De 20 allermooiste Scandinavische namen voor jouw baby

Scandinavische namen
18 maart 2020

Zeldzame babynamen vind je overal ter wereld. En hoewel we in Nederland vaak kiezen voor Engelse of Franse babynamen, durven we tegenwoordig steeds verder te zoeken naar naaminspiratie. Heb jij ooit al eens een Finse, Noorse of Zweedse naam overwogen? Wij zochten voor jou naar de allermooiste Scandinavische namen en stelden een tof lijstje samen.

Scandinavische babynamen in Nederland

Babynamen uit Scandinavië klinken misschien een beetje als een ver-van-je-bed-show. Maar niets is minder waar. Wij Nederlanders geven onze kids al jaren Scandinavische namen. Wist je bijvoorbeeld dat de jongensnaam Lars van Scandinavische afkomst is? Het betekent ‘gekroond met laurierblad’. Een hele bijzondere betekenis!

Maar ook Hans, Birgit, Haley en Lennart zijn Scandinavische namen. Wij durven te wedden dat je minstens een van deze namen al eens voorbij hebt horen komen.

Populaire Scandinavische namen

Daarover gesproken, de namen uit het lijstje hieronder zijn wereldwijd bekend. Dit zijn de populairste Scandinavische babynamen van dit moment.

Ragnar
By far de populairste Scandinavische babynaam van 2019; Ragnar! De gelijknamige hoofdpersoon uit de Netflixserie Vikings stal menig hart met zijn prachtige blauwe ogen. Ragnar betekent ‘raadsman’. Maar de serie gaf ons nog veel meer toffe inspiratie voor babynamen. Bjorn, Siggy, Loki en Torvi zijn geweldige babynamen voor jongens en meisjes.

Thor
Volgens de Noorse mythologie is Thor de god van de donder. Bij veel mensen is Thor vooral bekend door de Marvel filmreeks. Wist je dat Odin, Ture, Thorvald en Thyrvi ook Scandinavische namen zijn die allemaal iets met Thor de maken hebben? De oppergod Odin was bijvoorbeeld zijn vader. Mocht je namen uit mythologieën leuk vinden, lees dan ook ons artikel over babynamen uit de Griekse mythologie.

Tyra
Supermodel Tyra Banks kreeg deze prachtige naam, die ‘oorlog’ en ‘gerechtigheid’ betekent. In het Engels spreek je de naam uit als ‘Tei-rah’. Maar je kunt ook kiezen voor de Nederlandse variant en de uitspraak ‘Tie-raa’.

Brandy / Brandee
We gaan er niet van uit dat dit jouw favoriete drankje is, maar jouw vader of opa lust vast wel een glaasje brandewijn op z’n tijd. De naam Brandy betekent ‘brandewijn’, een alcoholische drank die we in Nederland al drinken sinds de 18e eeuw.

Ester
In Nederland wonen zo’n 35.000 Esthers, met een ‘h’. Maar de naam Ester komt een stuk minder vaak voor. Ester betekent ‘ster’ en is een prachtige Scandinavische babynaam uit het heelal. Je kunt er zelfs nog voor kiezen het te schrijven als Aster, zodat de naam voor zowel jongetjes als meisjes leuk is.

Scandinavische namen met betekenis: de mooiste!

Scandinavische baby namen hebben vaak ook prachtige betekenissen. Sommige namen zijn namelijk al duizenden jaren oud. Wij zochten voor jou de allermooiste babynamen met bijpassende betekenissen. En om het leuker te maken splitsen we deze in Noorse, Finse en Zweedse babynamen.

Zweedse babynamen met betekenis

Tianna
Deze prachtige meisjesnaam is perfect voor stoere mini’s. Tianna betekent namelijk ‘overwinnaar’. Je kunt het ook schrijven als Tiana, naar de prinses uit de Disneyfilm ‘Prinses en de kikker’. Gek op Disney? Check dan ook even ons artikel over Disney babynamen.

Per
Korte, Scandinavische namen met een lettergreep zijn hipper dan ooit. De naam Per past hier dan ook Per-fect bij 😉 Het betekent overigens ‘rots’. Een stoere betekenis dus.

Nea
Zijn jij en je partner echte natuurmensen? Dan is Nea misschien wel de mooiste naam voor jullie kindje. Deze Zweedse meisjesnaam betekent ‘bloeiend’ of ‘florerend’. Vind je Nea iets te kort? Dan kun je ook gaan voor Lynnea, net zo prachtig.

Noak
De Zweden zijn gek op alternatieve babynamen. Daarvan is Noak wel een van de tofste voorbeelden. Wij kennen de varianten Noa, Noah en Noach wel, maar Noak is redelijk onbekend. Het betekent ‘rust’, ‘vrede’ en ‘troost’. Drie bijzondere betekenissen.

Emelie
Wil je jullie meisje meegeven dat ze alles kan bereiken wat ze maar wil? Dan is Emelie de perfecte badass meisjesnaam! Het betekent namelijk ‘ambitieus’ en ‘sterk’. Mocht je willen variëren in schrijfwijze, kies je bijvoorbeeld voor Emily of Amélie.

Noorse namen

Bodil
Ook in Zweden zijn ze goed met genderneutrale namen. Bodil, wat ‘helen door strijd’ betekent, is tof voor jongens en meisjes. De naam komt uit het Oud-Noors en gaat dus al heel wat jaren mee.

Olaf
Eerlijk is eerlijk, wij dachten ook direct aan de gezellige sneeuwpop uit Frozen. Maar (Sint) Olaf was ook de beschermheer van Noorwegen. Dat maakt Olaf een babynaam voor jongens met een mooi stukje geschiedenis.

Liv
Wij zijn fan van de naam Liv. Deze schattige meisjesnaam is misschien wel onze favoriet uit het lijstje Scandinavische namen. Het is kort, stoer en schattig. De betekenis is ook nog eens prachtig: ‘de beschermer’. Momfluencer Jipp Heldoorn noemde haar dochter ook Liv.

Mats
De naam Mats is niet onbekend in Nederland. Al vanaf 2012 worden hier jaarlijks meer dan 300 kleine Matsjes geboren. Deze populaire naam uit ons lijstje Scandinavische namen betekent ‘geschenk van God’.

Vanja
Veel Scandinavische babynamen hebben een Bijbelse betekenis. Zo ook Vanja. Vanja betekent ‘God is verzoenend’. Als je op zoek bent naar zeldzame babynamen is deze meisjesnaam perfect. In Nederland komt de naam niet meer dan 150 keer voor!

Leestip: De 30 allerleukste Noorse namen voor jullie kindje.

Finse namen met betekenis

Mika
Deze zeldzame babynaam is van Finse komaf. Mika betekent ‘die van God is’ en heeft dus een Bijbelse betekenis. De Finnen geven vooral jongens deze naam. Maar wij vinden Mika een van de mooiste Scandinavische namen voor jongens en meisjes.

Joona
Ben jij een echte dierenliefhebber en lijkt jullie woning inmiddels een beetje op Villa Kakelbont? Dan is Joona misschien wel de leukste naam voor jullie zoontje. Deze Finse babynaam betekent ‘duif’. Wij zijn in ieder geval gek op babynamen gebaseerd op dieren.

Taavi
Wanneer je de dubbele klinkers in de voorgaande naam leuk vond, hebben we nog zo’n pareltje voor je. Taavi is een Finse naam voor jongens die ‘geliefd’ betekent. Wat vind jij van babynamen met liefde in de betekenis?

Anneli
Wanneer je op bovenstaande vraag een positief antwoord hebt gegeven, vind je Anneli wellicht ook tof. Deze Finse meisjesnaam betekent ‘sierlijk’ en ‘lief’. Een dubbele betekenis dus. Je kunt de naam ook afkorten naar Anne.

Suvi
Als je durft te kiezen voor een ietwat aparte babynaam is Suvi echt geweldig! Deze ultraschattige babynaam betekent ‘zomer’. Superleuk voor wanneer je bent uitgerekend in juni, juli of augustus.

Ikea babynamen

Ja, je leest het goed. De Zweedse meubelgigant IKEA kan jou, naast een handige commode, ook voorzien van een flinke dosis naaminspiratie. Wat vind je bijvoorbeeld van de namen Tarva, Mydal en Cilla? Scandinavische namen zijn over het algemeen al heel bijzonder. Maar IKEA komt pas echt met mooie, zeldzame babynamen. Als jij hier net zo enthousiast van wordt als wij, lees dan vooral even ons artikel over IKEA babynamen.

Gerelateerde blogs

Amerikaanse jongensnamen
Oh boy: dit zijn de 33 leukste Amerikaanse jongensnamen!
Namen uit de griekse mythologie
25 Griekse namen uit de mythologie
Antilliaanse namen
De 30 mooiste Antilliaanse namen voor jullie dushi