Bonita! Dit zijn de 37 leukste Portugese namen

Portugese namen
1 augustus 2022

Vandaag reizen we af naar het land van Lissabon, prachtige kustlijnen, de Azoren en pastéis de nata. Jazeker, we hebben het natuurlijk over Portugal! Want Portugal is niet alleen een heerlijk vakantieland, maar het land kent ook geweldige babynamen. Portugese namen zijn namelijk verrassend mooi en bijzonder. En ze klinken daarnaast lekker Zuid-Europees en temperamentvol. Schenk die 0.0 port dus maar in, want in dit artikel gaan we op een uitgebreide naam-excursie.

De Portugese taal als inspiratiebron

Wist je dat het Portugese een onwijs populaire taal is? Het Portugees staat namelijk op plek 6 van meest gesproken talen ter wereld. Maar liefst 230 miljoen mensen spreken Portugees. De taal wordt niet alleen in Portugal gesproken, maar ook in Zuid-Amerika, Afrika en zelfs in een deel van China. De Portugese taal heeft overeenkomsten met het Spaans, maar wist je dat de taal ook veel Arabische invloeden heeft? Dat komt omdat het land eeuwenlang bij Marokko hoorde. Het woord pneumoultramicroscopicossilicovulcanoconiótico is met 47 letters trouwens het langste Portugese woord. Het is de naam van een ziekte die veroorzaakt wordt door vulkanisch gas. Handig voor een potje Scrabble! Wij houden het liever gezellig met deze toffe Portugese namen.

Populaire Portugese namen

Benieuwd op welke namen ze in Portugal het meest dol zijn? Dit waren vorig jaar de 10 meest populaire namen in Portugal. Bij sommige namen waan je je helemaal in Zuid-Europa, zoals Duarte en João. Toch zijn de namen hieronder niet allemaal typisch Portugees. Kijk zelf maar!

Populaire Portugese jongensnamen

Francisco 
Wat betreft Portugese jongensnamen staat Francisco met stip op nummer één. Francisco is van oorsprong Spaans en betekent ‘uit Frankrijk’. Meer dan 1400 Portugese baby’s kregen vorig jaar deze naam.

João
Op de tweede plek staat de bijzondere naam João. Deze typisch Portugese jongensnaam betekent ‘God is genadig’.

☀️ Leestip: 40 x zeldzame Bijbelse namen.

Duarte
Portugese ouders kozen in 2021 massaal voor de naam Duarte. De jongensnaam klinkt lief en stoer tegelijkertijd. De betekenis van Duarte is ‘gezegende beschermer’. 

Afonso
Ook Afonso is een mega populaire naam. Deze traditionele Portugese naam heeft de stoere betekenissen ‘strijder’ en ‘nobele krijger’. 

Tomás
Op nummer vijf in de Portugese jongensnamen top 10 staat Tomás. In Nederland is de variant Thomas bekender. Het verschil tussen beide namen zit hem vooral in de klemtoon. bij Tomás ligt de klemtoon op ‘-más’, en niet op ‘to’. Tomás betekent ‘tweeling’. 

Populaire Portugese meisjesnamen

Maria
Maria is dé meest populaire naam in Portugal. Vorig jaar werden maar liefst 4500 baby’s met deze naam geboren. Dat komt vooral omdat veel kindjes Maria als tweede of zelfs derde naam krijgen. Maria betekent onder andere ‘geliefde’, ‘schone’ en ‘druppel van de zee’. 

Leonor
Ook Leonor is een echte favoriet in Portugal. Leonor heeft de prachtige betekenis ‘licht’. In Nederland zijn de afkortingen Nora en Noor enorm hip. Maar ook Leo is een leuke afkorting.

Matilde
Matilde is bijna net zo populair als Leonor. Meer dan 1000 meisjes kregen deze mooie naam. Matilde heeft de krachtige betekenis ‘strijd’.

Alice
Wist je dat veel Portugese ouders helemaal fan zijn van Alice? Deze lieve meisjesnaam is van oorsprong Frans en betekent ‘nobel’. Ellis is ook een mooie variant.

Carolina
We sluiten dit lijstje af met Carolina. Deze lange naam wordt in Nederland vrijwel niet meer gegeven. Wij vinden Caro stiekem ook een hele stoere optie. Carolina is afgeleid van Karel en betekent ‘vrij mens’. 

Geboortekaartje neutraal

Portugese namen geïnspireerd op de natuur

Portugal heeft een zee vol dolfijnen, prachtige rotskusten en geweldige natuurgebieden. Daarom zijn er in de Portugese taal ontzettend veel bijzondere natuurnamen te vinden. We hebben onze favorieten voor je verzameld.

Pico
Pico is afgeleid van de Latijnse naam Petrus, die ‘rots’ betekent. Maar Pico betekent ook letterlijk ‘bergtop’ in het Portugees. Verder is Pico een vulkaaneiland van de Azoren. Dit is een Portugese eilandengroep. 

Flores
We blijven even bij de Azoren, want ook Flores is een prachtig ongerept eiland van de Azoren. Flores staat bekend om haar prachtige watervallen en groene natuur. Flores betekent ‘bloeiend’.

☀️ Leestip: 20 fleurige bloemen namen voor baby’s.

Lua
Ook Lua is een echte Portugese naam met een mooie link naar de natuur. Lua betekent namelijk ‘maan’. Een toffe naam geïnspireerd op het heelal.

Rio
Zijn jullie echte waterratten? Dan is de Portugese naam Rio een mooie optie. Deze naam betekent ‘rivier’. Een stoere naam voor surfers in de dop 🌊

Dinis
De naam Dinis komt in Nederland amper voor, maar we kennen wel namen die erop lijken, zoals Dennis en Denise. Dinis is afgeleid van Dionysus, de Griekse god van wijn, natuur en vruchtbaarheid. 

Camila
Bij de naam Camila denken we natuurlijk meteen aan de mooie witte en gele kamille-bloemetjes. Andere betekenissen van Camila zijn ‘bloeiend’ en ‘helper’.

Lourenço
Wist je dat de naam Lourenço op plek zes van de Portugese jongensnamen top 10 staat? Lourenço is afgeleid van Laurentius. Beide namen betekenen onder andere ‘laurierblad’.

Laura
Laura is van oorsprong Latijns. Maar de naam staat in Portugal in de meisjesnamen top 10, dus we nemen hem toch mee in dit lijstje. Laura betekent net als Lourenço ‘laurierblad’.

Íris 
Je bent de naam Iris vast al eens tegengekomen. Maar in Portugal geven ze er met de spelwijze Íris een mooie Zuid-Europese touch aan. Íris betekent ‘regenboog’.

Lange Portugese namen

Misschien is het je al opgevallen dat veel Portugese namen behoorlijk lang zijn. Dat heeft verschillende voordelen. Zo zijn lange namen vaak extra opvallend, en je kunt ze meestal makkelijk afkorten tot een toffe roepnaam. Wij zijn in ieder geval helemaal verliefd op lange namen uit de Portugal. Daarom delen we hier onze 10 favoriete lange Portugese namen.

Lange Portugese jongensnamen

Santiago 
Santiago is van oorsprong Spaans, maar in Portugal razend populair. De naam is afgeleid van Sint Jakobus en betekent ‘hij zal beschermen’. Dat wordt vast een kindje met een hart van goud 💛

Vicente
Bij de naam Vicente wanen we ons meteen in het zonnige Zuid-Europa. Vicente heeft verschillende krachtige betekenissen, zoals ‘veroveraar’ en ‘overwinnaar’. Perfect voor succesvolle kindjes.

Guilherme
Ook Guilherme is een lange, krachtige naam. Guilherme betekent namelijk ‘standvastige beschermer’. Een stoere naam met een bijzondere betekenis.

☀️ Ook leuk om te lezen: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen.

Rodrigo
Bij Rodrigo zien we meteen een echte rauwdouwer voor ons. Deze lange, stoere naam betekent ‘beroemde heerser’. Dat belooft veel voor later!

Salvador 
Salvador is een echte Spaanse klassieker die ook in Portugal veel voorkomt. De betekenissen van Salvador zijn ‘redder’, ‘bevrijder’ en ‘verlosser’. Perfect voor jullie kleine superheld. Salvio is trouwens een toffe afgeleide.

Lange Portugese meisjesnamen

Mariana 
We beginnen het rijtje lange Portugese meisjesnamen met een echte schoonheid. Mariana betekent namelijk ‘ster van de zee’ en ‘schoonheid’. 

Madalena
Ook Madalena is een echte Portugese topper. Deze lange naam betekent ‘vrouw uit Magdala’. Madalena is ook een stad in de Azoren.

Benedita
Benedita is een typisch Portugese naam die ‘gezegend’ betekent. In Portugal is de naam behoorlijk populair, maar in Nederland komt Benedita nauwelijks voor. Ideaal als je op zoek bent naar zeldzame namen.

Margarida
Margarida is een echte Portugese parel. En daar sluit de betekenis mooi op aan, want die is ‘parel’. De naam is niet alleen populair in Portugal, maar ook in Brazilië.

☀️ Leestip: 50 x namen geïnspireerd op water.

Mafalda
Ben je op zoek naar een naam met een krachtige touch? Dan is Mafalda misschien een mooie optie. Deze lange naam heeft namelijk de stoere betekenis ‘kracht in strijd’. Perfect voor echte powergirls.

Korte Portugese namen

Hierboven noemden we het ook al even: Portugezen zijn liefhebbers van lange namen. Sterker nog, sommige korte namen zijn zelfs verboden. Dat komt omdat bepaalde afkortingen niet toegestaan zijn. Je mag je baby bijvoorbeeld niet Thom noemen, maar wel Thomas. Er is een lijst met toegestane namen die maar liefst 88 pagina’s telt. Voor het échte Portugese gevoel kun je die altijd even checken. De namen hieronder zijn allemaal toegestaan.

Inês
Deze naam is al tientallen jaren een echte favoriet onder Portugezen. En dat snappen we, want Inês heeft niet alleen iets liefs, maar ook iets krachtigs en speels. De naam betekent ‘puur’ en ‘heilig’.

Luiz
De betekenis van Luiz is ‘beroemde strijder’. Deze Portugese jongensnaam is eigenlijk de Portugese variant van Louis. Voor meisjes is Luísa ook een toffe optie. 

Rui 
De Portugese naam Rui is kort maar krachtig. Rui betekent namelijk ‘beroemd en machtig heerser’. Perfect voor geboren leiders. Je spreekt Rui trouwens uit als ‘Roe-ie’. 

Pepe 
Van deze naam word je toch vrolijk? Pepe is afgeleid van Pedro, wat ‘rots’ en ‘betrouwbaar’ betekent. We zien bij deze naam meteen een lekker speels kindje voor ons.

Gui
Ook Gui is een typisch Portugese naam. Gui is een afkorting van Guilherme, wat ‘beschermer’ betekent. Je spreekt de naam ongeveer uit als ‘Gwie’.

Graça
Op zoek naar een stijlvolle naam? Dan zit je goed met Graça, want deze Portugese naam betekent ‘stijl’. Dat wordt later vast een echte fashionista ✨

Bento
Bij Bento zien we een superschattig en vrolijk kindje voor ons. Deze Portugese naam is afgeleid van Benedictus en betekent ‘gezegend’.  

Nuno
We sluiten af met de naam Nuno. De betekenis van Nuno is letterlijk ‘negen’. Extra leuk als dit getal een bepaalde betekenis voor jullie heeft. Van ons krijgt deze naam een tien!

Facebook banner babynamen

Op namenjacht in Zuid-Europa!

Heb je al een toffe Portugese naam op het oog? Wat fijn! Maar misschien ben je er nog niet helemaal uit. Ben je ook benieuwd naar babynamen uit andere talen? Verken dan de rest van Zuid-Europa aan de hand van deze artikelen. Misschien staat de ultieme naam voor jullie bebê er wel tussen.

Zonnige geboortekaartjes voor jullie bebê

Het mag gezegd worden: de Portugese taal kent ontzettend veel betoverende babynamen. En daar horen natuurlijk toffe geboortekaartjes bij. Bij Kaartje2go kies je uit enorm veel zonnige geboortekaartjes. Een zomers geboortekaartje met oceaan of zonnig thema past bijvoorbeeld perfect bij jullie mooie Portugese naam. En nog beter: Kaartje2go is uitgeroepen tot Beste Webwinkel van Nederland. Mooi meegenomen! Want jullie bebê verdient natuurlijk het allermooiste geboortekaartje ☀️

Geboortekaartje meisje

Gerelateerde blogs

Vlaamse namen
Vlaamse namen: gluren bij de zuiderburen! 
Naam met betekenis dapper
Oh boy: dit zijn de 33 leukste Amerikaanse jongensnamen!
Berberse namen
De 30 allermooiste Berberse namen met betekenis