50 fonkelende edelsteen namen voor baby’s!

Edelsteen namen baby
18 mei 2023

Alle eksters verzamelen! Ben jij gek op alles wat schittert, glittert, blinkt en glimt? Dan zit je hier goed, want voor dit artikel doken we in de magische wereld van edelsteen namen voor baby’s. Edelstenen zijn niet alleen mooi en kostbaar, maar ook hartstikke hip! En met een edelsteen naam geef je je kind ook nog eens een bijzondere spirituele betekenis mee. We delen 50 steengoede edelstenen namen en vertellen je alles over de symbolische betekenis ervan. Zo hopen we een (edel)steentje bij te dragen aan jouw babynamen zoektocht!

Edelstenen namen per geboortemaand

We beginnen eerst met geboortestenen per maand. Want wist je dat elke geboortemaand zijn eigen edelsteen heeft? Sommige maanden hebben zelfs meerdere geboortestenen. We vertellen je hieronder welke geboortestenen bij welke maanden horen en waarvoor ze symbool staan. Maar we geven je natuurlijk ook leuke suggesties voor babynamen.

Januari: granaat

De granaat is de geboortesteen van de maand januari. Granaten zijn eigenlijk geen edelstenen, maar mineralen. De steen is vaak rood, oranje of bruin en staat voor passie, optimisme, energie en wilskracht. Granaatappels zijn trouwens vernoemd naar deze edelstenen omdat de rode pitjes erop lijken.

Garnet
De Engelse benaming voor granaat is Garnet, wat een hele toffe babynaam is! Met deze edelstenen naam ben je hartstikke origineel, want Garnet komt nauwelijks voor in Nederland.

Februari: amethist

De geboortesteen van februari is de amethist. Dit is een mooie, paarse edelsteen die symbool staat voor liefde, zuivering, bescherming en innerlijke rust. In de Middeleeuwen dacht men dat de amethist magische krachten had.

Amy en Aimee
Namen als Amy en Aimee zijn toffe afgeleiden van het woord ‘amethist’. Beide namen betekenen ook nog eens ‘liefhebben’, dus dat past perfect bij de symbolische betekenissen van de amethist!

Maart: aquamarijn

De aquamarijn is de geboortesteen van maart. Aquamarijnen zijn prachtige blauwgroene edelstenen. Volgens Middeleeuwse legendes zijn deze edelstenen afkomstig van zeemeerminnen en zorgen ze voor bescherming en geluk in de liefde. 

Marijn en Beryl
Ben je op zoek naar een babynaam die bij de aquamarijn past? Dan is Marijn een leuke afgeleide. Maar ook Beryl is een mooie optie. Beryl is namelijk het Engelse woord voor ‘beril’. En ‘blauwe beril’ is dan weer een ander woord voor ‘aquamarijn’.

April: diamant

April doet misschien wat-ie wil, maar qua geboortesteen is de maand stralend, want we hebben het natuurlijk over de diamant! Deze edelsteen is niet alleen schitterend en hartstikke kostbaar, maar ook het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. De diamant staat dan ook symbool voor moed en onoverwinnelijkheid, maar ook rijkdom en trouw. 

Adam en Alma
Het woord ‘diamant’ is afkomstig van het Oudgriekse woord ‘adamas’, wat ‘onverslaanbaar’ betekent. Daarom kan je Adam zien als een bijzondere afgeleide van ‘adamas’. Voor meisjes is Alma een mooie optie. Alma kun je namelijk zien als een afkorting van ‘almaas’, wat in het Arabisch ‘diamant’ betekent.

Mei: smaragd

De smaragd is de geboortesteen die bij mei hoort. De diepgroene smaragd wordt al duizenden jaren gezien als de koning van de edelstenen. Het woord ‘smaragd’ komt van het Griekse ‘smaragdos’, dat letterlijk ‘groene steen’ betekent. De smaragd staat symbool voor jeugd en onsterfelijkheid, wijsheid en macht. 

Esmeralda en Esmee
Het Spaanse woord voor smaragd is Esmeralda, wat meteen een toffe babynaam is. Liever een andere edelsteen naam voor je baby? Dan is Esmee ook een leuke afgeleide!

Juni: maansteen, parel en alexandriet

De maand juni heeft maar liefst drie geboortestenen: maansteen, parel en alexandriet. De maansteen staat voor liefde en vruchtbaarheid en de parel staat voor zuiverheid, liefde en geluk. De alexandriet is een paarse en groene edelsteen die voor positiviteit en geluk staat. 

Mette en Alexander
Bij deze edelstenen zijn genoeg toffe namen voor baby’s te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Mette, wat ‘parel’ betekent? Ook Alexander is een mooie naam die perfect bij de alexandriet past.

Juli: robijn

De robijn is de geboortesteen van de maand juli. Deze kostbare, dieprode of donkerroze edelsteen staat voor passie, geluk en kracht. In de Middeleeuwen werden robijnen gezien als ‘levensstenen’, die het hart versterkten.

Ruby en Robijn
Bij deze prachtige edelsteen passen meerdere babynamen. Een daarvan is Ruby, wat in het Engels letterlijk ‘robijn’ betekent. Maar ook Ruben en Robin zijn leuke afgeleiden. En wat vind je van de unieke naam Robijn?

Augustus: peridoot

De peridoot is de geboortesteen van de maand augustus. Deze frisse, lichtgroene steen staat voor groei en zelfvertrouwen. In de oudheid stond de peridoot bekend om zijn beschermende krachten. Peridoot wordt ook vaak ‘olivijn’ genoemd, vanwege zijn olijfgroene kleur.

Per en Olivia
Wat betreft edelsteen namen voor baby’s is Per een stoere afkorting. Daarnaast heeft Per ook nog een andere toepasselijke betekenis: ‘steen’! Ook Olivia en Olivijn zijn toffe namen die bij deze edelsteen passen.

September: saffier

De saffier is de geboortesteen van de maand september. Deze kostbare, diepblauwe edelsteen is al duizenden jaren geliefd. De saffier staat symbool voor kracht, geluk, vrede, rijkdom en bescherming. 

Saphira
Het woord ‘saffier’ is afkomstig van het Griekse woord ‘sappheiros’, wat letterlijk ‘blauwe steen’ betekent. De bijzondere naam Saphira past dan ook perfect bij deze edelsteen, maar ook Safiya en Saffier zijn originele opties.

Oktober: opaal en toermalijn

De maand oktober heeft twee geboortestenen: de opaal en de toermalijn. De opaal is meestal wit, maar hij schittert in alle kleuren van de regenboog. Opalen staan voor optimisme, levenslust en creativiteit. De toermalijn is een mineraal dat in verschillende kleuren voorkomt. De toermalijn staat voor positiviteit en bescherming. 

Indigo en Indy
De blauwe toermalijn wordt ook wel ‘indigoliet’ genoemd. Ben je op zoek naar edelsteen namen voor baby’s die in oktober worden geboren? Dan zijn Indigo en Indy mooie afkortingen van de indigoliet. 

November: citrien

De citrien is de geboortesteen van de maand november. De naam van deze vrolijke edelsteen is afgeleid van ‘citrus’, vanwege zijn warme gele kleur. Vroeger dacht men dat citrien hielp tegen slangengif. Daarnaast staat de edelsteen voor geluk, plezier en energie. 

Citra
We snappen dat je je kindje misschien niet zo snel Citrien of Trien zou noemen, maar als je unieke edelsteen namen voor je baby zoekt, is Citra ook een mooie afgeleide van ‘citrien’.

December: turkoois en blauwe topaas

De geboortestenen van december zijn turkoois en blauwe topaas. Bij de prachtige groenblauwe kleur van de turkoois denken we meteen aan tropische zeeën. De blauwe topaas heeft een frisse, lichtblauwe kleur. Turkoois staat symbool voor kracht en bescherming. Topaas staat voor geluk, creativiteit en liefde.

Topaz
Het Engelse woord voor topaas is Topaz, en dat is meteen een topper wat betreft edelsteen namen voor baby’s! 

💎 Ontdek trouwens ook welke geboortebloem bij de maand van jouw uitgerekende datum past!

Geboortestenen

Populaire edelsteen namen voor baby’s

Behalve geboortestenen zijn er natuurlijk nog veel meer kostbare stenen waarop je jullie babynaam kan baseren. En die zijn soms populairder dan je denkt! Wist je bijvoorbeeld dat Jasper en Amber ook gebaseerd zijn op edelstenen? We groeven de zes populairste edelsteen namen voor baby’s voor je op. 

Jade
De kleur jadegroen is een prachtige groentint en gebaseerd op de gelijknamige edelsteen. Je kunt de naam Jade op twee manieren uitspreken. De Engelse uitspraak is ‘Djeed’ en in het Nederlands zeggen we ‘Jaa-duh’. De jadesteen staat voor geluk, rijkdom en gezondheid.

Jasper
Een van de bekendste edelsteen namen voor jongens is Jasper. De naam Jasper is gebaseerd op de edelsteen ‘jaspis’. De jaspis heeft vaak een stoere, bruinrode kleur. Vroeger dacht men dat de jaspis de vruchtbaarheid bevorderde, en de inheemse Amerikanen gebruikten de steen als regensteen. De jaspis staat voor kracht, energie en wijsheid. 

Zümra
De bijzondere naam Zümra is van oorsprong Turks. Zümra is namelijk afgeleid van het Turkse woord ‘zümrüt’, dat ‘smaragd’ betekent. In Turkije staat de naam al jaren in de meisjesnamen top 10, maar ook in Nederland wordt Zümra steeds populairder. Wat ons betreft is Zümra een van de mooiste edelsteen namen voor baby’s!

Jet

De betekenis van Jet is ‘zwarte edelsteen’. Jet is afgeleid van een diepzwarte steensoort die ‘git’ wordt genoemd – en daar komt het woord ‘gitzwart’ vandaan! Heel lang geleden werd git al gebruikt voor sieraden, zo zijn er in de Hunebedden kralen van git gevonden. 

Amber
Amber is al jaren een enorm populaire baby edelstenen naam. Wist je dat amber een benaming is voor barnsteen? Deze honingkleurige stenen worden al duizenden jaren gebruikt voor sieraden en staan voor positiviteit en harmonie. Barnsteen zou helpen bij de pijn die kleintjes krijgen wanneer hun eerste tandjes doorkomen. Heel toepasselijk voor baby’s dus, deze naam. 

Jules
We hebben weer een juweel van een naam voor je! Want wist je dat ook Jules gelinkt kan worden aan edelstenen? Een van de betekenissen van Jules is namelijk ‘waardevol juweel’. Daarnaast betekent Jules ook ‘de jeugdige’. Jules is een van onze favoriete uniseks edelsteen namen voor baby’s!

Engelse edelstenen namen 

Edelsteen namen voor baby’s hebben vaak bijzondere klanken die je niet zo vaak tegenkomt. En met Engelse edelstenen namen ben je zelfs nóg unieker bezig. Want het kan niet anders dan dat het land van de Rolling Stones en Stonehenge een speciale band met stenen heeft. De volgende Engelse edelstenen namen zijn perfect voor juweeltjes van baby’s!

Kyan
De stoere naam Kyan is afgeleid van kyaniet, een mineraal dat meestal wit en blauw is. Kyaniet wordt vaak gebruikt als meditatiesteen, omdat hij een rustgevende werking heeft. Kyan is trouwens ook een leuke naam als blauw je favoriete kleur is. De naam kyaniet is namelijk afgeleid van het Griekse woord ‘kyanos’, dat ‘blauw’ betekent,

Onyx
Ook Onyx is een megastoere naam! Deze gitzwarte steen staat voor wilskracht en focus. De edelsteen wordt niet vaak gebruikt als inspiratiebron voor een babynaam. Want met jaarlijks één nieuwe Nederlandse Onyx is de kans op naamgenootjes in de klas heel klein. Perfect voor jullie ruwe diamant!

Gemma 
Echte nineties baby’s denken bij de naam Gemma waarschijnlijk aan de hysterische Gemma Glitter. En die naam is eigenlijk hartstikke leuk! De meisjesnaam Gemma is gebaseerd op ‘gem’, het Engelse woord voor ‘juweel’ en ‘edelsteen’. In het Nederlands spreek je de naam uit met een harde G. Maar je kunt ook voor de Engelse uitspraak ‘Djemma’ kiezen. Liever een funky variant? Dan is Dyem ook heel tof!

Flint

Jaa, Flint! Deze naam klinkt lekker eigenzinnig en vrolijk. Flint is een Engelse naam die ‘vuursteen’ betekent. Dat is misschien geen echte edelsteen, maar wel een bijzondere. In de prehistorie werden vuurstenen namelijk gebruikt om vuur te maken, vandaar de naam ‘vuursteen’. Daarnaast maakte men in de steentijd bijlen en speerpunten van deze stenen. Een superstoere naam voor archeologen in de dop!

Emerald
We hadden het eerder al over de smaragd. En Emerald is het Engelse woord voor deze kostbare, diepgroene steen. Wat ons betreft is Emerald een van de chicste Engelse edelsteen namen voor baby’s!

Crystal
Veel edelstenen zijn kristallen, bijvoorbeeld de amethist en de topaas. En daarom mag een naam gebaseerd op kristallen niet in dit lijstje ontbreken! Crystal is het Engelse woord voor ‘kristal’. De bergkristal is een van de bekendste kristallen; deze steen staat voor helderheid, balans en zuiverheid. Andere leuke edelsteen babynamen gebaseerd op kristallen zijn Kristel, Kristi en Kris.

Alan
Ben je op zoek naar krachtige Engelse edelsteen namen voor jullie baby? Dan is Alan een toffe optie! De betekenis van Alan is namelijk ‘rots’. Andere stoere namen met betekenis rots zijn trouwens Pelle, Pieter en Rocky. 

Jewel 
Jewel is de Engelse vertaling voor ‘waardevol juweel’. En daarom is Jewel de perfecte Engelse edelsteen naam om dit rijtje mee af te sluiten. Wanneer je houdt van zeldzame babynamen is Jewel trouwens ook een topper. De afgelopen 10 jaar kregen nog geen 30 meisjes deze naam.  

💎 Ook leuk om te lezen: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Zeldzame namen gebaseerd op edelstenen

Een steen wordt pas een edelsteen genoemd als hij mooi is, een bepaalde hardheid heeft én als hij zeldzaam is. En daarom mogen we zeldzame edelsteen babynamen natuurlijk niet overslaan! De volgende zeldzame namen zijn geïnspireerd op edelstenen.

Shamir
De unieke babynaam Shamir heeft een Hebreeuwse oorsprong en betekent ‘vuursteen’. De kans op naamgenootjes is nihil, want in heel Nederland wonen er minder dan 30 Shamirs. Wat ons betreft is Shamir een echte kei onder de babynamen!

Marouane
We blijven even bij de vuursteen, want ook Marouane staat voor deze stoere steen. Deze mysterieuze Arabische naam is afgeleid van Marwan. Naast Marouane zijn ook Marouan en Maroua mooie opties.

Pier
Pyriet is een goudkleurig mineraal dat vaak mooie, kubusachtige vormen heeft. De naam pyriet komt van het Griekse woord ‘pyr’, dat ‘vuur’ betekent, omdat de Grieken vroeger vuur maakten met pyriet. En Pier is een stoere afgeleide van deze vurige steen! Voor een nóg uniekere naam kun je trouwens ook voor Pyr gaan. Pyriet staat voor wilskracht en zelfvertrouwen. 

Firouz
De bijzondere naam Firouz betekent letterlijk ‘turkoois’ in het Perzisch. Dat is de mooie blauwgroene edelsteen die we eerder al tegenkwamen. De mysterieuze naam is in Nederland hartstikke zeldzaam. 

Kito
Ook Kito is een echt zeldzame parel. De originele naam is afkomstig uit het Swahili en betekent ‘juweel’. Daarnaast is Kito ook een Japanse naam, daar kan het meerdere betekenissen hebben, waaronder ‘vreugde’. 

Rumi
Misschien wel de allerliefste naam uit dit rijtje: Rumi! Deze originele naam voor meisjes is het Japanse woord voor de edelsteen lapis lazuli. De lapis lazuli is azuurblauw en staat voor vrede en rust. In Japan is het geven van edelsteen namen trouwens al decennialang een traditie. Het zou helpen als bescherming tegen boze geesten. 

💎 Leestip: De mooiste Japanse namen verzameld.

Andere bijzondere babynamen met betekenis

Ga jij heel goed op de betekenissen van namen? Dan is het ook superleuk om je te laten inspireren door onze babynamen tool. Daarmee filter je heel eenvoudig babynamen op basis van allerlei betekenissen en herkomsten. Daarnaast schreven we artikelen over namen met betekenis wonder en namen die geluk betekenen. En wat dacht je van namen gebaseerd op sterrenbeelden? Zo vind je al snel een babynaam met een bijzondere betekenis. En aangezien edelstenen uit de natuur komen, kun je je ook verdiepen in namen uit het heelal, bloemen en de natuur. Heel veel succes met je zoektocht!

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Babynamen geinspireerd op kleuren
Trend alert: Babynamen geïnspireerd op kleuren!
Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Konijnen namen
Snoezige konijnen namen voor je pluizenvriendje