Baby uitzetlijst: alles wat je wilt weten

Baby uitzetlijst
19 augustus 2021

Hoera, een kleintje onderweg! Maar jullie toekomstige mini heeft natuurlijk allerlei spulletjes nodig. Wanneer je onvoorbereid op pad gaat om babyspullen in te slaan kan het best een beetje overweldigend zijn. Want alles is lief en schattig en dan is de kans groot dat je met een gigantische kassabon en een aantal onnodige items de winkel verlaat. Daarom maken veel ouders gebruik van een baby uitzetlijst. Wat dat precies is en hoe je de lijst kunt gebruiken vertellen we je allemaal in dit artikel.

Wat is een baby uitzetlijst

Weet je nog dat je eindelijk op jezelf ging wonen en een beetje schrok van alle spullen die je nodig had, maar waar je niet op had gerekend? In dat geval was een overzicht van benodigde spullen superhandig geweest. En hetzelfde geldt voor de komst van een kindje. Want je weet voor een groot deel echt wel wat je in huis moet halen, maar er zijn altijd spulletjes waar je niet aan hebt gedacht. Gelukkig bestaat er wel zoiets als een baby uitzetlijst. Een handig overzicht van alle babyspullen die je in huis zou moeten halen voor de komst van jullie kindje.

De baby uitzetlijst van de Consumentenbond

Je kunt een baby uitzetlijst online vinden, maar je krijgt wel ontzettend veel resultaten. En de ene lijst is nog langer dan de andere. Omdat zo’n uitzetlijst best wel specifiek is, is het zonde om een willekeurige lijst te pakken en alles aan te schaffen. Het zou zonde zijn als je onnodige kosten maakt voor spullen die je niet gaat gebruiken. Om je op weg te helpen hebben wij een aantal lijsten voor je vergeleken, en onze voorkeur gaat uit naar de baby uitzetlijst van de Consumentenbond.

Samengesteld door ouders

Het grote verschil tussen de lijst van de Consumentenbond en de baby uitzetlijst van andere aanbieders, is dat deze lijst is samengesteld door 1.000 ouders. Je kunt er dus van uitgaan dat zij uit eigen ervaring de spulletjes op de uitzetlijst hebben verzameld. Omdat de baby uitzetlijst niet gekoppeld is aan een merk of winkel wordt het ook niet beïnvloed door een commercieel belang. Dat is wel zo prettig.

Wat heb je nou echt nodig?

Een ander voordeel van de Consumentenbond baby uitzetlijst is dat de ouders de lijst hebben opgesplitst in verschillende onderdelen. Zo zijn de spulletjes overzichtelijk gecategoriseerd in bijvoorbeeld kleding, badkamer basics, verzorging en slapen. Maar dat is niet alles. Ze hebben ook gedacht aan hoe belangrijk de spulletjes nou echt zijn. Voor ieder item zie je een symbool dat aangeeft hoeveel ouders dit aanraden. 

▢ – Onmisbaar (de meeste ouders hebben dit gebruikt)
◯ – Best belangrijk (een groot deel van de ouders heeft dit gebruikt)
△ – Optioneel (lang niet alle ouders hebben dit gebruikt)

Kraampakket

Het enige item dat wij zelf misten op de baby uitzetlijst van de Consumentenbond is het kraampakket. Dit stond wel op de lijsten van andere websites. Het kraampakket valt in veel gevallen onder je verzekering, tenzij je een speciale (bijvoorbeeld duurzame) variant wilt.

Kostenplaatje

Wat ben je nu precies kwijt als je de hele baby uitzetlijst hebt afgevinkt? Nou, dat verschilt heel erg per persoon. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Want wanneer je kiest voor een kinderwagen uit het duurdere segment ben je al gauw 1.000 euro kwijt. En het maakt ook een groot verschil of je kleertjes shopt bij Prenatal of HEMA. Deze laatste heeft trouwens geweldige bamboe rompers voor een lage prijs! Wanneer je een wat kleiner budget hebt kun je ervoor kiezen alleen de spulletjes van de basis baby uitzetlijst aan te schaffen.

Kosten overzicht

Omdat de kosten van een baby uitzetlijst zo uiteen lopen, is het moeilijk deze in kaart te brengen. Maar volgens het Nibud (een voorlichtingsinstituut voor geldzaken) kun je uitgaan van 670 euro aan globale kosten. Daarnaast hebben ze ook extra kosten in kaart gebracht. Deze spullen vallen onder ‘extra’s’ omdat niet iedereen deze babyspulletjes aanschaft. Alle extra kosten bij elkaar opgeteld bedragen nog eens 1150 euro (exclusief luiers en het kraampakket)

👶🏾 De volledige lijst met kosten vind je hier.

Tips voor het afvinken van je baby uitzetlijst

Vind je het totale kostenplaatje toch een beetje overweldigend? Geen paniek! Er zijn nog heel veel andere manieren om je baby uitzetlijst volledig af te vinken. We geven je graag wat tips. 

Lenen 
Vraag vriendinnen, nichtjes of (schoon)zusjes die al een kindje hebben of je bepaalde spulletjes van hen mag lenen. Zij helpen je vast met liefde. 

Vergelijken
Ga niet blindelings voor het eerste resultaat in Google. Kijk en vergelijk de babyspullen bij verschillende aanbieders. Grote kans dat je het ergens anders goedkoper kunt vinden. 

Tweedehands schatten
Veel items voor de baby gebruik je maar een hele korte periode. Dat betekent dat je op websites als Vinted en Marktplaats de mooiste spulletjes kunt vinden voor een goede prijs. 

Kraamcadeaus
Een andere manier om je baby uitzetlijst bij elkaar te sprokkelen is door specifieke kraamcadeaus te vragen. Je hebt hier namelijk veel meer aan dan 20 knuffeltjes en eindeloos veel sokjes. De website van lijstje.nl is heel handig.

Wanneer begin je met de baby uitzetlijst?

Er zijn geen regels voor wanneer je moet beginnen met het verzamelen van jouw babyspulletjes. Maar veel toekomstige ouders starten met de baby uitzetlijst na het eerste trimester. Je hebt dan de meest onzekere tijd achter de rug en vaak weet je aan het begin van trimester 2 al of jullie een jongetje of meisje verwachten. Dat maakt het kiezen van de spulletjes ook wat makkelijker. Probeer om een maand voor je uitgerekende datum alles in huis te hebben. Dan kun je ongestoord genieten van je verlof en met je voetjes omhoog de leukste series bingen.

En wat als je bent uitgevinkt?

Wanneer je alle spullen van de baby uitzetlijst in huis hebt, staan er nog wat andere klusjes op je te wachten. Misschien zijn jullie nog niet begonnen met een babynaam kiezen. Of hebben jullie de naam van jullie zoon of dochter al wel bepaald, maar nog geen geboortekaartje uitgezocht. Daar helpen we je natuurlijk ook met plezier mee. We schreven zelfs een artikel over de leukste geboortekaartjes voor tweelingen! 👶🏻👶🏻

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je behoorlijk last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Dat is niet leuk en de beste tip die we dan kunnen geven is: lekker uitrusten. Kijk je favoriete film, lees een goed boek of verdiep je (samen met je partner) in ons artikel over meezwangerende mannen. Ja, dat bestaat echt! 

Je kunt voor een beetje ontspanning ook lekker door onze socials scrollen. Dan zie je precies welke blogs we hebben gepubliceerd en doe je wat inspiratie op voor bijzondere babynamen.

Gerelateerde blogs

babys-eerste-kerst
Baby’s eerste kerst tips
naam-kiezen
Naam kiezen 2019: is de domeinnaam nog wel vrij?
geboortekaartjes
Geboortekaartjes kiezen: alles wat je wilt weten