Nzuri! 40 Afrikaanse namen met betekenis

Afrikaanse namen
9 oktober 2023

It’s time for Africa! The Lion King, de Victoria-watervallen, de Big Five of juist de Sahara: Afrika is een ontzettend bijzonder continent. En wat betreft babynamen is Afrika net zo veelzijdig. Met bijna 2000 Afrikaanse talen is dat ook geen wonder! Wil je de Afrikaanse cultuur eer aandoen met een babynaam? Dan zit je hier goed, want tijdens onze namensafari vonden we de mooiste Afrikaanse namen. En hoewel we hier lang niet genoeg stilstaan bij alle verschillende culturen en landen in Afrika, staan er heel wat bijzondere pareltjes bij. Laat je inspireren!

Oost-Afrikaanse namen

We trappen af met Afrikaanse babynamen uit Oost-Afrika. Daar vind je landen als Burundi, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Rwanda, Somalië, Tanzania en Zuid-Soedan. In het oosten van Afrika is het Swahili de belangrijkste taal; zo is het de officiële taal van Kenia, Tanzania en Oeganda. Dus ben je op zoek naar Keniaanse namen, of naar Afrikaanse namen uit het oosten van Afrika, dan zijn de volgende Swahili namen het overwegen waard.

Afrikaanse meisjesnamen uit het Swahili

Binti
De naam Binti kom je in Nederland niet vaak tegen, maar klinkt wat ons betreft enorm lief. In het Swahili betekent Binti ‘dochter’. Binti komt in verschillende Oost-Afrikaanse landen voor, zo is de naam ook een aanrader als je op zoek bent naar Somalische namen.

Nalah
De prachtige naam Nalah betekent in het Swahili ‘succesvolle vrouw’, ‘koningin’ en ‘leeuw’. Hoe krachtig wil je het hebben? Jullie kleine Nalah wordt zonder twijfel een echte powervrouw 🔥

Amani
In het Swahili is Amani het woord voor ‘vrede’. En dat is natuurlijk een prachtige boodschap om aan je kindje mee te geven. In het Arabisch betekent Amani trouwens ‘wensen’ en ‘dromen’, dus ook wat betreft Noord-Afrikaanse namen zit je met Amani goed.

Nya
Eigenzinnig, stoer en een tikkeltje mysterieus: dat is Nya! Deze korte Afrikaanse meisjesnaam komt uit het Swahili en betekent ‘vastberaden’, ‘doelbewust’ en ‘onverzettelijk’. Reken maar dat jullie Nya straks sterk in haar schoenen staat!

Ayana
Ben je op zoek naar lieflijke Afrikaanse namen met betekenis? Ga dan voor het mooie Ayana. Deze meisjesnaam betekent in het Swahili ‘mooie bloem’. Een naam die ongetwijfeld goed bij jullie mtoto past.

Afrikaanse jongensnamen uit het Swahili

Kobe
Stoer, mooi en simpel: Kobe is een echte favoriet onder de Afrikaanse namen voor een man. En is de schildpad jouw lievelingsdier? Dan zit je met Kobe ook helemaal goed, want in het Swahili betekent Kobe ‘schildpad’ 🐢

Azizi
Sommige namen hebben een extra unieke klank, en dat geldt ook voor Azizi. De betekenis van Azizi is in het Swahili ‘kostbare schat’. En dat is natuurlijk helemaal toepasselijk.

Mosi 
Ahw, bij Mosi zien we meteen een superschattig jongetje voor ons. De betekenis van Mosi is ‘eerstgeboren kind’. In veel Afrikaanse culturen wordt het oudste kind dan ook Mosi genoemd.

Kito
Yes, we gaan voor Kito! Deze zeldzame jongensnaam is afkomstig uit het Swahili, waarin hij ‘juweel’ betekent. Perfect voor jullie schat van een baby.

Jasiri
Ook Jasiri is een typisch voorbeeld van Oost-Afrikaanse namen. En deze originele jongensnaam is meteen ook superstoer. Jasiri betekent namelijk ‘moedig’. 

🦁 Meer stoere namen? Lees ook ons artikel over krachtige namen.

Afrikaanse naam

Zuid-Afrikaanse namen met betekenis

We reizen door naar het zuiden van Afrika, want ook daar zijn ontelbaar veel mooie Afrikaanse namen te vinden. In het zuiden van Afrika vinden we landen als Angola, Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zuid-Afrika, Zambia en Zimbabwe. In deze regio worden verschillende talen gesproken, zoals het Xhosa en Zulu. We hebben tien Afrikaanse namen uit het zuiden van het continent voor je verzameld. Bereid je voor op onze Big Five van jongens- en meisjesnamen!

Zuid-Afrikaanse meisjesnamen

Lerato
De bijzondere naam Lerato komt veel in Botswana voor. Lerato klinkt al heel mooi, maar de prachtige betekenis blies ons pas echt omver: ‘lied van mijn ziel’ en ‘liefde’. Wauw!

Zola
De stoere naam Zola is afkomstig van de Zulu-taal en betekent ‘vredig’ en ‘kalm’. Oorspronkelijk is Zola een Afrikaanse meisjesnaam, maar wij vinden ‘m stiekem ook leuk voor jongens.

Jabulile
Van sommige Afrikaanse namen begin je spontaan te jubelen, en dat geldt ook voor het mooie Jabulile! Deze bijzondere Zulu-naam betekent ‘ze is blij’ en ‘vreugde’ 🌈

Kaya
Kaya is een echte internationale naam die in verschillende landen voorkomt, zoals in Zweden en Engeland. Maar Kaya is ook een typisch Afrikaanse Zulu-naam met betekenis ‘thuis’, ‘rust’ en ‘vredige plek’. Oh, en in Kenia betekent Kaya ‘heilig bos’!

Masego
Op zoek naar een unieke naam? Dan zit je met Masego goed, want deze Afrikaanse meisjesnaam komt nauwelijks voor in Nederland. In het zuiden van Afrika is Masego een bekende naam, waar ze ‘de gezegende’ betekent.

🐘 Leestip: De allermooiste zeldzame namen met betekenis.

Zuid-Afrikaanse jongensnamen

Jabulani
Veel Afrikaanse namen komen uit een specifiek deel van het continent. Zo ook Jabulani, wat ‘geluk’ en ‘vreugde’ betekent. Deze bijzondere Afrikaanse jongensnaam is afkomstig uit Zimbabwe. Jabu is trouwens een toffe afkorting van de naam.

Mandla
De zeldzame naam Mandla betekent in het Zulu ‘kracht’. En als je goed kijkt, lijkt Mandla ontzettend veel op de naam Mandela, die we natuurlijk kennen van Nelson Mandela. Zo noem je je kindje indirect ook nog eens naar deze wereldberoemde Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder en politicus. Extra krachtig dus!

Thabo
Heb je het gevoel dat het kindje in je buik een grote pretletter is? Dan is Thabo een superleuke Afrikaanse naam voor jullie mini. Thabo betekent namelijk ‘vreugde’, ‘geluk’ en ‘blijdschap’. 

Musa
Musa heeft iets mysterieus, maar ook iets vrolijks. In de Zula-taal betekent Musa ‘vriendelijk’ en ‘genadig’, wat natuurlijk hele mooie eigenschappen zijn. Wat ons betreft is Musa ook een knappe naam voor meisjes.

Themba
Deze Zuid-Afrikaanse naam heeft drie prachtige betekenissen: ‘vertrouwen’, ‘hoop’ en ‘geloof’. Daarmee is Themba ook een mooi voorbeeld van spirituele Afrikaanse namen. Themba komt iets vaker voor bij jongens, maar is in Afrika een echte genderneutrale naam. 

🦓 Ook leuk om te lezen: 27 bijzondere namen met betekenis hoop.

West-Afrikaanse namen

In het Westen van Afrika vind je landen als Burkina Faso, Gambia, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Kaapverdië, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo. Omdat er te veel West-Afrikaanse namen zijn om op te noemen, bespreken we hieronder alleen Ghanese en Nigeriaanse namen. En we kunnen verklappen dat deze Afrikaanse namen met betekenis onwijs bijzonder zijn!

Ghanese namen

Kwame
Vind jij zaterdag de mooiste dag van de week? Dan kun je je zoontje met deze naam heerlijke weekendvibes meegeven! De Ghanese naam Kwame betekent namelijk ‘zaterdag’. Deze naam past bij de West-Afrikaanse traditie om je kind te vernoemen naar de dag van de week waarop hij of zij geboren is.

Kwasi 
Ook met Kwasi vernoem je je kindje naar een dag van de week – dit keer gaat het om zondag. Deze Ghanese naam is dus perfect voor zondagkindjes. Om precies te zijn betekent Kwasi ‘geboren op zondag’.

Dzifa
Ghanese namen kennen natuurlijk nog veel meer mooie betekenissen. Dzifa betekent bijvoorbeeld ‘kalm en vredig hart’. Jullie kleine Dzifa zal dus vast geen divagedrag vertonen.

Ashanti
Misschien is Ashanti wel een van de bekendste Afrikaanse namen van dit rijtje. Deze lange Afrikaanse meiden naam betekent ‘dankbaarheid’. Ahww 💕

Tano
Namen geïnspireerd op water hebben altijd iets speciaals. En dat geldt ook voor de Ghanese naam Tano. Met deze korte naam vernoem je je zoontje namelijk naar de Tano-rivier; een van de grootste rivieren van Ghana.

Nana
Nana! Deze Afrikaanse naam uit Ghana klinkt misschien superschattig, maar is eigenlijk heel krachtig. Nana betekent namelijk ‘leider’ en ‘koningin’. Perfect voor jullie prinses.

Akosua
Met deze originele meisjesnaam staat het weekend altijd voor de deur. Akosua betekent namelijk ‘geboren op zondag’. Van deze Ghanese naam worden we meteen vrolijk ☀️

🐯 Ook leuk: 40 zonnige, vrolijke namen voor zonnestraaltjes.

Nigeriaanse namen

Chinua
We starten ons lijstje Nigeriaanse namen meteen goed met Chinua. Deze Nigeriaanse jongensnaam betekent namelijk ‘Gods zegen’. Daarnaast vernoem je je kindje naar Chinua Achebe, een van de beroemdste schrijvers van Afrika. Misschien is jullie zoontje ook wel gezegend met schrijftalent!

Ngozi
Ook de toffe naam Ngozi betekent ‘gezegend’. Deze originele uniseksnaam past goed bij eigenzinnige kindjes. Je spreekt de naam verrassend genoeg bijna precies uit zoals je ‘m leest, dus ‘n-gozie’. Alleen de ‘g’ spreek je meer op zijn Engels uit.

Nneka
De naam Nneka is toch wel een favorietje als je het ons vraagt. De Nigeriaanse meisjesnaam betekent namelijk ‘mijn moeder is fenomenaal’. Stop dus maar met zoeken, dit is dé babynaam!

Jiya
Ook Jiya is een echte klapper onder de Afrikaanse namen. Deze Nigeriaanse naam betekent namelijk ‘leven’. In Nederland wordt Jiya vooral aan meisjes gegeven, maar in Afrika is Jiya juist eerder een jongensnaam. 

Chioma
De unieke naam Chioma betekent ‘God is goed’. Chioma is een populaire naam onder de Igbo volkeren, die in Nigeria leven. Deze naam wordt meestal aan meisjes gegeven.

Akins
Als het gaat om Afrikaanse namen is Akins een van de krachtigste opties. Dit komt door de betekenis ‘moed’. De oorsprong van deze naam ligt in de Yoruba-taal, wat een van de meest gesproken talen van West-Afrika is. 

Dayo
We sluiten het rijtje Nigeriaanse namen af met een extra feestelijke naam: Dayo. Deze Afrikaanse naam heeft namelijk als betekenis: ‘er komt blijdschap aan’. Een betere samenvatting van jullie kindjes komst is er niet.

Afrikaanse jongensnaam

Noord-Afrikaanse namen

Natuurlijk mogen we het noorden van Afrika niet vergeten. Want babynamen afkomstig uit Algerije, Egypte, Libië, Marokko, Soedan en Tunesië hebben een heel eigen karakter. Zo zien we in deze regio veel Islamitische namen. We hebben een aantal mooie opties voor je verzameld.

Dalila 
Wat betreft Afrikaanse namen met mooie betekenissen spant Dalila de kroon. Want de naam klinkt niet alleen heel lief en zacht, maar het betekent ook nog eens ‘zachte ziel’. 

Jamar
Wist je dat er zoiets bestaat als aantrekkelijke mannen namen? De naam Jamar past perfect in dat rijtje. De betekenis van deze mooie jongensnaam is namelijk letterlijk ‘aantrekkelijk’.  

Maleek
Deelt het kindje in je buik al flink de lakens uit? Dan is Maleek een toepasselijke jongensnaam! Deze mooie Arabische naam betekent namelijk ‘koning’. 

Safiya
Lange Afrikaanse namen zijn vaak extra mysterieus. En dat is bij Safiya ook van toepassing. Deze knappe Arabische naam betekent ‘puur’ en ‘onschuldig’.  

Amir
Amir is een van de bekendste Arabische namen. Deze vrolijke jongensnaam betekent onder andere ‘prins’, ‘leider’ en ‘boomtop’. Die haalt de top wel!

Farah
De naam Farah komt veel voor in Marokko, maar kun je ook in Somalië tegenkomen. Farah heeft een Arabische oorsprong en betekent ‘vreugde’ en ‘geluk’. Ideaal voor jullie kleine zonnestraaltje ☀️

🦒 Leestip: Dit zijn de 50 mooiste Marokkaanse namen.

Tradities en gebruiken bij Afrikaanse babynamen

Nu we je een mooi lijstje met babynamen hebben getipt, geven we je graag wat meer informatie over naamgeving in Afrika. Daar is namelijk heel veel leuks over te vertellen. De Afrikaanse bevolking heeft namelijk een aantal bijzondere tradities en gebruiken bij het geven van namen. 

Een jaar verder
Zo geeft de Masai gemeenschap in Kenia de kindjes pas na een jaar hun voornaam. De Masai geloven dat het karaktertje dan gevormd is, en op basis daarvan kiezen zij een naam. 

Dagen van de week
In Ghana krijgen de baby’s na ongeveer zeven dagen hun roepnaam. Tot die tijd is hun voornaam de dag waarop ze geboren zijn. Deze Afrikaanse namen zijn anders voor jongens en meisjes. Zo heten jongetjes die op vrijdag geboren worden Kofi, maar meisjes krijgen de naam Afua.

Omstandigheden
De Kalenjin-stam uit Oost-Afrika baseert de achternaam op de omstandigheden tijdens de geboorte. Veel namen zijn dan ook een variant van Kip.

  • Kiplagat – ‘geboren bij zonsopgang’ 
  • Kipsang – ‘buiten geboren’
  • Kiprono – ‘geboren terwijl het vee ‘s avonds thuisgebracht werd’
Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Hindoestaanse namen
35 Hindoestaanse namen voor jullie shishu
Namen uit Limburg
De 50 mooiste Arabische namen met betekenis
Indonesische namen
50 Indonesische namen voor jullie bayi