twee-voornamen-kiezen

Hoera, een tweeling: twee voornamen kiezen!

15 januari 2019

Ben je nét bekomen van je positieve zwangerschapstest, zegt de echoscopiste ineens: “gefeliciteerd, ik zie twéé hartjes kloppen!” Naast twee wiegjes, een duowagen en twee keer zoveel luiers betekent dat ook: twee voornamen kiezen! In dit artikel geven we je handige tips voor het kiezen van tweelingnamen.

Tip 1: twee voornamen kiezen zonder te rijmen

Twee voornamen kiezen in dezelfde stijl is natuurlijk heel schattig en verleidelijk. Maar zorg ervoor dat de namen niet teveel op elkaar lijken of, erger nog, rijmen. Boris en Joris is leuk in een prentenboek, maar in het echte leven is het best irritant als je broer bijna dezelfde naam heeft.

Tip 2: it’s a match

Zorg voor een match in de namen. Kies bijvoorbeeld voor twee Engelse of Franse namen, twee namen die even lang zijn of met dezelfde letter beginnen. En geef je het ene kindje een tweede naam, dan de andere natuurlijk ook! Maar onthou ook dat je kindjes twee verschillende mensen zijn en het daarom belangrijk is om ze allebei een weloverwogen, toffe naam te geven. En niet voor een naam te gaan die gewoon zo leuk bij de andere naam past!

Tip 3: hetzelfde, maar toch anders

Als je twee kindjes van hetzelfde geslacht verwacht en voor dezelfde beginletter kiest, zorg er dan voor dat ze sowieso een tweede naam hebben met een ander initiaal. Anders bestaat de kans dat ze later, door dezelfde geboortedatum, hetzelfde adres en dezelfde beginletter, door elkaar gehaald worden bij bijvoorbeeld de huisarts. Mooie voorbeelden hiervan zijn Nora Mae de Vries en Neve Jonas de Vries.

Tip 4: berucht en beroemd

Google even of jouw uitgezochte tweelingnamen geen bekend duo vormen. Frank en Ronald de Boer, Carlo en Irene, Sjors en Sjimmie, Jut en Jul: er zijn meer duo’s en tweelingen dan je denkt. Gelukkig zijn er genoeg tips die ervoor zorgen dat je babynamen alsnog bij elkaar passen.

Tip 5: twee voornamen kiezen, of meer?

Het voordeel van een twee kindjes is dat je minder keuzes hoeft te maken. Je kunt gewoon twee of meer namen kiezen! Wat ook kan, is dat jij en je partner allebei jullie eerste keuze geven aan een van de twee kindjes. Maar dan moet je het uiteraard wel een beetje met elkaar eens zijn qua stijl.

Tip 6: timing

Twee voornamen kiezen is stap 1. Maar als je twee kindjes van hetzelfde geslacht verwacht, denk dan ook na over het moment dat je de namen wilt geven. Geef je de kindjes in de buik al namen (bijvoorbeeld: het kindje dat altijd links ligt noem ik zo en het kindje dat altijd rechts ligt noem ik zus), spreken jullie af dat het eerstgeboren kindje de ene naam krijgt en het tweede kindje de andere naam of willen jullie afwachten tot beide kindjes geboren zijn, zodat je kunt zien welke naam bij welk kindje past?

Tip 7: cadeautjes!

Stel, over een paar jaar sta je met je tweeling Bram en Bor in een winkel waar ze van die sleutelhangers, pennen en mokken met naam verkopen. Brams naam is overal te vinden, maar Bor is nergens te bekennen. Sneu! Goed punt om over na te denken: zijn er van beide namen naamcadeautjes te vinden? 😉