Geboortekaartjes kiezen: alles wat je wilt weten

geboortekaartjes
26 augustus 2020

Een positieve test, tranen van geluk en het leukste geheimpje om te bewaren. Hoera, je bent zwanger! Maar naast gierende hormonen en het kiezen van een babynaam komt er nog heel wat bij kijken. Zo ook het kiezen van geboortekaartjes. Met deze kaartjes maak je jullie geboortenieuws wereldkundig. Dat is dus niet zomaar iets. Maar hoe vind je nou de perfecte geboortekaartjes? Wij geven je graag wat tips.

Waarom we geboortekaartjes versturen

Het is tegenwoordig heel makkelijk om grote groepen mensen op de hoogte te brengen via social media. Maar deze Insta- of Facebookpost verdwijnt binnen no-time in je feed. Gelukkig is het nog steeds heel gebruikelijk om babynieuws te delen met een geboortekaartje. Het versturen van geboortekaartjes heeft namelijk vele voordelen, waaronder deze: 

 • Een geboortekaartje is een tastbare herinnering voor jezelf en jullie kindje
 • Met geboortekaartjes stel je ook mensen op de hoogte die geen social media hebben
 • Door zelf een geboortekaartje te sturen, ontvang je ook veel leuke kraamkaartjes 
 • Je kunt het geboortekaartje combineren met een kraamfeestuitnodiging

Geboortekaartjes kiezen

Wanneer ga je een geboortekaartje kiezen?

Ben je benieuwd wanneer je het geboortekaartje uiterlijk moet kiezen? Daar zijn gelukkig geen richtlijnen voor. Wel is het fijn als je voor je bevalling een geboortekaartje hebt uitgezocht en gemaakt. Na de bevalling hoef je dan alleen nog maar de geboortedatum, lengte en het gewicht van je kindje toe te voegen. Je kunt het geboortekaartje natuurlijk ook wat later na de bevalling versturen, zodat je nog even rustig van je kleintje kunt genieten. Geboortekaartjes kiezen kun je dus ook na de bevalling doen.

Leestip: Zo scoor je de leukste goedkope geboortekaartjes.

Hoe kun je geboortekaartjes kiezen?

1. Kies een geboortekaartje dat past bij de naam

De eenvoudigste manier om een geboortekaartje te kiezen is om naar de naam van je baby te kijken. Als je kindje bijvoorbeeld een schattige naam krijgt, dan past een lief geboortekaartje met zachte kleuren vast bij jullie. Krijgt jouw kindje juist een stoere naam? Dan is een stoer geboortekaartje met donkerblauw en geometrische vormen een goede keuze. Kijk ook eens naar de betekenis van de naam. Een botanisch geboortekaartje past bijvoorbeeld goed bij een naam die is afgeleid uit de natuur.

Maar je kunt het ook veel praktischer bekijken. Niet alle namen staan even mooi op een kaartje. Dit heeft te maken met de opmaak van kaartjes. Via deze handige geboortekaartjes met naam pagina van Kaartje2go zie je direct hoe jullie babynaam op een kaartje staat!

2. Kijk naar de inrichting van de babykamer

Geboortekaartjes kiezen kun je ook doen aan de hand van de stijl van de babykamer. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde kleuren of figuurtjes die veel terugkomen? Verwerk deze dan ook in je geboortekaartje. Ook je eigen inrichting zegt veel over de stijl die jullie mooi vinden. Bepaal dus wat jullie stijl zo uniek maakt en zoek hier een leuk geboortekaartje bij.

3. Kies allebei een aantal kaartjes en bepaal de stijl

Misschien hebben jullie dit wel met de babynaam gedaan: apart van elkaar een lijstje maken met jullie favoriete babynamen en vervolgens samen namen wegstrepen. Dit kun je natuurlijk ook doen met het geboortekaartje! Kies bijvoorbeeld allebei 3 geboortekaartjes die je wel zou willen versturen en bepaal vervolgens samen wat je mooi vindt. Ook is het leuk als je de geboortekaartjes helemaal naar je eigen stijl maakt. Maak het geboortekaartje bijvoorbeeld persoonlijk met een eigen foto, voeg een speelse twist toe met een leuk figuur of verander het lettertype om je kaartje een heel andere look te geven.

4. Kijk naar geboortekaartjes trends

Net als mode en interieur zijn ook geboortekaartjes gevoelig voor trends. Heb je echt geen idee waar je moet beginnen bij het kiezen van een kaartje? Zoek dan eens naar de kaartentrends voor geboorte van dat jaar. Bijna iedere kaartjeswebsite besteedt hier aandacht aan. Dus met een paar minuutjes Googlen ben jij helemaal op de hoogte. Succes!

Win gratis geboortekaartjes

Wat zet je op geboortekaartjes

Tekstjes voor de voorkant

De voorkant van een geboortekaartje bevat vaak de roepnaam en geboortedatum van het kindje. Maar je kunt de voorzijde van het kaartje ook voorzien van mooie of leuke tekstjes. Wij helpen je graag een beetje op weg met 10 kleine voorbeeldtekstjes.

 1. Welkom lief meisje/jongetje
 2. Hello little one
 3. Hoera [naam] is geboren!
 4. Nog maar net geboren en nu al zo belangrijk
 5. Zo klein, zo lief, zo bijzonder
 6. Liever dan lief 
 7. Met trots stellen we aan jullie voor.. [naam]
 8. Dubbel geluk (voor tweelingen)
 9. Double trouble (voor tweelingen)
 10. Dubbel zoveel liefde (voor tweelingen)

De inhoud van je geboortekaartje

Je bent helemaal vrij om jullie geboortekaartjes naar wens op te maken. Maar als je echt geen idee hebt waar je moet beginnen, zijn er een paar richtlijnen. Over het algemeen staan de volgende onderdelen aan de binnenzijde van geboortekaartjes:

 • De volledige naam van het kindje, dus alle voornamen en de achternaam
 • Het gewicht en de lengte van het kindje 
 • De namen van de ouders en broers en/of zusjes
 • Adresgegevens voor de mensen die een kaartje willen sturen
 • Informatie over kraambezoek

Geven jullie een kraamfeestje? Dan kun je vast op het kaartje vermelden dat de uitnodiging hiervoor volgt. Je kunt dit natuurlijk ook combineren. Wanneer je liever losse kraamvisite ontvangt is het handig een verzoek om vooraf even te bellen toe te voegen. Vergeet in dit laatste geval niet jullie telefoonnummer op het kaartje te zetten.

Geboortekaartjes met foto

We zien de laatste tijd steeds vaker dat kersverse ouders kiezen voor geboortekaartjes met foto. Dit is een prachtige manier om jullie kindje aan vrienden en familie voor te stellen. Deze kaartjes verstuur je wel iets later, omdat je natuurlijk eerst het perfecte kiekje moet maken. Je kunt de foto van jullie mini op de voorkant van het kaartje plaatsen. Maar het is ook superleuk om dit aan de binnenkant te doen. Dan is het een miniverrassing wanneer de ontvanger het kaartje opent.

Een geboortekaartje met video

Ja je leest het goed: je kunt ook geboortekaartjes met video sturen! De ontvangers krijgen dan een geboortekaartje met een QR-code. Zodra ze deze scannen komt jullie eigen persoonlijke filmpje tevoorschijn. Verras jullie dierbaren bijvoorbeeld met de allereerste beelden van jullie pasgeboren kindje. Of maak een mooi filmpje van de laatste echo. Een prachtige manier om vrienden en familie alvast kennis te laten maken met jullie mini 💕

De finishing touch

Oké, je hebt nu alle tools om jullie ultieme geboortekaartje te kiezen en customizen. Maar het zit ‘m natuurlijk in de details. Je kunt de geboortekaartjes nog leuker maken door wat extra’s toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde enveloppen, matching sluitzegels en mooie adresstickers. 

En om het feest compleet te maken kun je ook nog aan de slag met geboortekaartjes DIY. DIY staat voor ‘do it yourself’. Je voegt dus zelf nog iets leuks toe aan je kaartjes. Vul bijvoorbeeld de enveloppen met confetti of glittertjes. Maar een 3D effect op je kaartje zelf is ook superleuk. Pak je knutselspullen erbij en plak strikjes of houten figuurtjes op je geboortekaartjes.

Naar wie stuur je een geboortekaartje?

We raden je zeker aan om ruim op tijd een lijst te maken met mensen wie je een geboortekaartje wilt sturen. Vaak heb je niet alle adressen, dus gun jezelf wat tijd om deze te verzamelen. Ben je bang dat je iemand vergeet? Probeer de lijst dan op te stellen in de volgende stappen: 

 • Jullie beide gezinnen 
 • Overige familieleden
 • Gezamenlijke vrienden
 • Individuele vrienden
 • Kennissen 
 • Collega’s
 • Overige mensen (zoals bijvoorbeeld de verloskundige)

Om jezelf werk te besparen kun je alle adresinformatie het beste direct in een excel sheet zetten. Bij veel kaartenwebsites kun je dit document namelijk uploaden. Zo hoef je niet alles handmatig in te vullen. Kijk, dat zijn handige tips. 

Afsluiten met een knaller: win je geboortekaartjes!

Wil jij kans maken op gratis geboortekaartjes? Doe dan mee met de uitgerekende datum-actie van kaartenwebshop Kaartje2go. Meld je uiterlijk 3 weken vóór je uitgerekende datum aan via www.kaartje2go.nl/uitgerekende-datum. Wanneer je vervolgens op je uitgerekende datum bevalt, ontvang jij je geboortekaartjes helemaal gratis! En als je meedoet met de actie krijg je sowieso 10% korting op je geboortekaartjes.

Gerelateerde blogs

newborn shoot
Tips voor de mooiste newborn shoot
Tweeling namen
Dubbel pret met deze 40 tweeling namen
Spijt van babynaam
Spijt van babynaam: wat nu?!