Dit zijn de 50 mooiste Marokkaanse namen

Marokkaanse namen
7 februari 2022

Salaam! In dit artikel gaan we op namenjacht in het land van Marrakesh en couscous: Marokko ✨ Want Marokkaanse namen zijn wat ons betreft echte pareltjes; mooi, mystiek en vaak een tikkeltje stoer. En wij zijn niet de enigen die er zo over denken, want Marokkaanse babynamen zijn hartstikke populair. Wist je dat Marokkaanse namen vaak hele mooie betekenissen hebben? Speciaal voor jou verzamelden we onze 50 favorieten.

Regels voor Marokkaanse namen

In Nederland zijn er niet veel regels voor voornamen, tenzij je het echt te bont maakt. In Marokko zijn hiervoor iets meer regels. Zo moet de babynaam een traditionele Marokkaanse naam zijn en mag de naam niet verwijzen naar een stad of stam. Om precies te weten welke namen aan deze eisen voldoen, heeft de Marokkaanse overheid een lijst opgesteld met voornamen die toegestaan zijn. Deze lijst kun je opvragen bij het Marokkaanse consulaat. Voor dit artikel hebben we zoveel mogelijk geprobeerd namen van deze lijst te gebruiken. Wil je helemaal zeker weten of de Marokkaanse overheid de naam van je kindje goedkeurt? Dan raden we je aan om contact op te nemen met het Marokkaanse consulaat bij jou in de buurt.

👶🏽 Leestip: De 30 allermooiste Berberse namen met betekenis.

25 x Marokkaanse jongensnamen

We trappen af met 25 bijzondere Marokkaanse namen voor jongens. Stuk voor stuk prachtige en stoere babynamen met betekenissen om helemaal verliefd op te worden. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

Populaire Marokkaanse namen voor jongens

Grote kans dat jij ook een Mohammed kent. Wist je dat dit zelfs de meest populaire jongensnaam ter wereld is? Maar er zijn vast ook een aantal namen in dit lijstje die je nog niet kende, terwijl ze toch behoorlijk populair zijn. Een ding hebben ze gemeen, ze hebben allemaal een prachtige betekenis.

Mohammed
We beginnen met een echte klassieker: Mohammed. Deze prachtige naam betekent ‘de geprezene’ en verwijst naar de profeet Mohammed. Hou je meer van korte Marokkaanse namen? Wij zijn ook fan van Mo.

Sami
De stoere naam Sami heeft wortels in verschillende culturen. Aan de ene kant is Sami afgeleid van de Hebreeuwse naam Samuël. Maar in de Marokkaanse context is Sami een Arabische naam die ‘verheven’ en ‘superieur’ betekent. Daar kun je mee thuiskomen!

Rayan
Wat betreft mooie Marokkaanse jongensnamen is Rayan een echte topper. Deze prachtige Arabische naam betekent ‘weelderig’, ‘van water voorzien’. Een prachtige naam voor echte waterliefhebbers.

👶🏽 Lees ook eens ons blog over de 18 mooiste Arabische namen en hun betekenissen.

Amir
Heb je het gevoel dat de baby in je buik een echt prinsje wordt? Dan is Amir misschien een leuke optie. Deze mooie Marokkaanse jongensnaam betekent onder andere ‘prins’. Perfect voor jullie oogappeltje.

Ibrahim
Ibrahim is net als Mohammed een prachtige klassieke Arabische naam die heel populair is binnen de Marokkaanse cultuur. In de Koran is Ibrahim een van de profeten. De betekenis van de naam is onder andere ‘de vader is barmhartig’.

👶🏼 Meer weten over namen uit de Koran? Lees dan eens: De allermooiste namen uit de Koran.

Hamza
Hou je van stoere en krachtige Marokkaanse namen? Dan is Hamza perfect voor jullie baby boy. De betekenis van deze naam is namelijk ‘leeuw’, ‘krachtig’ en ‘sterk’. Stoerder kan bijna niet. 

Imran
De prachtige naam Imran is stoer, maar heeft ook iets geheimzinnigs. Deze bijzondere, van oorsprong Arabische naam betekent onder meer ‘verheugd land’. Toepasselijk, want jullie verheugen je natuurlijk al helemaal op de komst van jullie kleintje.

Youssef
Youhou, we gaan voor Youssef! We zien meteen een schattig, eigenwijs jongetje voor ons als we aan Youssef denken. Deze populaire Marokkaanse jongensnaam heeft de prachtige betekenis ‘God voege toe’.

Nouri
De mooie Arabische naam Nouri is stoer, maar heeft ook iets liefs door de eindletter ‘i’. En dat past natuurlijk perfect bij jullie kindje. De betekenis van Nouri is prachtig en mysterieus: ‘prins van licht’.

Ayoub
Ah, wat klinkt Ayoub lief en vrolijk! Met deze mooie Marokkaanse naam vernoem je je kindje naar een profeet in de Koran. De naam betekent onder andere ‘hij zal beschermen’. Een supermooie betekenis.

Korte Marokkaanse namen voor jongens

Er zijn genoeg mooie Arabische en Marokkaanse namen met drie of meer lettergrepen. Denk bijvoorbeeld aan Ibrahim of Abdelkader. Maar wist je dat er ook veel mooie korte Marokkaanse jongensnamen zijn? Wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

Arif
Hou je van zeldzame Marokkaanse namen? Dan is Arif misschien een leuke naam voor jullie kindje. Want in Nederland komt deze toffe jongensnaam nauwelijks voor. De betekenis van Arif is ‘deskundig’, dus bereid je maar voor op een heerlijk wijsneusje. We zijn trouwens ook fan van Aziz. Deze schattige Marokkaanse jongensnaam betekent ‘geliefde’ en ‘krachtige’.

Chadi
Vormen jullie een muzikaal gezin? Dan is Chadi een perfecte naam voor jullie kindje. Deze toffe Marokkaanse naam betekent ‘zanger’. Het kan niet anders dan dat jullie baby een gouden keeltje krijgt. 

👶🏽 Lees ook eens: De mooiste namen in liedjes.

Fouad
Maar liefst drie klinkers en toch lekker kort: met de krachtige naam Fouad kan het allemaal. De betekenis van deze stoere Arabische naam is ‘hart’. Heeft deze mooie naam ook jouw hart gestolen?

Habib
De van oorsprong Arabische jongensnaam Habib klinkt mega schattig. En daar sluit de betekenis perfect op aan, want die is ‘geliefde’. Een perfecte naam voor jullie kindje, want die is straks natuurlijk de allerliefste.

👶🏿. Leestip: 25x zwijmelen: de mooiste namen met betekenis liefde.

Malik
Een koninklijke naam, dat geldt zeker voor Malik. Deze mooie, van oorsprong Arabische jongensnaam betekent namelijk ‘koning’. Met zo’n naam wordt jullie mini vast een echt prinsje. 

Jad
Stoer, simpel en lekker kort: wij zijn gek op de naam Jad! In het Hebreeuws betekent de naam ‘door God geliefd’ en in het Arabisch is de betekenis ‘serieus’. De stoere klank van deze korte jongensnaam geeft de naam een krachtig karakter.

Reda
Wat ons betreft is Reda een van de mooiste Marokkaanse namen. In 2021 kregen slechts 52 Nederlandse kindjes de naam Reda, dus je hebt ook nog eens een zeldzame naam te pakken. De betekenis van deze korte jongensnaam is ‘tevredenheid’. Dat wordt vast een tevreden babybaasje.

Amin
Voel je nu al dat het jongetje in je buik een zelfverzekerd karaktertje heeft? Dan is Amin een perfecte naam voor jullie kleine rakker. Deze Marokkaanse naam betekent namelijk ‘zeker’. Een supermooie naam, zeker weten!

Geboortekaartje neutraal

Stoere Marokkaanse jongensnamen

De Marokkaanse cultuur staat bol van de toffe en stoere jongensnamen. Misschien komt het door de mysterieuze edge, of misschien zijn de klanken gewoon heerlijk krachtig. Wij hebben in ieder geval een rijtje mooie badass jongensnamen voor je verzameld.

Ahmed
Ah, wat is Ahmed een mooie Marokkaanse naam. Deze stoere, van oorsprong Arabische jongensnaam betekent ‘prijzenswaardig’, en dat is natuurlijk helemaal toepasselijk met zulke trotse ouders. 

Anouar
Jongensnamen met veel klinkers hebben vaak een wat zachter karakter, maar dat geldt niet voor de krachtige Marokkaanse naam Anouar. Wist je dat deze naam ‘licht’ en ‘de lichtgevende’ betekent? Perfect voor jullie stralende mini.

Idris
Stoer en een tikkeltje geheimzinnig, we zijn gek op de naam Idris. Misschien ken je de naam al van de Engelse acteur Idris Elba. In het Arabisch betekent deze bijzondere naam ‘tolk’. En hoewel het in de Marokkaanse cultuur niet gebruikelijk is, vinden wij deze naam stiekem ook heel gaaf voor meisjes. 

Ilyas
Een echte epische naam, dat is Ilyas. Deze toffe Arabische naam afgeleid van Elia. De naam betekent onder meer ‘verhevenheid’ en ‘hoogte’. Met die betekenis kan jullie kindje natuurlijk zomaar een piloot of bergbeklimmer worden. 

Nassim
Wat is fijner dan een heerlijk frisse ochtendbries, een zwoele zomerbries of een koele lentebries? Voor liefhebbers van al deze briesjes is Nassim de perfecte stoere jongensnaam, want de betekenis is ‘bries’.

Yanis
Hou je van aparte jongensnamen? Dan is Yanis misschien wel dé naam voor je kindje. Want deze stoere Marokkaanse naam is super zeldzaam in Nederland. De betekenis van Yanis is ‘God is genadig’. 

Moussa 
We weten niet waardoor het komt, maar wij vinden de naam Moussa enorm mysterieus en mega stoer klinken. De betekenis van deze Arabische jongensnaam is ‘verlosser’. Dat belooft wat voor de toekomst!

25 x Marokkaanse meisjesnamen

Ben je in verwachting van een meisje? Dan sta je vast te trappelen om de allermooiste babynaam uit te kiezen. Voor Marokkaanse meisjesnamen geldt wat ons betreft dat ze allemaal even prachtig zijn. En de betekenissen zijn al net zo betoverend!

Populaire Marokkaanse meisjesnamen

Arabische en Marokkaanse meisjesnamen zijn tegenwoordig enorm populair in Nederland. Vooral Nora en Lina steken er met kop en schouders bovenuit. Maar ook andere babynamen komen behoorlijk veel voor. Wij hebben 10 populaire Marokkaanse meisjesnamen voor je verzameld.

Aya
Een supermooie, korte meisjesnaam, dat is Aya. Deze Marokkaanse naam betekent onder meer ‘kleurrijk’ en ‘vogel’. Perfect voor vrolijke, creatieve meisjes. Wist je trouwens dat Aya een palindroom is? Als je de naam achterstevoren leest blijft het dezelfde naam.

👶🏼 Lees ook: 15 palindroom namen: achterstevoren net zo leuk!

Amira
Amira betekent ‘prinses’. En dat is natuurlijk een perfecte naam voor jullie kleine prinsesje. Wil je een Marokkaanse naam die net iets unieker is? Ga dan voor Amara. Deze naam komt veel minder vaak voor.

Inaya
Van alle Marokkaanse namen is Inaya een van de mooiste pareltjes. Deze prachtige meisjesnaam betekent onder andere ‘lieflijke’ en ‘geschenk van God’. Een bijzondere betekenis voor de naam van jullie kleine meisje.

Lara
De toffe meisjesnaam Lara is tegenwoordig super populair. En dat snappen we helemaal, want de naam heeft iets stoers, maar ook iets liefs. Lara betekent onder andere ‘helder’ en ‘bescherming’. Mooi! 

Lina
Ook Lina is in Nederland een veelvoorkomende Arabische naam. Deze mooie en simpele meisjesnaam komt uit de Koran en betekent onder meer ‘jonge palmboom’. Perfect voor natuurliefhebbers. Andere betekenissen zijn ‘teder’, ‘vriendelijk’ en ‘zacht’. 

Nora
Nora is de absolute topper in het rijtje populaire Marokkaanse namen. In 2021 zijn er in Nederland maar liefst 625 nieuwe Noraatjes bijgekomen. En daarmee staat de naam op nummer 4 in de meisjesnamen top 10. Nora betekent onder meer ‘vlam’ en ‘licht’.

Yasmine
Bij Yasmine denken we meteen aan de prinses van de Disneyfilm Aladdin. Met deze naam vernoem je je meisje naar de heerlijk geurende zomerbloem Jasmijn. Een perfecte naam dus voor zomerkindjes.

Nadia
Denk je dat het kindje in je buik een gevoelig meisje wordt? Dan is Nadia een mooie optie. Deze zachte, Arabische naam betekent namelijk ‘gevoelig’. In het Russisch komt Nadia ook voor, daar betekent de naam ‘hoop’. Ook mooi! 

Maryam
Hou je van meisjesnamen met een ‘m’? Wat betreft Marokkaanse namen is Maryam een echte klassieker. Maryam was namelijk een belangrijk figuur in de Koran. De naam is extra leuk als je in de buurt van de zee woont, want een van de betekenissen is ‘zee’. 

👶🏽  Fan van Islamitische namen? Lees dan ons blog over de allermooiste Islamitische namen.

Layla
Als je het ons vraagt is Layla een van de mooiste Marokkaanse namen. En de betekenissen van deze Arabische meisjesnaam zijn al net zo mooi: ‘bloem’ en ‘schoonheid’. Een andere betekenis is ‘nacht’. Mysterieus!

Lieve Marokkaanse meisjesnamen

Valt het jou ook op dat veel Marokkaanse meisjesnamen op een ‘a’ eindigen? Dit zorgt er vaak voor dat de naam mooi en zacht klinkt. Veel van de onderstaande Marokkaanse namen eindigen én beginnen met een ‘a’. Dat geeft de naam vaak een extra lief en vrolijk karakter. 

👶🏿 Lees ook eens ons artikel over meisjesnamen met A als laatste letter.

Aicha
De van oorsprong Arabische naam Aicha klinkt superlief. Met deze naam wordt jullie meisje vast een zondagskindje, want de betekenissen van Aicha zijn heerlijk positief: ‘levendig’, ‘levenslustig’, ‘welvarend’ en ‘voorspoedig’. Je kunt trouwens ook kiezen voor Aisha, deze variant komt iets vaker voor.

Amani
De mooie meisjesnaam Amani klinkt lief en dromerig. En daar sluit de betekenis goed op aan, want die is ‘wensen’, ‘dromen’. Jullie kindje wordt vast de mooiste droombaby die je maar kunt wensen.

Amal
Ah, wat klinkt Amal schattig. Deze mooie Marokkaanse naam betekent ‘puur’. Een prachtige betekenis. Wist je trouwens dat de naam Amal ook gebruikt wordt voor jongens? Een echte uniseks naam dus.

Halima
Arabische en Marokkaanse namen hebben vaak hele mooie betekenissen, en dat geldt zeker voor Halima. Deze prachtige meisjesnaam betekent namelijk ‘geduldig’ en ‘tolerant’. Dat zijn natuurlijk prachtige eigenschappen.

Amina
Weer een mooie naam die met de letter ‘a’ begint en eindigt. Amina betekent ‘geliefd’ en ‘liefhebben’. En dat zit natuurlijk helemaal goed met jullie kindje. Wil je liever een kortere naam? Dan is Mina ook een toffe optie.

Safae
Hou je van bijzondere namen? Dan is de lieve meisjesnaam Safae misschien iets voor jullie kindje. Deze prachtige Arabische naam betekent ‘puur’ en ‘onschuldig’. Safiya is trouwens ook een mooie variant met dezelfde betekenis. Betoverend mooi!

Farah
We sluiten het rijtje lieve Marokkaanse namen af met een echte vrolijke noot. De mooie meisjesnaam Farah betekent namelijk ‘vreugde’, ‘geluk’ en ‘blijheid’. Dat wordt later ongetwijfeld het zonnetje in huis.

Geboortekaartje meisje

Stoere Marokkaanse namen voor meisjes

Marokkaanse meisjesnamen hebben vaak prachtige, zachte klanken. Maar er zijn ook heel veel krachtige Marokkaanse namen voor meisjes. Daarom verzamelden we voor jou de allerleukste stoere Marokkaanse meisjesnamen. 

Jayda
Een superstoere meisjesnaam, dat is Jayda. Deze naam heeft verschillende oorsprongen, maar in het Arabisch is de naam afgeleid van jade, een mooie groene edelsteen. De y-klank en de beginletter geven de naam een stoer tintje.

Jennah
De van oorsprong Arabische naam Jennah betekent ‘God is genadig’. De eindletter ‘h’ geeft de naam een mooie krachtige edge. Als je Jennah op zijn Engels uitspreekt klinkt de naam nog stoerder. 

Kenza
Weer zo’n mooie, krachtige naam! Kenza klinkt megastoer door de ‘z’ en de harde beginletter. De naam heeft ook Schotse wortels, maar in het Arabisch betekent Kenza ‘schat’. Perfect voor jullie kleine schatje.

Khadija
Oké, misschien moet je even oefenen op de spelling, maar Khadija klinkt natuurlijk helemaal tof. Je spreekt het uit als ‘​​Chaa-die-zjaa’. De betekenis van deze Arabische naam is: ‘vroeg geborene’.

Rabia
Bij Rabia zien we meteen een stoer meisje voor ons. De naam heeft een mooie en mysterieuze betekenis: ‘zwoele bries’. Ook Sabah is een prachtige, stoere naam. Deze Arabische naam betekent ‘ochtend’. Hou je van frisse ochtendbriesjes? Dan vormen deze namen een topcombinatie voor een tweeling.

Rana
Simpel, stoer en prachtig: dat is Rana. Deze mooie Arabische naam betekent ‘beeldschoon’, ‘opvallend’ en ‘puur’. Dat zijn nog eens eigenschappen! Wil je een iets zachtere variant? Kies dan voor Rania. Deze naam betekent ‘koningin’. Ook al zo krachtig.

Zahra
Sarah is in Nederland een enorm populaire naam, maar stiekem vinden wij Zahra veel stoerder klinken. De betekenissen van deze mooie naam liegen er niet om, want die zijn: ‘vorstin’ en ‘bloeiende bloem’. Prachtig! 

Zainab
Zainab is toch wel een van de stoerste Marokkaanse namen voor meisjes. De beginletter is al superstoer, maar de eindletter maakt het nog toffer. Zainab betekent ‘bloeiende en geurende bloem’. Stoer én lief dus.

Marokkaans, Arabisch of Islamitisch?

Misschien is het je al opgevallen dat de meeste Marokkaanse namen een Arabische oorsprong hebben. Ook hebben veel namen in dit artikel een Islamitische herkomst. Dit komt omdat Marokko een Arabisch en voornamelijk Islamitisch land is. Veel populaire Marokkaanse namen worden dus ook in de meeste andere Arabische landen gebruikt. Arabische namen hebben op hun beurt veel overlap met Islamitische namen. Maar niet alle Arabische namen zijn standaard Islamitisch. Vanuit de Islam zijn er namelijk nog een paar extra regels voor voornamen. Meer hierover lees je in dit artikel. Een ding is in ieder geval zeker: de Marokkaanse cultuur biedt een scala aan prachtige babynamen met bijzondere betekenissen. Welke naam is jouw favoriet?

Tip: Heb je een mooie Marokkaanse of Islamitische babynaam op het oog? Bij Kaartje2go kun je mooie geboortekaartjes met Islamitisch thema vinden.

Gerelateerde blogs

Hawaiiaanse namen
30 Hawaiiaanse namen voor jullie pēpē!
Scandinavische namen
Dit zijn de 50 leukste Scandinavische namen
Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi