Namen voor kerstkindjes: feestelijk mooi

Kerstkindjes
2 december 2018

Santa Claus is coming to town. En wie weet, neemt hij voor jullie dit jaar wel een baby mee. Want als jij in de decembermaand uitgerekend bent, is de kans op een kerstkindje aanwezig. Je hoeft hier natuurlijk niets mee te doen. Maar het kan super leuk zijn hier wat extra aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld met een passende babynaam! Wij stapten in de arrenslee en zochten voor jou naar de mooiste namen voor kerstkindjes.

Wat zijn kerstkindjes?

Kerstkindjes zijn baby’s die op 25 of 26 december geboren worden. Kerstavond telt officieel niet mee, maar wij rekenen het gewoon goed. Leuker kun je de feestdagen niet beginnen, toch? 

Fun fact: dit jaar (2020) worden meer kerstkindjes verwacht dan de jaren hiervoor. De reden hiervoor is de start van de coronamaatregelen begin maart. We hebben dus veel meer quality time met onze partners doorgebracht. Speciaal voor deze coronials schreven we een blog over corona babynamen.

De leukste kerstkindjes namen

Een kerstige babynaam hoeft heus niet altijd Jozef of Maria te zijn. Er zijn onwijs veel andere leuke opties. Natuurlijk zijn deze namen ook prima te gebruiken als je geen kerstkindje krijgt, maar gewoon dol bent op de feestdagen. 

Noël/Noëlle
Kerstiger dan deze naam wordt het niet. Noël voor een jongen en Noëlle of Noëlla voor een meisje betekenen allemaal hetzelfde: Kerstmis! Maar als je op 24, 25 of 26 december geboren wordt, is het natuurlijk wel heel bijzonder om naar deze feestdag vernoemd te worden.

Joy
Vreugde: dat is waar de kerstdagen om draaien. Met zijn allen bij elkaar, een vrolijk versierde boom, lekker eten en met een beetje mazzel een wandeling in de sneeuw. Dus waarom zou je je pasgeboren dochter niet vernoemen naar dat ene woord dat de kerstdagen zo perfect samenvat? Overigens zijn niet alle mensen met de naam Joy vrouwelijk: in 2016 werden drie jongens met de naam Joy geboren.

Nieve
Van een witte kerst droomt bijna iedereen. En als je je kindje naar sneeuw vernoemt, heb je altijd een witte kerst! De naam Nieve is afgeleid van het Spaanse woord voor sneeuw. Liever een naam voor kerstkindjes uit een andere taal? Wat dacht je van het Japanse Yuki? Of Eira, wat in het Welsh ‘zo wit als sneeuw’ betekent.

Caspar
Volgens evangelie van Mattheüs stonden ze als eersten om de kribb, de drie Wijzen uit het Oosten: Balthasar, Melchior en Caspar. Caspar, ook wel Casper of Jasper, is van deze drie de meest populaire voornaam in Nederland. Leuk feitje: koning Casper bracht volgens de overlevering mirre mee als geschenk voor Jezus. De geur van mirre zorgt voor helderheid, inzicht en innerlijke rust. Dat kun je goed gebruiken als kersverse ouder!

Douglas
De Douglas-spar wordt veel gebruikt als kerstboom en Douglas is vooral in Amerika en Canada een populaire jongensnaam. De Douglas-spar is een kerstboom die lekker fris naar sinaasappel ruikt en bovendien niet snel last heeft van naalduitval.

Pieke
Geen kerstboom zonder piek, toch? Pieke is een vrolijke, korte meisjesnaam die de laatste jaren steeds vaker gegeven wordt. Perfect voor kerstkindjes. De naam is afgeleid van het Friese of Groningse Pike, wat een koosnaampje is voor Pieter. Pieter is afgeleid van Petrus en Petrus was weer een van de apostelen van Jezus. Zo is de cirkel weer rond!

Robin
Met zijn gezellige rode veertjes is het roodborstje een graag geziene vogel in de grijze wintermaanden. Hij steekt zo leuk af tegen de sneeuw. In het Engels wordt het kleine vogeltje Robin genoemd: een leuke winterse naam voor zowel jongens als meisjes.

Natalie
Krijg je een meisje op 25 december? Dan zou je haar eigenlijk Natalie moeten noemen. Deze naam betekent ‘geboren op 25 december’ en is afgeleid van het Latijnse ‘dies natalis’, wat geboortedag betekent.

Kerstkindjes en hun sterrenbeeld

Kinderen die tussen 22 december en 19 januari geboren worden, hebben het sterrenbeeld Steenbok. Zo ook kerstkindjes. Baby’s met dit sterrenbeeld zijn heel bijzonder. Steenbokjes zijn namelijk vaak hele rustige kindjes met een serieus karakter. Ook voor deze mini’s bestaan mooie babynamen met betekenis.

Dallas
Kindjes met het sterrenbeeld Steenbok voelen zich het fijnst in een rustige omgeving. Daarom is de naam Dallas ook zo tof. Dit betekent namelijk ‘van de vredige plek’. De kans op naamgenootjes is ook klein. In 2018 werd de naam maar één keer gegeven.

Manoah
Als je op zoek bent naar unieke babynamen voor kerstkindjes is Manoah een mooie optie. De van origine Hebreeuwse naam betekent ‘rust’ en ‘vrede’. Deze betekenissen slaan zowel op het sterrenbeeld Steenbok als de kerstgedachte. Een bekendere variant van de naam is Noah

Imad
De prachtige Arabische jongensnaam Imad past ook goed bij het sterrenbeeld Steenbok. “Stille wateren, diepe gronden”, is een bekend gezegde. En daar sluit de betekenis van Imad, ‘kracht’, perfect op aan. 

Meer weten? Lees dan ons blog over babynamen die passen bij sterrenbeelden.

Nog meer leuke winterse babynamen

De kans op kerstkindjes is natuurlijk klein. Maar de decembermaand is zo warm en feestelijk, dat het alsnog leuk is om hier subtiel naar te verwijzen. In dat geval zijn deze winter babynamen ook het overwegen waard.

Demi
Sommige meisjesnamen hebben, ondanks dat ze heel lief klinken, een onwijs stoere oorsprong. Zo ook Demi. Deze naam is namelijk afgeleid van Demeter, de Griekse godin van de winter. Voor jongetjes is de variant Demian ook winters mooi.

Sil
In december sluiten we het jaar af en blikken we terug op alle mooie momenten. Daarna is het tijd voor een frisse start met 365 nieuwe kansen. Wij kennen dit natuurlijk als Oud en Nieuw. Maar hier past ook een mooie babynaam bij. Namelijk, Sil, dat is afgeleid van Silvester. Deze laatste betekent ‘oudejaarsavond’.  

Lumi
Het gebeurt niet heel vaak meer, maar toch denken we bij de winter vaak aan sneeuw. En dan is de mysterieuze Scandinavische babynaam Lumi onwijs leuk. De Finse meisjesnaam betekent namelijk ‘witte sneeuw’. 

Geboortekaartjes voor kerstkindjes

Als je, net als wij, het hele jaar naar Kerstmis toe leeft, kun je de feestelijke sferen meteen lekker doortrekken. Hoe? Door jullie geboortekaartjes ook “the spirit of Christmas” te geven! Sommige websites hebben een speciale collectie geboortekaartjes voor kerstkindjes

Maar je kunt natuurlijk ook zelf een geboortekaartje ontwerpen. Dit zijn alvast wat tips om jullie kaartjes het kerstgevoel te geven:

  • Doe een newborn shoot in kerstthema
  • Kies voor een geboortekaartje in kerstig rood of groen
  • Details in goudfolie maken het extra feestelijk
  • Kies voor een mooie Christelijke tekst op of in het kaartje

Wij zijn ontzettend benieuwd naar jullie creaties! Het insturen van jullie geboortekaartjes voor kerstkindjes mag altijd. Hiervoor kun je onze inbox van Facebook of Instagram gebruiken.

Gerelateerde blogs

Edelsteen namen
Bijzondere edelsteen namen voor jullie kindje
babynamen-geinspireerd-op-het-voorjaar
Babynamen geïnspireerd op het voorjaar
Zomerse babynamen
De leukste zomerse babynamen voor zomerkindjes