30 x geboortemaand als naaminspiratie

babynamen geboortemaand
7 december 2021

Je uitgerekende datum is iets heel bijzonders. Gedurende je zwangerschap houd je je toch een beetje vast aan deze datum, terwijl de kans heel groot is dat je op een andere dag bevalt. Maar het geeft je wel een idee van de geboortemaand van je kindje. En laat dat nou eens een geweldige inspiratiebron van babynamen zijn. Ja, je leest het goed. In jullie zoektocht naar de ultieme voornaam raden we je zeker aan je eens te verdiepen in de verwachte geboortemaand van jullie zoon of dochter. We hebben een aantal prachtige namen en hun betekenissen voor je verzameld.  

Wat je geboortemaand over je zegt

We weten allemaal dat de maand waarin je geboren wordt gelinkt is aan een sterrenbeeld. En volgens de astrologie heeft je sterrenbeeld invloed op bepaalde karaktereigenschappen en gedragingen. Zo zouden kindjes de volgende eigenschappen krijgen op basis van hun geboortemaand.

Januari: praktisch en down-to-earth
Februari: creatief en gevoelig
Maart: empathisch en intuïtief
April: energiek en moedig
Mei: zachtaardig en knuffelig
Juni:
vrolijk en nieuwsgierig
Juli: positief en kalm
Augustus: zelfverzekerd en extravert
September: behulpzaam en perfectionistisch 
Oktober: harmonieus en gevoelig
November: avontuurlijk en enthousiast
December: rustig en serieus

Tip: Aan deze eigenschappen bij de geboortemaand van je kindje kun je misschien al een bepaalde stijl qua voornaam koppelen. 

Babynamen gebaseerd op seizoenen

Iedere geboortemaand valt natuurlijk binnen een seizoen. Het is superleuk om je mini een voornaam te geven die verwijst naar het seizoen waarin hij of zij geboren is. 

Winter babynamen

Winter
Wanneer je mini december, januari of februari als geboortemaand heeft, is het een echte winterbaby. De naam Winter mag dus ook zeker niet ontbreken in dit rijtje. Winter is vooral in Amerika een populaire babynaam. Daar krijgen 20 keer zoveel kindjes als in Nederland deze voornaam. 

❄️ – Leestip: Geboren of uitgerekend zijn op een schrikkeldag.

Noël
It’s beginning to look a lot like Christmas, en dat komt door de naam Noël. Dit is namelijk het Franse woord voor Kerstmis. De uniseks babynaam is extra leuk voor kerstkindjes.

Demi
Babynamen uit de Griekse mythologie zijn soms verrassend mooi. Zo ook Demi, afgeleid van Demeter, de Griekse godin van de winter. Een geweldige naam voor jullie wintermeisje.

Blaze
Voel jij al allerlei gekke ninjamoves in je buik? Dan is de stoere babynaam Blaze superleuk voor jullie baby. Deze Engelse jongensnaam betekent ‘sneeuwstorm’, wat goed past bij het winterseizoen.

❄️️  – Laat je inspireren door dit gezellige lijstje winterse babynamen.

Geboortemaand in het voorjaar 

Lenny
De onwijs schattige jongensnaam Lenny betekent ‘dappere leeuw’. Een stoere betekenis voor een stoer ventje. Maar Lenny heeft ook dezelfde drie beginletters als het woord lente. Een mooie subtiele verwijzing dus. 

Chloë
De betekenis van Chloë past echt perfect bij het voorjaar. Deze Engelse meisjesnaam staat namelijk voor ‘groen en bloeiend’, net als alle bloemen en planten in de lente. Het is ook een geliefde naam in Nederland, want in 2020 kregen 140 meisjes deze voornaam.

Lente
Subtiele verwijzingen zijn leuk, maar je kunt ook lekker uitpakken met de voornaam van je kleintje. Het mooie Lente is natuurlijk een hele letterlijke vernoeming naar het seizoen van de geboortemaand. 

Aviv
Vind je de betekenis ‘lente’ tof, maar verwachten jullie een jongetje? Dan is Aviv zeker het overwegen waard. Deze Hebreeuwse naam heeft dezelfde betekenis en is ook nog redelijk onbekend in Nederland. Weinig kans op naamgenootjes in de klas dus.

🌱 – Lees ons blog over lente babynamen voor meer inspiratie.

Zomerse namen

Morgan
Niets zo lekker als een warme zomerdag spenderen aan zee. En daarom past de naam Morgan zo goed bij een geboortemaand in de zomer. De naam staat namelijk voor ‘woont bij de zee’. Babynamen geïnspireerd op water zijn zeker het overwegen waard bij een zomerbaby.

Sinne
Friese babynamen kunnen je echt verrassen, zo mooi! De meisjesnaam Sinne is hier ook een mooi voorbeeld van. Dit betekent zon, wat natuurlijk perfect matcht met een geboortemaand in de zomer. 

Sol
Als je de betekenis ‘zon’ heel tof vindt, maar je in verwachting bent van een jongetje, is Sol een toffe optie. Sol is afgeleid van het Franse woord voor zon: soleil. 

Amarr
Door de dubbele eindletter R krijgt de naam Amarr een hele unieke twist. En de betekenis is hartstikke passend, want Amarr is het Armeense woord voor zomer. In het Hindoestaans betekent de naam ‘voor altijd’. Ook prachtig! 

☀️ – Meer zomerse babynamen ontdekken? Je vindt ze hier! 

Geboortemaand in de herfst 

Akira

Zijn jullie liefhebbers van bijzondere voornamen? Dan is Akira misschien wel iets voor jullie. Deze speciale Japanse naam betekent ‘herfst’ en ‘helder’. Je kunt het ook schrijven als Aakira en afkorten naar Aki. 

Jorah
De mooie naam Jorah komt uit het Hebreeuws en betekent ‘eerste herfstregen’. Een geweldige match wanneer de geboortemaand van je kindje in het najaar valt. Want ieder kind wordt blij van lekker stampen in de regenplassen.

Hazel
Bepaalde bomen en struiken zijn onlosmakelijk verbonden met het herfstseizoen. Denk bijvoorbeeld aan de eik, kastanjebomen en de hazelaar. Bij die laatste hoort de Engelse meisjesnaam Hazel. Het is ook de benaming van een lichtbruine kleur, wat ook mooi bij de herfst past.

Hunter
Nog zo’n toffe indirecte link met de herfst heeft de naam Hunter. Deze naam staat voor ‘jager’. De herfst is van oudsher namelijk de periode waarin gejaagd werd, om een voorraad aan te leggen voor de winter. Maar het is natuurlijk ook gewoon een superstoere naam.

🍂 – Dompel je onder in de wondere wereld van herfst babynamen.

Je geboortemaand bloem als inspiratie 

Wist je dat iedere geboortemaand gekoppeld is aan een bepaalde bloem? Volgens de taal van de bloemen heeft iedere bloem een eigen betekenis. Supertof om die betekenis of de bloemsoort zelf terug te laten komen in jullie babynaam. Hieronder zie je wat mooie voorbeelden.

Iris 
Ben je uitgerekend in februari? Dan is de iris de bloem die hoort bij deze geboortemaand. Deze prachtige paarse bloemetjes staan voor trouw, nederigheid en kuisheid. Als meisjesnaam was Iris vooral in de jaren 90 heel populair, maar Iris is vandaag de dag nog steeds prachtig.

Aster
Septemberbaby’s hebben een aster als geboortebloem. De naam Aster komt van het Griekse woord voor ster. Het is dus geen toeval dat asterbloemetjes stervormig zijn. Een aster staat voor liefde, genegenheid, wijsheid en geduld. Stuk voor stuk mooie eigenschappen. 

Lily
Als je een meisje verwacht in mei is de naam Lily zeker het overwegen waard. Deze naam is gebaseerd op schattige lelietjes van dalen. De bloemetjes bij deze geboortemaand staan voor liefde, passie en schoonheid. Wanneer je in de Victoriaanse tijd lelietjes van dalen cadeau kreeg, was de boodschap ‘je hebt mijn leven compleet gemaakt’. Romantisch! 

Lark
De jongensnaam Lark is stoer en krachtig. Je zou haast vergeten dat de bloem larkspur (Engels voor ridderspoor) staat voor gelukkige aard en eerste liefde. Dat laatste klopt zeker, want je bent gegarandeerd in één klap verliefd als je jullie zoontje voor het eerst ziet in juli. 

Roos 
Kindjes met juni als geboortemaand worden gezegend met een roos als geboortebloem. De algemene boodschap van rozen is, niet geheel verrassend: liefde en passie. Maar de verschillende kleuren hebben ook nog elk hun eigen betekenis. Zo staan rode rozen voor romantiek, witte rozen voor onschuld en gele rozen voor vriendschap. In alle gevallen een prachtig verhaal achter de mooie meisjesnaam Roos

Namen die passen bij je sterrenbeeld

We noemden eerder al even dat je geboortemaand ook invloed heeft op je sterrenbeeld. Geef je kindje een bijpassende naam als je fan bent van astrologie en ons sterrenstelsel. Deze verwijzing kun je op verschillende manieren laten terugkomen in je babynaam. Kijk maar! 

Lio
Kindjes die tussen 23 juli en 23 augustus geboren worden, krijgen het sterrenbeeld Leeuw. En er zijn ontzettend veel toffe voornamen met ‘leeuw’ als betekenis. Lio bijvoorbeeld. Maar ook Lev, Nimra, Lenn en Leonard.

Lieve 
Met februari of maart als geboortemaand kan je mini het sterrenbeeld Vissen krijgen. Deze kids worden gezien als creatief, maar vooral lief en gevoelig. Lieve babynamen als Lieve, Valentijn en Romeo passen hier perfect bij.

Davy
Het sterrenbeeld Kreeft, dat past bij juni en juli als geboortemaand, heeft als eigenschap dat hij graag mensen om zich heen heeft. Babynamen die hier goed bij passen zijn Davy, Ruth, Buddy en Emre. Waarom? Ze hebben allemaal ‘vriendschap’ of iets soortgelijks als betekenis. 

⭐ – Ook leuk om te lezen: Babynamen die passen bij je sterrenbeeld.

Geboortemaand en edelstenen

Naast sterrenbeelden, bloemen en kleuren kun je ook een bepaalde edelsteen koppelen aan een geboortemaand. En laten sommige stenen en mineralen nou ook nog eens de basis van fantastische babynamen zijn.

Esmeralda
De mooie, temperamentvolle naam Esmeralda is afgeleid van het woord emerald. Dit is de Engelse term voor smaragd, de prachtige groene steen die symbool staat voor de geboortemaand mei. Je kunt deze naam ook afkorten naar Esmé of Esmee

Topaz
Ben je een liefhebber van zeldzame babynamen? Dan is Topaz een geweldige optie voor kindjes met november als geboortemaand. Hier hoort namelijk de mooie gele edelsteen topaas bij. Omdat de naam zo uniek is kunnen we het ook niet aan een bepaald geslacht koppelen. Topaz is dus tof voor jongens en meisjes.

Marijn
Welke edelsteen bij de maand maart hoort? Aquamarijn! Dat is an sich al een hele toffe naam, maar wel een tikkeltje bijzonder. Marijn is wat gangbaarder, maar zeker niet minder mooi. De betekenis ‘van de zee’ past ook perfect bij de lichtblauwe kleur van de edelsteen. 

💎 – Lees hier meer over edelsteen namen voor je baby. 

Letterlijk vernoemen naar de geboortemaand

Subtiele verwijzingen naar de maand waarin je kindje geboren wordt zijn leuk. Maar je kunt ook all out gaan als het gaat om een babynaam die past bij de geboortemaand. Namelijk door letterlijk te vernoemen. 

May 
We hoeven je vast niet te vertellen dat de meisjesnaam May hoort bij de geboortemaand mei. Dit is de Engelse vertaling van deze maand. De naam May is ook heel mooi om met andere namen te combineren, zoals bij Anne May en May-Lynn. Dubbele namen zijn nu eenmaal superhip. 

Novi
De uniseks naam Novi is een schattige verwijzing naar de maand november. Rapper Bizzey ging net een stapje verder en gaf zijn zoontje, die geboren is in november, ook echt de naam November. Supertof, maar misschien niet voor iedereen weggelegd. 

June
Meisjes met juni als geboortemaand kun je de prachtige babynaam June geven. Het verwijst niet alleen naar de maand juni, maar staat ook voor ‘de oppergodin’. De naam werd de laatste jaren ook populair door het karakter June Osborn in de serie The Handmaid’s Tale. Een geweldige serie om te kijken tijdens je zwangerschapsverlof! 

Win gratis geboortekaartjes!

De (verwachte) geboortemaand van je kindje is niet alleen een inspiratiebron voor mooie babynamen. Je uitgerekende datum kan je namelijk ook gratis geboortekaartjes opleveren. Want wanneer je op je uitgerekende datum bevalt, krijg je van Kaartje2go je geboortekaartjes gratis. En niet getreurd als je mini wat eerder of later komt, want in dat geval krijg je alsnog een fijne korting. Meer informatie over deze leuke winactie vind je op de website van Kaartje2go.

Gerelateerde blogs

Herfst namen
Herfst! 38x de mooiste namen voor herfstkindjes
kerstnamen
✨ 40 feestelijke kerstnamen voor jouw kerstkindje!
Op vakantie met baby
40 zomerse namen voor zomerbaby’s