40 Toffe Turkse namen voor jongens en meisjes!

Turkse namen
29 augustus 2022

Merhaba 🇹🇷☀️🕌 Voor dit artikel reizen we af naar het mooie Turkije. Want behalve zonnige stranden, prachtige tempelruïnes en heerlijk eten kent Turkije ook veel toffe namen. Daarom hebben we niet alleen populaire, maar ook hippe én unieke Turkse namen voor je op een rijtje gezet. Tijdens onze zoektocht kwamen we erachter dat Turkse namen vaak prachtige betekenissen hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘bloeiende zomerbloemen’ of ‘gloed van de maan’? Van Aylin tot Zümra: dit zijn de allerleukste Turkse namen voor jullie bebeğin.

Populaire Turkse namen

Vorig jaar werden er in Turkije meer dan 1 miljoen baby’s geboren. En dat betekent dat er héél veel namen bij zijn gekomen. Sommige namen zijn in Nederland ook vrij bekend. Maar andere namen zijn juist verrassend zeldzaam. Benieuwd? Dit zijn de 10 populairste Turkse namen voor jongens en meisjes!

Top 5 Turkse jongensnamen

Yusuf
De meest populaire Turkse jongensnaam is Yusuf. Vorig jaar kregen meer dan zevenduizend Turkse jongens deze stoere naam. Ook in Nederland is Yusuf een van de populairste Turkse namen. Yusuf betekent ‘God voege toe’.

Alparslan
Ook Alparslan is een van de populairste Turkse jongensnamen. In 2021 kregen maar liefst 6304 Turkse baby’s de naam Alparslan. Deze lange Turkse naam heeft de krachtige betekenis ‘moedige leeuw’. ‘Alp’ betekent namelijk ‘moedig’ en ‘Arslan’ heeft de betekenis ‘leeuw’. 

Miraç
Bijna 6000 Turkse kindjes kregen vorig jaar de toffe naam Miraç. De betekenis van Miraç is ‘beklimming’. Schaf dat traphekje dus maar snel aan! Het leuke aan deze naam is dat-ie stiekem ook lijkt op ‘miracle’, het Engelse woord voor wonder. Zo heeft de naam een extra betekenis. 

🌙 Leestip: Wondermooie namen met betekenis wonder.

Ömer Asaf
Ömer Asaf staat ook in de top 5 populairste Turkse jongensnamen. De naam Ömer betekent ‘bloeiend’, ‘leven’ en ‘graankorrel’. Asaf betekent ‘bewaarder’ en ‘verzamelaar’. Ook alleen Ömer, zonder tweede naam erbij, staat trouwens in de namen top 10 van Turkije.

Eymen
Op plek 5 staat de Turkse naam Eymen. Deze mooie naam heeft prachtige betekenissen, zoals ‘gelukkig’, ‘rechtvaardig’ en ‘betrouwbaar’. Een naam om vrolijk van te worden.

Top 5 Turkse meisjesnamen

Zeynep
Zeynep is dé topper wat betreft populaire Turkse namen. Want vorig jaar werden in Turkije meer dan tienduizend mini’s met deze naam geboren! Zeynep is een superstoere naam met een prachtige betekenis: ‘bloeiende bloem’. 

Elif
Misschien ken je deze naam wel, want ook in Nederland is Elif hartstikke hip. Bij Elif denken we aan een schattig en lief meisje. De naam betekent ‘slank’ en ‘tenger’. Maar Elif staat ook voor de onafhankelijkheid van vrouwen. Stoer!

Asel 
In Nederland is Asel ontzettend zeldzaam, maar in Turkije werden vorig jaar bijna 6,5 duizend meisjes met deze stoere naam geboren. Asel betekent ‘authentiek’, ‘puur’ en ‘honing’. 

🌙 Ook leuk om te lezen: Populairste namen van 2021 mét betekenis.

Asya
We snappen meteen dat Asya een van de populairste Turkse meisjesnamen is. Want Asya klinkt prachtig en een tikkeltje mysterieus. Asya betekent ‘wederopstanding’, ‘bedachtzaam’ en ‘Azië’. 

Defne
Ook Defne is een van de meest populaire Turkse meisjesnamen. Defne klinkt aan de ene kant zacht en lief, maar heeft ook iets stoers. De betekenissen van Defne zijn ‘laurierboom’ en ‘nimf’. Een toffe variant van Daphne!

Geboortekaartje neutraal

Hippe Turkse namen

Ook in op Hollandse bodem zijn Turkse namen populair. Niet alleen vanwege de grote Turkse gemeenschap in Nederland, maar ook omdat Turkse namen gewoon hartstikke mooi zijn. Welke hippe Turkse naam is jouw favoriet?

Hippe Turkse namen voor meiden

Ayla
Deze lieve Turkse meisjesnaam komt al sinds de jaren 70 in ons land voor. Maar de laatste jaren komen er steeds meer kleine Ayla’s bij; zo’n honderd baby’s per jaar. Ayla betekent ‘maan’ en ‘maanlicht’. Het Turkse woord voor maan is namelijk ‘ay’.

Meyra
Meyra klinkt niet alleen lief, maar ook lekker stoer. Deze Turkse meisjesnaam is tegenwoordig steeds meer in opkomst. Meyra heeft de prachtige betekenissen ‘geluk’ en ‘vreugde’. 

Selin 
Gek op mysterieuze namen? Dan is de Turkse naam Selin misschien iets voor jullie kleintje. Bijzondere betekenissen van Selin zijn ‘levendig’, ‘bruisend’, ‘stromend water’ en ‘waterbron’. 

Kayra
Kayra betekent ‘geschenk’ en ‘zegen’. De Turkse naam is superstoer én uniseks. Kayra kwam namelijk al voor in de Turkse mythologie. Daarin was Kayra een goddelijk figuur van wie het gender niet bekend was.

🌙 Leestip: 40 bijzondere namen met betekenis geschenk.

Meysa
Ben je op zoek naar een vrolijke naam? Dan is Meysa een mooie optie. Meysa betekent namelijk ‘bloeiende zomerbloemen’. Daarnaast lijkt Meysa op het woord ‘meisje’, wat de naam lekker vrouwelijk maakt.

Azra
De naam Azra klinkt stoer en een tikkeltje mysterieus. Azra betekent ‘puur’ en ‘maagd’. In Turkije is de naam al jaren favoriet. Vorig jaar stond Azra op de zesde plek van meest populaire Turkse meisjesnamen.

Deniz
De genderneutrale naam Deniz is van oorsprong een jongensnaam. Maar dat maakt de naam juist extra hip voor meisjes. Deniz betekent in het Turks letterlijk ‘zee’. Perfect voor echte waterliefhebbers. Ook Aydeniz is trouwens een toffe variant. Die naam betekent ‘de maan en de zee’.

Hippe Turkse jongensnamen

Eray
De naam Eray klinkt lekker stoer. Maar de betekenissen geven deze Turkse naam een extra mooie touch. Eray betekent namelijk ‘eerste maan’ en ‘helder’. Dat wordt later natuurlijk een heuse astronaut ✨🌙

Kaan
Hou je van Turkse namen met één lettergreep? Dan is Kaan misschien iets voor jullie kindje. Deze krachtige, korte naam betekent ‘koning’ en ‘heerser’. Perfect voor stoere boys.

Mert 
Ook Mert is een stoere, korte naam. En de betekenis van Mert is ook al ontzettend krachtig: ‘moedig’, ‘man’ en ‘dapper’. Wij zijn fan! 

Ayaz
Ben je in de winter uitgerekend? Dan is een winterse naam natuurlijk extra leuk! De Turkse naam Ayaz betekent ‘vorst’ en ‘koude, droge lucht’. 

Milas
De naam Milan staat al jaren in de Nederlandse jongensnamen top 10. Maar Milas is nét even een tikje unieker. Hartstikke hip dus! Deze toffe Turkse naam staat voor een oude stad in het Westen van Turkije.

🌙 Leestip: Hippe babynamen: dit wil je weten!

Semih
Wat betreft hippe Turkse namen is ook Semih een echte topper. De naam lijkt namelijk op Sem, die in de top 3 van populairste jongensnamen van Nederland staat. Door de toevoeging van ‘-ih’ heeft de naam iets extra’s. De betekenissen van Semih zijn ‘gul’ en ‘royaal’.

Aras
Aras is een eeuwenoude Turkse naam die ‘eigendom’ betekent. Daarnaast is de Aras ook een rivier die door Turkije stroomt. In het Baltisch betekent Aras trouwens ‘adelaar’.

Unieke Turkse namen

Ben je op zoek naar een bijzondere en originele naam? Dan zit je hier goed, want we hebben speciaal voor jullie kindje een aantal unieke Turkse namen verzameld. Perfect voor echte one-of-a-kind baby’s!

Unieke Turkse meisjesnamen

Ceylin
Ceylin klinkt ontzettend lief en elegant. Deze elegante Turkse naam betekent ‘hemelpoort’ en ‘opening naar de hemel’. Een andere betekenis van Ceylin is ‘krab’ 🦀

Ayliz
We noemden hierboven al even dat ‘ay’ in het Turks ‘maan’ betekent. De zeldzame naam Ayliz betekent dan ook ‘maneschijn’ en ‘gloed van de maan’. Een andere betekenis van Ayliz is ‘tuin in de hemel’. Aylin is trouwens een toffe variant van de naam en betekent ‘maanlicht’.

Feyza 
Bij Feyza zien we een sterk en onafhankelijk meisje voor ons. Deze Turkse naam betekent ‘weelde’, ‘rijkdom’ en ‘geluk’. Een mooie naam voor succesvolle meisjes.

Yaren
Ook Yaren is een naam die in Nederland weinig voorkomt. De naam klinkt stoer, maar heeft ook iets liefs. De betekenis van Yaren is ‘goede vriendin’. Aahw 💕

Irem 
Heb je groene vingers? Dan is Irem een topnaam voor jullie mini. Irem betekent namelijk ‘tuin in de hemel’ en ‘prachtige tuin’. Irem-tuinen worden vaak genoemd in Turkse sprookjes en mythologische verhalen. In deze verhalen brengen ze geluk. 

🌙 Leestip: 40 Griekse namen uit de mythologie.

Tuana 
Turkse meisjesnamen hebben vaak bijzondere betekenissen. En dat geldt zeker voor Tuana. Deze naam betekent ‘de eerste regendruppel die uit de hemel valt’. Extra leuk voor kindjes die in de herfst geboren worden.

Lale 
De naam Lale is hartstikke zeldzaam in Nederland. Deze vrolijke, korte naam betekent letterlijk ‘tulp’ in het Turks. Een superleuke en originele bloemen-naam.

Zümra
Zümra klinkt stoer en een tikkeltje mysterieus. De betekenis van deze bijzondere Turkse naam is ‘smaragd’. Een mooie edelsteen-naam voor jullie kleine schat.

Meltem
De naam Meltem komt in Turkije vrij veel voor. In het Turks betekent Meltem letterlijk ‘briesje’ en ‘zomerbries’. Nog specifieker betekent Meltem: ‘de wind die in de zomer van land naar zee waait’. Een prachtige, originele naam met een bijzondere betekenis.

Unieke Turkse jongensnamen

Baran
De Turkse naam Baran klinkt lekker stoer en krachtig. En dat geldt ook voor de betekenissen: ‘ram’, ‘krachtig’ en ‘regen’. Dat wordt vast een echte rauwdouwer!

Emre
Zoek je juist een lieve naam voor jullie kindje? Dan is Emre misschien iets voor jullie. Emre betekent ‘vriend’, ‘broer’, ‘geliefde’ en ‘verliefd’. Een topnaam voor jullie kleine Cupido. 

Aydin
Aydin klinkt aan de ene kant stoer, maar aan de andere kant ook heel schattig. De betekenis van Aydin is ‘verlicht’, ‘helder’ en ‘maan’. Deze Turkse naam is hartstikke zeldzaam in Nederland.

🌙 Leestip: Babynamen uit het heelal: stralend mooi.

Berk
Liefhebbers van unieke én aparte Turkse namen opgelet! Want Berk is niet alleen een boom, maar ook een mooie Turkse jongensnaam. In het Turks betekent Berkt ‘sterk’ en ‘stevig’. Berkay is trouwens een toffe variant. Die naam betekent behalve ‘sterk’ ook ‘maan’.

Yiğit 
Turkse jongensnamen hebben vaak een stoere betekenis. Dat bewijst ook de naam Yiğit. De betekenissen van Yiğit zijn namelijk ‘dapper’ en ‘persoon met uitzonderlijke moed’. Wist je dat Yiğit ook een Turkse achternaam is?

Cem 
Ook Cem is kort en superkrachtig. De betekenis van deze mooie Turkse naam is ‘heerser’ en ‘leider’. Met zo’n naam komt jullie kleintje wel aan de top!

🌙 Lees ook: Dit zijn de 50 stoerste krachtige namen.

Eren 
De Turkse naam Eren betekent ‘heilige’, ‘moedig persoon’ en ‘iemand met intuïtie die de waarheid ziet’. Je spreekt de naam niet uit als het werkwoord ‘eren’ maar als ‘e-rán’. Speciaal én zeldzaam in Nederland. 

Mete 
Mete is een Turkse naam die amper in Nederland voorkomt. De naam heeft verschillende betekenissen, waaronder ‘keizer’, ‘dapper’ en ‘kruik gemaakt van aarde’. Die laatste doet het hem natuurlijk!

Geboortekaartjes bij Turkse namen

Heb je een toffe Turkse naam gevonden? Dan hoort daar natuurlijk een prachtig geboortekaartje bij. Maar welk geboortekaartje past nou perfect bij een Turkse babynaam? Dit zijn onze tips voor het kiezen van een geboortekaartje voor jullie bebeğin.

Gerelateerde blogs

Portugese namen
Bonita! Dit zijn de 37 leukste Portugese namen
Italiaanse namen
Bellisimo! 50x mooie Italiaanse namen
Internationale babynamen
Internationale babynamen: op wereldreis!