Bijzondere Afrikaanse namen met betekenis

Afrikaanse namen
12 augustus 2021

Je vindt overal ter wereld de mooiste babynamen. Maar het kan lastig zijn om die allemaal op te sporen vanuit je eigen woonkamer. Geen paniek! Wij helpen je natuurlijk met plezier. Deze keer gingen we op zoek naar toffe, mooie en bijzondere namen uit Afrika. En geloof ons, daar zijn er heel veel van. Ga er even lekker voor zitten, pak een kopje thee en laat je inspireren door ons artikel over Afrikaanse namen. Wie weet spot jij de naam van jullie toekomstige zoon of dochter.

3 redenen om voor een Afrikaanse naam te kiezen

De belangrijkste reden om voor een bepaalde babynaam te kiezen blijft natuurlijk ‘omdat je hem mooi vindt’. Maar als het gaat om Afrikaanse namen voor je zoon of dochter, zijn er zeker meer redenen om deze namen te overwegen. Kijk maar! 

  • Afrikaanse namen hebben de meest prachtige betekenissen. 
  • Veel namen uit Afrika zijn uniek in Nederland, wat de kans op naamgenootjes klein maakt. 
  • Misschien liggen jullie roots in Afrika of heb je een speciale band met het continent.

Tradities en gebruiken bij Afrikaanse babynamen

Voordat we in het lijstje babynamen duiken, geven we je graag wat meer informatie over naamgeving in Afrika. Hier is namelijk heel veel leuks over te vertellen. De Afrikaanse bevolking heeft een aantal bijzondere tradities en gebruiken bij het geven van namen. 

Een jaar verder
Zo geeft de Masai gemeenschap in Kenia de kindjes pas na een jaar hun voornaam. De Masai geloven dat het karaktertje dan gevormd is, en op basis daarvan kiezen zij een naam. 

Dagen van de week
In Ghana krijgen de baby’s na ongeveer zeven dagen hun roepnaam. Tot die tijd is hun voornaam de dag waarop ze geboren zijn. Deze Afrikaanse namen zijn anders voor jongens en meisjes. Zo heten jongetjes die op vrijdag geboren worden Kofi, maar meisjes krijgen de naam Afua. 

Omstandigheden
De Kalenjin stam uit Oost-Afrika baseert de achternaam op de omstandigheden tijdens de geboorte. Veel namen zijn dan ook een variant van Kip. 

  • Kiplagat – ‘geboren bij zonsopgang’ 
  • Kipsang – ‘buiten geboren’
  • Kiprono – ‘geboren terwijl het vee ‘s avonds thuisgebracht werd’

👶🏼 Tip: lees ook ons blog over de geschiedenis van namen

Afrikaanse namen met een mooie betekenis

Dan is het nu tijd voor de allermooiste Afrikaanse babynamen voor jongens en meisjes. Het was lastig om een selectie te maken, maar we hebben vooral gekeken naar de prachtige betekenissen van deze namen.

Afrikaanse jongensnamen

Yaro
Hoera, een zoon! Hoe leuk is het om jullie zoon een naam te geven met een matching betekenis. De mooie naam Yaro is dan een toffe optie, want dit betekent ‘zoon’.

Jamar
Wist je dat er zoiets bestaat als aantrekkelijke mannen namen? Jamar past perfect in dat rijtje. De betekenis van deze mooie naam is namelijk letterlijk ‘aantrekkelijk’.  

Jabulani 
Veel Afrikaanse namen komen uit een specifiek deel van het continent. Zo ook Jabulani, wat ‘geluk’ betekent. Deze bijzondere is afkomstig uit Zimbabwe. 

Dembe
De stoere naam Dembe betekent ‘vrede’. Wat natuurlijk een prachtige betekenis is. De naam kun je ook kennen uit de serie The Blacklist, waar Dembe de sidekick van Raymond Reddington is. Een geweldige serie om te bingen tijdens je zwangerschapsverlof!

Akins 
Als het gaat om Afrikaanse namen is Akins een van de krachtigste voornamen. Dit komt door de betekenis ‘moed’. De oorsprong van deze naam ligt in de Yoruba, één van de drie grootste stammen in West-Afrika. 

Afrikaanse namen voor meisjes

Sisi 
Hoe schattig is de naam Sisi! Deze mooie Ghanese meisjesnaam betekent ‘geboren op zondag’. Wat het een extra bijzondere naam maakt voor echte zondagskindjes

Dalila 
Wat betreft Afrikaanse namen met mooie betekenissen spant Dalila de kroon. Want de naam klinkt niet alleen heel lief en zacht, maar het betekent ook nog eens ‘zachte ziel’. 

Njemile 
Ook Njemile heeft een prachtige betekenis waarvan je hoopt dat deze doorsijpelt in het karakter van je kindje. De betekenis van Njemile is ‘eerlijk’. Andere namen met een soortgelijke betekenis zijn Emin, Kenza, Fiona en Justin

Lulu 
Namen van edelstenen en juwelen hebben vaak iets verfijnds, wat ze heel geschikt maakt als meisjesnaam. Zo ook het schattige Lulu, wat ‘een parel’ betekent. 

Diara 
Jullie kleine meisje is natuurlijk het allergrootste geschenk. Gelukkig zijn er altijd Afrikaanse namen die dit gevoel versterken. Zo betekent het mooie Diara bijvoorbeeld ‘cadeau’.

Genderneutrale Afrikaanse namen

Willen jullie nog niet weten wat het geslacht van jullie mini is? Dan zijn deze toffe uniseks babynamen met Afrikaanse oorsprong zeker het overwegen waard. 

Madu 
De naam Madu is kort, stoer en een tikkeltje mysterieus. Maar met een betekenis als ‘mensen’ moet jullie kindje wel een sociale vlinder worden later! 

Tali 
Namen gebaseerd op water zijn vaak van zichzelf al prachtig. Maar de mooie Afrikaanse naam Talki betekent ‘sijpelend water’ en ‘bloei’. Dat wordt vast een kleine dromer met een grote liefde voor de natuur. 

Ilo 
Geloof ons maar, jullie mini wordt het zonnetje in huis. Des te leuker is de naam Ilo, wat ‘licht’ en ‘zon’ betekent. Ilo is één van de leukste Afrikaanse namen voor zomerkindjes.

Iggy 
De stoere naam Iggy is leuk voor zowel jongens als meisjes. Het betekent ‘enig kind’, maar dat maakt de naam niet minder tof voor kindjes uit een groter gezin. Je zou ook nog het Germaanse Ziggy kunnen overwegen, dat lijkt erop. 

Ye 
Wanneer jullie meerdere voornamen overwegen is Ye een hele leuke optie als tweede naam. Zeker als je in verwachting bent van een tweeling, want Ye betekent ‘eerst geborene van een tweeling’. De roots van deze naam liggen in Ghana. 

Internationale babynamen inspiratie

Wij zijn fan van de Afrikaanse namen uit dit artikel. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat jouw ultieme babynaam hier net niet tussen zat. In dat geval raden we je zeker aan je reis langs internationale babynamen nog even te verlengen. Lees bijvoorbeeld eens ons artikel over Ierse babynamen of verdiep je in de Hebreeuwse taal en bijbehorende namen. De allermooiste Islamitische namen vind je hier en ook ons artikel over Maori namen is het lezen waard. Je zult versteld staan van de prachtige namen die in deze blogs voorbijkomen. 

Wij gaan nog even verder op babynamen-ontdekkingsreis. Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwste ontdekkingen? Volg ons dan op Facebook en Instagram, dan laten we je daar weten wanneer we een nieuw artikel hebben geplaatst.

Gerelateerde blogs

Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi
Hippe babynamen
Hippe babynamen: dit wil je weten!
Ierse babynamen
15 bijzondere Ierse babynamen