor kleuren als blauw of grijs, of klik meteen het thema ‘winter’ aan. 

We wensen je veel plezier met het kiezen van de naam van je kleintje. En wij weten het zeker: jullie babynaam wordt ijskoud de mooiste!

Gerelateerde blogs

Zonnige namen
40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes
lente naam
30x lentenamen om vrolijk van te worden!
Babynamen bij sterrenbeeld
Babynamen bij sterrenbeeld: wat betekenen ze?