Dubbele namen: dit zijn de do’s en don’ts

Dubbele namen
8 september 2021

Het kiezen van een babynaam is één van de leukste taken tijdens je zwangerschap. Na het eindeloos samenstellen van lijstjes, spelen van naam-tinder en wegstrepen van opties hou je de “harde kern” van babynamen over. Maar wat nou als je niet kunt kiezen tussen de laatste twee? Geen paniek! Er worden tegenwoordig steeds meer kindjes door hun ouders verwend met twee voornamen. Dubbele namen zijn hip en kunnen echt ontzettend leuk zijn. Maar er zijn wel wat dingetjes om rekening mee te houden. Wij geven je natuurlijk met plezier een aantal tips en toffe naaminspiratie.

Waarom dubbele namen zo leuk zijn

Als het gaat om babynamen is de keuze oneindig. Op Babynamen.nl vind je natuurlijk een waanzinnige database met opties. Maar je kunt je ook door allerlei andere dingen laten inspireren. Bijvoorbeeld je favoriete films (Harry Potter), de vier seizoenen of elementen als water. Of je start met je favoriete letter, zoals de E, Y en X, en gaat zelf puzzelen tot je de ultieme naam vindt. 

Al met al is het kiezen van een naam voor je kindje een onwijs leuk proces. En dat plezier verdubbelt wanneer je gaat voor twee voornamen. Je zoekt dan namelijk niet alleen naar de twee mooiste babynamen, maar gaat ook spelen met de combinatie. Kies je voor namen met dezelfde beginletter of klank? Of ga je juist voor dubbele namen die totaal verschillend zijn?

👶🏼 Tip: in dit artikel geven we je nog 10 redenen om je kindje meerdere voornamen te geven.

Valkuilen bij het kiezen van twee voornamen

Voordat we aan de slag gaan met toffe inspiratie voor dubbele namen willen we je nog een tip geven. Namelijk, lees ook even ons artikel over babynaam valkuilen. Twee namen combineren is heel leuk, maar je wilt niet dat mensen gaan grinniken bij het horen van de naam van je kindje. In het artikel over valkuilen geven we je meerdere richtlijnen voor het kiezen van de perfecte dubbele namen. Maar hier alvast drie handige tips. 

  • Zorg dat de initialen van de dubbele voornaam geen rare combinatie vormen met de achternaam. De ouders van Anna Alexis Pieters ontdekten dit net iets te laat.

  • Rijmnamen zorgen voor een jolige combinatie. Puck Muck en Fay May doen ons een beetje denken aan picknick en ‘fomo’ (fear of missing out).

  • Dubbele namen kopiëren van bekende Nederlanders is tricky. Een samengestelde naam is vaak zo uniek, dat mensen hem meteen herkennen. Hoeveel ZaraLizzy’s ken jij inmiddels?

Dubbele namen inspiratie

Yes, dan is het nu eindelijk tijd voor een gezellig lijstje dubbele babynamen. Hopelijk vind je hier wat inspiratie voor als je zwanger bent van een jongetje, meisje of het nog even een verrassing houdt.

Dubbele meisjes namen

Wat betreft dubbele namen kun je voor meiden echt eindeloos combineren. Alles klinkt even schattig. Toch hebben we ook wat stoere opties gevonden.  

Isa-Beau
Sommige dubbele namen zouden ook heel goed één naam kunnen vormen. Kijk maar naar Isa-Beau. Helemaal niet gek om hier Isabeau van te maken. Het mooie Isa staat voor ‘God heeft gezworen’. Beau heeft geen Bijbelse afkomst maar betekent ‘mooi’. 

Rosie-Mae
De schattige naam Mae is een favoriet als het gaat om dubbele namen samenstellen. Het pas nu eenmaal gewoon bij heel veel namen en de schrijfwijze is een beetje funky. Het betekent onder andere ‘ster’ en ‘water’. Rosie is afgeleid van Rose, wat natuurlijk staat voor de bloem.

Ivy-Jess
Dat dubbele namen ook heel stoer kunnen zijn bewijst de meisjesnaam Ivy-Jess. De letter Y en de korte klanken zorgen samen voor een pittig geheel. Ivy betekent ‘taxusboom’ en Jess staat voor ‘geschenk’.

Marie-Louise
De mooie samenstelling Marie-Louise maakt één van de meest chique dubbele namen. Marie is afgeleid van het klassieke Maria en betekent ‘zee’. En Louise mag dan wel lief klinken, maar de betekenis is ontzettend stoer. Deze meisjesnaam staat namelijk voor ‘beroemde strijder’.

Poppy-Rose
Babynamen geïnspireerd op bloemen zijn prachtig. En met Poppy-Rose is het helemaal een fleurig feestje. Poppy is namelijk het Engelse woord voor klaproos en Rose spreekt natuurlijk voor zich.

Dubbele voornamen voor jongens

Wij zijn echt fan van een dubbele jongens naam. Je kunt de tofste combi’s maken en zelf bepalen of je voor wat stoerder of juist lieflijk gaat. 

Jay-Jay
Kort maar krachtig, zo zouden we de naam Jay-Jay omschrijven. Waar veel samenstellingen met dezelfde naam een beetje kinderlijk kunnen zijn, is Jay-Jay dat zeker niet. De betekenis van Jay is ook heel mooi, namelijk ‘genezen’. Perfect voor kindjes die geboren of verwekt zijn tijdens de pandemie. Deze mini’s noem je coronials.

Zion-Noah
Op zoek naar een wat uniekere babynaam? Dan is Zion-Noah zeker het overwegen waard. Het mysterieuze Zion is een Hebreeuwse naam en betekent ‘bewaakt land’. Noah is wat beter bekend bij het grote publiek en staat voor ‘rust’. 

Loïc-Victor
De naam Loïc-Victor heeft iets geheimzinnigs en doet ons denken aan chique meneer met een hoge hoed. Je hoort de naam Loïc niet vaak. Het is een Franse jongensnaam die ‘beroemde krijger’ betekent. Victor past hier heel goed bij, want die naam staat voor ‘overwinnaar’. De strijd is dus goed afgelopen.

Raven-Ferre
Er zijn ook genoeg toffe dubbele namen op Hollandse bodem te vinden. De jongensnaam Raven-Ferre bijvoorbeeld. Het mooie Raven kun je uitspreken als ‘raa-ven’ of op z’n Engels als ‘ree-ven’. De naam staat voor ‘raaf’. Ferre is oer-Hollands en betekent ‘dappere beschermer’.

Dex-Diaz
Dubbele namen bekken extra lekker wanneer beide namen beginnen met dezelfde letter. Zo ook Dex-Diaz. De Engelse babynaam Dex betekent onder andere ‘vaardig’ en ‘gelukkig’. Diaz is iets exotischer. Deze naam is afgeleid van het Spaanse woord voor dag. Je kunt dus heel goed twee namen met verschillende oorsprongen combineren.

Unisex namen

Het kiezen voor unisex babynamen is tegenwoordig heel normaal. En het kan ook handig zijn als je nog niet weet of jullie een zoontje of dochter verwachten. 

Jamie-Luca
In Engelssprekende landen is Jamie een favoriete unisex naam. En ook in Nederland worden regelmatig kindjes Jamie genoemd. Deze naam staat voor ‘hij zal beschermen’.  Het prachtige Luca, dat ‘licht’ betekent, komt uit het Latijn. Samen vormen ze de naam Jamie-Luca.

Sacha-Noa
Franse babynamen doen het ook altijd goed in dubbele namen. Het mooie Sacha is dan ook Frans en betekent ‘de beschermer’. Noa heeft een kalme, gemoedelijke klank. De betekenis ‘troost’ past hier perfect bij.

Billie-Mex
De naam Billie-Mex is de ultieme combinatie van schattig en stoer. Namen die eindigen op -ie zijn vaak lieflijk. Maar het korte Mex geeft de naam wat pit. Billie betekent ‘wilskrachtige beschermer’ en Mex ‘de grootste’. Leuke betekenissen voor een grote broer of zus.

Bowie-Ace
Wil je twee namen mengen die niet zoveel voorkomen? Dan mag Bowie-Ace op jullie lijstje. De naam Bowie kennen we natuurlijk van de zanger David Bowie. Maar het betekent ook ‘overwinning’. Het Engelse Ace staat voor ‘eenheid’ en ‘expert’.

Bailey-Jae
Soms kan één letter een groot verschil maken. Bailey-Jae heeft bijvoorbeeld iets heel liefs, maar wanneer je Jae verandert in Jay wordt de naam ineens een stuk stoerder. Welke versie heeft jouw voorkeur? Bailey betekent ‘stadsheer’ (of dame in dit geval). Jae staat, net als Jay, voor ‘genezen.

Bekende baby’s met een dubbele voornaam

Beroemdheden zijn er altijd als de kippen bij als het gaat om de laatste trends. En dat is niet anders bij de trend van dubbele namen. Herken jij deze mini’s met twee namen?

Novi-Jaxx en Frenky-Dean – de zoontjes van Nienke (Plas) en Resley Stjeward 
Blue Ivy – de dochter van Beyoncé en Jay-Z 
Lola-Lily en Kiki-Kate  – de dochters van Bas Smit en Nicolette van Dam
Jesse Joost – de zoon van Nicolette Kluijver en Joost Staudt
Myllena Mae – de dochter van Doutzen Kroes en Sunnery James

👶🏿 Tip: meer inspiratie opdoen? Lees dan ons blog over bekende baby’s.

Twee namen op de mooiste geboortekaartjes

Als je eindelijk de perfecte dubbele naam voor je kindje hebt gevonden, hoort hier natuurlijk een geboortekaartje bij. En niet zomaar een geboortekaartje, maar eentje waarop beide namen volledig tot hun recht komen. Bij Kaartje2go kun je een handige tool gebruiken waarbij je jullie naam direct op alle geboortekaartjes ziet staan. Zo zie je in een oogopslag welke kaart bij jullie gekozen voornamen past. Wil je meer tips over geboortekaartjes? Lees dan deze artikelen ook eens door:

👶🏼 Geboortekaartjes kiezen: alles wat je wilt weten
👶🏼 Geboortekaartjes voor tweelingen: tips & tricks!

Volg ons ook op Facebook en Instagram voor een wekelijkse dosis babynaam-inspiratie. We laten je daar ook weten wanneer we nieuwe blogs posten zodat je nooit iets hoeft te missen!

Gerelateerde blogs

Indonesische naam
De 33 tofste namen met 3 letters!
Namen met o
For the boys: namen met O als laatste letter
Meisjesnamen die eindigen op -y
De leukste meisjesnamen die eindigen op -Y