Oei! Pas op voor deze babynaam valkuilen

Babynaam valkuilen
13 juli 2021

Het is een van de leukste, maar tegelijkertijd ook een van de lastigste beslissingen tijdens je zwangerschap: een babynaam kiezen. Jullie bepalen immers samen hoe jullie kindje de rest van zijn of haar leven genoemd zal worden. De keuze aan babynamen is mega, dus jullie mini krijgt vast en zeker een schattige voornaam. Maar er zijn ook wat babynaam valkuilen om rekening mee te houden bij het kiezen van jullie naam. Wij hebben de meest voorkomende valkuilen op een rijtje gezet om je een beetje op weg te helpen.

Veel voorkomende babynaam valkuilen

Toekomstige ouders zijn natuurlijk helemaal in de wolken met hun babynieuws en gaan vol enthousiasme op zoek naar een mooie babynaam. En die babynaam kies je niet zomaar. Daar denk je echt wel goed over na met z’n tweetjes. Toch zijn dit 3 veel voorkomende babynaam valkuilen.

Initialen

Wat hebben de namen Willem Cornelis, Anna Alexis Paula, Kristel Ursula Theodora en Pieter Isaac Karel met elkaar gemeen? Juist: initialen waar de postbode een beetje om moet gniffelen. Het geven van meerdere voornamen is hartstikke hip. Maar check dus altijd even of de initialen van je zorgvuldig bij elkaar gezochte namen geen raar woord vormen.

Voor- en achternaam combinatie

Chef Kok, Fokje Dokter, Connie Meerman en Annebelle Blaas: schaamnamen zijn hilarisch op de radio, maar minder grappig als het om jullie eigen kindje gaat. Bij het kiezen van een babynaam raden we dan ook zeker aan deze even voor de achternaam te plakken. Schrijf het op een papiertje en spreek de samenstelling een paar keer hardop uit.

Uitspraak in het buitenland

Niet alle namen zijn in het buitenland makkelijk uit te spreken. Dit hoeft natuurlijk helemaal geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Reizen jullie graag, heb je familie in het buitenland of wil je jullie kleintje niet beperken in een toekomstige internationale carrière? Spreek de naam dan ook even in het Engels uit. Zo kun je namen als Anke en Jaap beter vermijden, terwijl Kay en Holly hartstikke geschikt zijn.

👶🏾 Tip: je zit sowieso safe met de namen uit dit lijstje internationale babynamen!

Spelling

Veel namen kun je op verschillende manieren spellen. Het kan een hele bewuste keuze zijn om voor een traditionele spelling te kiezen zoals bij Christel. Of speel met letters en maak hiervan de creatieve variant Krystl. De babynamen valkuil die hierbij hoort is dat ouders soms een beetje doorslaan met letters husselen. Zo schreven we in ons blog over rare babynamen al over een meisje dat de naam Marie-Louisssse kreeg.

Associaties

Soms kan een naam nog zo mooi zijn, maar zullen veel mensen deze linken aan iets negatiefs. We hebben bijvoorbeeld allemaal wel een beeld bij een Pamela of Volkert. Dit kun je eenvoudig voorkomen door jullie babynaam naar keuze even te Googelen. Al kun je hiermee natuurlijk ook gewoon pech hebben. Begin 2000 werden veel meisjes Isis genoemd. Destijds een lieve meisjesnaam, maar nu kan deze ook een hoop verdrietige herinneringen ophalen. En wat dacht je van het fenomeen corona babynamen?

Babynaam valkuilen in de familie

Sommige mensen dromen van een groot gezin. Heerlijk, zo’n huis vol kids. Gezelligheid alom! Maar het gezin, of eigenlijk de familie in het algemeen, kan ook zorgen voor babynaam valkuilen.

Broers en zussen

Je hebt na vele lijstjes, afwegingen en wegstreepsessies de naam van jullie eerste kindje bepaald. Maar wanneer jullie voor een tweede gaan begint dit proces weer helemaal opnieuw. Je krijgt er zelfs nog een uitdaging bij; het matchen van deze twee namen. Het is natuurlijk wel zo leuk als de namen van jullie kids een beetje bij elkaar passen. Maar pas wel op dat het geen komisch duo wordt door rekening te houden met het volgende. 

  • Rijmnamen: Puck en Muck of  Fay en May 
  • Gendervarianten: Jonas en Jonna
  • Dezelfde klanken: Lize en Liza

Vernoemen

Jullie kindje vernoemen is een van de meest lastige babynaam valkuilen. Het is natuurlijk een prachtig idee om de baby de naam van een dierbare te geven. Maar je wilt niet dat iemand anders zich gepasseerd voelt. Hoe je dit oplost? Ga voor meerdere babynamen en vernoem jullie dochter bijvoorbeeld naar beide oma’s. De namen EsméeNoëlle en DirkJoris zijn hartstikke tof en sluiten niemand buiten!

Babynamen voor volwassenen

Het kan gebeuren dat je halsoverkop verliefd wordt op een schattige babynaam. Maar probeer je altijd even voor te stellen hoe deze zal klinken als jullie mini volwassen is. Je kunt in dit geval beter voor een naam kiezen die je zelf kunt verkleinen. Floor wordt dan Floortje, Dex heet officieel Dexter en op Maddie’s paspoort staat Madeleine. Een van de babynaam valkuilen die je makkelijk kunt omzeilen dus.

Afko’s

Verkleiningen zijn niet te vergelijken met afkortingen. Want daar gaat het bij veel namen nog wel eens mis. Sommige namen worden er niet per se leuker op als je ze afkort. En we weten allemaal uit eigen ervaring dat mensen dit altijd zullen doen. Ze bedoelen dit natuurlijk hartstikke lief, maar Helen vindt het vast niet fijn om de rest van haar leven Hel genoemd te worden.

Babynaam valkuilen: populair of heel zeldzaam

Heb jij de naam voor jullie toekomstige dochter jaren geleden al in een schriftje gekrabbeld? Dan is dit zonder twijfel de ultieme naam voor jullie mini. Sommige mensen laten een naam die ze al jarenlang in gedachten hebben schieten, omdat deze hoog in de top 100 staat. Als dit dé naam is die je in gedachten hebt voor je kindje, wat maakt het dan uit dat er misschien nog een Emma, Daan of Sophie in de klas zit? Populaire namen worden niet voor niets zo vaak gegeven, ze zijn prachtig.

👶🏻 Tip: een andere optie is kiezen voor alternatieven op populaire namen

Hoe je babynaam valkuilen kunt voorkomen

Omdat je zo ontzettend veel keuze hebt als het gaat om mooie babynamen, kan het zoeken van een naam weleens een beetje overweldigend voelen. We helpen jou natuurlijk graag om dit proces zo leuk en stress-vrij mogelijk te maken. Daarom schreven we de volgende artikelen:

Maar de allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven is om er vooral niet te zwaar aan te tillen. Deze babynamen valkuilen zijn goed om in je achterhoofd te houden, maar laat ze jullie vooral niet tegenhouden in het kiezen van de perfecte babynaam.

Volg jij ons al op Facebook en Instagram? Hier delen we wekelijks nieuwe blogs en de mooiste babynamen. Klik op de linkjes om direct naar onze socials te gaan. Vinden we gezellig!

Gerelateerde blogs

naam-kiezen
Naam kiezen 2019: is de domeinnaam nog wel vrij?
Wat-zegt-de-babynaam-over-de-ouders
Wat zegt een babynaam over de ouders?
Namen met Z
Dit zijn de allerleukste namen met een Z!