Deze storm namen met betekenis blazen je omver!

Storm namen
10 oktober 2022

Het is alweer oktober, en dat betekent dat we midden in het nieuwe stormseizoen zitten. En bij een nieuw stormseizoen horen ook nieuwe storm namen! Sinds een aantal jaar geven we namen aan stormen. Zo herinner je je misschien nog Corrie of Eunice van begin dit jaar. Om helemaal voorbereid te zijn op code oranje delen we hier alvast alle storm namen van dit stormseizoen. Trek je regenjas maar aan, want met deze onstuimige namen loopt het straks storm!

Namen van stormen: hoe zit dat precies?

Bij stormachtig weer denk je misschien aan uitwaaien bij de zee, of juist lekker knus op de bank zitten met een warme kop thee, terwijl de regen tegen het raam tikt. Maar stormen kunnen natuurlijk ook veel ravage veroorzaken. Om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten geeft het Nederlandse KNMI samen met de Britten en Ieren namen aan stormen. Door het benoemen van een storm kan je er namelijk makkelijker over communiceren. Het stormseizoen loopt van 1 september tot 31 augustus. Daarom staan 21 nieuwste stormnamen alweer klaar om straks het land te bestormen. Of zouden de meeste toch een storm in een glas water zijn?

Storm namen: de eerste helft van het nieuwe stormseizoen

Ben je benieuwd naar de nieuwe storm namen van Nederland? We hebben hieronder de eerste 11 op een rijtje gezet. Zet je schrap voor de eerstvolgende stormnamen van het seizoen, want deze zijn onstuimig leuk!

Antoni
De eerste storm van dit seizoen zal de naam Antoni krijgen. De storm wordt vernoemd naar Antoni van Leeuwenhoek. Dit was een 17e eeuwse wetenschapper die onder andere bacteriën ontdekte. De naam Antoni is van oorsprong Latijn en betekent ‘de onschatbare’.

Betty
De tweede storm naam van het seizoen zal Betty heten. Betty is afgeleid van Elizabeth, een mooie ode aan de overleden Britse koningin. De naam betekent ‘God heeft gezworen’ en ‘God is mijn eed’. 

Cillian
De stoere naam Cillian wordt de derde storm naam. Deze Ierse naam betekent ‘strijd’. Cillian is echt een naam die bij een krachtige storm past. Minstens windkracht 12! 🌪🌪

☂️ Leestip: 35 bijzondere Ierse babynamen.

Daisy
Bij de Engelse naam Daisy denk je misschien niet zo snel aan code oranje. Daisy klinkt namelijk niet alleen vrolijk, maar heeft ook een lieflijke betekenis: ‘madeliefje’. Het mag dan gaan stormen, aan deze mooie bloemennaam zal het niet liggen.

Elliot
De naam Elliot betekent ‘de Heer is mijn God’. Elliot heeft een Hebreeuwse oorsprong, maar is vooral in Engelstalige landen populair. In Nederland kwamen er vorig jaar 32 Elliots bij. Best zeldzaam dus!

Fleur
De zesde storm van het seizoen zal weer een bloemennaam krijgen! Misschien verlangen we op dat moment wel heel erg naar de lente. Fleur is in ieder geval een fleurige korte naam die in het Frans letterlijk ‘bloem’ betekent. 

☂️ Ook leuk om te lezen: Babynamen geïnspireerd op het voorjaar.

Glen
De stoere naam Glen is van oorsprong Keltisch. Deze zevende stormnaam betekent ‘vallei’ en ‘bewoner van een dal’. De naam is namelijk afgeleid van het Gaelische woord ‘gleana’, wat ‘vallei’ betekent. 

Hendrika
Als er een achtste storm komt, zal deze een Nederlandse naam hebben. Hendrika betekent ‘machtig’. Met deze naam wordt de storm vernoemd naar Hendrika van Leeuwen. Zij was natuurkundige en gaf als eerste vrouw ooit les aan de Technische Universiteit van Delft. Een echte powervrouw dus. Zou de storm ook zo krachtig worden?

Íde
De Ierse naam Íde betekent ‘dorst’. Het gaat daarbij vooral om ‘dorst naar kennis’. Een Íde-ale naam voor succesvolle kindjes dus. Je spreekt de naam uit als ‘ie-da’. In Ierland is Íde vooral een meisjesnaam, maar in Nederland wonen er meer jongens die Ide heten (zonder accent op de eerste letter).

Johanna
Johanna is weer een Nederlandse inbreng wat betreft storm namen. En ook deze naam verwijst naar een vrouwelijke wetenschapper. De tiende storm is namelijk vernoemd naar Johanna Westerdijk. Zij werd in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland en was botanicus en schimmeldeskundige. Johanna betekent ‘God is genadig’.

Khalid
De elfde storm van het seizoen zal de naam Khalid dragen. Dit is een Arabische jongensnaam die de mooie betekenissen ‘eeuwig’ en ‘onsterfelijk’ heeft. Hopelijk zal de storm niet voor eeuwig doorrazen…

Stormnamen

Storm namen: de laatste tien!

We weten van tevoren natuurlijk niet precies hoeveel stormen er komen, maar meestal zijn het er minder dan tien. Zo waren er de afgelopen twee jaren steeds maar vier. Toch kan een storm zomaar oplaaien. Hou je dus vast voor de laatste tien woeste stormnamen van het seizoen. 

Loes
Op nummer 12 van storm namen staat Loes! Deze toffe Nederlandse naam betekent ‘beroemde strijder’. Een krachtige betekenis die perfect bij een storm past. De naam is door het KNMI gekozen vanwege Loes van Straaten. Zij was de eerste vrouwelijke bosbouwer van Nederland. 

☂️ Grappig detail: de Britse weerdienst geeft tips over hoe je de Nederlandse namen moet uitspreken, zoals “l-oo-s”.

Mark
Als er een dertiende storm komt, zal deze Mark gaan heten. Deze Latijnse naam betekent ‘zoon van Mars’ en ‘god van de oorlog’. Dat wordt oppassen geblazen: code rood!

Nelly
De Engelse naam Nelly heeft schitterende betekenissen, zoals ‘fakkel’, ‘schitterend’ en ‘stralende’. Als deze storm er komt zal er vast geen stralend weer zijn. Maar misschien wel felle bliksemschichten ⚡️

☂️ Leestip: Yes! 43 toffe Engelse namen mét betekenis

Owain
De naam Owain heeft een Welshe en Keltische herkomst. Owain is een stoere (wind)krachtige naam die ‘jeugd’ en ‘jonge strijder’ betekent. Owen is trouwens een bekende afgeleide van de naam.

Priya
De zestiende storm zal de naam Priya krijgen. Dit is een Indiase naam die ‘geliefde’ en ‘lieveling’ betekent. Een vrolijke naam voor liefdevolle kindjes 💕

Ruadhán 
Heb je het gevoel dat jullie kindje rood haar krijgt? Dan is Ruadhán een toepasselijke naam, want deze Ierse naam betekent ‘roodharige’ en ‘kleine rode’. Je spreekt de naam uit als ‘roe-an’. Roan en Rowan zijn iets bekendere afgeleiden van de naam. In Schotland en Ierland komen trouwens de meeste roodharigen van de wereld voor.

Sam
De genderneutrale naam Sam is hartstikke populair. En hij heeft dus ook een plekje gekregen op de lijst met storm namen. Deze kort maar krachtige naam heeft een Hebreeuwse herkomst en betekent ‘de naam is God’.

☂️ We schreven ook een artikel over de 50 stoerste krachtige namen.

Tobias
Tobias is een stormnaam die door Nederland is geselecteerd. Deze storm wordt vernoemd naar de Nederlandse nobelprijswinnaar Tobias Asser. Hij won in 1911 de Nobelprijs voor de Vrede. Tobias betekent ‘God is goed’.

Val
De Keltische naam Val betekent ‘heerser’. Val is dus een stoere, krachtige naam voor een storm, óf een kindje. In Nederland is Val hartstikke zeldzaam. Er wonen in ons land minder dan 5 mensen die deze naam hebben.

Wouter
De laatste stormnaam is weer Nederlands. Wouter verwijst naar Wouter Bleeker, metereoloog en oud-hoofddirecteur van het KNMI. ‘Heerser over het leger’ is de krachtige betekenis van Wouter. Dat is niet zomaar een windvlaagje!

Hoe worden de stormnamen gekozen?

We noemden het eerder al even: wat betreft storm namen werkt Nederland samen met Ierland en Engeland. In alledrie de landen gebruiken we dezelfde lijst met storm namen. We doen dit omdat we in Ierland, Groot-Brittannië en Nederland vaak met dezelfde stormen te maken hebben. In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek elk jaar namen inzenden; daarvan worden de populairste namen gekozen. In Nederland geeft het KNMI een lijst met namen door. Dit jaar koos het KNMI voor namen van Nederlandse wetenschappers. Uiteindelijk wordt er één lijst opgesteld met Ierse, Engelse en Nederlandse storm namen. De stormnamen komen trouwens op alfabetische volgorde aan de beurt. En helaas voor Quinten, Xem en Zahra: er zijn geen storm namen met de letters Q, U, X, Y en Z.

Herfstige namen: de keuze is reuze

Stilte na de storm! Want dit waren alle storm namen van het seizoen, mét hun betekenis. Zo wordt je volgende gesprek over het weer vast niet saai. Maar het is natuurlijk ook superleuk om je kindje een van deze namen te geven. Hoe stoer is het om je mini te vernoemen naar een heuse storm? Er zijn trouwens nog veel meer stormachtig leuke namen te vinden, zoals Storm of Reva. Moet je nog wat langer brainstormen? Onze artikelen over herfst-babynamen en winternamen staan ook tjokvol met stormachtige inspiratie. Zo vind je vast de allerleukste babynaam met windkracht 12!

Geboortekaartje neutraal

Gerelateerde blogs

Konijnen namen
Snoezige konijnen namen voor je pluizenvriendje
Op vakantie met baby
40 zomerse namen voor zomerbaby’s
Herfst namen
Herfst! 38x de mooiste namen voor herfstkindjes