35 betoverend mooie namen uit sprookjes

namen-uit-sprookjes
28 december 2021

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat is de mooiste babynaam van het land? Het antwoord op die vraag is natuurlijk heel persoonlijk. De een houdt van stoere namen, de ander heeft meer met een schattige naam. Je kunt in ieder geval bippity-boppity-behoorlijk veel inspiratie voor mooie namen uit sprookjes halen! Laat je leiden door de magie en dompel je onder in de wondere wereld van namen uit bekende en onbekende sprookjes. We hebben de mooiste voor je op een rijtje gezet en zochten ook even naar hun betekenissen. Er was eens…

Grimm, Andersen, Disney of 1001 nacht

We zijn allemaal opgegroeid met sprookjes, of je nu verdwaalde in de boeken of zo’n 100 videobanden versleten hebt. We kunnen dus vol overtuiging zeggen dat sprookjes onderdeel zijn van onze verschillende culturen. Maar waar komen deze verhalen nou precies vandaan? 

Sprookjes zijn vaak eeuwenoud en hebben via het doorvertellen van mythes, legendes en fantasierijke verzinsels hun weg gevonden naar schrijvers als de gebroeders Grimm en Andersen. Tegenwoordig hebben sprookjes vaak een lieflijke boodschap, maar vroeger konden sprookjes behoorlijk duister zijn. Ze waren bedoeld als waarschuwing voor kinderen en liepen vaak niet goed af. Maar die eeuwenoude oorsprong maakt ze wél interessant.

👶🏼 Leestip: 33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes.

Namen uit sprookjes voor meisjes

Disneyprinsessen als naamgenoot

We kunnen deze lijst met betoverend mooie babynamen natuurlijk maar op één manier beginnen: met prinsessen namen! We wilden vroeger niets liever dan zelf een prinses zijn. Hoe fantastisch is het als de naam van je mini dan ook echt gebaseerd is op een sprookjesprinses?!

Jasmine 
Jasmine is de prachtige prinses in het sprookje Aladdin en de Wonderlamp, uit de sprookjes van Duizend-en-één-nacht. De naam Jasmine, Yasmin of Jasmijn is afgeleid van de jasmijnbloem. Een heerlijk geurende witte bloem die in de zomer bloeit. Perfect voor een zomerkindje

Aurora
Ah Doornroosje! Als je vroeger genoten hebt van de verhalen over deze schone slaapster kan de naam Aurora niet in deze lijst ontbreken. Ook leuk: de naam betekent ‘zonsopgang’, ‘dageraad’ en ‘ochtendgloren’. Hopelijk is jullie baby’tje straks ook een sleeping beauty.

Ella
Sommige namen uit sprookjes herken je misschien niet direct. Het lieflijk klinkende Ella is een afgeleide van Cinderella, oftewel Assepoester. Ella kan zijn oorsprong ook hebben in de naam Eleonora, wat onder andere ‘licht’ en ‘zonnestraal’ betekent. Een mooie betekenis voor jullie zonnestraaltje! 

Alice
Het mooie Alice kennen we natuurlijk uit Alice in Wonderland. Een nieuwsgierig en dapper meisje dat vol moed de wereld om haar heen ontdekt, net als jouw kindje straks gaat doen. Alice is afkomstig uit de oud-Franse taal en betekent ‘nobel’ en ‘sierlijk’.

Belle
Hoe toepasselijk. De naam Belle, van de prachtige prinses uit Belle en het Beest, betekent letterlijk ‘mooi’. En jullie minimeisje wordt natuurlijk het allermooiste kindje van de wereld. Daarnaast is de betekenis van deze Hebreeuwse naam ‘god heeft gezworen’.

👶🏽 Tip: Lees voor meer prinsessen namen ons artikel over koninklijke babynamen.

Onbekende namen uit sprookjes

We kennen allemaal de namen van bekende sprookjesfiguren. Maar wist je dat de minder bekende karakters vaak nóg mooiere namen hebben? We hebben vijf van deze pareltjes voor je verzameld.   

Alana
Ariël ken je ongetwijfeld wel. Maar wist je ook dat de kleine zeemeermin een klein zusje heeft, dat Alana heet? Deze van oorsprong Engelse naam is afgeleid van Alan wat zowel ‘kleine rots’ betekent, als ‘opgewekt’, ‘knap’ en ‘mooi’. 

Sita
De krachtige naam Sita komt uit het sprookje Sita Ramayana. Een Indiaas verhaal dat veel wegheeft van Rapunzel. Sita is de vrouw van de prins en wordt meegenomen naar een stad met gouden muren. Het doel is natuurlijk om haar te bevrijden. De naam Sita betekent ‘cederboom’ en is een Hindoestaanse naam.

Karen 
In het sprookje De Rode Schoentjes van Hans Christian Andersen speelde kleine Karen de hoofdrol. Ze danste wat af op haar mooie rode schoentjes. Veel namen uit sprookjes hebben een verrassende oorsprong. Zo ook Karen, wat van origine een Griekse naam is. De betekenis die hierbij hoort is ‘zuiver’. 

Kiara
De Leeuwenkoning staat vaak hoog in het lijstje favoriete sprookjes. Maar in de tweede film, Simba’s Trots, zit misschien wel de allermooiste naam verstopt: Kiara! Deze prachtige meisjesnaam heeft een Keltische oorsprong en betekent onder andere ‘helder’.

Feline
Misschien is Feline wel stiekem onze lievelings als het gaat om namen uit sprookjes. Ken je het vriendinnetje van Bambi nog? Dit lieve karaktertje heet Feline. En de betekenis is ook nog eens heel passend voor jullie babygeluk, namelijk ‘gelukbrengend’. 

Lieve babynamen van sidekicks

Is het je al eens opgevallen dat veel personages uit sprookjes een kleine sidekick hebben? Deze vriendjes (vaak pratende dieren) wijken niet van hun zijde. En laat die gezelligerds nou ook nog eens hele leuke namen uit sprookjes hebben.

Cleo 
De stoere Griekse meisjesnaam Cleo kun je kennen van Pinokkio. Zo heet namelijk de sassy goudvis van Gepetto. Het mooie Cleo betekent ‘roem des vaders’, wat een leuke verwijzing naar een bijzondere vader-dochter band kan zijn.

Dory
Als een personage zó leuk is dat ze een eigen film krijgt, weet je dat dit een goede potentiële babynaam is. Bij de naam Dory zien wij meteen een klein schattig minimeisje voor ons. Dat is vaker zo met meisjesnamen die eindigen op -Y, die zijn nu eenmaal supercute.

Fee
Soms kunnen namen uit sprookjes heel letterlijk zijn, zoals Fee bijvoorbeeld! Er zijn genoeg sprookjes waarbij feeën een belangrijke rol spelen. Vaak zijn het lieve beschermers van de hoofdpersonages. Een van de betekenissen van Fee is ‘eerlijk’.

Abigail
Heb jij een voorkeur voor ouderwetse babynamen? Dan is Abigail zeker het overwegen waard. Je vernoemt je dochter dan naar een van de gezellige ganzen uit De Aristokatten. De Hebreeuwse naam Abigail betekent ‘vreugde van de Vader’ en kun je ook afkorten naar Abby.

Celia
In Monsters Inc. is Mike tot over zijn oren oog verliefd op de mooie Celia. Het grappige is dat deze naam ‘blind’ betekent. Monsters Inc. is natuurlijk niet echt een sprookje, maar de naam is zo leuk dat we hem toch aan dit lijstje namen uit sprookjes hebben toegevoegd.

Sprookjes namen voor stoere jongens

Koninklijke namen uit sprookjes

Sprookjes namen zijn natuurlijk niet alleen voor meisjes. Koningen, ridders en andere stoere helden zorgen voor genoeg naaminspiratie voor jongens. Deze koninklijke namen zijn stuk voor stuk het overwegen waard.

Naveen 
Heb je het Disneysprookje De Prinses en de Kikker gezien? Deze is gebaseerd op het oude sprookjesverhaal De Kikkerkoning van de gebroeders Grimm. De Hindoestaanse naam Naveen, zoals de prins heet, staat voor ‘nieuw’. Dit past natuurlijk perfect bij het nieuwe leven dat je op de wereld gaat zetten. 

Erik 
Als een zeeprinses haar stem inruilt voor twee benen om mee naar haar prins te wandelen, weet je dat het om een respectabele naamgenoot gaat. Prins Erik bracht Ariëls hoofd op hol en de twee leefden nog lang en gelukkig. De naam Erik betekent ‘machtig’.

Louie
Niet alle namen uit sprookjes zijn gebaseerd op een knappe prins. Louie bijvoorbeeld, kun je kennen als de apenkoning uit Jungle Boek. Deze naam heeft maar liefst twee krachtige betekenissen, namelijk ‘beroemd’ en ‘strijder om de buit’.

Philip
Prins Philip kennen we uit Doornroosje. De naam is een Engelse variant van het Franse Phillipe, met dubbel L. In beide gevallen is de betekenis ‘liefhebber van paarden’. 

Li
Als je een liefhebber van bijzondere, korte namen bent is Li echt iets voor jou. Deze prachtige Chinese naam betekent ‘kracht’. Het is trouwens niet per se een jongensnaam. In China wordt de naam ook aan meisjes gegeven. Wel vaak in combinatie met een of meerdere andere namen. We kennen Li Shang uit de toffe film Mulan. 

👶🏼 Ook leuk om te lezen: De allerleukste Disney babynamen! 

Namen uit sprookjes die je verrassen

Als je subtiel wilt verwijzen naar sprookjesverhalen kan dat natuurlijk ook. Daarvoor hebben we wat minder bekende namen uit sprookjes voor je op een rijtje gezet.

Wolf
Zoek je een naam met een edge? Misschien is Wolf dan een goed idee. De verhalen van De Wolf en de Zeven Geitjes en Roodkapje zijn echte klassiekers van de gebroeders Grimm. En hoewel de wolf in deze verhalen de slechterik is, is het stiekem een heerlijk ondeugend figuur. Daarnaast is het gewoon een mooie, stoere en krachtige jongensnaam. Rawr!

Flip 
Wederom niet echt een sprookje, maar we zijn allemaal opgegroeid met de film Een Luizenleven. Hierin trok de mier Flip eropuit, op zoek naar avontuur. Dit maakt Flip dan ook een fantastische jongensnaam voor kleine avonturiers. De naam betekent ‘liefhebber van paarden’, net zoals het eerder genoemde Philip.

Rover 
De stoere naam Rover is gebaseerd op het sprookje Ali Baba en de Veertig Rovers. Een minder bekend sprookje en daarom een van de meer subtiele namen uit sprookjes. Geheel tegen de verwachting in heeft Rover geen boevige betekenis, maar staat de naam voor ‘schitterend door roem’.

Sjoerd 
Ben jij bekend met onze sprookjes van Hollandse bodem? De Aardmannetjes is een heus Fries sprookjesverhaal, waarin Sjoerd een van de aardmannetjes is. Dit is dan ook een echte Friese babynaam met de betekenis ‘behoeder van de zege’. Meer informatie over De Aardmannetjes vind je hier

Merlijn
We kunnen garanderen dat jullie zoontje je binnen de kortste keren helemaal heeft betoverd. En daarom is Merlijn een van de leukste namen uit sprookjes. Deze babynaam komt uit Merlijn de Tovenaar, een Amerikaanse tekenfilm van Walt Disney uit 1963. Merlijn is een Nederlandse naam en staat voor ‘zeefort’.

Toffe namen van sidekicks

Omdat we de namen van sidekicks voor meisjes zo leuk vonden, hebben we ook een rijtje voor jongens samengesteld. Deze namen uit sprookjes zijn zo mooi, ze verdienen allemaal hun eigen sprookjesverhaal.

Sebastiaan
Wie kent hem niet: de grappige krab en adviseur van koning Triton in De Kleine Zeemeermin. De naam Sebastiaan betekent ‘eerwaardig’ en heeft een Griekse oorsprong. Je kunt trouwens ook kiezen voor Bas, Sebas en Bastiaan.

Timon 
Hakuna Matata! We kennen Timon natuurlijk van het komische duo Timon en Pumba uit De Leeuwenkoning. De perfecte naam voor kleine grappenmakers dus. Maar Timon doet ons niet alleen denken aan grappen en grollen. Het heeft namelijk ook een mooie betekenis: ‘trots’.

Rex 
Als het gaat om stoere namen uit sprookjes spant Rex toch wel de kroon. Misschien herken je hem niet meteen, maar Rex is de dino uit Toy Story. Wist je dat zulke krachtige voornamen worden gezien als aantrekkelijke mannen namen?

Pascal 
Ben je uitgerekend rond de paasdagen? Dan is Pascal een hele leuke optie voor een jongensnaam. Dit betekent namelijk ‘geboren op paasdag’. Je vernoemt jullie kindje dan naar de schattige kameleon uit Rapunzel. Voor meisjes is Pascalle een mooie variant. 

Tim(mie) 
Op een schaal van 1 tot 10, hoe hard heb jij gehuild bij de film Dombo? Wij hielden het natuurlijk niet droog, maar spotten tussen de tranen door wel even een leuke jongensnaam. Het kleine muizenvriendje van Dombo heet namelijk Timmie. Een schattig koosnaampje voor Tim, wat ‘eer’ betekent.

Uniseks namen uit sprookjes

Wil je jullie kindje graag een genderneutrale naam geven? Ook dan zijn sprookjes een geweldige inspiratiebron. Kijk maar! 

Leentje
Het sprookje Leentje en de Vondevogel is geschreven door de gebroeders Grimm. Dit verhaal gaat over boswachter Leentje, die een vondeling vindt en de zorg voor het kindje op zich neemt. Leentje is een Germaanse naam en betekent ‘zo sterk als een leeuw’.

Marlin
Soms tovert een leesteken namen uit sprookjes voor jongens om tot meisjesnamen. Zo ook Marlin, net als de vader van Nemo uit Finding Nemo. Wanneer je het schrijft als Marlín verandert de klemtoon en krijgt de naam ineens iets meisjesachtigs. De betekenis is ‘machtig’.

Andy
Het hoofdpersonage Andy uit Toy Story is een jongetje, maar deze naam kan natuurlijk ook hartstikke goed voor meisjes. Vaak wordt de naam Andrea zelfs verkort naar Andy. Deze naam staat overigens voor ‘dapper’.

Jessie
En nu we het toch over Toy Story hebben, wat vind je van de naam Jessie? Wij zijn in ieder geval fan! Deze Bijbelse naam valt natuurlijk niet echt onder namen uit sprookjes, maar dat maakt hem niet minder mooi. Het betekent ‘God ziet en is genadig’.

Flynn
Eigenlijk is de naam Flynn, die ‘roodharige zoon’ betekent, een jongensnaam. Je vernoemt je mini dan naar Flynn Rider uit de Disneyfilm Rapunzel. Maar voor meisjes kan deze sprookjesnaam ook prima. Hij is namelijk maar één lettertje anders dan de mooie naam Lynn

👶🏿 Tip: Uniseks namen zijn ook heel fijn wanneer je het geslacht van jullie kindje een verrassing wilt houden. Zo hoef je je hoofd maar te breken over één naam, in plaats van twee. Die tijd kun je beter besteden aan andere belangrijke to do’s, zoals je baby uitzetlijst!

Betoverende geboortekaartjes

Heb je jullie ultieme babynaam gevonden in deze magische lijst vol namen uit sprookjes? Gefeliciteerd, wat geweldig! Dan is het nu tijd voor het allerleukste karweitje tijdens je zwangerschap: geboortekaartjes kiezen. Het is superleuk om de link tussen jullie babynaam en sprookjes subtiel terug te laten komen. Dit kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren doen:

  • Voeg een quote uit het sprookje toe als tekst op de kaart. 
  • Verwerk een stukje songtekst uit de titelsong van de film op je kaartje.
  • Laat kenmerkende kleuren van het sprookje terugkomen op de kaart (blauw voor Aladdin bijvoorbeeld).
  • Voeg wat magische confetti toe aan de enveloppen van je geboortekaartjes.
  • Kies voor betoverende details in foliedruk.

Wist je dat je je favoriete namen uit sprookjes direct kunt bekijken op een geboortekaartje? Daarvoor kun je deze tool van Kaartje2go gebruiken. Superhandig!

Gerelateerde blogs

Disney namen
Dit zijn de allerleukste Disney namen voor jullie baby!
Middeleeuwse namen
33 Middeleeuwse namen voor ridders en prinsesjes
Superhelden namen
42 superstoere superhelden namen!