Babynamen uit het heelal: stralend mooi

babynamen heelal
14 december 2021

Overal ter wereld vind je de leukste babynamen. Maar wie zegt dat je je alleen op onze planeet kunt laten inspireren? Sterren en planeten kunnen namelijk de basis zijn voor prachtige, verrassende voornamen. Daarom hebben we de mooiste babynamen uit het heelal voor je verzameld. Lees dus snel verder en ga met ons mee op babynamen avontuur in de ruimte. En zoals Buzz Lightyear altijd zegt: “Op naar de sterren, en daar voorbij!” 

Waarom babynamen uit het heelal zo mooi zijn

Reusachtige planeten, fonkelende sterren en mysterieuze hemellichamen; het heelal heeft iets magisch. En dit vleugje magie zie je ook terug in babynamen uit het heelal. Sommige namen zijn zo bijzonder dat de kans op naamgenootjes in de klas heel klein wordt. Andere voornamen herken je misschien wel, maar blijken een indirecte link met het heelal te hebben. Eén ding hebben namen gebaseerd op de ruimte wel met elkaar gemeen: ze hebben prachtige betekenissen. 

Babynamen afgeleid van sterren

Als we aan de ruimte denken, denken we natuurlijk aan glinsterende sterren. Ze doen ons haast een beetje denken aan de twinkeling in de oogjes van kleine kindjes. Wist je dat je ook hele mooie babynamen uit het heelal aan sterren kunt koppelen? We hebben wat bijzondere voorbeelden voor je verzameld.

Sterre
We kunnen natuurlijk niet anders dan dit rijtje beginnen met het prachtige Sterre. De betekenis is dan ook letterlijk ‘ster’. Vooral in het begin van de jaren 2000 kregen veel meisjes de naam Sterre. Een leuke variant is bijvoorbeeld Sterra. 

Orion
Babynamen uit het heelal kunnen niet alleen mooi, maar ook heel krachtig zijn. Zoals Orion bijvoorbeeld. Dit is één van de bekendste sterrenbeelden en de naam zelf komt uit de Griekse mythologie. Volgens die bron was de reus Orion een jager die wilde trouwen met Merope.

Stella
De Latijnse naam Stella is ook een mooie optie wanneer jullie een meisje verwachten. Ook van deze naam is de betekenis ‘ster’. Vanaf 2010 krijgen jaarlijks zo’n 100 minimeisjes deze mooie naam. Terecht natuurlijk, want het is een pareltje. 

Beer
De groep sterren die we vanaf de aarde kunnen zien als een soort steelpannetje heet Grote Beer. Met de naam Beer geef je jullie kindje een schattige, maar ook stoere naam. We kunnen Beer ook niet direct koppelen met een bepaald geslacht. Dus het is ook nog eens een uniseks babynaam.

Sunny
Wist je dat de zon ook een ster is? Hij staat het dichtst bij de aarde en vormt het centrum van ons zonnestelsel. De naam Sunny is een toffe babynaam gebaseerd op de zon. Maar Sinne, Kira en Ravi zijn ook allemaal hele mooie namen met ‘zon’ als betekenis.

Sirius
Je kent Sirius misschien van het personage Sirius Black uit Harry Potter. Het is ook nog eens één van de mooiste babynamen uit het heelal. Sirius is namelijk de benaming voor de helderste ster aan de hemel. 

⭐  Ook leuk om te lezen: Babynamen uit Harry Potter.

Babynamen uit het heelal

Ons universum bevat natuurlijk nog veel meer dan alleen sterren. De keuze is dan ook reuze als het gaat om babynamen uit het heelal. Vernoem je kindje bijvoorbeeld naar de aarde, natuurverschijnselen of de maan.

Namen uit de ruimte voor meisjes

Luna
Een naam die niet mag missen in dit rijtje is Luna! De betekenis van Luna is ‘maan’, wat voor ons een van de bekendste hemellichamen is. Naast Luna zijn Maan en Maen ook mooie namen om aan je dochter te geven. En wil je echt iets origineels? Ga dan voor Lune, het Franse woord voor maan.

Helene
Wat betreft babynamen uit het heelal is Helene ook zeker het overwegen waard. Je zou niet direct denken dat deze meisjesnaam uit het heelal komt, maar het is één van de manen van Saturnus. Deze maan is niet voor niets zo genoemd, want Helene is Frans voor ‘de stralende, schitterende’.

Aurora
Sprookjesachtig mooi is Aurora. Dit is de officiële naam van het poollicht, een prachtig natuurverschijnsel dat de hemel op de noord- en zuidpool groen, paars en roze laat oplichten. Het poollicht heeft iets magisch, dus het past perfect bij de geboorte van jullie kindje. 

Portia
De naam Portia is een elegante babynaam uit de ruimte. Het is een maan van de planeet Uranus én een personage uit een stuk van Shakespeare. Van oorsprong is Portia een Latijnse naam die ‘geschenk’ betekent.

Terra
Onze aarde verdient natuurlijk een plek in dit rijtje met babynamen uit het heelal. Noem je dochter bijvoorbeeld Terra, dat ‘aarde’ betekent! De voornaam van jullie meisje heeft dan een subtiele verwijzing naar onze planeet. Deze stoere meisjesnaam komt trouwens maar 159 keer voor in Nederland.

Jongensnamen gebaseerd op het heelal

Jorden
Wil je jullie zoontje vernoemen naar de aarde? Ga dan voor het Scandinavische Jorden. Jorden betekent letterlijk ‘aarde’ en komt niet veel voor in Nederland. Varianten op Jorden zijn Jord, Jordan en Jort.

Atlas
Volgens de Griekse mythologie droeg de titaan Atlas het heelal op zijn schouders. Een krachtige betekenis bij een krachtige naam dus. Als je een liefhebber bent van bijzondere en alternatieve babynamen is Atlas echt iets voor jou. De naam is namelijk vrij uniek in Nederland. 

Mars
Kort en krachtig, dat zijn de termen waar wij aan denken wanneer we de naam Mars horen. En laat korte babynamen nou ook nog eens ontzettend hip zijn. Je vernoemt je zoontje natuurlijk naar de gelijknamige planeet. 

Castor
Babynamen uit het heelal kunnen ook een link hebben met het sterrenbeeld van je kindje. Verwacht je dat jullie zoontje geboren wordt met het sterrenbeeld Tweelingen? Dan is Castor een geweldige voornaam. Dit is namelijk de helderste ster van dat sterrenbeeld. 

Cooper
Een directe link met het universum is tof. Maar sommige babynamen uit het heelal met een indirecte referentie zijn ook echt ontzettend leuk. Cooper bijvoorbeeld. Je kent de naam misschien als het hoofdpersonage uit de film Interstellar. Je raadt het al: een film over de ruimte.

⭐  Lees ook ons blog over babynamen uit films en series.

Uniseks babynamen uit het heelal

Sky
Wil je in de naam van je kindje de hele sterrenhemel betrekken? Kies dan voor de naam Sky. Sky is voor zowel meisjes als jongens een stoere naam uit de ruimte. Het doet ons denken aan een mooie blauwe lucht of een heldere sterrenhemel.

Phoenix
We kennen Phoenix natuurlijk als de stad in Arizona. Maar het is ook een hele mooie babynaam geïnspireerd op het heelal. De betekenis van Phoenix is namelijk ‘feniks’, de vogel die symbool staat voor het dagelijks opkomen en ondergaan van de zon.

⭐ Meer informatie over kindjes vernoemen naar steden en plaatsen vind je hier.

Dawn
De prachtige Engelse naam Dawn staat voor het aanbreken van de dag. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de stand van de aarde en andere planeten. Vandaar dat we deze naam met liefde noemen in dit rijtje babynamen uit het heelal. En Dawn is ook nog eens de naam van een NASA ruimtevoertuig. Cool! 

Rigel
Soms maakt een andere voorletter een gigantisch verschil. Kijk maar eens naar Rigel, een unieke twist aan de wat bekendere naam Nigel. Je spreekt deze naam uit als ‘rai-djel’. De ster Rigel is de helderste ster in het sterrenbeeld Orion. 

Rocket
Wauw, Rocket is verreweg de stoerste naam uit onze verzameling babynamen uit het heelal. Speciaal voor gave gozertjes en stoere meiden. De Engelse naam Rocket staat natuurlijk voor ‘raket’. En dat is dan weer hét voertuig om mee door het heelal te sjezen 🚀

Stralende geboortekaartjes

Eerlijk is eerlijk, deze namen gebaseerd op de ruimte zijn allemaal even prachtig. Daar hoort natuurlijk een net zo mooi geboortekaartje bij. En deze babynamen uit het heelal stralen nog mooier op een kaartje in hetzelfde thema. Pak dus lekker door met sterren, de maan en gezellige wolkjes. Of geef je kaartje een magisch tintje met zilver-, koper- of goudfolie. 

Bij Kaartje2go vind je de allermooiste geboortekaartjes in verschillende thema’s. En met de handige tool kun je jullie gekozen babynaam direct op de kaartjes zien. Probeer het maar eens!

⭐ Volg ons op Facebook en Instagram voor toffe naaminspiratie en updates over nieuwe blogs.

Gerelateerde blogs

lente naam
30x lentenamen om vrolijk van te worden!
Bloemen namen
50 fleurige bloemen namen voor baby’s! 🌸
Latijnse namen
40 Latijnse namen: Nomen est omen!