6 opvallende weetjes en feitjes over voornamen

feitjes-over-voornamen
9 juli 2019

Maak jij binnenkort een keuze over hoe je je zoon of dochter gaat noemen? Dan wil je misschien wel meer weten over voornamen en het geven ervan! Wij hebben daarom een aantal leuke weetjes en feitjes over voornamen voor je verzameld.

1. Waarom is een voornaam belangrijk?

In Nederland is het heel logisch dat je je kindje een naam geeft na de geboorte. Maar waarom is een voornaam eigenlijk zo belangrijk? Een voornaam geven is vooral zo gebruikelijk omdat we hier in de westerse cultuur mensen op papier mee onderscheiden die dezelfde achternaam hebben. Tegenwoordig gebeurt dat trouwens ook met een BSN. Ook is het in het dagelijks leven handig om een voornaam te hebben, zodat we elkaar kunnen aanspreken. In sommige culturen krijgen mensen geen achternaam, maar alleen een voornaam. In andere culturen wordt een achternaam niet automatisch doorgegeven, maar krijgt iedereen een voor- en achternaam die iets over hem of haar zegt. De voornaam en achternaam zijn hier dus zelfs onderdeel van de identiteit.

2. Waarom zijn er nu zoveel verschillende namen in vergelijking met vroeger?

Elk jaar worden er wel weer baby’s geboren met originelere en bekendere namen dan het jaar daarvoor. Maar vroeger was dit heel anders, met namen als Jan, Annie en Gerrit. Het lag er niet alleen aan dat mensen toen meer vasthielden aan de traditie van je kind vernoemen. Een bijzonder feitje over voornamen is namelijk dat je tot 1970 alleen maar namen mocht kiezen die in de heiligenkalender stonden of die in de oude geschiedenis voorkwamen. Om je kind een voor nu heel normale naam te geven, moest je toen misschien wel een rechtszaak aanspannen! Als je kon bewijzen dat de naam in de oude geschiedenis voorkwam, mocht je zoon of dochter die naam dragen.

3. Babynaam van één letter geven: kan dat?

Het is mogelijk om je kind een naam te geven die bestaat uit één letter. In ons land zijn dan ook een paar mensen met een naam van één letter, zoals A, J of Y. De wet zegt niet expliciet dat een naam uit meerdere letters moet bestaan, maar een naam mag niet ongepast zijn. Je keuze kan dus misschien wat problemen opleveren bij het aangeven van je kind. Sommige ouders waren zelfs bereid om een rechtszaak aan te spannen! Niet zo gek ook dat een naam van één letter wordt tegengehouden, want je kind zal altijd weer uit moeten leggen dat zijn naam bijvoorbeeld geen afkorting van Aron is, maar dat hij gewoon A heet. Praktisch gezien kan het ook lastig zijn om een naam te hebben die uit één letter bestaat. Sommige systemen accepteren bijvoorbeeld geen zoekopdrachten met maar één letter.

4. Is een voornaam hetzelfde als een roepnaam?

Sommige mensen denken dat een voornaam hetzelfde is als een roepnaam, maar een voornaam en een roepnaam hoeven niet hetzelfde te zijn. Een roepnaam is meestal een afgeleide van de voornaam (maar dat hoeft niet) en wordt in het dagelijks leven gebruikt. In formele situaties wordt de voornaam gebruikt, zoals wanneer iemand gaat trouwen. Een voornaam kan bijvoorbeeld Catharina zijn, met als roepnaam Karin, Kate of Katja. Weet je nu al dat je onderscheid wilt maken tussen een voornaam en een roepnaam? Zet dan op het geboortekaartje onder de voornaam: ‘We noemen hem/haar Roepnaam’.

5. Mag je een achternaam als babynaam kiezen?

Een van de opvallendste feitjes over voornamen is dat je volgens het Burgerlijk Wetboek geen achternaam als voornaam mag geven. Wel is er een uitzondering voor achternamen die al als voornaam gebruikt worden, zoals Roos, Daan en Sanne. ‘Willemszoon’ wordt trouwens als voornaam geweigerd (want het is een bestaande achternaam), terwijl ‘Pauluszoon’ gewoon wordt goedgekeurd (dit is geen bestaande achternaam).

6. Mag je je kinderen dezelfde naam geven?

Je mag een volgend kind gewoon dezelfde naam geven als een eerder geboren kind. Vooral vroeger werd de naam van baby’s die overleden waren, doorgegeven aan het volgende kind. Ook nu kiezen ouders er weleens voor om kinderen dezelfde naam te geven. Zo heeft prins Carlos, de neef van koning Willem-Alexander, zijn beide zoons Carlos genoemd. Wel is de roepnaam van zijn eerste zoon Hugo. Lijkt het je mooi om je kinderen dezelfde naam te geven, maar vind je dat misschien ook wat verwarrend? Kies dan voor meerdere namen, en draai de namen per kind om, zoals met Anne Sophie en Sophie Anne. De eerste naam kun je dan als roepnaam gebruiken. Zo hebben je kinderen beiden dezelfde namen en blijft de verwarring uit.

Feitjes over voornamen

Met deze weetjes over voornamen en het geven van een naam ben je op de hoogte van wat mag en wat niet mag, en heb je misschien ook inspiratie opgedaan voor een leuke naam! Wil je meer lezen over het geven van een babynaam? Lees dan ook ons artikel Regels voor voornamen: handig om te weten!

Gerelateerde blogs

Hollandse namen
53 moaie Friese namen voor jullie lytse poppe
Hollandse namen
Nederlandse namen: 70 Hollandse parels!
Zwanger eetbuien
Zwanger? Kijk deze 20 films en series tijdens je verlof!