De 30 allermooiste Berberse namen met betekenis

Berberse namen
13 juni 2022

Vandaag duiken we in de wondere wereld van Berberse namen. De Berbers zijn een bevolkingsgroep in Noord-Afrika met een ontzettend rijke en interessante cultuur. En dat betekent natuurlijk dat het een prachtige inspiratiebron is voor bijzondere babynamen. Daarom hebben we speciaal voor jullie hummeltje onze favoriete Berberse namen op een rijtje gezet. Van Anir tot Ziri, dit zijn de 30 allermooiste Berberse namen ✨ 

Wat betekent Berbers precies?

De naam Berbers is eigenlijk een ander woord voor Amazigh. Veel Berbers noemen zichzelf namelijk Imazighen, wat ‘vrije mensen’ betekent. De meeste Berbers wonen in Marokko, maar ook in andere Noord-Afrikaanse landen, zoals Algerije en Tunesië, leven Berbers. De Berberse cultuur kent een rijke geschiedenis van duizenden jaren oud. En wist je dat er meer dan 20 Berbertalen bestaan? Een van de belangrijkste Berberse talen is het Tamazight. In Marokko wonen ongeveer 19 miljoen Berbers. En van de Marokkaanse Nederlanders heeft ongeveer driekwart een Berberse achtergrond. Reden genoeg dus om Berberse babynamen eens uit te lichten.

Marokkaanse regels voor voornamen

Ben je op zoek naar een mooie Berberse naam voor jullie kindje? Dan is de kans groot dat jij en/of je partner Marokkaans zijn of een link hebben met Marokko. In dat geval is het goed om te weten dat er in Marokko een aantal regels gelden voor het geven van voornamen. Een babynaam moet bijvoorbeeld een traditionele Marokkaanse naam zijn en mag niet verwijzen naar een stad of stam. De laatste jaren worden Berberse namen steeds vaker toegestaan door de Marokkaanse overheid, maar dit is helaas nog niet altijd het geval. Ook verschilt dit per Marokkaanse gemeente. Zijn jij en je partner zelf Marokkaans en wil je graag een Berberse naam die door de Marokkaanse overheid geaccepteerd wordt? Check dan even bij het Marokkaanse consulaat of jullie favoriete babynaam toegestaan is.

De mooiste Berberse namen

Als je van mooie, unieke babynamen houdt zijn Berberse namen zeker het overwegen waard. Berberse namen komen in Nederland namelijk niet zo veel voor. Zonde, want Amazigh namen zijn niet alleen prachtig, ze hebben vaak ook bijzondere betekenissen. Hieronder hebben we Berberse jongensnamen, meisjesnamen en genderneutrale namen voor je verzameld.

Berberse namen voor jongens

Berberse jongensnamen klinken niet alleen stoer en krachtig, maar hebben vaak ook een mooie mysterieuze touch. De volgende unieke namen zijn stuk voor stuk prachtige opties voor jullie kindje.

Ayyur
De jongensnaam Ayyur heeft een mooie, mysterieuze klank. En ook de betekenissen van deze naam hebben een vleugje mysterie. De naam betekent namelijk ‘maan’ en ‘morgenster’ in het Tamazight ✨🌙

Sifaw
De Berberse naam Sifaw heeft schitterende betekenissen, namelijk ‘vlam’, ‘helder’ en ‘stralend’. Perfect voor jullie vurige zonnestraaltje.

Massin
Deze toffe naam is afgeleid van Massinissa, een beroemde Berberse heerser uit de klassieke oudheid. We vinden dat de naam dan ook superkrachtig klinkt. Massin betekent ‘vruchtbaar’. 

Anir
Jullie hummeltje is straks natuurlijk het allerliefste engeltje. En daar past de Berberse naam Anir perfect bij, want deze naam betekent ‘engel’ in het Tamazight.

Nayram
Hou je van krachtige namen? De Berberse naam Nayram betekent ‘koning’. Een mooie, stoere naam voor jullie babyprinsje.

Ayrad
Dierenliefhebbers opgelet! De toffe naam Ayrad heeft de betekenis ‘leeuw’. Stoer, lief en lekker eigenzinnig: wat ons betreft is Ayrad een prachtige dieren naam.

Aghiles
We blijven even bij de leeuwen, want ook Aghiles betekent ‘jonge leeuw’ in de Amazigh-taal. Deze naam komt vooral voor in Algerije. Perfect voor jullie kleine welpje.

Idir
Voel je aan de schopjes in je buik al dat jullie kindje een levendig jongetje wordt? Dan is Idir een prachtige naam. Deze Berberse naam betekent namelijk ‘leven’.

Navil
De zeldzame naam Navil klinkt superstoer en krachtig. Navil is de Berberse vorm van de Arabische naam Nabil, die ‘edele’ betekent.

Yedder
Deze naam wordt veel gekozen door Berbers in Marokko. De betekenis van Yedder is ‘hij zal leven’. Een mooie, hoopvolle naam.

Usem
Gek op storm, wind en regen? De Berberse naam Usem betekent ‘bliksem’ en ‘onweer’. Dat wordt vast een onstuimig kindje!

Berberse namen voor meisjes

Vrolijk, geheimzinnig, mooi en stoer: Berberse namen hebben eigenlijk alles! Ben je op zoek naar een bijzondere Berberse meisjesnaam? Dan staat jullie ultieme babynaam hier misschien wel tussen.

Thiyya
De zeldzame naam Thiyya heeft superfijne betekenissen, zoals ‘vriendelijk’ en ‘fijn’. Van deze Berberse Amazigh naam word je toch vrolijk?

Damia
Ook Damia is een optimistische Berberse meisjesnaam. Damia betekent namelijk ‘welvaart’ en ‘geluk’. Het is ook de naam van een Berberse koningin. 

Touya
Ben je een echte natuurliefhebber? De toffe meisjesnaam Touya betekent ‘boom’ in de Amazigh-taal. Een mooie naam geïnspireerd op de natuur.

Illi
De lieve, korte naam Illi betekent in de Berberse cultuur letterlijk ‘mijn dochter’. Illy is een schattige variant van deze naam. 

Tilila
Tilila klinkt heerlijk vrolijk, en daar sluiten de betekenissen mooi op aan. De Berberse naam betekent namelijk ‘vreugde’ en ‘blijdschap’. Leuke afkortingen zijn Tila of Lila.

Dihya
Wil je jullie kindje een krachtige naam geven? Dan is Dihya een mooie optie. Dihya was meer dan duizend jaar geleden namelijk een legendarische Berberse koningin en krijger. Hoe stoer is dat?

Tanina
Ook Tanina is een superstoere naam. Deze naam komt vooral voor bij Berberse culturen in Algerije. Tanina betekent ‘adelaar’. 

Izza
De naam Izza klinkt lief en funky. Betekenissen van deze Berberse naam zijn ‘eer’, ‘kracht’ en ‘roem’. Wij zijn fan!

Tala
Deze naam is perfect voor liefhebbers van water. Tala betekent namelijk ‘fontein’ in de Amazigh-taal. Spetterend! 

Lunja
Jullie kindje is straks natuurlijk een echte sprookjesprinses. En daar past een bijzondere sprookjesachtige naam bij. Lunja is de prinses in een oud Berbers sprookje.

Tamalut
De mooie Berberse naam Tamalut heeft de mysterieuze betekenis ‘schaduw’. Een toffe afkorting van Tamalut is Tammy.

Kella
De naam Kella heeft een koninklijk en krachtig tintje. Kella betekent namelijk ‘prinses’ en ‘strijdster’. Lief en stoer tegelijkertijd!

Tufitran
We sluiten dit rijtje af met een echte klapper. De aparte naam Tufitran heeft namelijk een van de mooiste betekenissen die een naam kan hebben: ‘mooier dan de sterren’. Wauw ✨

Genderneutrale Berberse namen

Weten jullie nog niet of het een jongen of een meisjes wordt? Dan kun je ook alvast een uniseks babynaam uitkiezen. De meeste Berberse namen zijn oorspronkelijk bedoeld voor één bepaald geslacht. Toch zijn sommige namen prima geschikt voor jongens én meisjes. De volgende namen zijn vaak lekker eigenzinnig.

Silina
In de Berberse cultuur is Silina zowel een naam voor jongens als voor meisjes. Silina heeft de prachtige betekenis ‘zonsondergang’. Mooi!

Ziri
Ook Ziri heeft een schitterende betekenis: ‘maanlicht’. In de Berberse cultuur wordt Ziri vooral voor jongens gebruikt, maar wij vinden de naam ook leuk voor meisjes. De vrouwelijke Berberse variant is Zira.

Ithri 
De mooie naam Ithri betekent ‘ster’ in het Tamazight. Ook deze naam wordt meestal aan jongens gegeven. Wat ons betreft is Ithri een superstoere en mysterieuze naam voor jongens én meisjes. 

Tayri
Deze Berberse Amazigh naam heeft de prachtige betekenis ‘liefde’. Officieel is Tayri een meisjesnaam, maar we vinden hem ook superleuk voor jongens.

Anaruz
Je raadt het al: ook Anaruz is oorspronkelijk geen genderneutrale naam. Eigenlijk is Anaruz een jongensnaam, maar in Nederland wonen meer meisjes met deze naam. Anaruz heeft de bijzondere betekenissen ‘hoop’ en ‘hoopvol’. 

Izlan
Zijn jullie gek op muziek? Dan is dit een geweldige naam voor jullie kindje. Izlan betekent namelijk ‘melodie’ in het Tamazight. De naam wordt in de Berberse cultuur meestal aan meisjes gegeven, maar wij vinden hem ook tof voor een jongetje.

Berberse namen: uniek en bijzonder

Of je nu wel of geen Berberse roots hebt: als je voor een Berberse naam kiest, geef je je kindje sowieso een originele en bijzondere naam mee. Ben je ook nieuwsgierig naar Marokkaanse of Arabische namen? Neem dan eens een kijkje bij deze blogartikelen:

Loop je juist helemaal warm voor zeldzame en unieke namen? Duik dan ook eens in deze artikelen:

Zoals je ziet is de keuze reuze als het om babynamen gaat. Een Berberse naam is in ieder geval zeker een supermooie optie. Een rijke cultuur, bijzondere betekenissen en prachtige originele namen. Perfect voor jullie wolk van een baby 💕

Babynamen Facebook

Gerelateerde blogs

Hippe babynamen
Hippe babynamen: dit wil je weten!
Populairste babynamen ter wereld
Dit zijn de populairste babynamen ter wereld!
Namen naar steden
Mooie babynamen naar steden en plaatsen