Zo vind je de leukste namen inspiratie

Namen inspiratie
26 oktober 2021

Zijn jullie op zoek naar een babynaam voor jullie kleintje? Dat kan best een beetje overweldigend zijn. Je hebt nu eenmaal onwijs veel keuze. De beste tip die we jou kunnen geven is dan ook: laat het los! Want voordat je begint aan een stappenplan voor het kiezen van een babynaam, kun je jezelf het beste gewoon lekker laten inspireren. En we vertellen je in dit blog met plezier waar je de leukste namen inspiratie vandaan haalt.

Namen inspiratie opdoen

Het klinkt misschien een beetje gek, babynamen inspiratie opdoen. Maar het is eigenlijk heel logisch en overkomt je onbewust elke dag. We horen en lezen de hele dag door verschillende namen, die bepaalde associaties bij ons oproepen. Dit komt onder andere door de invloed van klanken op namen. En wanneer je een naam hoort die je écht mooi vindt, kun je hem het beste opschrijven in je telefoonnotities of een schriftje. Ook als je nog niet in verwachting bent. Je weet namelijk maar nooit wanneer je dat lijstje kunt gebruiken.

 👶🏽 Tip: lees ook ons handige babynamen stappenplan

Inspiratie voor babynamen uit series

Dan wil je nu natuurlijk graag weten waar je de leukste namen inspiratie vandaan kunt halen. Nou, gewoon op je eigen beeldbuis! Want je favoriete films en series zitten boordevol toffe babynamen. Let dus goed op wanneer je tijdens je verlof lekker gaat bingen want wie weet, spot je jullie ultieme babynaam. We hebben alvast wat leuke namen voor je verzameld.

Tommy
Thomas Shelby uit de serie Peaky Blinders heeft de afgelopen jaren menig vrouwenhart gestolen. En van de afkorting Tommy gaat ons babynamen-hartje ook sneller kloppen. Beide namen betekenen ‘tweeling’. Extra leuk als jullie twins verwachten of je kindje het sterrenbeeld Tweelingen krijgt.

Maeve 
De razend populaire Netflixserie Sex Education bezorgt je ook een flinke dosis namen inspiratie. Vooral Maeve, wat ‘vreugde’ betekent, staat hoog op ons lijstje. Maar Aimee, Otis en Ruby zijn ook heel tof.

Finn 
Ken je de muzikale serie Glee nog? De knappe Finn danste en zong de sterren van de hemel. Deze Scandinavische babynaam betekent onder andere ‘eerlijk’. Dat is natuurlijk een prachtige eigenschap voor je kindje. 

Sam
Als je op zoek bent naar namen inspiratie, maar nog niet weet of jullie een jongen of meisje krijgen, is Sam een mooie optie. Deze uniseks naam uit de serie Atypical is van Hebreeuwse oorsprong. Sam betekent ‘van God gebeden’. 

Namen inspiratie op basis van je uitgerekende datum

Soms komt babynamen inspiratie uit onverwachte hoek. Want wist je dat jullie je ook kunnen laten inspireren door je uitgerekende datum?

Babynamen gebaseerd op het seizoen

Je kunt de naam van jullie kindje baseren op het seizoen waarin hij of zij geboren wordt. Om je een beetje op weg te helpen schreven we hier al vier hele toffe blogs over. 

Namen waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld het zomerse Mare, wat ‘zee’ betekent. Of de winternaam Eirwen, dit staat voor ‘zo wit als sneeuw’. Maar Autumn, met de betekenis ‘herfst, en de voorjaarsnaam Florian (bloeiend) zijn ook prachtig.

Passende namen bij sterrenbeelden

Namen inspiratie kun je halen uit aardse dingen, maar bijvoorbeeld ook uit het heelal. Weet jij welk sterrenbeeld hoort bij je uitgerekende datum? Dan kun je ook kijken naar babynamen die passen bij dat sterrenbeeld. Wij vonden de volgende opties echt mega leuk.

Lieve
Een lieve babynaam past perfect bij het gevoelige sterrenbeeld Vissen. En de meisjesnaam Lieve is natuurlijk liever dan lief! Voor een jongetje zijn Romeo en Valentijn ook zeker het overwegen waard.

Wolf
Kleine Boogschutters zijn echte ontdekkers en spelen daarom het liefst buiten in de natuur. Dieren namen voor baby’s passen hier heel goed bij. Wij vinden de naam Wolf echt heel mooi. De betekenis spreekt natuurlijk voor zich.

Habib
Hoewel het sterrenbeeld Stier heel stoer klinkt, zijn het ongelofelijke knuffelkonten! Wij vonden de Arabische jongensnaam Habib hier goed bij passen. Dit betekent namelijk ‘geliefde’.

SUPERTIP: Uitgerekende datum actie van Kaartje2go

Naast een bron van namen inspiratie, is je uitgerekende datum ook heel handig voor andere dingen. Bij Kaartje2go, waar ze ook superleuke geboortekaartjes met foliedruk aanbieden, kun je namelijk gratis kaartjes winnen als je op de uitgerekende datum bevalt! En niet getreurd wanneer jullie hummeltje wat eerder of later komt. Want je ontvangt in alle gevallen alsnog 10% korting op je geboortekaartjes. Je leest hier alles over deze toffe actie. 

Laat je inspireren door geboortekaartjes

En nu we het toch over geboortekaartjes hebben, laat je daar eens door inspireren! Kijk eens op het bord bij de verloskundige. Daar kun je soms de leukste namen inspiratie opdoen. Zo zie je ook meteen wat de populairste babynamen van dat jaar zijn, en heel bewust kiezen of je met die trend meegaat of niet. 

Een andere tip voor leuke babynamen inspiratie op geboortekaartjes is kaartaanbieders volgen op social media. Of door eens lekker door hun website te scrollen natuurlijk. Vaak staan er allerlei mooie voorbeeldnamen op de geboortekaartjes. Op die manier leer je nieuwe namen kennen én zie je meteen hoe ze op een geboortekaartje staan. Een win-win situatie dus!

👶🏿 Tip: lees ook ons artikel over geboortekaartjes kiezen

Namen inspiratie uit het buitenland

Er zijn ontzettend veel leuke babynamen van Hollandse bodem te vinden. Maar het kan ook heel interessant zijn om je eens te laten inspireren door andere landen en culturen. Luister dus goed naar de namen om je heen wanneer je op vakantie bent in het buitenland. Of vraag eens aan een vriend of vriendin met een niet-Nederlandse afkomst naar populaire voornamen in zijn of haar geboorteland. 

Doe je liever wat internationale namen inspiratie op vanaf de bank? No problemo, wij hebben nog genoeg blogs boordevol internationale babynamen voor je op de plank liggen. 

Toch liever een naam uit ons eigen koude kikkerlandje? Dan zijn Friese babynamen als Pelle, Mink, Brecht en Dieuwertje het overwegen waard. Of dompel je onder in de wereld van Zeeuwse babynamen als Kee, Krijn en Jozias.

Ga zelf op babynamen-onderzoek uit!

Hopelijk hebben we je met de voorbeelden uit dit artikel een kleine kickstart kunnen geven bij het kiezen van jullie perfecte babynaam. Maar beperk je zeker niet tot deze inspiratiebronnen. Je kunt je altijd en overal laten inspireren, en soms kun je namen inspiratie zelfs een beetje opwekken. Ga bijvoorbeeld eens puzzelen met letters of gebruik de Kinder app voor een potje babynamen-Tinder met je partner. Wie weet komen jullie zo tot de toekomstige naam van jullie zoon of dochter. We wensen je alvast heel veel plezier met jullie zoektocht en wie weet, spot je jullie naam binnenkort op onze website!

Gerelateerde blogs

Tweeling namen
Dubbel pret met deze 40 tweeling namen
Babyactiviteiten
10 toffe babyactiviteiten voor binnen en buiten!
Babynaam is al bezet
HELP, mijn gekozen babynaam is al bezet!