Spijt van babynaam: wat nu?!

Spijt van babynaam
14 oktober 2019

Na wekenlang lijstjes maken, namen schrappen en nieuwe creaties verzinnen is het zover: jullie hebben jullie kindje een naam gegeven. De eerste weken zit je heerlijk op je roze babywolk. Maar wat nou als je daar ineens vanaf kukelt en gigantisch twijfelt aan jullie naamkeuze. Spijt van een babynaam; het komt vaker voor dan je denkt.

Wanneer je spijt krijgt van een naamkeuze

Er zijn de afgelopen jaren veel verschillende onderzoeken naar dit onderwerp gedaan. Deze hadden natuurlijk allemaal een eigen conclusie, maar het komt erop neer dat zo’n 10% van de ouders twijfelt aan, of zelfs spijt heeft van hun gekozen naam.

Aparte namen

Dit kan komen doordat zij een aparte babynaam kozen. Je wilt als ouders graag creatief zijn en zorgen dat je mini niet met vijf naamgenootjes in de klas zit. Maar bij zo’n unieke naam is de uitspraak vaak een beetje gissen. Zo kun je Aliyah namelijk uitspreken als ‘Aa-lie-ja’ of ‘A-lei-sja’.

Negatieve associaties

Soms krijgen de mooiste namen ineens een negatieve lading door bepaalde gebeurtenissen. Zo wordt de naam Isis een stuk minder gegeven dan een paar jaar geleden. En hoe leuk de naam Pamela ook is, je legt toch snel de link met een rood badpak.

Populaire babynaam

Sophie, Daan en Eva. Alledrie namen die al jaren terugkomen op allerlei namenlijstjes. Maar het kan ook zomaar zijn dat een relatief nieuwe naam ineens razend populair wordt. Dit zijn vaak babynamen uit films en series die dat jaar hot and happening waren. Het zal ons ook niets verbazen als ouders hun mini’s volgend jaar massaal Jon, Arya en Gregor noemen. Maar is deze naam nog net zo leuk als de hele Game of Thrones hype voorbij is?

5 namen waar ouders spijt van kregen

Na bovenstaande voorbeelden zit je natuurlijk met smart te wachten op een lijstje babynamen. Dit zijn 5 namen waar ouders spijt van kregen. Maar we helpen je direct uit de brand met een variant op de naam waar je misschien wel enthousiast van wordt.

1. AnthonyTony
2. LilianaLily of Lou
3. JosephSep
4. Megan – May
5. AlexanderLex of Lexie

Kun je je naam nog veranderen?

Praktisch gezien is het mogelijk de naam van je kindje nog te veranderen. Mocht je dit serieus overwegen, kun je dit het best zo snel mogelijk aanvragen. Het eerste jaar kan jullie mini namelijk nog geen onderscheid maken tussen alle koos- en troetelnaampjes en de roepnaam. Houd er wel rekening mee dat een rechter uiteindelijk bepaalt of de naamsverandering nodig is en doorgevoerd zal worden. Hier zijn allerlei regels voor.

Er is nog een eenvoudig alternatief, namelijk: jullie kindje een roepnaam geven. Roepnamen worden namelijk nergens officieel vastgelegd. Dus zelfs wanneer hij of zij officieel Miracle-Of-Love heet kun je nog kiezen voor een roepnaam als Loek of Rosie.

Spijt van je babynaam is helemaal niet nodig

Het komt dus nog regelmatig voor dat ouders spijt krijgen van de door hen gekozen babynaam. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Jullie hebben lange tijd een goed gevoel gehad bij de naam en waarschijnlijk past hij inmiddels ook ontzettend goed bij jullie kindje. Uiteindelijk is hoe jullie mini zijn of haar naam vindt het allerbelangrijkste. En dat weten we pas over een paar jaar!

Gerelateerde blogs

Babykamer ideeen
De leukste babykamer ideeën op een rijtje!
Babynaam valkuilen
Oei! Pas op voor deze babynaam valkuilen
feitjes-over-voornamen
6 opvallende weetjes en feitjes over voornamen