Mooie babynamen naar steden en plaatsen

Namen naar steden
13 augustus 2020

Toekomstige papa’s en mama’s met wanderlust; deze is voor jullie! De zomerse temperaturen zijn ein-de-lijk gearriveerd. Maar we spenderen deze zomervakantie in eigen land (of achtertuin). Om toch een beetje toe te geven aan de reiskriebels gingen wij op zoek naar babynamen naar steden. Maar ook de natuur, landen en andere plaatsen komen aan bod. Dus grijp je rugzak en ga met ons op babynaamavontuur.

Nederlandse plaatsen en steden als naam

Het is natuurlijk heerlijk om een tropische bestemming op te zoeken tijdens je vakantie. Maar Nederland heeft ook heel veel moois te bieden. Datzelfde geldt voor babynamen. Want deze namen naar steden en plaatsen in Nederland zijn superleuk. 

Abby
Nederland kent geen plek die letterlijk Abby heet. Maar deze schattige meisjesnaam is wel gebaseerd op een hele reeks Hollandse locaties. Zo heb je bijvoorbeeld Abbenbroek, Abcoude en Abbega. De meisjesnaam Abby is afgeleid van Abigail, wat ‘vreugde van de vader’ betekent. Dat klinkt als een vaderskindje in de dop.

Tessel
Een van de meest bekende Nederlandse namen naar steden of plaatsen is Tessel. De naam, die vaak aan meisjes wordt gegeven, is afgeleid van het waddeneiland Texel. Een mooie naam voor kindjes waarvan de ouders graag op Texel komen. Maar ook zonder speciale connectie met het eiland is de naam Tessel heel tof. 

Hugo
Natuurlijk zijn er ook leuke jongensnamen gebaseerd op plaatsen in Nederland. De naam Hugo vind je bijvoorbeeld terug in de plaatsnaam Heerhugowaard. En de kleine Hugo wordt een slimpie, want deze naam betekent ‘verstand’ en ‘denkende geest’. In 2019 kregen 362 jongetjes deze naam. Behoorlijk populair dus, Hugo. 

Jip
Grote kans dat je hier nog nooit van hebt gehoord, maar de naam Jip is gebaseerd op Jipsingboermussel. En ja, dat is echt een plek in Nederland. Dit bijzondere plaatsje ligt in Groningen, vlakbij het Musselkanaal. De babynaam Jip is gelukkig wat minder vreemd en superleuk voor jongens en meisjes. Een echte unisex naam dus. De betekenis is heel chique, namelijk ‘stralend kind van edele afkomst’. 

Lucas
We blijven nog even in het noorden van het land. De naam Lucas komt namelijk van het Groningse Lucaswolde. En deze naam is onwijs populair. Hij doet het zelfs zo goed dat Lucas al jaren in het lijstje populairste namen van Nederland staat. Benieuwd welke namen hier nog meer in staan? Lees dan ons artikel over de populairste babynamen.

Babynamen naar steden en plaatsen over de grens

Al die Hollandse glorie is natuurlijk fantastisch. Maar nu is het tijd om echt op naamavontuur te gaan. Dit zijn de mooiste namen naar steden en plaatsen in het buitenland.

Babynamen naar steden voor jongens 

Chandler
Wij dachten natuurlijk ook direct aan het grappige personage Chandler Bing uit de hitserie Friends. Maar Chandler is ook een stad in het Amerikaanse Arizona. Deze jongensnaam is van origine Frans en betekent ‘kaarsenmaker’.

Cody
Over babynamen uit series gesproken, keken jullie vroeger ook naar Zach en Cody? Deze twee bengels zetten het hotel iedere dag op stelten. De jongens zijn nu volwassen en beide nog steeds acteurs. De vrolijke naam Cody is gebaseerd op de stad Cody in Wyoming. Deze stad is dan weer vernoemd naar ‘Buffalo Bill’, een van de kolonels die de stad heeft opgericht. 

Timor
Het prachtige Timor (Leste) is een eiland in Indonesië. In Nederland worden jaarlijks zo’n 5 kleine Timors geboren. De naam is dus vrij uniek. In 2010 was de naam aanzienlijk populairder. Zou dat iets te maken hebben met de deelname van de knappe danser Timor Steffens aan So You Think You Can Dance? De jongensnaam Timor betekent ‘God trotsmakend’.

Meisjesnamen gebaseerd op internationale plaatsen

Aurora
Misschien niet een naam die je veel hoort, maar daarom niet minder prachtig. Het plaatsje Aurora in Illinois maakt dit een van de babynamen naar steden. Maar het is ook een van de mooiste Disney babynamen. Doornroosje heet namelijk Aurora. En als dat nog niet genoeg was, is Aurora ook nog een andere benaming voor het Noorderlicht. Dit adembenemende natuurverschijnsel geeft de meisjesnaam ook iets mysterieus. 

Rio
Ben jij een liefhebber van stoere meiden namen? Dan is Rio misschien wel iets voor jullie. De drie letters geven deze naam voor meisjes al iets stoers. Maar de betekenis van het Portugese Rio is ‘rivier’, wat het nog veel cooler maakt. De naam is natuurlijk gebaseerd op het Braziliaanse Rio de Janeiro 

Florence
De naam Florence klinkt ontzettend Frans. Toch is het de Nederlandse en Engelse benaming voor de Italiaanse stad Firenze. Snap je het nog? De naam zelf stamt uit het Latijn en betekent ‘bloeiend’. Prachtig voor een lieve meisjesnaam! Wil je toch iets vlotters? Dan is Floor een leuke afkorting.

Namen die passen bij de omgeving

Babynamen naar steden zijn heel tof. Maar je kunt ook kiezen voor andere plaatsen. Misschien heb je wel een speciale band met het strand. Of zijn jullie op en top stadsbewoners. Voor deze babynamen duiken we wat dieper in de betekenissen.

Tropische babynamen gebaseerd op het strand

Sol
Wij worden hartstikke vrolijk van zomerse babynamen. Jij ook? Grote kans dat je het stoere Sol dan een leuke naam voor jullie kindje vindt. Sol is het Spaanse woord voor ‘zon’ en daarom perfect voor echte beach babies. Het betekent in het Hebreeuws trouwens ook nog ‘vrede’. Dat is een mooie combinatie van betekenissen.

Kai
Nog zo’n prachtig voorbeeld van een strandnaam; Kai! Deze onwijs schattige naam betekent ‘zee’. Maar het kan ook ‘zich verheugen’ of ‘kol’ betekenen. De oorsprong van deze naam ligt in het zonovergoten Hawaii. Wij komen meteen in de vakantiestemming 🌴

Maysa
Met het mooie Maysa maken we het rijtje zon, zee en strand compleet. Deze Japanse naam betekent namelijk ‘dansend zand’. Een hele bijzondere maar toffe betekenis. In het Turks kennen we deze naam met de betekenis ‘bloeiende zomerbloemen’. Wat vind jij mooier?

Babynamen naar steden en plaatsen bij het bos

Willow
De engelse vertaling voor ‘wilgenboom’ doet het ook heel goed als babynaam. En de andere betekenis ‘wolf’ sluit hier perfect op aan. Baby dierennamen hebben vaak iets stoers, wat een lieve naam als Willow wat meer unisex maakt. De naam wordt overigens wel vaker aan meisjes gegeven.

Silvan
De jongensnaam Silvan past het best in het rijtje babynamen naar steden in de buurt van het bos. Het betekent namelijk letterlijk ‘van het bos’. En als je niet meteen enthousiast bent over Silvan, zijn er nog onwijs veel leuke opties met dezelfde betekenis. Denk bijvoorbeeld aan Silvester, Silvio, Silvijn, Sylvie en Sylas.

Fae
Deze is voor de dromers onder ons. Wanneer wij aan het bos denken, kunnen we het niet laten de link te leggen met een sprookjesbos. En een beetje droomvluchtkenner weet; in het bos wonen de feeën. Om het iets minder sprookjesachtig te maken spelen we met klinkers. Dit brengt ons bij de naam Fae. Een beetje omslachtig is het wel, maar deze mooie meisjesnaam wilden we je niet onthouden.

De leukste namen voor stadskinderen

Clint
Wij zouden Clint omschrijven als een korte, krachtige babynaam die je niet vaak hoort. En hij past met recht in het lijstje babynamen naar steden. De betekenis van Clint is namelijk ‘de ommuurde stad’. Een superleuke naam voor city kids dus. En als je namen van beroemdheden leuk vindt, is Clint ook tof. Je vernoemt je mini dan naar acteur Clint Eastwood. 

Medina
Deze Arabische naam heeft niet alleen een link met de stad. Het is ook een babynaam uit de Koran. De betekenis van Medina is namelijk ‘stad van de Profeet’. In Nederland worden jaarlijks zo’n 12 kleine Medina’s geboren. Jullie meisje zal dus weinig naamgenootjes tegenkomen. 

Mason
De betekenis is iets anders, maar past alsnog ontzettend goed bij kindjes uit een grote stad. De naam Mason betekent ‘metselaar’ en ‘steenwerker’. Het is van origine een Franse naam, maar Mason is vooral populair in Amerika. Daar staat de naam op nummer 10 in de top 50 populairste babynamen. In Nederland doet de naam het ook goed. Hier werden in 2018 nog 317 jongetjes Mason genoemd.

Babynamen naar plaatsen; the royal edition 👑

Heb je wel een bijzondere connectie met een land of stad, maar wil je je kindje niet letterlijk vernoemen? Dan kun je ook altijd even babynaaminspiratie opdoen bij het Koninklijk Huis van dat land. De naam heeft op die manier toch nog een link met jouw favoriete bestemming.

Nu horen we je denken: “Zijn die royal namen niet een beetje suf?” Nee, niet altijd! En als dat wel het geval is kun je ook zelf een leuke variant bedenken. Zo kun je van Willem-Alexander ook Alexia of Lexie maken. Lees voor meer inspiratie ook ons artikel over koninklijke babynamen.

Gerelateerde blogs

Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi
Vlaamse namen
Vlaamse namen: gluren bij de zuiderburen! 
Mexicaanse namen
De 48 leukste Mexicaanse namen voor jullie bebé