HELP, mijn gekozen babynaam is al bezet!

Babynaam is al bezet
11 december 2018

Het is zover, jullie zijn er éindelijk uit samen. Maar wacht eens even; deze babynaam is al bezet. Lastig! Wat doe je in die situatie? Kies je een andere naam? Of ga je gewoon door met de naam die jullie bedacht hebben? Wij helpen je bij het maken van een keuze.

Babynaam is al bezet door BFF’s

Het probleem: Al sinds je kindertijd heb je een bepaalde naam in gedachten voor de dochter of zoon die je later krijgt. En dan wordt er tijdens je zwangerschap in je vriendengroep een kindje geboren en die krijgt jóuw babynaam. Je naam is gestolen, wat nu?

De oplossing: Als je deze vrienden vaak ziet, kun je overwegen om toch een andere naam te kiezen. Misschien hebben jullie nog een hele mooie runner-up en kun je de ‘eerste’ naam nu als tweede naam inzetten? Of je haalt je schouders op en geeft jullie kindje gewoon dezelfde naam. Waarschijnlijk kan iedereen er om lachen.

Lees ook: Naam kiezen 2019: is de domeinnaam nog wel vrij?

Babynaam is al bezet door een collega

Het probleem: Na heel veel avonden strepen en overleggen hebben jullie eindelijk een naam gevonden die jullie allebei leuk vinden. Ja, dit moet hem worden. En dan krijg je een nieuwe collega. Met de naam die jullie aan jullie baby willen geven. Je collega is een leuk mens, maar om je kind er nu naar te vernoemen?

De oplossing: Hoe groot is de kans dat je de rest van je leven met deze collega samenwerkt? Juist, nihil. Bovendien was de naam er eerder dan je collega. Je zult er een dagje flauwe grappen over aan moeten horen op kantoor, maar daarna is het lolletje er wel af. Bovendien kunnen je collega’s zo goed onthouden hoe je baby heet.

Celebs kaapten mijn babynaam

Het probleem: Xess. Zo moet jullie kindje gaan heten. Uniek, kort en stoer! Grappig feitje: je bent tegelijkertijd met Yo en Wes zwanger. Yo bevalt een paar dagen eerder dan jij en hun zoontje heet… Xess Xava. Daar gaat je unieke naam!

De oplossing: Als bekende personen een kind krijgen, gebeurt het heel vaak dat die naam een stukje in populariteit stijgt. Niks raars aan! Vind je het vervelend om geassocieerd te worden met Yo en Wes? Dan is het toch slim om een andere naam te bedenken.

Babynaam is al bezet door een hond (wait, what?)

Het probleem: De buren hebben een puppy. Een lief, zwart pluizenbolletje. “Hoe heet ‘ie?”, vraag je, terwijl je met je zwangere buik een ommetje maakt. “Rico,” antwoordt de buurvrouw trots. Shit. Zo wilde je jullie ongeboren zoon noemen.

De oplossing: Ach, de buren hebben in ieder geval een goede smaak! Een hond met dezelfde naam is geen reden om een nieuwe babynaam te bedenken. De buren zullen het misschien een beetje gek vinden, maar om jullie heen zullen er weinig mensen zijn die op de hoogte zijn van de naam van de hond van jullie buren. En dieren namen voor baby’s zijn ontzettend trendy.

Mijn familie heeft mijn babynaam gestolen

Het probleem: Jij en je nichtje zijn allebei zwanger. Tijdens een gesprek over de namen die jullie aan jullie kindjes willen geven, komen jullie erachter dat jullie dezelfde smaak hebben. En ja hoor, als zij een maand voor jou bevalt, blijkt dat jullie precies dezelfde naam gekozen hadden. En om nou nog een Sofietje in de familie te hebben…

De oplossing: In veel families zorgt het voor scheve blikken als je kort na elkaar dezelfde naam gebruikt. Hier is maar één oplossing: een andere naam kiezen. Helaas, pindakaas!

Gerelateerde blogs

Tweede naam
Tweede naam kiezen, zó doe je dat!
Voorbereiden op bevalling
Voorbereiden op de bevalling: dit kan je verwachten
Baby uitzetlijst
Baby uitzetlijst: alles wat je wilt weten