Toffe alternatieven voor populaire namen

Populaire namen
3 juni 2021

Weet jij wat de meest populaire namen van Nederland zijn? Dit lijstje is al jaren stabiel, met af en toe een kleine wisseling of nieuwkomer. Stuk voor stuk onwijs mooie babynamen. Maar, je kunt je hand ervoor in het vuur steken dat jouw kleintje dan opgroeit met een hoop mini’s met dezelfde naam. Daarom hebben we speciaal voor jou toffe alternatieven voor deze populaire namen gezocht. En ze zijn net zo mooi, beloofd!

Populaire namen: dit wil je weten

Iedere generatie kent ze wel, de populaire namen van die tijd. Jaren 90 kinderen zaten bijvoorbeeld zeer waarschijnlijk bij minstens 3 Esthers en 2 Thomassen op school. Terwijl bij de generatie daarvoor Jan en Marian populaire babynamen waren. De populariteit van babynamen wordt vaak beïnvloed door bepaalde trends. Maar ook muziek en actualiteiten kunnen hier invloed op hebben.

Tip: lees ook ons artikel over babynamen trends

Meest populaire namen van Nederland

In Nederland is de Sociale Verzekeringsbank onder andere verantwoordelijk voor het uitbetalen van de kinderbijslag. Dit betekent dat deze organisatie precies weet hoeveel kindjes geboren worden en welke namen zij hebben gekregen. Op basis van die informatie publiceren zij jaarlijks een lijstje met de populairste namen van het jaar daarvoor. 

Wij gaan natuurlijk nog net een stapje verder. In ons jaarlijkse blog over de populairste babynamen vind je namelijk niet alleen de top 10, maar ook de betekenissen van deze namen.

De voor- en nadelen

De voordelen van het kiezen voor een populaire babynaam voor jouw kindje liggen voor de hand. Want de namen komen niet zomaar in de top 10, ze zijn prachtig! Daarnaast sluiten ze vaak aan bij bepaalde trends. Zo zagen we in 2020 bijvoorbeeld veel korte, krachtige namen voor jongens. 

Maar waar voordelen zijn, zijn vaak ook nadelen. Zo ook bij populaire namen. Want wanneer je kiest voor super trendy namen is de kans groot dat jouw mini met naamgenootjes in de klas of het sportteam zit. Uiteindelijk moet je natuurlijk kiezen voor een naam die jullie als ouders mooi vinden. Maar het is wel goed om dit in je achterhoofd te houden.

Hoe populair is mijn naam?

Benieuwd hoe populair jullie gekozen babynaam is? Op onze naampagina’s kun je altijd zien hoe vaak een naam de afgelopen jaren is gegeven. Sommige namen zijn relatief nieuw, waardoor je een paar jaar kunt terugkijken. Maar van andere namen hebben we data die soms wel honderd jaar teruggaat.

Alternatieven voor populaire namen

Net even anders, maar minstens net mooi: deze variaties op de meest populaire namen van Nederland. Bij deze alternatieven hebben we gekeken naar overeenkomsten in klanken en beginletters, maar ook gelijke betekenissen en herkomst.

Populaire meiden namen de mix

Emma wordt Imme 
De naam Emma staat al jaren in de top 10 populairste babynamen. Het mooie Imme daarentegen is relatief onbekend in ons land. Beide namen betekenen ‘groots’ en hebben een Germaanse afkomst. 

Julia wordt Juul
Soms is het afkorten van een naam al voldoende om een volledig ander gevoel op te roepen. Want zeg nou zelf, Juul is hartstikke fris en stoer, terwijl Julia een wat klassiekere naam is. Juul betekent ‘de jeugdige’.

Tess wordt Teske
Een andere manier om populaire namen om te toveren is een versie uit een ander land te kiezen. Teske is namelijk een Nederlandse naam, terwijl Tess van Griekse komaf is. De betekenis van Teske is ‘beschermer van het volk’.

Sophie wordt Fien
De ie-klank horen we veel terug bij meisjesnamen. De invloed van klanken op namen zegt dat wij deze klank associëren met lief en schattig. De Nederlandse naam Fien betekent ‘de overwinnende’.

Zoë wordt Noé
Wow, wat kan een andere beginletter een groot verschil maken! Noé is afgeleid van Noah en heeft de mooie betekenis ‘rust’.

Sara wordt Jara
Bij sommige namen zie je direct een klein schattig meisje voor je. Zo ook bij Jara, een Arabische naam met de betekenis ‘lente’. Extra mooi wanneer je in het voorjaar uitgerekend bent.

Nora wordt Elin
De mooie naam Nora betekent ‘licht’. En dat vonden wij zo’n mooie betekenis dat we hier een naamvariant bij zochten. Het Hebreeuwse Elin staat voor ‘de stralende’. 

Yara wordt Yaren
Je kunt populaire namen afkorten, maar je kunt er ook letters bijplakken. Zo maakten wij van de Arabische naam Yara het mooie Yaren. Dit betekent ‘goede vriend(in)’, wat natuurlijk een prachtige eigenschap voor je mini is. 

Eva wordt Iva
Ben je op zoek naar een Bijbelse babynaam, maar vind je Eva net iets te populair? Dan is Iva een mooi alternatief. De korte meisjesnaam betekent ‘God is genadig’.

Liv wordt Viv
De laatste variant op populaire namen is Viv. Deze unieke meisjesnaam deelt niet alleen de klank en letters, maar ook nog eens dezelfde betekenis als Liv. Beide namen staan voor ‘levendig’.

Variaties op populaire namen voor jongens

Noah wordt Noan
De betekenis van Noan is ‘rust’. Iets wat je de eerste maanden na de geboorte even moet missen. Maar je krijgt er zoveel liefde voor terug! 

Sem wordt Sami
Beide namen hebben een Bijbelse herkomst en betekenen ‘de naam is God’. Sami komt je misschien bekend voor, want het is een afkorting van Samuel.

Lucas wordt Laurens
Hoewel Lucas voor 80% uit dezelfde letters bestaat als Laurens, voelt het als een compleet andere naam. Beide Italiaanse namen zijn een referentie naar een oude stad in Italië. Zo staat Laurens voor ‘uit Laurentum’.

Daan wordt Dani
De naam Daniël kent vele varianten en afkortingen. Zo ook Daan, een van de meest populaire namen in Nederland. Maar de variant Dani is net even een tikkeltje anders. Zowel Daniël, Daan als Dani betekenen ‘mijn rechter is God’.

Finn wordt Olle
Wat deze twee verschillende namen gemeen hebben? Hun afkomst! Olle en Finn zijn allebei Scandinavische babynamen. De stoere naam Olle betekent ‘rijkdom’ en komt veel voor in Zweden.

Levi wordt Benjamin
Zowel Levi als Benjamin zijn Bijbelse namen omdat het zonen van Jakob zijn. Benjamin was de jongste. De betekenis van deze naam is dan ook ‘het geluk’. 

Luuk wordt Loek
Spelen met klinkers is een feest. Door een andere samenstelling van klinkers te gebruiken kan een naam compleet veranderen. Loek betekent ‘roemvolle strijder’, superstoer! 

Mees wordt Mats
Misschien zijn dieren namen voor baby’s niet helemaal jouw ding. In dat geval kun je Mats als alternatief voor Mees gebruiken. De Scandinavische naam Mats betekent ‘geschenk van God’.

James wordt Jim
James staat in veel verschillende landen in het lijstje populaire namen. De naam bestaat al honderden jaren en kan daarom best een tikkeltje klassiek overkomen. Een frisse tegenhanger is Jim, de Engelse naam die ‘hij zal beschermen’ betekent.

Milan wordt Milas
Maar één letter verschil en toch een compleet andere naam. Waar Milan een Slavische naam is die ‘lief’ betekent, komt Milas uit Turkije. De naam dankt zijn betekenis aan de oude stad Milas in Turkije.

Ben jij fan van de alternatieve namen?

Dan hebben we nog veel meer leuke blogs vol inspiratie voor jou. We gaan regelmatig op babynaam-avontuur om de mooiste, meest unieke en bijzondere namen voor jou te verzamelen. Wanneer populaire namen niets voor jou zijn, zijn deze blogs zeker de moeite om te lezen.

Misschien wist je dit al lang, maar ook op Facebook en Instagram plaatsen we wekelijks leuke babynamen en feitjes. Ook blijf je hier op de hoogte van onze nieuwste blogs. We zouden het tof vinden als je ons zou volgen! 

Gerelateerde blogs

Babynamen 2023
Babynamen 2024: dit zijn de trends!
Aparte babynamen
Aparte babynamen voor jullie kindje
Naam met betekenis dapper
Oh boy: dit zijn de 33 leukste Amerikaanse jongensnamen!