Logo Babynamen.nl

Blog

10 redenen om je kind meerdere voornamen te geven

10 redenen om je kind meerdere voornamen te geven

In principe is één voornaam genoeg, maar er zijn zoveel leuke namen op deze wereld, dat veel ouders erover twijfelen om hun kind een tweede, derde of zelfs vierde voornaam te geven. Wij hebben de tien beste redenen op een rij gezet om je kind naast de eerste naam nog meer voornamen te geven.

1. Minder keuzes
Heb meer dan één leuke naam bedacht en kun je niet kiezen? Dat hoeft ook niet als je voor meerdere voornamen gaat. Moet je alleen nog wel even bedenken welke naam de roepnaam van je kindje wordt.

2. Vernoemen
Het vernoemen van je ouders, schoonouders of andere dierbaren wordt vaak gedaan in de tweede of derde naam van een kindje. Zo geef je je baby wel een unieke roepnaam mee, maar worden in zijn of haar overige namen de (ouderwetse) familieleden geëerd. En laten we eerlijk zijn: Flynn of Jayden klinkt toch een stuk leuker dan het Hendrikus van je schoonvader.

3. Het staat slim
Uit onderzoek blijkt dat mensen met meerdere initialen als intelligenter worden gezien. Dat komt goed uit als hij of zij later hoogleraar, chirurg of ingenieur wil worden. Bovendien staan meerdere voorletters heel goed bij de prof. Dr. mr. ir.-titels die er op het visitekaartje komen te staan.

4. Geen discussie
Hebben jullie allebei een favoriete naam en komen jullie er echt niet uit? Dan gebruik je gewoon beide namen, door een van de twee als tweede naam te gebruiken. Moeten jullie alleen wel nog even dobbelen over wiens naam er als eerste gebruikt wordt.

Lees ook:  Dit zijn de leukste hipster namen van nu

5. Jongen of meisje?
Sommige voornamen kunnen zowel voor een jongen als een meisje, zoals Robin, Sam of Noa(h). Een tweede naam kan dan meer duidelijkheid geven over het geslacht. Robin Lucas is een jongen, terwijl Robin Sarah duidelijk een meisje is. Handig!

6. Keuze voor je kind
Misschien vind je kind zijn of haar voornaam later heel stom. Een tweede naam geeft dan de mogelijkheid om die voortaan te gebruiken, zonder dat je allerlei ingewikkelde naamswijzigingen door moet voeren. Daarom wordt ook vaak aangeraden om, als je kiest voor een opvallende voornaam, een wat meer mainstream tweede naam te gebruiken.

7. Cultuur
Sommige mixed couples kiezen ervoor om hun kind een westerse eerste naam te geven en voor de tweede naam een traditionele naam te gebruiken uit de cultuur van een van de ouders. Zo voorkom je problemen met de uitspraak en, helaas, ook discriminatie door de voornaam.

8. Ode aan Elvis
Ben je enorme fan van een bepaalde artiest, plaats of iets anders wat je graag terug wil laten komen in de naam van je kind? De tweede naam is een perfecte plek voor exotische vernoemingen. Zo wordt je kind later niet gepest met jouw voorkeur voor Elvis, maar komt je liefde voor The King wel terug.

9. Boze bui
Jep, “Tess Frederika Johanna de Vries, nú binnenkomen!” klinkt toch indrukwekkender dan “Tess de vries, nú binnenkomen!” Hopelijk heb je het niet vaak nodig, maar mocht het wel zo zijn, dan roepen meerdere namen wel lekkerder als je een keer boos bent op je kind.

Lees ook:  Hippe babynamen: dit zijn de trends

10. Het voorkomt verwarring
Door een tweede naam te kiezen, voeg je ook een extra initiaal toe. En dat is heel handig als je meerdere mensen met dezelfde voorletter in huis hebt. Dan weet je tenminste precies voor wie die brief van de Belastingdienst is.