kerstkindjes

De acht leukste namen voor (bijna) kerstkindjes

2 december 2018

Ben jij rond de feestdagen uitgerekend en vind je het leuk om daar op een subtiele manier aan te refereren? Kies dan voor een kerstige babynaam! Dat hoeft heus niet Jozef of Maria te zijn, er zijn tal van andere leuke namen voor baby’s die in december geboren worden. Natuurlijk zijn deze namen ook prima te gebruiken als je geen kerstkindje krijgt, maar gewoon dol bent op de winter en kerst. Wij zetten de leukste namen voor kerstkindjes voor jou op een rijtje.

1. Noël/Noëlle

Toegegeven, de betekenis van deze naam is niet zo heel origineel. Noël voor een jongen en Noëlle of Noëlla voor een meisje betekenen allebei hetzelfde: Kerstmis! Maar als je op 24, 25 of 26 december geboren wordt, is het natuurlijk wel heel bijzonder om naar deze feestdag vernoemd te worden. Hoeveel mensen kunnen nu eenmaal zeggen dat zij kerstkindjes zijn?

2. Joy

Vreugde: dat is waar de kerstdagen om draaien. Met zijn allen bij elkaar, een vrolijk versierde boom, lekker eten en met een beetje mazzel een wandeling in de sneeuw. Dus waarom zou je je pasgeboren dochter niet vernoemen naar dat ene woord dat de kerstdagen zo perfect samenvat? Overigens zijn niet alle mensen met de naam Joy vrouwelijk: in 2016 werden drie jongens met de naam Joy geboren.

3. Nieve

Van een witte kerst droomt bijna iedereen. En of die droom nu uitkomt of niet, als je je kindje naar sneeuw vernoemt, heb je altijd een witte kerst! De naam Nieve is afgeleid van het Spaanse woord voor sneeuw en ook nog eens een mooie vrouwelijke voornaam. Liever een naam voor kerstkindjes uit een andere taal? Wat dacht je van het Japanse Yuki? Of Eira, wat in het Welsh ‘zo wit als sneeuw’ betekent.

4. Caspar

Volgens evangelie van Mattheüs stonden ze als eersten om de kribbe: de drie Wijzen uit het Oosten, Balthasar, Melchior en Caspar. Caspar, ook wel Casper of Jasper, is van deze drie de meest populaire voornaam in Nederland. Leuk feitje: koning Casper bracht volgens de overlevering mirre mee als geschenk voor Jezus. De geur van mirre zorgt voor helderheid, inzicht en innerlijke rust. Dat kun je goed gebruiken als kersverse ouder!

5. Douglas

De Douglas-spar wordt veel gebruikt als kerstboom en Douglas is vooral in Amerika en Canada een populaire jongensnaam. Van oorsprong is het een naam uit het Gaelic, die gebruikt werd om een rivier met donker water aan te duiden. Later werd het een naam van een Schotse clan. De Douglas-spar is een kerstboom die lekker fris naar sinaasappel ruikt en bovendien niet snel last heeft van naalduitval.

6. Pieke

Geen kerstboom zonder piek, toch? Pieke is een vrolijke, korte meisjesnaam die de laatste jaren steeds vaker gegeven wordt. Perfect voor kerstkindjes. De naam is afgeleid van het Friese of Groningse Pike, wat een koosnaampje is voor Pieter. Pieter is afgeleid van Petrus en Petrus was weer een van de apostelen van Jezus. Zo is de cirkel weer rond!

7. Robin

Met zijn gezellige rode veertjes is het roodborstje een graag geziene vogel in de grijze wintermaanden. Hij steekt zo leuk af tegen de sneeuw. In het Engels wordt het kleine vogeltje Robin genoemd: een leuke winterse naam voor zowel jongens als meisjes.

8. Natalie

Krijg je een meisje op 25 december? Dan zou je haar eigenlijk Natalie moeten noemen. Deze naam betekent ‘geboren op 25 december’ en is afgeleid van het Latijnse dies natalis, wat geboortedag betekent.

Wat vind jij de leukste naam voor kerstkindjes?