Deze Instagram babynamen verdienen een like!

Instagram babynamen
16 september 2020

Social media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Heel logisch dus dat we daar ook veel inspiratie vandaan halen. Maar sommige ouders namen dit wel heel letterlijk. Zij gaven hun kroost Instagram babynamen. Nu waren wij wel heel benieuwd naar deze namen gebaseerd op filters. En guess what, ze zijn superleuk. Lees snel verder voor meer info over Instagram babynamen.

Onderzoek naar Instagram babynamen

Instagram babynamen zijn namen van Instagram filters of varianten daarvan. Filters zijn de effecten die je over je foto kunt plaatsten. Het gegeven dat ouders hun mini’s naar deze filters vernoemen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. En het is ook niet iets van de afgelopen paar jaar. In 2015 publiceerde Metro hier al een artikel over. Daarin vermelden zij dat de populairste Instagram naam Lux al 75% meer werd gegeven dan het jaar daarvoor. Dit onderzoek vond echter wel plaats in het Verenigd Koninkrijk. Reden genoeg om eens te polsen hoe het dit in Nederland zit!

Instagram babynamen inspiratie

En hoe kunnen we dat beter doen dan door de leukste namen voor je op een rijtje te zetten. En dat niet alleen, we duiken ook in de betekenissen.

Instagram namen voor meiden

Moon 
Laten we beginnen met het mooie Moon. Dit is natuurlijk het Engelse woord voor maan. Hier in Nederland geven we onze dochters dan ook liever de meisjesnaam Maan. In 2019 werd deze nog 27 keer gegeven. Andere babynamen met een astrologisch tintje zijn Luna, Sterre en Nova. 

Perpetua
Wanneer je van zeldzame, aparte babynamen houdt is Perpetua misschien iets voor jou. De afgelopen 10 jaar kregen namelijk maar zo’n 60 meisjes deze naam. In Amerika daarentegen zijn ze al jaren weg van het mooie Perpetua. De van origine Spaanse babynaam betekent ‘eeuwig’.

Sierra
En we blijven nog even bij de Spaanse Instagram babynamen, want Sierra is er ook een! Deze mooie naam heeft een iets minder mooie betekenis, namelijk ‘getande heuvelrug’. Maar die hoef je er natuurlijk niet bij te vermelden. Vergelijkbare namen zijn Siare, Ciara en Tierra. 

Clarendon
De naam Clarendon is niet echt voor de hand liggend. Sterker nog, maar 50 mensen op de hele wereld hebben deze naam. Maar het vergelijkbare Claire daarentegen komt in Nederland wel voor. Deze variant op Instagram babynamen betekent ‘glanzend’ en werd vorig jaar nog 26 keer gegeven. 

May(fair)
Londen-kenners weten natuurlijk dat Mayfair een prestigieuze wijk van de Engelse stad is. Maar het is ook een Instagram filter. Nu heet in Nederland natuurlijk geen enkel meisje Mayfair. Maar de verkorte versie May wordt wel als naam gegeven. Je kunt het ook schrijven als Mae. De naam is extra leuk voor meisjes die in mei geboren worden. 

Willow
Wij begrijpen er niets van, maar de prachtige naam Willow wordt in Nederland bijna niet gegeven. De dubbele letter W zorgt voor een zachte klank. En de invloed van klanken op namen maakt dat we Willow associëren met iets liefs. Acteur Will Smith gaf zijn dochter ook deze naam.

Instagram babynamen; jongenseditie!

Lark 
Vergelijkbaar met Willow is Lark. Een prachtige naam, maar onbekend in Nederland. De afgelopen 10 jaar kreeg slechts 1 jongetje deze naam. Wat een geluksvogel. En dat is direct een lekker bruggetje naar de betekenis. Lark betekent namelijk ‘zangvogel’. 

Reyes
Er zijn dan wel weer een aantal Reyes-jes geboren. Wel opmerkelijk is dat dit alleen tussen 2010 en 2016 was. Daarvoor en daarna kreeg geen enkele jongen de stoere naam. Over stoere babynamen gesproken, Reyes betekent ‘koning’. Dat is wel heel cool natuurlijk.  

Ludwig
En als je van babynamen met stoere betekenissen houdt, is Ludwig ook tof! De Duitse naam voor jongens betekent ‘beroemde krijger’. Ook deze Instagram babynaam is vrij onbekend. Het vergelijkbare Ludo kennen we dan weer wel. Hoe zou dat nou komen? 

Amaro

Wij wisten niet dat instagram babynamen zoveel temperament konden hebben. Het mooie Amaro is een Latijnse babynaam die ‘ster van de zee’ betekent. De naam wordt gemiddeld zo’n 3 keer per jaar gegeven. Nog een grappig feitje: in het Portugees betekent Amaro ‘bitter’. Dat is een stuk minder gezellig dan de Latijnse betekenis. 

Hudson
Oké, wij dacht ook direct aan het grote warenhuis. Maar Hudson is al honderden jaren een Engelse jongensnaam. Hij stamt nog uit de tijd dat namen gebaseerd werden op iemands vader. Hudson betekent bijvoorbeeld ‘zoon van Hugh’. In Nederland is deze naam vrij onbekend.

Aden
Spelen met de spelling van een naam kan een groot verschil maken. Dit is goed te zien bij de naam Aden. Deze Keltische jongensnaam werd in 2018 maar 2 keer gegeven. De variant Aiden daarentegen werd meer dan 200 keer gegeven! De betekenis van Aden en Aiden is ‘vuur’.

Instagram story babynamen naar plaatsen

In 2015 was dit nog niet echt een ding, maar tegenwoordig is je Instastory net zo belangrijk als je feed. En de filters die je in je story kunt gebruiken zijn gebaseerd op plaatsnamen. Wist je dat het best vaak voorkomt dat ouders hun kroost babynamen naar plaatsen geven?

Paris
By far de bekendste naam uit dit rijtje is Paris. Want met Paris Hilton als naamgenoot kun je de plank haast niet misslaan. Grapje natuurlijk. Met de hoofdstad Parijs is Paris een echte Franse naam. Maar de meeste mini Paris-jes worden in Amerika geboren. In Nederland wordt de naam aan zowel jongens als meisjes gegeven.

Buenos Aires
Wederom een Spaanse babynaam! En nee, we verwachten niet dat iedereen zijn of haar kindje Buenos Aires noemt. Maar het verkorte Bueno of Buena kan ontzettend mooi zijn. Buena en Bueno betekenen ‘goed’. 

Rio De Janairo 
De hitserie La Casa De Papel werd in menig Nederlands huishouden gebinged . En we zijn allemaal een beetje van de personages gaan houden. De jonge, zachte Rio was misschien nog wel het meest geliefd. Reden genoeg om jullie zoontje deze stoere naam te geven.

Baby vernoemen naar filters; mag dat zomaar?

Ja hoor, dat is geen probleem! Eigenlijk zijn er maar weinig regels voor het vernoemen van kindjes. Je bent vrij om de naam te kiezen die jij mooi vindt. Er zijn natuurlijk wel een paar uitzonderingen, maar Instagram babynamen vallen daar niet onder. Voor meer informatie kun je altijd even ons artikel over baby’s vernoemen lezen.

Instagram babynamen en matching geboortekaartjes

Een van de leukste dingen tijdens je zwangerschap is geboortekaartjes kiezen. Maar je geboortekaartje ontwerpen kan alleen als je de naam van jullie mini al weet. Wanneer je kiest voor Instagram babynamen is het ook heel tof om je geboortekaartje hierop af te stemmen. Dit kun je doen door een foto van je kindje toe te voegen en deze te voorzien van het filter. Waarschijnlijk zullen de ontvangers van de kaartjes dit niet merken. Maar voor jullie is het een mooie toegevoegde waarde aan het kaartje. En een leuk verhaal om later aan je kindje te vertellen. 

Volg ons op Instagram en Facebook voor leuke naaminspiratie en updates over nieuwe blogs!

Gerelateerde blogs

Klassieke namen
45 klassieke namen om u tegen te zeggen!
Bijzondere babynamen
Speciale en bijzondere babynamen
Alternatieve namen
Alternatieve namen voor baby’s: durf jij het aan?