10 mooie namen van iconische personen

Iconische personen babynamen
11 november 2020

Veel mensen hebben er eentje: een icoon, een rolmodel, een persoon waar ze naar opkijken. Dit kunnen natuurlijk mensen uit je eigen omgeving zijn. Maar het komt vaker voor dat je een wereldleider, artiest of ander bekend persoon als voorbeeld hebt. En laat deze groep iconische personen nou ook nog eens een bron van babynameninspiratie zijn. Wij zetten de 10 mooiste namen voor je op een rijtje.

Wie zien wij als iconische personen?

Voor we aan de slag gaan met een lijstje babynamen, vertellen we je graag wat meer over iconische personen. Want een icoon word je natuurlijk niet zomaar.

Ergens een stempel op drukken

Om tot de categorie iconische personen te behoren, moet je wel iets speciaals doen of hebben gedaan. Zo zien we vaak verzetsstrijders en boegbeelden voor veranderingen als iconische personen. Een voorbeeld hiervan is Wilhelmina Drucker, de Nederlandse feminist op wiens naam de Dolle Mina’s zijn gebaseerd. En wat dacht je van Barack Obama, de eerste zwarte president van Amerika.

Maar ook in de entertainmentindustrie kennen we veel iconen. Vaak zijn dit de artiesten die veel hebben betekend voor een bepaalde muziekstroming. Of zangers en bands die ongeëvenaarde successen hebben gekend. Hierbij kun je denken aan Queen en Michael Jackson.

Iconische personen; vroeger en nu

We zien iconen vaak als mensen die in het verleden grootse dingen hebben bereikt. Iconische personen uit de geschiedenis zijn daarom het meest bekend. Maar de helden van later leven nu. Wie weet lezen toekomstige ouders over 100 jaar wel een artikel over babynamen als Beyoncé en Famke Halsema. Deze laatste is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam, heel tof!

Baby vernoemen naar beroemdheden heel gebruikelijk

Misschien voel je een bepaalde drempel om je kindje te vernoemen naar iconen uit de geschiedenis. Maar dat is helemaal niet nodig. Vele ouders gingen je voor en vernoemden hun kids naar bekende mensen. Deze babynamen van beroemdheden zijn superleuk en niet direct te herleiden. 

Jennifer
De meisjesnaam Jennifer is vrij bekend. En blijkbaar is de naam ook een voorbode op acteertalent. Want met onder andere Jennifer Garner, Lawrence, Love Hewitt en Coolidge op het witte doek kan het geen toeval meer zijn. En met zoveel beroemde naamgenoten is de link ook niet direct duidelijk.

Lennon
Ook het mooie Lennon is niet direct te herleiden. Maar deze naam is toch echt gebaseerd op John Lennon van De Beatles. En deze band zat zo boordevol mooie babynamen, dat we hier een heel blog over hebben geschreven. Lees dus zeker even ons artikel over muzikale babynamen van De Beatles.

Harry
Wie zegt dat je baby’s niet kunt vernoemen naar fictieve personages? Want de leukste Harry ter wereld is toch wel Harry Potter. En de film- en boekenreeks kunnen inmiddels wel iconisch worden genoemd. Babynamen uit Harry Potter zijn sowieso heel leuk en origineel! 

Iconische personen met de 10 mooiste babynamen

Het is eindelijk tijd voor het lijstje babynamen geïnspireerd op iconische personen. Wij vinden ze allemaal even mooi. Wat is jouw favoriet? 

Frida
We beginnen dit rijtje met een echte powervrouw. De bijzondere Frida Kahlo werd bekend door haar prachtige schilderijen en zelfportretten. Naast een van de weinige bekende vrouwelijke kunstenaars, was Kahlo een belangrijk feministisch figuur. De naam Frida betekent ‘vrede’. 

Ludwig
Je hebt vast wel eens van de componist Beethoven gehoord. Maar veel mensen weten niet dat Ludwig zijn voornaam was. Hij is uiteraard beroemd geworden door zijn muziek, maar de beste man was ook nog eens doof. Hij ontdekte een manier om door middel van trillingen toch te kunnen blijven musiceren. De naam Ludwig betekent ‘beroemde strijder’.

Diana 
Nog zo’n inspirerende dame is Prinses Diana. De door het volk bekroonde “prinses van het volk” was geliefd door haar o.a. haar vrijwilligerswerk. Maar Diana was ook een sterke vrouw. Zij besloot van haar man prins Charles te scheiden door zijn ontrouw. Diana is met recht een koninklijke babynaam en betekent ‘godin van de jacht’. 

Isaac
De naam Isaac Newton komt je vast bekend voor. Deze wetenschapper is de ontdekker van wat wij nu kennen als wiskunde. Ook ontdekte hij zwaartekracht als een van de drie wetten van beweging. Met recht een van de iconische personen uit dit artikel dus. De jongensnaam Isaac is van Bijbelse komaf en betekent onder andere ‘God is mijn eed’. 

Audrey
De prachtige Audrey Hepburn was een Britse filmster die werd bekroond tot een van de grootste filmlegendes in Hollywood. Maar wist je dat Audrey in België geboren is? Zij werd door familie liefkozend Adriaantje genoemd. De naam Audrey is toch wat vlotter en betekent ‘nobele kracht’.

Nikola
Nikola Tesla wordt gezien als een van de grootste uitvinders aller tijden. Hij vond onder andere de wisselstroomgenerator uit. Tesla was de grondlegger van het gebruik van elektriciteit zoals we het nu kennen. Het automerk Tesla is ook naar hem vernoemd. De naam Nikola is unisex en betekent ‘overwinnaar van het volk’. 

Barack 
Iconische personen leefden niet allemaal minstens 50 jaar geleden. Voormalig president van Amerika Barack Obama is daar een mooi voorbeeld van. Hij wordt gezien als iconisch figuur omdat hij de eerste zwarte president van Amerika was. De naam Barack betekent ‘gezegend’. 

Twiggy
De mooie Twiggy, die eigenlijk Lesley Hornby heet, groeide als model uit tot cultfiguur van de jaren ‘60. Ze kreeg de bijnaam Twiggy door haar slanke, jongensachtige figuur. De naam Twiggy betekent namelijk ‘twijgje’. Haar echte naam Lesley betekent trouwens ‘kleine vlakte’.

Martin Luther
We sluiten het rijtje iconische personen af met niemand minder dan Martin Luther King. King was, net als Rosa Parks, een burgerrechtenactivist. Hij won destijds zelfs de Nobelprijs voor de Vrede als jongste winnaar ooit. Qua babynamen zit je bij dit icoon ook goed. De naam Martin betekent ‘(ik) strijd’, Luther betekent ‘leger’ en King is met de betekenis ‘koning’ ook een toffe babynaam. 

Iconische personen op je geboortekaartjes

Wanneer je hebt gekozen voor een babynaam gebaseerd op iconische personen, kun je het thema net zo goed doortrekken. Want geboortekaartjes die passen bij jullie naam zijn natuurlijk onwijs leuk. En met een specifiek thema wordt geboortekaartjes kiezen ook weer ietsje makkelijker.

Geboortekaartjes met bijpassende kleuren

Je kunt bijvoorbeeld kleuren die passen bij jouw icoon laten terugkomen op je geboortekaartje. Zo is het portret van Frida Kahlo met de roze bloemen in haar haren wereldberoemd. Je kunt zowel de kleur roze als deze specifieke bloemen in je ontwerp meenemen. Benieuwd hoe jullie babynaam op een roze kaartje staat? Via deze geboortekaartjes pagina kun je jullie gekozen naam direct op alle kaartjes zien. Super handig!

Quotes van iconische personen

Een andere manier om je geboortekaartjes en babynaam te matchen is door een quote of andere tekst toe te voegen. Zo kun je van Martin Luther King’s “I have a dream” de variant “We had a dream, and now you’re here” maken. Zo maak je wel de koppeling met iconische personen, maar houd je het toch subtiel. 

Wil je meer babynamen inspiratie in de vorm van blogs en andere leuke content? Volg ons dan op Facebook en Instagram!

Gerelateerde blogs

Babynamen 2023
Babynamen 2024: dit zijn de trends!
Dubbele namen
Dubbele namen: dit zijn de do’s en don’ts
Toffe namen
Toffe namen uit girl- en boybands!