Tips voor de mooiste newborn shoot

newborn shoot
30 november 2021

Hoera, een kleintje! Of misschien zit jullie kindje nog veilig in je buik. Na de geboorte zul je merken dat je kindje zich supersnel ontwikkelt en groeit. En door de roze wolk (of juist de hectiek van de eerste weken als ouder) sta je niet altijd stil bij die eerste, pure momenten met je pasgeboren baby. En juist die momenten kun je vangen met een mooie newborn shoot. We geven je graag wat tips voor een baby fotoshoot en hoe je dit kunt aanpakken. Want er is niets mooier dan de eerste weken van je kleintje vastleggen en deze foto’s bewaren als herinnering voor later.

Wat is een newborn shoot?

‘Newborn’ is de Engelse term voor een pasgeboren baby. Een newborn shoot is dus een fotoshoot voor je kindje als hij of zij net geboren is. Dit is van origine een Amerikaans fenomeen, maar de laatste jaren kiezen ook veel Nederlandse ouders ervoor om hun kindjes op deze manier vast te leggen. Je ziet vaak newborn shoots in een bepaalde stijl of met een duidelijk thema. Maar het kunnen ook gewoon mooie sfeervolle foto’s zijn, geschoten door een professionele fotograaf.

Het perfecte moment voor je newborn baby shoot

Het is natuurlijk niet zo dat je kindje 10 minuten na de geboorte al op de kiek gaat. Maar vaak wordt een newborn shoot wel vrij snel ingepland. Hier zijn geen regels voor en het is soms ook afhankelijk van de fotograaf die je hebt ingeschakeld. Maar over het algemeen worden de foto’s toch wel gemaakt voor het kindje 4 maanden oud is. De verschillende leeftijden hebben zo hun voor- en nadelen, kijk maar.

Kort na de geboorte

+ Het baby-achtige van een pasgeboren kindje gaat heel snel weg. Met deze foto’s heb je een mooie blijvende herinnering aan deze speciale eerste weken. 

+ Pasgeboren kindjes zijn heel flexibel, dat heeft te maken met een groot aantal botjes dat later aan elkaar groeit. Hierdoor kan de fotograaf je kindje in bepaalde poses leggen die later lastig worden.

– Als je kindje net geboren is slaapt het nog heel veel. Grote kans dus dat je mini vooral slapend op de kiek gaat tijdens de newborn shoot.

– Newborns hebben een kenmerkend uiterlijk. Vaak wordt gekscherend gezegd dat ze nog een beetje “in de plooi” zitten. Echte gelaatstrekken worden pas na een paar weken zichtbaar. 

1 tot 4 maanden oud 

+ Je kindje is langer wakker en meer alert dan in de eerste weken na de geboorte. Dit kan zorgen voor foto’s met grappige gezichtsuitdrukkingen. 

+ Na een maand of twee zal je baby jullie gezinsleden herkennen en is er wat interactie. Dit is superleuk als je een newborn shoot met het gezin wilt doen.

– De echte “newborn look” is na een dikke maand wel weggetrokken. Geeft niets natuurlijk! Maar als je dit graag wilt vastleggen tijdens de shoot kun je deze beter wat eerder inplannen.

– Hoe langer je wacht, hoe beweeglijker je kindje wordt. Dit kan zorgen voor hilarische foto’s, maar maakt het ook lastiger om dat perfecte shot te vinden. 

Een newborn shoot in verschillende stijlen

Elk kindje is uniek. Daarom is er geen vast stramien voor hoe je newborn shoot eruit moet zien. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt en de shoot helemaal inrichten op een manier die bij jullie past. 

De baby centraal

Tijdens een newborn shoot is je kindje natuurlijk altijd het stralende middelpunt. Maar bij de shoots waarbij het kindje echt centraal staat, staan er geen andere mensen op de foto. Je kunt hierbij kiezen voor een mooi thema dat bijvoorbeeld aansluit bij de naam. Een achtergrond met bloemen past bijvoorbeeld perfect bij babynamen met een referentie naar bloemen, zoals Flora. Of wat dacht je van een sneeuwshoot als jullie naam een winterse betekenis heeft. 

Newborn shoot met ouders

Je kunt de uitbreiding van jullie familie ook vieren met een newborn shoot met het gezin. Hoe mooi is het als de interactie tussen je kindje en de broers of zussen zichtbaar is op de foto? Als het jullie eerste kindje is kun je ook kiezen voor een mooie foto van jullie als kersvers gezin van drie. En laten we de huisdieren niet vergeten! 

Lifestyle newborn shoot

Waar veel newborn shoots plaatsvinden in de fotostudio van de fotograaf, is een lifestyle newborn shoot altijd thuis. Jullie kindje wordt gefotografeerd op een hele natuurlijke manier. Denk bijvoorbeeld aan het borstvoedingsmoment, een luier verschonen of lekker badderen. Maar ook de babykamer en het bed van jullie als ouders zijn populaire plekken om te fotograferen. Tijdens deze newborn shoot is ook veel ruimte voor interactie en emotie.  

Do it yourself

Een baby fotoshoot kan, afhankelijk van je eigen wensen, best prijzig zijn. Maar je kunt ook prima zelf een newborn shoot organiseren. Perfect voor als je een wat kleiner budget hebt, maar ook supertof als je zelf hele creatieve ideeën en wat basisskills hebt. 

Een newborn shoot DIY vraagt wel om wat voorbereiding. Denk bijvoorbeeld tijdens je verlof al eens na over de stijl van de foto’s en welke newborn shoot spullen je nodig hebt. Goede voorbereiding scheelt een hoop stress in de kraamperiode! 

Newborn shoot: ook handig om te weten

Hopelijk kun je na het lezen van deze tips over het moment en de stijl van je newborn shoot aan de slag. Dat worden ongetwijfeld prachtige kiekjes van jullie hummeltje. We hebben nog wat handige extra tips en weetjes voor je verzameld. Want alle beetjes helpen als de hectiek van de kraamweken eenmaal is begonnen. 

  • Staat op de website van de fotograaf dat hij of zij volgeboekt is? Bel toch even! Het kan zomaar zijn dat ze nog een gaatje in de agenda hebben. Superzonde als je die kans mist natuurlijk.
  • Tijdens de shoot wordt rekening gehouden met voedingen en verschoonmomenten. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken.
  • Op Pinterest vind je hele leuke inspiratie voor het verwerken van de newborn shoot in je interieur. Zo kun je de foto’s inlijsten, maar ook drukken op stoer aluminium of bewaren onder een glazen stolp. 

We wensen je heel veel plezier bij de newborn shoot van je kleintje. Deze bijzondere momenten blijven je voor altijd bij. En daar heb je straks ook nog eens hele mooie tastbare herinneringen van in de vorm van unieke foto’s. Zo speciaal!

Gerelateerde blogs

Babyactiviteiten
10 x leuke vader en kind activiteiten
Eerste hapjes baby
Smikkelen en smullen: alles over de eerste hapjes van je baby
Babyshower ideeën
5 écht originele babyshower ideeën voor een uniek feestje