33 vlammende namen die licht betekenen ✨

namen die licht betekenen
23 december 2022

Het is bijna kerst! En dat betekent niet alleen gezelligheid en lekker eten, maar ook dat de donkerste dagen van het jaar zijn aangebroken. Ben je bijna uitgerekend? Dan is het misschien leuk om jullie baby juist een naam te geven die ‘licht’ betekent. Daarmee zal jullie kindje altijd het stralende middelpunt zijn, ook als het buiten donker is! Namen die licht betekenen passen trouwens ook goed bij lichtjesfeesten als Divali, Chanoeka en oud en nieuw. Pak de feestlichtjes er maar bij of steek een paar sfeervolle kaarsjes aan, want dit zijn de mooiste namen die licht of vuur betekenen ✨🔥

Top 10 namen die licht betekenen

Jullie shiny kindje verdient natuurlijk de meest schitterende naam. Daarom hebben we van alle namen die we verzamelden een mooie top 10 gemaakt. Deze namen met betekenis licht zijn onze favorieten!

  1. Lucas – betekent ‘brenger van het licht’.
  2. Nora – betekent ‘vlam’ en ‘licht’.
  3. Louen – betekent ‘licht’ en ‘beste vriend’.
  4. Gijs – betekent ‘stralend’.
  5. Elin – betekent ‘de stralende’ en ‘Jahweh is mijn God’. 
  6. Bodhi – betekent ‘de verlichte’.
  7. Lucy – betekent ‘licht’.
  8. Kiran – betekent ‘licht’ en ‘zonnestraal’.
  9. Ziva – betekent ‘licht van God’, ‘stralend’ en ‘leven’.
  10. Lux – betekent ‘licht’.

Namen met betekenis licht

Namen die licht betekenen hebben iets bijzonders. Het begrip ‘licht’ roept namelijk ontzettend veel mooie associaties op. Denk aan hoop, liefde, optimisme en geluk. Allemaal prachtige eigenschappen die je je kindje graag mee wilt geven. Daarom hebben we de mooiste namen die licht betekenen voor je op een rijtje gezet, mét toelichting. Deze namen met betekenis licht zetten je in vuur en vlam!

Meiden namen die licht betekenen

Lucy
We zetten eerst de naam Lucy in de schijnwerpers. Deze Engelse naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘lux’, dat ‘licht’ betekent. Wist je dat Lucy vroeger gegeven werd aan kindjes die bij zonsopgang geboren werden? 

Ella
Ook Ella is een schitterende naam met betekenis ‘licht’. Deze korte, vrouwelijke naam betekent behalve ‘licht’ ook ‘zonsopgang’ en ‘God is mijn eed’. 

⭐️ Lees ook: 40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes.

Claire
Ben je op zoek naar Franse namen die licht betekenen? Ga dan voor Claire! De chique meisjesnaam betekent in het Frans letterlijk ‘helder’ en ‘licht’. De Latijnse naam Clara is ook een mooie variant! 

Kira
Kira is een prachtige naam met betekenis ‘licht’. In het Sanskriet betekent de naam ‘lichtstraal’. En wist je dat het Japanse woord ‘kirakira’ zoiets als ‘schitterend’ en ‘glitterend’ betekent? Een echte shiny naam dus!

Mette
Scandinavische namen zijn helemaal hot. Maar Mette is nog niet helemaal ontdekt door kersverse ouders. De stoere, unieke naam betekent ‘parel’ en ‘kind van het licht’. Wauw ✨

Nora
Nora is een van de populairste meisjesnamen, en terecht! Bij Nora denken we namelijk aan een lief, krachtig en onafhankelijk meisje. Deze Arabische naam betekent onder andere ‘vlam’, ‘licht’ en ‘eer’.

Ziva
De prachtige naam Ziva heeft iets mysterieus. ‘Licht van God’, ‘stralend’ en ‘leven’ zijn de betekenissen van deze Hebreeuwse naam. Wat ons betreft een van de mooiste namen met betekenis licht!

Elin
We blijven even bij de Hebreeuwse namen die licht betekenen, want dat geldt ook voor Elin! Andere betekenissen van Elin zijn ‘de stralende’, ‘Jahweh is mijn God’ en ‘de schitterende’.

Aurora
Ah Aurora! Deze bijzondere Latijnse naam betekent ‘zonsopgang’. Maar de naam heeft ook een noordelijk tintje: ‘aurora’ is namelijk een ander woord voor het noorderlicht. Heb jij dit prachtige natuurfenomeen al eens gezien?

Voor jongens: namen die licht betekenen

Ryo
Bij deze naam denk je misschien aan een rivier. Het Spaanse woord ‘rio’ betekent namelijk ‘rivier’. Maar wist je dat Ryo in het Japans ‘schitteren’ en ‘verlichten’ betekent? Perfect voor jullie schitterende baby ✨

Gijs
Liefhebbers van Nederlandse namen opgelet: de Oerhollandse naam Gijs hoort namelijk ook thuis in het rijtje namen met betekenis licht! Om precies te zijn betekent Gijs ‘stralend en schitterend kind van edele afkomst’.

Lucas
De Latijnse naam Lucas heeft de mooie betekenis ‘brenger van het licht’. Zoek je juist een extra korte naam? Dan zijn Luuk en Loek ook toffe namen die licht betekenen! 

Jaïr
Jaïr heeft een Hebreeuwse herkomst en betekent ‘hij verlicht’. Perfect voor jullie zonnestraaltje. De stoere Spaanse naam Jairo is trouwens ook een leuke optie met dezelfde betekenis. 

Bodhi
Ah, Bodhi! Deze schattige Indiase naam is vandaag de dag hartstikke hip. Bodhi betekent onder andere ‘de verlichte’ en ‘opperste kennis’. Jullie baby wordt vast een groot licht 🤓

Anouar
Wist je dat er veel mooie Arabische namen met betekenis licht zijn? We lichten hier Anouar uit. Deze stoere naam heeft de bijzondere betekenis ‘verzameling van licht’. Anouar is afgeleid van Anwar. Ook mooi!

Sofyan
Een andere Arabische naam die licht betekent is Sofyan. Behalve ‘licht’ betekent Sofyan ook ‘puur’, ‘schoon’, ‘slank’ en ‘bouwer van schepen’. Van alle markten thuis dus ✨

Akio
Gek op Japanse namen die licht betekenen? Dan zit je hier goed, want Akio betekent ‘stralende jongen’. Jullie kindje krijgt met deze vrolijke naam ongetwijfeld een stralende lach.

Pepijn
Van de naam Pepijn worden we direct vrolijk! Deze leuke Germaanse naam betekent niet alleen ‘stralend’ en ‘schitterend’, maar ook ‘dapper’ en ‘wilskracht’. Superstoer!

Genderneutrale namen die licht betekenen

Louen
De Keltische naam Louen betekent ‘licht’ en ‘beste vriend’. Perfect voor de allerliefste kindjes! Leuke varianten van deze naam zijn Loua en Lou.

Chavi 
De bijzondere naam Chavi is van oorsprong Indiaas en betekent onder andere ‘lichtstraal’ en ‘leven’. Wist je dat deze toffe babynaam ontzettend zeldzaam is in Nederland? 

Luca
Ja, Luca! Deze heerlijke Latijns-Italiaanse naam betekent ‘licht’ en ‘maan’. Luca is vooral populair voor jongens, hij staat namelijk op de negende plek in de jongensnamen top 10. Toch vinden wij Luca juist extra leuk voor meisjes! Zie jij deze naam al op het geboortekaartje shinen? 

⭐️ Ook leuk om te lezen: Babynamen uit het heelal: stralend mooi.

Kiran
‘Licht’ en ‘zonnestraal’: dat zijn de betekenissen van Kiran! Deze stoere, zeldzame naam met betekenis licht is van oorsprong Hindoestaans. Dat wordt vast het zonnetje in huis ✨

Lux
Na Lucas, Lucy en Luca mag Lux natuurlijk niet ontbreken in het rijtje namen die licht betekenen. De genderneutrale naam betekent namelijk letterlijk ‘licht’ in het Latijn. 

Brecht
Tot slot richten we de spotlights op Brecht. Dit is een Nederlandse naam die ‘helder’, ‘schitterend’ en ‘glanzend’ betekent. Een pracht van een naam voor jullie schitterende baby.

Geboortekaartje meisje

Namen die vuur betekenen 

Als klap op de vuurpijl delen we nog een aantal namen met betekenis vuur. Vuur staat namelijk voor warmte, passie, kracht en natuurlijk licht! Pak er dus een hete kop thee bij en lees over acht vlammende namen die vuur betekenen. Voor welke vurige naam loop jij warm?

Aiden
Hou jij ook zo van een knisperend haardvuur? Of een gezellig vuurtje in de vuurkorf? Dan is Aiden een leuke optie. Deze Ierse naam betekent namelijk ‘klein vuur’. Daar schieten de vonken vanaf!

Brand
Deze naam kan natuurlijk niet missen: Brand! Naast het feit dat Brand letterlijk een ander woord voor ‘vuur’ is, betekent Brand ook ‘vlammend zwaard’ en ‘fakkel’. Deze krachtige naam wordt trouwens al eeuwen gegeven!

Jelka
Jelka heeft zowel Friese als Slavische roots. Betekenissen van deze stoere meisjesnaam zijn ‘fakkel’ en ‘toorts’. En wist je dat Jelka ook ‘kerstboom’ en ‘spar’ betekent? Helemaal gezellig 🎄

⭐️ Leestip: 40 feestelijke kerstnamen voor jouw kerstkindje!

Kenzi
Kenzi! Deze Schotse, hippe uniseksnaam betekent ‘eerlijk’, ‘knap’ en ‘vuur’. Allemaal fijne eigenschappen voor jullie knappe, vurige meisje. Kenzo en Kenza zijn ook leuke namen die vuur betekenen.

Rhys
Ben je op zoek naar een korte stoere naam? Dan is het Welshe Rhys misschien iets voor jullie. Rhys betekent ‘enthousiast’, ‘vurig’ en ‘vuur’. Perfect voor jullie pittige pyromaantje!

Elena
De naam Elena heeft iets elegants en mystieks. En deze fonkelende Arabische naam heeft ook nog eens bijzondere betekenissen, zoals ‘maan’ en ‘fakkel’. 

Kenneth
De Engelse naam Kenneth betekent ‘geboren uit vuur’. Hoe gaaf is dat? De naam wordt steeds minder vaak gegeven in Nederland. Daar kan jij natuurlijk verandering in brengen! 

Tine 
Wist je dat Tine in het Iers letterlijk ‘vuur’ betekent? Daarom is Tine een echte vurige naam! Je geeft de naam trouwens een edgy twist door er Stine van te maken. Superleuk!

Ga voor een vlammend geboortekaartje!

Is de vonk overgeslagen en heb je een toffe vurige naam gespot? Wat goed! Dan is het nu tijd om een fonkelend geboortekaartje te kiezen. Sommige geboortekaartjes passen namelijk extra goed bij namen die licht of vuur betekenen! Kies bijvoorbeeld voor een geboortekaartje met foliedruk. Dat heeft namelijk meteen een warm en shiny effect. Of ga voor een kaartje met astrologie-thema. Zo benadruk je dat jullie kindje echt het stralende middelpunt is. Ben je trouwens nog op zoek naar een mooi gedichtje voor in jullie geboortekaartje? We hebben de volgende korte teksten en gedichten voor je verzameld.

Nederlandse gedichtjes met het thema ‘licht’

Ogen als sterretjes
Een mensje heel klein
Je gedachten nog verretjes
Wat zijn wij gelukkig
Jouw papa en mama te zijn!

Een nieuw lichtje
schijnt in ons leven.
Wonderlijk en ontroerd
door God/Allah aan ons gegeven.

Je bent stralend als de sterren.
Je bent volmaakt, zo mooi en klein,
wat zijn wij trots om jouw ouders te mogen zijn.

Engelse gedichtjes met thema ‘licht’

We love you
To the moon and back
To infinity and beyond
Forever and ever!

You are like sunshine
and moonbeams and more.
Brightening our world
as never before!

Twinkle
Twinkle
Little star

Korte quotes met thema ‘licht’

Tot de maan en terug…

En het regent zonnestralen!
Het regent zonnestralen – Acda & De Munnik

Look at the stars
Look how they shine for you

Yellow – Coldplay

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Namen met betekenis hoop
27 bijzondere namen met betekenis hoop
Sterke namen
30 sterke namen voor baby’s met pit!
Namen met betekenis geschenk
40 bijzondere namen met betekenis geschenk