Herfst! 38x de mooiste namen voor herfstkindjes

Herfst namen
11 september 2023

🎵 Herfst, herfst, wat heb je te koop? Nou, een boel leuke herfst namen voor jouw mini in ieder geval! Het heerlijke najaar zit vol lieve diertjes, mooie herfstkleuren en natuurlijke elementen. En daar passen zoveel leuke herfst namen bij voor je baby, we willen ze je niet onthouden. We verzamelden de allermooiste namen om onder het genot van een mok thee te overwegen. Lees je mee? 🍂

5 populaire herfst namen voor jouw babybeertje

We beginnen deze heerlijke herfstwandeling met 5 populaire herfst namen van dit moment. Want hoewel je er misschien niet direct een kan opnoemen, zijn er genoeg namen die mateloos populair, of anders wel in opmars zijn. Wandelschoenen aan, en gaan!

Mees
Hoe kan het ook anders dan dat we starten met de naam Mees. Deze vrolijke naam was namelijk de nummer 5 van alle jongensnamen in 2022. Naast de betekenis ‘zoon van de aarde’, staat Mees natuurlijk voor het lieve vogeltje. Denk dan bijvoorbeeld aan de pimpelmees en de koolmees. Al komt de matkopmees het vaakst voor tussen de bomen. 

Tess
Yes, ga voor Tess! Deze lieve naam betekent naast ‘zomer’ – wat niet zo herfstig aandoet – ook ‘oogst’ en ‘jageres’. Laten we het er dus maar op houden dat het een naam voor de nazomer is! Tess stond afgelopen jaar op nummer 9 van de populairste meisjesnamen. Er kwamen toen maar liefst 509 Tessjes bij.

Wolf
De wolf is flink in opkomst in de Nederlandse natuur, en ook in het jaarlijkse rijtje met populaire namen sluipt hij omhoog. In 2022 was Wolf zelfs op z’n populairst. Er werden toen maar liefst 57 nieuwe welpjes Wolfjes geboren! Krachtig en stoer is deze naam, en wij zijn fan.

Bo

Simpel, maar o zo mooi is de naam Bo. Deze unisex naam betekent naast ‘leven’ en ‘mooi’ ook ‘speerpunt’. Geweldig voor jouw kleine jagertje in het bos. De naam Bo werd vorig jaar aan maar liefst 274 pasgeboren kindjes gegeven. Zie je je kleintje al hutten bouwen tussen de bomen?

Ivy
De naam Ivy is een van de herfst namen die flink aan terrein wint. Ivy betekent ‘klimop’ en past dus heel goed bij de herfst. Klimop klimt namelijk tegen de boomschorsen op naar boven, wat een tof effect geeft. De naam Ivy werd trouwens in 2022 aan 248 meisjes in Nederland gegeven.

🌳 Ook leuk voor jou: 50 natuurnamen voor baby boskabouters.

Namen met ‘herfst’ als betekenis

We kunnen niet anders dan ook een rijtje met namen geven dat letterlijk ‘herfst’ betekent. En al zijn het er niet veel, met een van deze toffe namen breng je echt een ode aan het seizoen waarin je kindje geboren is! 

Akira 
Japanse babynamen hebben vaak iets mysterieus, omdat de betekenis moeilijk te achterhalen is. Zo ook bij Akira, wat ‘herfst’ en ‘helder’ betekent. Het wordt ook wel geschreven als Aakira, en voor jongens wordt het korte Aki gebruikt. Als je van zeldzame babynamen houdt is dit een toppertje.

Autumn
Dit lijkt misschien de meest voor de hand liggende naam, maar niets is minder waar. In Nederland wordt de naam Autumn bijna niet gegeven. De afgelopen tien jaar zijn hier maar 6 kleine Autumns geboren. In Amerika, Engeland, Schotland en Wales zijn ze wel liefhebbers van deze herfst naam. 

Arif
Het begint nu wel op te vallen dat al deze herfst babynamen beginnen met een A. Dit is ook het geval bij het mooie Arif. Deze Arabische babynaam is een afkorting van alkharif, wat ‘herfst’ betekent. In Nederland wordt de naam Arif alleen aan jongens gegeven.

Herfstkindje

Toffe herfst namen voor jongens en meisjes

We moeten toegeven dat we bij het samenstellen van dit rijtje herfst namen niet konden kiezen. Daarom hebben we maar gewoon álle namen toegevoegd die we konden vinden! Van Amir tot Seftia, deze toffe herfst namen voor meisjes en jongens vinden wij prachtig. 

Herfst namen voor meisjes

Seftia 
We zijn helemaal betoverd door het prachtige Seftia, dat ‘september’ betekent. Seftia is Indonesisch en komt in Nederland vrijwel niet voor. Deze herfst naam is dus met recht ook een zeldzame naam te noemen.

🇮🇩 Leestip: 50 Indonesische namen voor jullie bayi.

Hazel
De mooie naam Hazel is een van de herfst babynamen die hier niet mag ontbreken. Dit is natuurlijk omdat Hazel ‘hazelaar’ betekent. En van deze boom komen de hazelnootjes, die samen met kastanjes en eikeltjes een hele gezellige herfstschaal vormen.

Willow 
Het prachtige Willow is eigenlijk een unisex naam, en betekent ‘wilg’. En wist je dat er tot 2017 maar 38 Willows voorkwamen in Nederland? Perfect voor als je een naam zoekt die je niet vaak hoort.

Delia 
‘Godin van de jacht en de maan’ en ‘één met Gods natuur’ zijn twee van de mooie betekenissen van Delia. Deze Griekse naam ademt daarom herfst wat ons betreft! Een naam die erop lijkt is Odelia.

September

Misschien geen alledaagse babynaam, maar daarom niet minder mooi. Je kunt jullie dochter namelijk ook de naam September geven. Extra bijzonder als zij ook in deze maand geboren wordt. Rapper Bizzey deed hetzelfde voor zijn zoontje en gaf hem de naam November. 

Chloë 
Vorig jaar werden er maar liefst 176 Chloëtjes geboren in Nederland. En met de betekenis ‘groen en bloeiend’ snappen wij wel waarom! Chloë is zowel Engels als Frans. Een mooie naam die erop lijkt is Cleo.

Jagger
Welke herfst naam is er nou stoerder dan de naam Jagger? En zoals je vast al verwachtte, betekent deze unisex naam onder andere ‘jager’. Jagger komt maar weinig voor in Nederland, en wij vinden hem supertof! 

Shirley
For sure, Shirley is een prachtige naam voor jullie herfst baby. Deze naam betekent namelijk ‘open plek in het bos’. Magischer wordt het niet toch? Een dromerige, Engelse naam, waar wij in ons hoofd direct boselfjes bij zien! 

Robin
Hoe kan het ook anders dan dat we de toffe naam Robin noemen in dit artikel. Robin betekent namelijk niet alleen ‘schitterend door roem’, maar staat ook voor het roodborstje: het vogeltje dat symbool staat voor de herfst. Vorig jaar werden er 79 meisjes en 98 jongens geboren die deze naam kregen. 

🍁 Ook leuk: 40 feestelijke namen voor kerstkindjes!

Herfst namen voor jongens

Amir
Amir is een prachtige naam voor jullie herfstkindje. Naast ‘commandant’ en ‘prins’ – wat ook toffe betekenissen zijn – betekent Amir namelijk ‘boomtop’. Deze Arabische naam werd vorig jaar 148 keer gegeven, en met zulke betekenissen begrijpen we wel waarom.

Beer
Als je aan de herfst denkt, past het bos met zijn dieren daar uitstekend bij. Wat dacht je van de stoere naam Beer? Deze jongensnaam wordt in Nederland minder dan 25 keer per jaar gegeven en staat voor ‘sterk en moedig als een beer’.

🐻 Leestip: 50 dieren namen voor baby’s: beestachtig leuk!

Silas
De toffe naam Silas klinkt niet alleen krachtig, hij is het met z’n betekenis ‘heerser over het woud’ ook! Perfect voor als je nu al aan het getrappel in je buik voelt dat jullie mini zijn mening straks niet onder stoelen of banken steekt ;–)

Hunter
Een stoere naam die vooral aan jongens wordt gegeven is Hunter. De betekenis van Hunter is natuurlijk ‘jager’. Door de bossen struinen is wat jullie gaan doen wanneer jullie kleintje er is! 

Wout
Deze heeft een beetje uitleg nodig. De korte naam Wout is afgeleid van woud, met een D op het eind. Woud is natuurlijk een ander woord voor bos en dat maakt het herfstcirkeltje weer compleet. Je kunt Wout ook wat langer maken door jullie zoontje Wouter te noemen.

Guy

De Franse naam Guy doet heel Côte d’Azur aan, maar betekent ‘boom’ en ‘woud’. Je kunt het uitspreken als het Engelse woord, maar op z’n Frans is het gi, met dezelfde g-klank. Een andere leuke variant op Guy is Boy, dat met de betekenis ‘boog’ ook herfstig aandoet.

Björn
Een naam met de betekenis ‘beer’ mag sowieso niet ontbreken in dit artikel. Naast Beer moest Björn er dus bij! Deze Scandinavische naam was in 2002 op z’n populairst. Een andere mooie naam die erop lijkt is Bjarne, dat ‘sterk als een beer’ betekent.

Chester
Oké, de naam Chester heeft met de betekenissen ‘fort’ en ‘kamp’ niet zo gek veel te zoeken in dit artikel. Totdat je aan de herfstige nootjes denkt die je heerlijk klaar kunt maken: kastanjes! In het Engels is kastanje namelijk ‘chestnut’. Zo is Chester toch nog een herfstige naam. 

Guido
‘Woud’, ‘boom’ en ‘leider’ zijn een aantal toffe betekenissen van de naam Guido. Perfect dus voor een boswachtertje in de dop! De Germaanse naam was in 1970 op z’n populairst, maar wij vinden dat Guido toe is aan een herfstige revival. 

Silvan
Vind je het net genoemde Silas een prachtige betekenis hebben, maar zoek je een meer Zuid-Europese naam voor jullie kleintje? Ga dan voor het Italiaanse Silvan, dat ook ‘heerser over het woud’ betekent. Een beetje anders, maar net zo krachtig!

Geboortekaartje neutraal

Namen vol herfst kleuren

Denken wij aan de herfst, dan zien we een bos vol rood-, oranje- en geelgekleurde bladeren voor ons. En laten daar nou geweldige herfst namen voor jouw baby bij passen! De volgende toffe namen geven nog meer kleur aan jouw herfst baby.

Amber 
Wanneer de blaadjes van de bomen vallen hebben ze een prachtige oranjegele kleur. En ‘oranjegeel’ klinkt natuurlijk niet zo lekker. Daar hebben ze wat op bedacht. Deze kleur heet namelijk amber. En Amber is ook een mooie meisjesnaam.

Flynn
Stoer bruin en temperamentvol rood gecombineerd maakt ‘Flynn’. De betekenis van Flynn is namelijk ‘bruinrood’. Een beetje vaag misschien, maar daardoor niet minder mooi. Je kunt het ook schrijven als Flinn. 

Bruno
De stoere jongensnaam Bruno betekent ‘bruin’. En dat past natuurlijk perfect bij herfst babynamen. De bomen, kastanjes en bosdiertjes hebben allemaal deze kleur. De jongensnaam met O als laatste letter betekent ook ‘beer’.

Rowan
Over diertjes gesproken, de toffe unisex babynaam Rowan betekent ‘lijsterbes’. Dat past perfect bij herfst babynamen. Dieren babynamen zijn an sich al ontzettend hip. Maar de betekenis ‘rood’ of ‘kleine rode’ maakt het feest helemaal compleet. 

Ruby 
De kleur rood is onlosmakelijk verbonden met het najaar. Daarom is Ruby ook een logische toevoeging aan ons rijtje herfst babynamen. Ruby is namelijk het Engelse woord voor robijn. Een prachtige helderrode edelsteen. 

Scarlet
Als we nog even in het rode thema blijven, kan de naam Scarlet niet ontbreken. Scarlet staat voor een felrode kleur en past dus perfect in dit lijstje. Scarlet wordt als meisjesnaam zowel met één als met twee T’s (Scarlett) geschreven.

🎨 Meer weten over kleurnamen? Lees dan ons artikel over babynamen geïnspireerd op kleuren.

Stormachtig mooie herfst babynamen

You hate it or love it: herfstweer! Maar zelfs als je geen fan bent van herfstige buien maakt stampen in de plassen je binnen een paar tellen weer vrolijk. En één ding staat vast: het najaarsweer is een geweldige inspiratie voor herfst namen. 

Jorah
Nog even over dat stampen in de plassen, daar is regen voor nodig. En dat valt in de herfst meer dan genoeg. Daar hoort ook de prachtige babynaam Jorah bij. Deze Hebreeuwse herfst babynaam betekent ‘eerste herfstregen’. 

Rain
Wil je een unieke meisjesnaam? Kies dan voor het mooie Rain! De naam heeft naast de letterlijke betekenis ‘regen’, ook de betekenis ‘heerser’. In Nederland komt de naam nog niet vaak voor, dus een mooie kans om deze naam aan jouw kindje te geven.

Storm
Dit pareltje konden we natuurlijk niet overslaan als het gaat om herfst babynamen. Het stoere Storm is een echte Hollandse naam. De betekenis spreekt dan ook voor zich. In Nederland worden vooral jongens Storm genoemd. Maar wij vinden de naam ook te gek voor stoere meisjes.

☂️ Leestip: Deze storm namen met betekenis blazen je omver!

Zepp
En we blijven nog even in de stormachtige namen. De jongensnaam Zepp betekent ‘westenwind’. De schrijfwijze maakt de naam heel speciaal. In Nederland komt de variant Sepp vaker voor, maar die betekenis is anders. 

Barack
Al die verschillende weersomstandigheden zorgen in de herfst wel eens voor een onweersbui. En je raadt het al, ook daar hebben we een toffe babynaam bij gevonden! Het krachtige Barack betekent ‘bliksem’. Deze Afrikaanse babynaam is natuurlijk bekend van oud-president Barack Obama. Zou jij je baby namen van beroemdheden geven?

Babynamen gebaseerd op seizoenen

Misschien ben je in de herfst uitgerekend, maar het kan maar zo zijn dat jouw kleintje besluit om een zomer- of winterkindje te worden! Don’t worry, want ook voor de andere seizoenen hebben we leuke blogs geschreven. 

❄️ Van deze 31 winter namen smelt je spontaan!

☀️ De leukste zomerse babynamen voor zomerkindjes

🌷 30x lentenamen om vrolijk van te worden!

Vond je de namen uit dit blog leuk, maar zat jouw ultieme babynaam er niet tussen? Volg ons dan zeker even op Facebook en Instagram. Op die manier blijf je op de hoogte van nieuwe blogs en leuke naamfeitjes!

Gerelateerde blogs

Noorse namen
De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje
Namen Hawaii
50 natuurnamen voor baby boskabouters
Namen met betekenis zee
50 spetterende namen met betekenis zee en water!