Babynamen 2022: alle trends op een rijtje

Babynamen 2022
31 januari 2022

Verwacht je dit jaar een kindje? Dan vind je het vast leuk om te lezen wat de trends voor babynamen in 2022 worden. Want of je nou helemaal hip wilt zijn of liever een alternatieve naam kiest, lijstjes zijn altijd leuk. Een ding verklappen we alvast: na twee coronajaren is het tijd voor een flinke dosis positiviteit. Je kunt dus vrolijke namen verwachten met opbeurende betekenissen. Ook korte namen blijven het goed doen. Stoer en zonder opsmuk, daar houden we van. Benieuwd welke trends we nog meer voorspellen voor babynamen 2022? Lees snel verder.

We beginnen met een korte terugblik. Een paar weken geleden schreven we over de 20 populairste babynamen van 2021. En binnen de top 10 jongens- en meisjesnamen vielen ons een paar dingen op. Zo waren korte babynamen in 2021 he-le-maal hip. Maar we lieten ons ook massaal inspireren door het buitenland. Van Frans tot Scandinavisch en van Engels tot Arabisch, we waren dol op internationale babynamen. Verder heeft ook corona invloed gehad op babynamen, iets wat we in 2022 waarschijnlijk nog steeds zullen zien. Doordat we corona (hopelijk) achter ons zullen laten, kijken we vooruit naar een nieuw begin. We zijn toe aan een frisse start en zoeken mooie, vrolijke namen die daarbij passen.

Hoe voorspellen we nou al die nieuwe babynamen trends voor 2022? Allereerst zijn we zelf natuurlijk babynamen gekkies. Elke dag schrijven we wel iets over de leukste babynamen! Maar voor de echte trends voor babynamen 2022 heb je ook data nodig, en die haalden we uit ons eigen onderzoek. We kunnen namelijk met meer dan 1 miljoen bezoekers een hoop feitjes over namen verzamelen. Zo weten we precies hoeveel mensen een bepaalde naam opzochten in onze babynamengenerator. Op basis van die info hopen we alvast wat trends te kunnen voorspellen op het gebied van babynamen. Tot slot keken we ook naar de namen die BN’ers aan hun kroost gaven, en naar namen in populaire series. Ben je er klaar voor? Zet je schrap voor de 5 belangrijkste trends op het gebied van babynamen 2022.

1. Kort blijft leuk voor babynamen in 2022

Over de grootste trend van babynamen in 2022 kunnen we kort zijn. Want net als voorgaande jaren blijven korte namen razend populair. Vandaag de dag hebben veel babynamen maximaal 4 letters of één lettergreep. Kort maar krachtig: we zijn gek op namen zonder opsmuk. Van deze korte namen hebben we hoge verwachtingen voor het komende jaar.

Mae
Oh wat is Mae toch een toffe naam. Mooi en vrolijk, maar met een stoere edge. Deze van oorsprong Engelse naam betekent onder andere ‘ster’, ‘water’ en ‘groots’. Prachtige betekenissen waar je alle kanten mee op kunt.

Lux
Wat betreft babynamen 2022 zijn ook genderneutrale namen helemaal hip. De mooie korte naam Lux betekent ‘licht’. Een supermooie naam voor jullie kleine lichtpuntje. De eindletter ‘x’ geeft de naam een stoer tintje. Perfect voor jullie mini.

👶🏼 Lees ook: De mooiste namen met een X.

Loua
De mooie meisjesnaam Loua klinkt niet Nederlands, maar wordt toch echt alleen in Nederland gebruikt! Met Loua ben je helemaal up-to-date, want deze naam is een echte binnenkomer in het rijtje populaire namen. De naam zou afgeleid kunnen zijn van de Portugese naam Lua, die ‘maan’ betekent. 

Noé
Noé klinkt lief en zacht, en dat past bij de betekenis: ‘troost’ en ‘rust’. Een prachtige naam voor jullie mini. In Nederland is Noé een echte meisjesnaam, maar in België en Frankrijk komt de naam veel vaker voor bij jongens. In beide gevallen een supermooie naam.

Maud
Hou je van krachtige namen? De korte meisjesnaam Maud betekent ‘machtige strijder’, dus dat zit wel goed. Maud is van oorsprong Germaans en is afgeleid van Mathilde. Nu maar hopen dat slapen geen al te grote strijd wordt met jullie mini.

Kai
De stoere jongensnaam Kai is sterk in populariteit toegenomen, en wij snappen waarom. Kort en krachtig, maar met de vrolijke betekenis ‘zich verheugen’. Heel toepasselijk, want jullie verheugen je natuurlijk gigantisch op de komst van jullie kleintje. 

Lev
Voor de echte dierenvrienden onder ons is Lev een perfecte naam. Deze stoere korte naam is van oorsprong Russisch en betekent onder meer ‘leeuw’. Rawr! Vind je Lev toch iets te kort? Ook Levi is een prachtige naam.

Sepp
Hipper wordt het bijna niet. Sepp klinkt helemaal van nu: stoer, apart en edgy door de dubbele eindletter. Wist je dat Sepp is afgeleid van de Bijbelse naam Jozef? De naam betekent onder meer ‘God voege toe’. Dat wordt natuurlijk een onmisbare toevoeging aan jullie gezin 😉

Mees
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen met de toffe jongensnaam Mees. Deze korte jongensnaam is oer-Hollands en betekent onder meer ‘zoon van God’. Maar het is natuurlijk vooral een mooi zangvogeltje.

2. Celebs en series als inspiratiebron

Zoals elk jaar blijven films en series een belangrijke rol spelen in de trends voor babynamen 2022. En ook de namen van bekende baby’s zorgen voor massa’s inspiratie. We hebben onze favorieten op een rijtje gezet.

Ted
Ah, deze naam is toch te leuk? Kim Kötter en Jaap Reesema mochten in 2021 hun derde kindje verwelkomen. De naam Ted past ook weer perfect in de korte namen trend. Verwacht je een meisje? Dan kun je voor de schattige variant Teddy gaan. Bibi Breijman en Waylon gaven hun dochtertje deze prachtige naam. De betekenis van beide namen is ‘godsgeschenk’.

Maeve
Rapper Kraantje Pappie is papa geworden van dochtertje Maeve. Een prachtige naam die ‘betoverend’ en ‘vreugde’ betekent. Dat past natuurlijk perfect bij jullie mini. Deze van oorsprong Ierse meisjesnaam is ook bekend van de populaire serie Sex Education. Wij zijn fan!

Novi-Jaxx
Dubbele namen zijn helemaal hip, en dat hebben Nienke Plas en haar man Resley goed begrepen. Zij gaven hun zoontje de toffe naam NoviJaxx. De stoere naam Jaxx is afgeleid van Jack. Novi betekent ‘nieuw’. Beide namen vinden wij ook prima kunnen voor een meisje.

Siri 
De toffe fantasyserie The Witcher is een grote hit op Netflix. Waar Yennefer in het vorige seizoen hoge ogen gooide, heeft Siri zich in het tweede seizoen ontpopt tot een geweldig karakter. Siri is een van oorsprong Scandinavische naam die ‘zege’ betekent. Dat belooft in ieder geval veel goeds voor het verloop van de serie.

Assane
Ook de serie Lupin werd massaal bekeken. Deze populaire Franse serie draait om Assane, een meesterdief met een goed hart. Assane is wat ons betreft een supertoffe naam. Deze van oorsprong Ierse jongensnaam betekent ‘waterval’. Een prachtige betekenis.

Otis
Een andere naam die het wat betreft babynamen 2022 goed zal doen is Otis. Deze naam is natuurlijk bekend van de soulzanger Otis Redding, maar je kunt Otis ook kennen van de serie Sex Education. De naam is van oorsprong Engels en betekent onder meer ‘voortvarend’.

👶🏽 Tip: Films en series om te kijken tijdens je verlof.

3. Arabische namen: dé trend voor babynamen 2022 

Het is duidelijk: we zijn helemaal klaar met lockdowns en laten ons maar wat graag inspireren door namen uit andere culturen. Zo worden Arabische namen steeds populairder. Deze namen zijn vaak prachtig en een tikkeltje mysterieus. Wat betreft babynamen 2022 zijn dit onze toppers.

Elena
De mooie naam Elena heeft iets sierlijks en elegants. Deze van oorsprong Arabische meisjesnaam betekent onder meer ‘God is mijn licht’, ‘fakkel’ en ‘maan’. Een prachtige naam voor jullie mini.

Zayn
De mooie jongensnaam Zayn blijft een favoriet bij veel ouders in spe. En dat snappen wij helemaal, want de betekenis van deze Arabische naam is onder meer ‘schoonheid’ en ‘genade’. De naam kun je kennen van de populaire Britse zanger Zayn Malik. Jullie zoontje wordt vast net zo knap.

Noor
De van oorsprong Arabische meisjesnaam Noor is ook helemaal van nu. Noor heeft meerdere betekenissen waaronder ‘licht’, ‘vlam’ en ‘eer’. Stoer, mysterieus en tegelijkertijd schattig. En je pakt meteen de korte namen trend mee!

Yara
Ya, wij zijn dol op Yara! Deze geweldige Arabische naam betekent ‘kleine vlinder’, ‘sterk’ en ‘lente’, maar kan ook voor ‘prinses’ en ‘watergod’ staan. Allemaal prachtige betekenissen voor jullie kleine vlinderprinses. 

Rayan
De stoere naam Rayan is perfect voor kleine rouwdouwers. Deze van oorsprong Arabische naam betekent ‘weelderig’ en ‘van water voorzien’. Extra mooi als jullie iets met water hebben.

👶🏽 Vind je water een mooie bron van inspiratie? Lees dan eens 15 x namen geïnspireerd op water.

Inaya
Qua lieve namen is Inaya wat ons betreft een winnaar. Deze mooie en mysterieuze naam betekent ‘geschenk van God’, ‘lieflijke’ en ‘zorgen voor’. Een prachtige naam voor een lief en zorgzaam meisje.

4. Op de Scandinavische toer

Van het Midden-Oosten reizen we af naar het winterse noorden. Want qua babynamen 2022 zijn ook Scandinavische namen he-le-maal in trek. Op naar de landen van knäckebröd, elanden en het noorderlicht. Lees je mee?

Finn
We beginnen met een absolute topper. Finn! Deze Scandinavische naam was in 2021 al razend populair, maar ook dit jaar kunnen we er nog geen genoeg van krijgen. De betekenis van Finn is ‘eerlijk’. Een prachtige eigenschap voor jullie zoontje.

Liv
Liv is een supermooie en lieve naam met een Scandinavische oorsprong. De naam Liv heeft ook nog eens hele toffe bekenissen, waaronder ‘beschermer’ en ‘leven’. De Arabische variant van deze naam is Liva. Mooi!

Elin 
Wij zijn fan van Elin. Deze prachtige naam is van oorsprong Hebreeuws, maar ontzettend populair in Noorwegen, Zweden en Finland. De naam betekent onder andere ‘de stralende, schitterende’. Een perfecte naam voor jullie zonnestraaltje.

Jens
De stoere naam Jens is een echte Deense naam die de laatste maanden sterk toeneemt in populariteit. Jens is afgeleid van Johannes en betekent ‘God is genadig’. Deze naam is lekker kort, wat hem een krachtig tintje geeft.

Lars
Lars is net als Jens een kort maar krachtige naam. De naam is typisch Scandinavisch en komt vooral veel voor in Noorwegen. Lars is afgeleid van de Romeinse naam Laurentius die ‘de gelauwerde’ betekent. 

Mats 
En we gaan nog een keer voor de combinatie kort en Scandinavisch. De toffe jongensnaam Mats betekent ‘geschenk van God’. Waan je je liever in de Italiaanse sferen? Dan is Matteo misschien een mooie optie. Dit is ook een naam die waarschijnlijk hoog zal scoren in 2022.

5. Babynamen 2022: uniseks namen

Wat betreft de trends voor babynamen in 2022 kunnen ook genderneutrale namen niet in dit lijstje ontbreken. We denken steeds meer buiten hokjes en staan vaker open voor diversiteit, ook als het gaat om gender. Namen die zowel aan jongens als meisjes gegeven worden, zijn dan ook in opkomst. Wij hebben de zes tofste uniseks babynamen voor 2022 op een rijtje gezet.

Lio
Net als Lev heeft ook Lio de betekenis ‘leeuw’. Een supermooie én stoere naam die geschikt is voor zowel meisjes als jongens. De naam is extra leuk als je uitgerekend bent tussen 23 juli en 23 augustus, want dan past de naam mooi bij het sterrenbeeld van je mini.

Luca
De van oorsprong Latijnse naam Luca heeft een heerlijk Zuid-Europees karakter. Luca heeft wortels in Griekenland, maar ook in Italië. Perfect dus voor een zonnig kindje. De betekenis sluit daar mooi op aan, want die is ‘licht’ en ‘maan’. Luca is ook de naam van een Disneyfilm die in 2021 uitgebracht werd.

👶🏿 Gek op Disneyfilms? We schreven een artikel over de allerleukste Disney namen voor jullie baby!

Noah
De mooie naam Noah straalt iets zachts en sereens uit. En dat is niet zo gek, want deze van oorsprong Hebreeuwse naam betekent onder andere ‘rust’ en ‘troost’. Prachtige betekenissen voor jullie kindje. 

Bo
Als het gaat om babynamen in 2022 ben je met Bo helemaal on trend. Want de naam is uniseks én natuurlijk korter dan kort. Bo is een afgeleide van het Franse Beau, wat ‘mooi’ betekent. Verder staat de naam voor ‘speerpunt’ en ‘beer’. Een mooie én krachtige naam.

👶🏼 Ben je dol op Frankrijk? Check ons artikel over de mooiste Franse babynamen

Lou
De van oorsprong Engelse naam Lou betekent ‘beroemde strijder’. Een korte en krachtige naam dus. Je kunt de naam ook kennen van de Amerikaanse muzikant Lou Reed. De naam wordt het vaakst aan jongens gegeven, maar wij vinden de naam juist voor meisjes extra tof. 

Raven
De naam Raven ken je vast al van artiest en presentator Raven van Dorst, die deze naam zelf uitkoos omdat Raven beter bij diens identiteit paste. Voor zowel jongens als meisjes is Raven een superkrachtige, stoere naam. De betekenis is natuurlijk ‘raaf’, maar ook ‘met zwarte haren’. Perfect dus als jij en je partner donkere lokken hebben.

Hoop je dit jaar een kindje te krijgen? Of je nu kiest voor een naam die aansluit op de trends voor babynamen 2022 of niet, het belangrijkste is dat de naam bij jullie past. En heb je de allerleukste naam gekozen, dan is het natuurlijk tijd voor mooie én hippe geboortekaartjes. Want ook op het gebied van geboortekaartjes zijn er natuurlijk trends voor 2022. Zo zijn astrologie, neutrale kleuren en kaarten met wildernis thema helemaal van nu. Pak dus lekker door met geboortekaartjes trends, want dan ben je zéker een eigentijdse ouder 😉 

Meer ideeën opdoen over babynamen in 2022? Volg ons op Facebook en Instagram voor een flinke dosis toffe naaminspiratie.

Gerelateerde blogs

Dubbele namen
Dubbele namen: dit zijn de do’s en don’ts
Namen van beroemdheden
20 flitsende namen van beroemdheden
Succesvolle babynamen
Succesvolle namen voor je mini